Hyppää sisältöön
Nainen ja mies portaiden alla ovat kävelemässä. portaiden yläpuolella näkyy henkilöitä. Ihmiset hymyilevät, nainen katsoo kameaa ja mies ulos kuvasta.
Home Koulutushaku

Rakennus- ja yhdyskuntatekniikka

Koulutusalat

 • Rakennusala
 • Tekniikka ja liikenne

Tutkintonimike

 • Insinööri (AMK)

Ilmoittautumisajat

 • Kevään yhteishaku 2024
 • Syksyn yhteishaku 2024

Opetuskieli

 • Suomi

Koulutustyyppi

 • AMK-tutkinto

Opintojentaso

 • Ammattikorkeakouluopinnot (AMK)

Kampukset

 • Hämeenlinna
 • Online

Opetusmuodot

 • Lähiopetus
 • Monimuoto-opetus

Hanki vahvat perustukset urallesi rakennus- ja yhdyskuntatekniikan koulutuksessa!

Toimivat, taloudelliset ja terveelliset rakennukset ovat kaiken yhteiskunnallisen toiminnan edellytys, ja sinulla on mahdollisuus päästä varmistamaan tulevaisuuden rakennusten laatu ja kestävyys. Rakennus- ja yhdyskuntatekniikan koulutuksessa opiskelet rakennesuunnitteluun tai rakentamistalouteen erikoistuneeksi insinööriksi, jolla on osaamista myös tärkeästä korjausrakentamisesta.

Tavoitteet

Opit muodostamaan näkemyksen koko rakentamisprosessista sekä uudis- että korjausrakentamisessa. Tutustut rakentamisen materiaaleihin, kuten betoniin, puuhun ja teräkseen. Voit suunnata opintosi joko rakenteiden kantavuuden ja kestävyyden asiantuntijaksi rakennesuunnitteluun tai rakentamistalouden ja -tuotannon laaja-alaiseen johtamiseen.

Koulutuksen antama pätevyys

Valmistut rakennus- ja yhdyskuntatekniikan insinööriksi, joka voi työskennellä uudisrakentamisen ja korjausrakentamisen parissa esimerkiksi ammattinimikkeillä rakennesuunnittelija, työmaainsinööri tai vastaava työnjohtaja.

Opintojen rakenne

Rakennus- ja yhdyskuntatekniikan koulutusohjelmassa saat vahvan perusosaamisen rakennustekniikasta. Opit uudisrakentamisen ja korjausrakentamisen vaiheet. Opit esimerkiksi rakentamisen toimintaympäristöistä, suunnittelun perusteista, yhdyskuntarakentamisesta ja pientalojen toteutuksesta.

Opit kestävästä ja vastuullisesta rakentamisesta, joka käsittää koko rakennuksen elinkaaren. Näin voit olla mukana vaikuttamassa tulevaisuuden ekologisesti, sosiaalisesti ja taloudellisesti kestävään toimintaan.

Käytännönläheisissä opinnoissa opit hyödyntämään modernia teknologiaa osana rakentamisen ja rakenteiden suunnittelua. Aiemmin opiskelijamme ovat esimerkiksi aloittaneet opintonsa yhteisellä siltahaasteella, jossa opiskelijat ensin suunnittelivat rakennelmansa digitaalisesti ennen sen fyysistä rakentamista ja rakenteellisen kestävyyden testaamista.

Osaamisesi ja verkostosi kasvavat opintojen aikana, kun osallistut erilaisiin projekteihin, tapahtumiin ja vierailuihin.

Suuntautumisvaihtoehdot

Rakennustekniikan perusopintojen jälkeen voit suuntautua opinnoissasi joko talonrakennuksen rakennesuunnitteluun tai rakentamistalouteen kohti vastaavan työnjohtajan pätevyyttä.

Talonrakennuksen rakennesuunnittelun opinnoissa saat vaativiin suunnittelutehtäviin liittyvää osaamista. Opit betoni- ja puurakenteiden sekä kosteusvaurion korjaussuunnittelijan tehtävissä vaadittavaa osaamista. Osa opinnoista on vapaasti valittavia ja valintoja tehdessäsi voit suunnitella opintosi sisältämään esimerkiksi teräsrakenteiden tai pohjarakenteiden suunnittelun pätevyydessä vaadittavan koulutuksen.

