Steel Construction Excellence Center SCEC - Hämeen ammattikorkeakoulu

Steel Construction Excellence Center SCEC

Steel Construction Excellence Center

Steel Construction Excellence Center SCEC

Teräsrakentamisen huippuosaamiskeskittymä (SCEC)

Hämeenlinnan seudun toimijat ovat yhdessä profiloituneet teräsrakentamisen huippuosaajina ja teräsrakenne- ja ohutlevyteknologioiden sekä rakenteisiin integroitujen energiaratkaisujen mahdollistajina.

Teräsrakentamisen huippuosaamiskeskittymä (SCEC) on dynaaminen teräsrakentamisen toimintaympäristö. Oppilaitosten, yritysten, kehittämisorganisaatioiden ja tutkimuslaitosten kiinteällä yhteistyöllä:

  • yritykset saavat alan osaajia,
  • tutkimustuloksia voidaan hyödyntää liiketoiminnaksi nopeammin,
  • suuryritykset ja pk-yritykset kiinnittyvät toisiinsa sekä
  • syntyy uutta liiketoimintaa ja uusia yrityksiä. ​

Kansainvälisesti toimivassa keskittymässä teräsrakentamisen toimijat pääsevät mukaan mm. ulkomaisiin kehittämisympäristöihin ja -hankkeisiin.

Esimerkkejä tällä hetkellä käynnissä olevista tutkimushankkeista:

Biovärit — Väripaletti biopohjaisille väriaineille ja pigmenteille
1.6.2019 alkanut Biocolour-hanke tähtää luontoperäisten väriaineiden laajempaan hyödyntämiseen kuluttajatuotteissa. Yksi tutkittavista sovellusalueista ovat pinnoitteet, joita myös terästeollisuuden on mahdollista hyödyntää. Hanketta rahoittaa Suomen Akatemian yhteydessä toimiva strategisen tutkimuksen neuvosto.

Yhteistyörobotiikka — Robotiikan toinen sukupolvi
1.8.2019 alkaneessa hankkeessa edistetään robotiikan hyödyntämistä rakennusalalla ja valmistavan teollisuuden tuotannollisissa yksiköissä. Hankkeen aikana on tavoitteena löytää uusia robotiikan käyttömahdollisuuksia myös teräsrakentamiseen liittyvissä tuotannollisissa tehtävissä.

Steel Cladding Systems for Stabilization of Steel Buildings in Fire
Teräsrakenteiden rakenneosien ja rakennuksen rungon jäykistäminen on mahdollista toteuttaa kuorirakenteiden jäykistävä vaikutus huomioiden. Näin voidaan saavuttaa säästöjä, kun erilliset jäykistysosat voidaan jättää pois. Nykyisiä suunnitteluohjeita noudattaen mitoitus voidaan suorittaa rakennuksen ollessa normaalilämpötilassa. Haasteena on, että tieto ja suunnitteluohjeet kuorirakenteiden jäykistävästä vaikutuksesta palolämpötilassa puuttuvat. Tämän takia kuorirakenteiden hyödyntäminen rakenneosien ja rakennuksen rungon jäykistämisessä voi jäädä hyödyntämättä. STABFI-hankkeen tavoitteena on tuottaa ohjeita ja sääntöjä suunnitteluun kuorirakenteiden hyödyntämiseksi rakenneosien ja rakennuksen rungon jäykistämiseen palotilanteessa.

Katso täältä video hankkeessa toteutetusta simulaatiosta.

 

Teräsrakentamisen huippuosaamiskeskittymä tukee lukio-opiskelijoiden tutustumista tekniikan alaan. Jo viitenä peräkkäisenä kesänä opiskelijat ovat vierailleet viikon verran HAMKissa, tutustuen tekniikan alan tutkimus- ja kehitystyöhön. Osallistujat ovat kuvailleet kokemuksiaan KesäHAMK-blogissa.

YHTEISTYÖSSÄ

HAMK

Tavastia ammattiopisto -logo

Linnan Kehitys Oy

Tampereen yliopisto ja Tampereen ammattikorkeakoulu -logo

Ruukki-logo

SSAB-logo

Facebook

Comments Box SVG iconsUsed for the like, share, comment, and reaction icons

HÄMEEN AMMATTIKORKEAKOULU