Hyppää sisältöön
Nainen katsoo ulos ikkunasta ja hymyilee.

Polkuopinnot

Aloita tutkinto polkuopinnoissa! Polkuopiskelijana suoritat tutkintoon kuuluvia opintoja yhdessä tutkinto-opiskelijoiden kanssa.

Tutkinto-opiskelijaksi polkuopintojen kautta

Jäitkö ilman opiskelupaikkaa tai puuttuuko sinulta hakukelpoisuuden antava tutkinto? Polkuopinnot tarjoavat sinulle mahdollisuuden aloittaa matkasi kohti ammattikorkeakoulututkintoa. Opiskelu tapahtuu pääsääntöisesti yhdessä tutkinto-opiskelijoiden aloittavan ryhmän kanssa, joten pääset heti mukaan korkeakouluyhteisöömme. Jos tavoitteenasi on suorittaa YAMK-tutkinto, voit aloittaa YAMK-polkuopinnot, vaikka sinulta puuttuisi hakuun vaadittava työkokemus. YAMK-polkuopintoihin vaaditaan kuitenkin soveltuva AMK-tutkinto.

Lukuvuoden 2024–2025 polkuopintojen ilmoittautumisajat

Ilmoittautuminen alkaa klo 8:00. Yksittäisen koulutuksen polkuopintoilmoittautuminen voidaan sulkea aikaisemmin, jos paikat ovat täyttyneet. Ennen ilmoittautumista lue tarkasti koulutusten esittelytekstit.

Jos ilmoittaudut YAMK-polkuopintohin, varmista, että sinulla on soveltuva AMK-tutkinto. Varaa ilmoittautumisen liitteeksi tarvittavat todistukset valmiiksi. Ilmoittautuminen edellyttää tunnistautumista (verkkopankkitunnukset, mobiilivarmenne tai varmennekorttia), varaa myös nämä valmiiksi. Tunnistautuessa saat osan tiedoista esitäytettynä, mikä nopeuttaa ilmoittautumista. Jos et voi käyttää tunnistautumista, käytä tämän sivun alaosassa olevia ilmoittautumislinkkejä. Ilmoittautuminen on sitova. Luethan siis huolellisesti kaikki koulutukseen liittyvät tiedot ja ohjeet.

HUOM! Ilmoittautumislinkit ovat aktiiviset vain silloin, kun ilmoittautuminen on käynnissä!

Suuret matkat tehdään ihmisen kokoisin askelin – 5 askelta polkuopiskelijaksi

 1. Tutustu sinua kiinnostavan polkuopinnon koulutukseen.
 2. Ilmoittaudu polkuopintoihin ilmoittautumisaikana. Ole nopea, sillä opiskelupaikat jaetaan ilmoittautumisjärjestyksessä.
 3. Saat sähköpostia tai sinulle soitetaan. Sinuun otetaan yhteyttä ilmoittautumisajan päätyttyä ja kerrotaan miten kävi. (Joissain opinnoissa vaaditaan lisäksi motivaatiokirje ja kutsutaan haastatteluun, tarkkaile siis postiasi. Myös roskapostia.) Jos et saa mitään yhteydenottoa, ota yhteyttä, [email protected].
 4. Maksa opinnot. Jos sinut hyväkstytään polkuopiskelijajksi, saat sähköpostilla maksulinkin, jonka kautta maksat opinnot. Polkuopintojen maksaminen vahvistaa opiskelupaikan.
 5. Aloita opiskelu. Saat sähköpostilla tiedon, kun voit aktivoida käyttäjätunnuksesi. Tarkempia ohjeita löydät täältä. Tervetuloa HAMKiin, muutos on käsissäsi!

AMK-tutkinnot

AMK-tutkinnon polkuopinnot sopivat kaikille pohjakoulutuksesta riippumatta. Polkuopiskelijan opiskelusuunnitelma vastaa koulutuksesta riippuen tutkintokoulutuksen ensimmäisen lukukauden tai lukuvuoden opintoja. AMK-polkuopinnot ovat 30 tai 60 opintopisteen laajuisia. Tutustu koulutukseen ja opiskelun käytäntöihin tutkintokoulutusten verkkosivuilla (linkki avautuu koulutuksen nimestä), sekä opetussuunnitelmiin opinto-oppaassa.  Suomenkieliset koulutukset ovat listassa suomeksi ja ne, joiden opetuskieli on englanti, ovat listassa englanniksi.