Rakentamistalouden opinnoissa opit rakennuttamista, rakentamistaloutta ja rakennushankkeen johtamista. Tunnet rakentamisen prosessin, mikä antaa sinulle monipuoliset mahdollisuudet toimia rakentamisen tuotannon erilaisissa tehtävissä rakentamisen eri vaiheissa. Rakentamistalouden suuntautuminen sisältää vastaavan työnjohtajan pätevyyteen vaadittavat opinnot.

Osana tutkintoa teet harjoittelun ja opinnäytetyön. Harjoittelussa pääset käyttämään oppimiasi taitoja oman alasi työpaikassa. Opinnäytetyössä tutkit sinua kiinnostavaa aihetta analyyttisesti ja ratkaisukeskeisesti, usein yhteistyössä alan yrityksen kanssa.

Hae opiskelemaan!

Kevään yhteishaku 13.-27.3.2024 klo 15

 • Opinnot alkavat: Syksy 2024
 • Opiskelupaikat: 35, joista ensikertalaisille 28
 • Valintatavat: Todistusvalinta ja AMK-valintakoe

Syksyn yhteishaku 28.8.-11.9.2024 klo 15

 • Opinnot alkavat: Tammikuu 2025
 • Opiskelupaikat: 40, joista ensikertalaisille 21
 • Valintatavat: Todistusvalinta ja AMK-valintakoe

Muut hakuvaihtoehdot

 • Hakuaika: 1.12.2023 – 31.5.2024 klo 15:00
 • Opinnot alkavat: Kevät 2024
 • Pohjakoulutus: Avoimen ammattikorkeakoulun opinnot
 • Opiskelupaikkoja: 6

 • Hakuaika: 2.-16.5. klo 15.00
 • Opinnot alkavat: Syksy 2024
 • Opiskelupaikat: 2

 • Hakuaika: 1.12.2023 – 31.5.2024 klo 15:00
 • Opinnot alkavat: Syksy 2024
 • Opiskelupaikat: 1
 • Valintatavat: Todistusvalinta ja AMK-valintakoe

Muita tapoja, joilla voit aloittaa opinnot

Haluaisitko aloittaa tutkintoon johtavat opinnot, mutta yhteishakuun on liian kauan aikaa, tai sinulla ei ole vaadittavaa pohjakoulutusta? Älä huoli, voit aloittaa opiskelun myös muilla tavoilla:

Polkuopinnot – avoimen ammattikorkeakoulun väylä tutkintoon

Polkuopiskelijana suoritat tutkintoon kuuluvia opintoja avoimen ammattikorkeakoulun opiskelijana, yhdessä tutkinto-opiskelijoiden kanssa. Kun olet suorittanut tarvittavan määrän opintoja vaadituilla arvosanoilla, voit hakea siirtoa tutkinto-opiskelijaksi ja jatkaa opintosi loppuun normaalisti.

3 syytä opiskella rakennus- ja yhdyskuntatekniikkaa

Vaikuta tulevaisuuden rakennusten laatuun ja kestävyyteen.

Voit valita oman urapolkusi monipuolisista opinnoista.

Saat osaamista myös tärkeästä korjausrakentamisesta.

Katso videoita koulutuksesta:

Tämän sisällön tarkastelu edellyttää evästeiden hyväksyntää.

Seuraa meitä somessa!

Tutustu koulutuksen arkeen somekanavillamme:

Opiskelutavat

Päiväopiskelu

Järjestämme opetuksen pääsääntöisesti HAMKin Hämeenlinnan kampuksella.
Opiskelu etenee säännöllisellä rytmillä oman opiskelijaryhmäsi kanssa. Opiskelet noin kahdeksan tuntia päivässä, viitenä päivänä viikossa maanantaista perjantaihin.

Työviikon aikana opetus on monipuolista – siihen sisältyy luentoja, harjoituksia, ryhmätöitä, itsenäistä työskentelyä sekä työelämälle tehtäviä projekteja. 

Päiväopiskelu kuuluu HAMKin koulutuksen malliin 8-16. Voit lukea tavastamme opiskella lisää täältä:

Monimuoto-opiskelu

Monimuoto-opiskelu vaatii vahvaa itsenäistä otetta opiskeluun, hyvää ajankäytön suunnittelua ja hallintaa sekä itsensä johtamisen taitoja.

Tuemme itsenäistä opiskelua aikaan sidotulla opetuksella, jota järjestämme pääsääntöisesti aikavälillä elokuun lopusta toukokuun loppuun.
Kontaktiopetuspäiviä on noin kerran kahdessa viikossa (yksi arkipäivä) eli suuri osa opiskelusta koostuu itsenäisestä työskentelystä.