Sairaanhoitaja-, sosionomi- ja terveydenhoitajakoulutusten polkuopinnot ovat 30 opintopisteen laajuisia. Opinnot kestävät lukukauden. Kaikki muut AMK-polkuopinnot ovat 60 opintopistettä ja opinnot kestävät koko lukuvuoden.

Listauksessa kerrottu koulutuksen nimi, opiskelutapa, paikkakunta ja koulutukseen hyväksyttävien polkuopiskelijoiden minimipaikkamäärä. Jos koulutuksessa ei ole mainittu opiskelutapaa, ilmoittautujan on mahdollista valita päivä- tai monimuoto-opinnot, kun koulutuksesta otetaan häneen yhteyttä ilmoittautumisajan päätyttyä.

Polkuopintojen ilmoittautuminen alkaa klo 8:00 ja päättyy klo 23:59. Yksittäisen koulutuksen polkuopintoilmoittautuminen voidaan sulkea aikaisemmin, jos paikat ovat täyttyneet. Koulutuksen  kohdalla lukee ‘täynnä’ jos ilmoittautuminen on suljettu.

YAMK-tutkinnot

Voit ilmoittautua YAMK-tutkinnon polkuopintoihin, kun sinulla on hakemaasi koulutukseen soveltuva AMK-tutkinto suoritettuna. Tarkista suorittamasi AMK-tutkinnon soveltuvuus sinua kiinnostavan koulutuksen sivulta (linkki YAMK-koulutuslistassa). YAMK-polkuopinnot voi aloittaa ennen kuin erillishaussa vaadittava työkokemus on täyttynyt.

Huomaa, että tarvitset todistuskopion aiemmin suoritetusta AMK-tutkinnosta ilmoittautumisen liitteeksi.

Polkuopintojen maksut

Hinnat AMK-opinnoissa: 400 €/60 opintopistettä, 300 €/30 opintopistettä
Hinnat YAMK-opinnoissa: 150 €/10 opintopistettä, 225 €/15 opintopistettä

Maksu laskutetaan sen jälkeen, kun sinut on hyväksytty polkuopiskelijaksi. Maksaminen vahvistaa polkuopintopaikan. Saat maksulinkin sähköpostiisi.

Perumisehdot

Ohjeet ilmoittautumiseen

Tutustu sinua kiinnostavaan tutkintoon. Koulutuksen tiedoista näet, onko kyseiseen tutkintoon mahdollista päästä opiskelijaksi polkuopintojen kautta.

Jos haluat suorittaa YAMK-polkuopintoja, tarkista aiemmin suorittamasi AMK-tutkinnon soveltuvuus sinua kiinnostavan koulutuksen sivulta. Liitä tarvittavat todistukset ilmoittautumislomakkeelle.

Polkuopintoihin voi ilmoittautua kaksi kertaa vuodessa. Syyslukukaudella alkaviin opintoihin ilmoittaudutaan elokuun alussa ja kevätlukukaudella alkaviin opintoihin joulukuun alussa.

Kun ilmoittaudut, sinun pitää tunnistautua Suomi.fi -palvelun kautta. Tarvitset tunnistautumiseen verkkopankkitunnukset, mobiilivarmenteen tai varmennekortin. Ota tunniste valmiiksi! Vain poikkeustapauksissa voit ohittaa tunnistautumisen (esimerkiksi sinulla ei ole sopivaa tunnistautumismenetelmää).

Kun olet tunnistautunut, osa kysyttävistä tiedoista täyttyy automaattisesti. Jos ilmoittaudut YAMK-polkuopintoon, lisää todistuskopio suorittamastasi AMK-tutkinnosta. Huomaa, että todistus on valmiiksi sähköisessä muodossa, myös kuva käy liitteeksi. Liitettä ei voi lisätä myöhemmin ja ilmoittautumisen aikaleima muodostuu kun lähetät valmiin ilmoittautumisen.

Lomakkeeseen täytetyt tiedot lähetetään salattuina. HAMKissa noudatetaan henkilötietojen käsittelyssä EU:n yleistä tietosuoja-asetusta (2016/679) ja Suomen kansallista lainsäädäntöä. Henkilötietojen asianmukainen käsittely on HAMKille tärkeä asia. Lue lisää henkilötietojen käsittelystä.

Ilmoittautumisen jälkeen saat automaattisen vahvistusviestin sähköpostiisi. Jos viestiä ei näy, tarkista myös roskaposti. Vahvistusviesti on varmistus siitä, että ilmoittautumisesi on tullut perille.

Opiskelijat hyväksytään ilmoittautumisjärjestyksessä. Kaikkiin ilmoittautuneisiin otetaan yhteyttä ilmoittautumisajan päätyttyä.

Seuraaviin koulutuksiin ilmoittautuneet hyväksytään polkuopintoihin erikseen pyydettävän motivaatiokirjeen ja haastattelun/yhteydenoton perusteella. Motivaatiokirje pyydetään ilmoittautumisjärjestyksessa. Tarkempi ohjeistus lähetetään sähköpostitse. Hyväksytysti motivaatiokirjeen ja haastattelun suorittaneet valitaan ilmoittautumisjärjestyksessä.

 • hevosalan liiketoiminta
 • kestävä kehitys
 • liiketalous
 • liiketoiminnan kehittäminen, YAMK
 • metsätalous
 • tietojenkäsittely
 • tieto- ja viestintätekniikka
 • tieto- ja viestintätekniikka, biotalous
 • älykäs ja kestävä muotoilu

Polkuopintopaikkoja on rajoitettu määrä ja ne täytetään ilmoittautumisjärjestyksessä. Ilmoittautumisajan päätyttyä hyväksyttävät ilmoittautuneet haastatellaan ja motivaatiokirje pyydetään tarvittaessa erikseen.

Huomaa, että polkuopintopaikkasi varmistuu vasta yhteydenoton jälkeen ja paikka vahvistetaan maksamalla opintomaksu. Kaikki ilmoittautuneet saavat sähköpostitse tiedon myös mahdollisesta varasijasta tai hylkäämisestä. Mikäli et saa mitään yhteydenottoa, ota yhteyttä opiskelijapalveluihin sähköpostilla, [email protected].

Hyväksytylle ilmoittautuneelle lähetetään polkuopintomaksun maksulinkki sähköpostilla, ja maksat polkuopintomaksun HAMKin verkkokaupassa. Maksulinkki on voimassa 7 vuorokautta. Seuraa sähköpostiasi (myös roskaposti), kun olet saanut tiedon, että sinut on hyväksytty polkuopiskelijaksi.

Maksunvälittäjänä on Paytrail. Maksutapoja ovat verkkomaksut suomalaisille pankeille, korttimaksu, MobilePay sekä Collector lasku ja osamaksu.

Ilmoittautuminen on sitova. Jos joudut perumaan ilmoittautumisesi, ota heti yhteyttä opiskelijapalveluihin ja varmista peruminen sähköpostilla [email protected].

Jos Suomi.fi -tunnistautumisen kanssa on ongelmia, tyhjennä välimuisti tai käytä selaimen yksityistä tilaa (incognito).

Lisätietoja ilmoittautumisesta

Ilmoittautumisesta voi kysyä sähköpostilla [email protected]. (Kyselyihin vastataan ilmoittautumisajan päätyttyä.)

Lisätietoja opinnoista

Opinnoista voit kysyä lisää opinto-ohjaajalta. Yhteystiedot löytyvät koulutusten esittelysivuilta.

Lisätietoja opintojen aloittamisesta

Saitko polkuopintopaikan? Tutustu opiskelijan ohjeisiin.

Lisätietoja erillishausta

Hae polkuopintojen jälkeen tutkinto-opiskelijaksi erillishaussa. Lue lisää täältä.

Tärkeä tietää!

Suomenkielisten polkuopintojen kielitaitovaatimuksena on suomen kielen hyvä suullinen ja kirjallinen taito (EVK C1/YKI5-taso). Ilmoittautujan on pyydettäessä pystyttävä osoittamaan kielitaitonsa.