Itsenäisen työskentelyn ja aikaan sidotun opetuksen lisäksi opintoihisi kuuluu ryhmätyöskentelyä.

Monimuoto-opiskelu kuuluu HAMKin koulutusmalliin 18-100, joka on suunnattu kaiken ikäisille oppijoille. Tutustu tapaamme opiskella täällä:

Kampus

Rakennus- ja yhdyskuntatekniikan koulutuksen lähiopetus järjestetään Hämeenlinnan kampuksella.

Hämeenlinnan korkeakoulukeskus

Kehittyvä, kasvava ja moderni pääkampuksemme, Hämeenlinnan korkeakoulukeskus kokoaa yhteen tuhansia opiskelijoita ja satoja työntekijöitä. Laajalta kampusalueeltamme löytyy monipuoliset tilat ja palvelut eri alojen opiskeluun ja tutkimustyöhön.

Hämeenlinnan kampuksella on noin 30 koulutusta ja se toimii myös kaikkien HAMKin tutkimusyksiköiden kotikampuksena. Lisäksi korkeakoulukeskus tarjoaa oivat puitteet erilaisten tapahtumien järjestämiseen niin sisäisille kuin ulkopuolisille toimijoille, joten kampuksella riittää usein vilinää ja vilskettä.

Sinun näköisesi opinnot

Tutkintosi koostuu 240 opintopisteestä ja sisältää neljä peruselementtiä:

Ydinosaamiseen sisältyvät opintokokonaisuudet, eli moduulit, ovat tutkintosi ja ammattitaitosi perusta. Opinnot on suunniteltu tukemaan kehittymistäsi alasi ammattilaiseksi ja ne luovat vakaan pohjan tuleville, vapaammin valittaville opinnoille.

Ydinopinnoissa tutustut uudisrakentamisen ja korjausrakentamisen vaiheisiin. Opit esimerkiksi rakentamisen toimintaympäristöistä, suunnittelun perusteista, yhdyskuntarakentamisesta ja pientalojen toteutuksesta.

Osa tutkinnostasi muodostuu profiloivan osaamisen opinnoista, joiden avulla rakennat osaamistasi valitsemaasi suuntaan omien tavoitteidesi mukaisesti. Opinnot tarjoavat mahdollisuuden laajentaa, syventää ja täydentää ammatillista osaamista ja persoonallista kehittymistä.

Profiloivissa opinnoissa voit suuntautua opinnoissasi joko talonrakennuksen rakennesuunnitteluun tai rakentamistalouteen kohti vastaavan työnjohtajan pätevyyttä.

Rakennus- ja yhdyskuntatekniikan koulutuksen harjoittelun laajuus on 30 opintopistettä, mikä vastaa 20 työviikkoa. Harjoittelun aikana perehdyt erityisesti rakennusalan keskeisiin käytännön työtehtäviin niin, että osaat soveltaa opittuja tietoja ja taitoja työelämässä. Tavoitteenamme on edistää urakehitystäsi, tutustuttaa sinut työntekijöiden asemaan ja rakennusalan työympäristöön sekä edistää työllistymistäsi.


Hankit harjoittelupaikkasi itse. Tutkintoon kuuluvan harjoittelun voit suorittaa opintojen aikana kotimaassa, ulkomailla tai omassa yrityksessäsi. Harjoittelu suoritetaan yleensä kahdessa tai useammassa osassa ja päiväopiskelijat suorittavat sen kesäaikaan. Jos sinulla on muulla tavoin hankittua harjoittelun tavoitteiden mukaista osaamista, voit hakea aiemmin tai opintojen aikana muualla hankkimasi osaamisen tunnistamista ja tunnustamista AHOT-menettelyn kautta.

Opinnäytetyö on opintojesi loppusuoralla tehtävä kehittämis- tai tutkimustyö, jonka tavoitteena on vahvistaa osaamistasi ja näyttää valmiuksiasi soveltaa kerryttämiäsi tietoja ja taitoja. Opinnäytetyö on laajuudeltaan 15 opintopisteen kokonaisuus, jonka aiheen valitset itse perustuen kiinnostukseesi ja urasuunnitelmiisi. Kannustamme valitsemaan yhdessä yrityksen, tai organisaation kanssa aiheen, jossa pääset ratkomaan aitoa ongelmaa, ja kehittämään siihen ratkaisun.

HAMKin opiskelijana voit muotoilla tutkinnostasi juuri sinulle sopivan. Voit valita erilaisia opintoja meiltä ja maailmalta, sekä suorittaa tutkintoon kuuluvia opintojasi erilaisin toteutustavoin.