Opiskelu edellyttää pitkäjännitteisyyttä ja itsensä johtamista. Tarvittaviin opiskeluvalmiuksiin kuuluu taito hankkia tietoa, esittää suullisesti ja kirjallisesti ja jäsentää asioita opetuksen kielellä. Koulutuskohtaisesti voidaan edellyttää esimerkiksi riittävää matematiikan, fysiikan, kieliopintojen tai viestinnän taitojen hallitsemista. Vieraskielisen materiaalin käyttö voi alkaa usein jo opintojen alussa.

Osassa koulutuksia kutsutaan haastatteluun ilmoittautumisjärjestyksen perusteella (polkuopiskelupaikkoja vastaava määrä henkilöitä), tai pyydetään toimittamaan motivaatiokirje. Hyväksyttäviin ilmoittautuneisiin otetaan yhteyttä henkilökohtaisesti polkuopinnot järjestävästä koulutuksesta.

Polkuopiskelija ei voi saada valtion myöntämää opintotukea tai opiskelija-alennuksia, ellei hän ole muiden opintojen perusteella oikeutettu etuuksiin. Hän voi saada opiskelijajärjestö HAMKOn erillisen polkuopiskelijakortin, jolla saa opiskelijaetuuksia, mutta ei VR:n tai Matkahuollon opiskelija-alennuksia. Pivon opiskelijakortti ja AMK-opiskelijakortti eivät ole polkuopiskelijoiden käytettävissä.

Ota selvää TE-toimistosta onko sinulla mahdollisuutta omaehtoiseen opiskeluun työttömyysetuudella.

Saat lounaan tuettomaan opiskelijahintaan, kun näytät HAMKin opiskelijaravintolan kassalla polkuopiskelijan ateriakorttia. Lounaan hinta on edullisempi kuin vierailijan hinta, mutta hiukan enemmän kuin Kelan ateriatuen saavien tutkinto-opiskelijoiden hinta

Opintonsa aloittavien HAMKin polkuopiskelijoiden tulee hankkia oma kannettava tietokone, jollei sitä jo ole. Katso lisätietoja IT-palveluiden sivulta Bring your own device – BYOD. Oppiminen HAMKissa voi olla ajasta ja luokkatilasta riippumatonta.

Voit suorittaa polkuopiskelijana julkisyhteisöjen henkilöstöltä vaadittavaan kielitaitoon edellyttävät opinnot. Todistusmerkintä kaksikielisessä viranomaisessa valtion henkilöstöltä vaadittavasta toisen kielen taidosta voidaan kuitenkin antaa vain tutkinto-opiskelijalle. Jos vastaavat opinnot suoritetaan polkuopintojen aikana, merkinnät voidaan tehdä, kun polkuopiskelija on saanut tutkinto-opiskeluoikeuden. Kieli voi olla ruotsi tai suomi.

AHOT (aiemmin hankitun osaamisen tunnistaminen ja tunnustaminen) on prosessi, jossa opiskelija arvioi onko hänellä korkeakoulun tutkinnon osaamistavoitteiden mukaista osaamista ja haluaako hän niiden perusteella osaamisen tunnustamista. Ota yhteyttä opinto-ohjaajaasi heti opiskelun alettua. HAMKin avoimessa AMKissa voidaan hyväksilukea korkeintaan 1/3 polkuopintojen laajuudesta. Muita avoimen AMKin opintoja ei voida AHOToida. Huomaa, että HAMKissa hyväksiluetut opinnot eivät välttämättä anna hakukelpoisuutta muitten ammattikorkeakoulujen erillishaussa.

HAMKin polkuopiskelijana voit suorittaa samalla polkuopintomaksulla joitakin opintoja myös muissa ammattikorkeakouluissa, esimerkiksi kesäopintoina. CampusOnline.fi -verkoston opinnot ovat maksuttomia yhteistyökorkeakoulujen polkuopiskelijoille, ja niille voi ilmoittautua kunkin opinnon toteutussuunnitelmassa mainitulla tavalla. Myös XAMK tarjoaa HAMKin opiskelijoille opintoja. Polkuopiskelijan pitää suorittaa ristiinopiskelun opintojakso loppuun polkuopinto-oikeuden aikana. Ristiinopiskelun opinnoille ilmoittaudutaan omassa järjestelmässä (Pakki/Peppi) ja suoritusmerkintä tulee opiskelijan HOPSille automaattisesti. Poikkeustapauksissa ristiinopiskelun arvioinnin voi toimittaa sähköisesti kotikorkeakouluun, kun suoritus on tehty polkuopintojen aikana. Polkuopiskelija suorittaa ensisijaisesti koulutuksen ensimmäisen vuoden opintoja saadakseen erillishaussa vaadittavia haettavaan koulutukseen sopivia opintosuorituksia.

Polkuopiskelijoilla on oikeus samaan ohjaukseen ja tukeen kuin tutkinto-opiskelijoilla. Ohjaajana toimii tutkinto-opiskelijaryhmän ohjaaja. Polkuopiskelija on saman vakuutuksen piirissä kuin HAMKin tutkinto-opiskelijat.

Sosiaali- ja terveysalalla on terveydentilaan ja toimintakykyyn liittyviä vaatimuksia, kun hakee polkuopintojen jälkeen tutkinto-opiskelijaksi. Katso lisätietoja täältä. Huomioithan tämän ilmoittautuessasi sairaanhoitajan, terveydenhoitajan tai sosiaalialan polkuopintoihin.

Tarjoamme myös polkuopintoja englanninkielisiin tutkintoihin. Jos haluat ilmoittautua englanninkielisiin polkuopintoihin, tutustu ohjeisiin myös sivulla hamk.fi/studypaths 

Huomaathan, että hakiessasi tutkinto-opiskelijaksi erillishaussa, avoimessa AMKissa suoritetut moduulit ja opintokokonaisuudet tulee olla suoritettu pääsääntöisesti hyvin tiedoin. International Business koulutukseen hyväksyttävien suoritettujen opintojen keskiarvon tulee olla vähintään 3.0. Ensimmäisen vuoden opintojen suorittaminen voidaan katsoa eduksi opiskelijaksi hyväksyttäessä.
Lisätietoja erillishausta löydät täältä www.hamk.fi/erillishaku

Ilmoittautumislinkit

Jos sinulla ei ole tunnistautumiseen vaadittavia varmenteita (verkkopankkitunnuksia, mobiilivarmennetta tai varmennekorttia), käytä linkkiä, jossa lukee “ilmoittaudu tunnistautumatta”

Ilmoittautumislinkit ovat toiminnassa vain ilmoittautumisaikana.

Tarjolla olevat AMK-polkuopinnot

Syksy 2024

Bio- ja elintarviketekniikan koulutus, 60 op, Hämeenlinna, 6 paikkaa
Computer Applications full-time, 60 op, Hämeenlinna, 3 paikkaa
Electrical and Automation Engineering full-time, 60 op, Valkeakoski, 2 paikkaa
Information and Communication Technology, Robotics, full-time, Riihimäki, 2 paikkaa
Information and Communication Tehnology, Circular Economy, full-time, Forssa, 2 paikkaa
International Business full-time, 60 op, Valkeakoski, 4 paikkaa
International Business part time, 60 op, Valkeakoski, 4 paikkaa
Kestävän kehityksen koulutus monimuoto, 60 op, Forssa, 2 paikkaa
Kestävän kehityksen koulutus päiväopinnot, 60 op, Forssa, 8 paikkaa
Konetekniikan koulutus monimuoto, 60 op, Riihimäki, 3 paikkaa
Konetekniikan koulutus päiväopinnot, 60 op, Riihimäki, 2 paikkaa
Liikennealan koulutus monimuoto, 60 op, Riihimäki, 10 paikkaa
Liikennealan koulutus päiväopinnot, 60 op, Riihimäki, 3 paikkaa
Liiketalouden koulutus monimuoto, 60 op, Hämeenlinna, 15 paikkaa
Liiketalouden koulutus päiväopinnot, 60 op, Hämeenlinna, 5 paikkaa
Maaseutuelinkeinot koulutus, 60 op, Mustiala, 8 paikkaa
Mechanical Engineering and Production Technology full-time, 60 op, Riihimäki, 2 paikkaa
Metsätalouden koulutus, 60 op, Evo, 10 paikkaa
Puutarhatalouden koulutus, 60 op, Lepaa, 8 paikkaa
Rakennettu ympäristö koulutus, 60 op, Lepaa, 12 paikkaa
Rakennus- ja yhdyskuntatekniikan koulutus, insinööri päiväopinnot, 60 op, Hämeenlinna, 4 paikkaa
Rakennus- ja yhdyskuntatekniikan koulutus, rakennusmestari päiväopinnot, 60 op, Hämeenlinna, 4 paikkaa
Sairaanhoitajakoulutus monimuoto, 30 op, Forssa, 10 paikkaa
Sairaanhoitajakoulutus päiväopinnot, 30 op, Hämeenlinna, 5 paikkaa
Sairaanhoitajakoulutus monimuoto, 30 op, Hämeenlinna, 10 paikkaa
Smart and Sustainable Design full-time, 60 op, Hämeenlinna, 3 paikkaa
Sosionomikoulutus monimuoto, 30 op, Hämeenlinna, 14 paikkaa
Sosionomikoulutus päiväopinnot, 30 op, Hämeeninna, 14 paikkaa
Sustainable Urban Design, full-time, 60 op, Riihimäki, 2 paikkaa
Sähkö-ja automaatiotekniikan koulutus päiväopinnot, 60 op, Valkeakoski, 3 paikkaa
Terveydenhoitajakoulutus päiväopinnot, 30 op, Hämeenlinna, 5 paikkaa
Tieto- ja viestintätekniikan koulutus monimuoto, 60 op, Riihimäki, 3 paikkaa
Tieto- ja viestintätekniikan koulutus päiväopinnot, 60 op, Riihimäki, 3 paikkaa
Tieto- ja viestintätekniikka, kiertotalous monimuoto, 60 op, Forssa, 2 paikkaa
Tieto- ja viestintätekniikka, kiertotalous päiväopinnot, 60 op, Forssa, 2 paikkaa
Tietojenkäsittelyn koulutus monimuoto, 60 op, Hämeenlinna, 5 paikkaa
Tietojenkäsittelyn koulutus päiväopinnot, 60 op, Hämeenlinna, 5 paikkaa
Älykkään ja kestävän muotoilun koulutus päiväopinnot, 60 op, Hämeenlinna, 5 paikkaa

Kevät 2025

Hevosalan liiketoiminta verkkototeutus, 60 op, Forssa, 10 paikkaa
Konetekniikan koulutus monimuoto, 60 op, Riihimäki, 3 paikkaa
Rakennus- ja yhdyskuntatekniikan koulutus, insinööri monimuoto, 60 op, Hämeenlinna, 4 paikkaa Sairaanhoitajakoulutus monimuoto, 30 op, Valkeakoski, 10 paikkaa
Sähkö-ja automaatiotekniikan koulutus monimuoto, 60 op, Valkeakoski, 3 paikkaa
Tieto- ja viestintätekniikan koulutus päiväopinnot, 60 op, Riihimäki, 3 paikkaa

Tarjolla olevat YAMK-polkuopinnot

Syksy 2024

Biotalouden ratkaisut, monimuoto, Hämeenlinna, 5 paikkaa
Kulttuuri- ja taidetoiminta hyvinvoinnin edistäjänä, monimuoto, Hämeenlinna, 4 paikkaa
Liiketoiminnan kehittäminen, verkkototeutus, 5 paikkaa
Luontoympäristöt hyvinvoinnin edistäjänä, monimuoto, Hämeenlinna, 4 paikkaa
Management in Sustainable Business, part-time, online, 5 paikkaa
Sosiaali- ja terveysalan kehittäminen ja johtaminen, monimuoto, Hämeenlinna, 4 paikkaa
Teknologiaosaamisen johtaminen, verkkototeutus, 3 paikkaa
Tietojohtaminen ja älykkäät palvelut, verkkototeutus, 5 paikkaa
Tulevaisuuden liikennejärjestelmät,monimuoto, Riihimäki, 10 paikkaa