Tutustu tarkemmin koulutuksen sisältöön, ja lue lisää opintojen suunnittelusta HAMKissa:

Opintoja meillä, muualla ja maailmalla

HAMKissa kehitämme uusia, innovatiisia opiskelutapoja. Tavoitteemme on tarjota sinulle monipuolinen osaaminen, jota voit kehittää haluamaasi suuntaan erilaisin tavoin. Toivomme, että voimme innostaa sinut kokeilemaan jotain ihan uutta!

Kaksi opiskelijaa vierekkäin pöydän ääressä

Yritteliäs korkeakoulu

Yritteliäisyys on mahdollisuuksien tunnistamista, innovaatiokyvykkyyttä ja kykyä luoda uutta. Yritteliäässä korkeakoulussa opitaan yhdessä tekemisen ja kokeilemisen kautta!

Design Factory

DF on toiminta- ja oppimisympäristö, joka yhdistää yritykset, opiskelijat, opettajat ja tutkijat. Liity mukaan projekteihin, joissa kehität uusia ratkaisuja yhdessä muiden alojen opiskelijoiden kanssa!

RUN-EU -opinnot

HAMK on osa yhdeksän eurooppalaisen korkeakoulun muodostamaa RUN-Eurooppa-yliopistoa. Voit hyödyntää RUN-EU:n tarjoamia upeita mahdollisuuksia kansainvälisten opintokokemusten kerryttämiseen!

Vaihto-opinnot

Vaihto-opiskelu on ainutkertainen mahdollisuus tutkia maailmaa. Kannustamme kaikkia opiskelijoitamme hyödyntämään tilaisuuden ja lähtemään ulkomaille vaihtoon. Lähdethän sinäkin?

Vaaleahiuksinen henkilö valkoisessa paidassa

HAMKin opintotarjonta

Tarjoamme sinulle laajan valikoiman opintoja, joita voit valita osaksi tutkintoasi. Lisäksi voit valita osia muista HAMKin tutkinnoista. Voit myös hyödyntää aiemmin kertynyttä osaamistasi, esimerkiksi Partiosta!

Opiskelija seisoo aulassa kannettava tietokone kainalossaan ja katsoo suoraan kameraan.

Ristiinopiskelu

HAMKin opiskelijana sinulla on mahdollisuus suorittaa opintoja myös muissa korkeakouluissa! Kyseessä on ristiinopiskelu, jonka tarkoituksena on, että voit opiskella omia tavoitteitasi tukevia kokonaisuuksia.

Kaksi opiskelijaa vierekkäin pöydän ääressä

Yritteliäs korkeakoulu

Yritteliäisyys on mahdollisuuksien tunnistamista, innovaatiokyvykkyyttä ja kykyä luoda uutta. Yritteliäässä korkeakoulussa opitaan yhdessä tekemisen ja kokeilemisen kautta!

Design Factory

DF on toiminta- ja oppimisympäristö, joka yhdistää yritykset, opiskelijat, opettajat ja tutkijat. Liity mukaan projekteihin, joissa kehität uusia ratkaisuja yhdessä muiden alojen opiskelijoiden kanssa!

RUN-EU -opinnot

HAMK on osa yhdeksän eurooppalaisen korkeakoulun muodostamaa RUN-Eurooppa-yliopistoa. Voit hyödyntää RUN-EU:n tarjoamia upeita mahdollisuuksia kansainvälisten opintokokemusten kerryttämiseen!

Vaihto-opinnot

Vaihto-opiskelu on ainutkertainen mahdollisuus tutkia maailmaa. Kannustamme kaikkia opiskelijoitamme hyödyntämään tilaisuuden ja lähtemään ulkomaille vaihtoon. Lähdethän sinäkin?

Vaaleahiuksinen henkilö valkoisessa paidassa

HAMKin opintotarjonta

Tarjoamme sinulle laajan valikoiman opintoja, joita voit valita osaksi tutkintoasi. Lisäksi voit valita osia muista HAMKin tutkinnoista. Voit myös hyödyntää aiemmin kertynyttä osaamistasi, esimerkiksi Partiosta!

Opiskelija seisoo aulassa kannettava tietokone kainalossaan ja katsoo suoraan kameraan.

Ristiinopiskelu

HAMKin opiskelijana sinulla on mahdollisuus suorittaa opintoja myös muissa korkeakouluissa! Kyseessä on ristiinopiskelu, jonka tarkoituksena on, että voit opiskella omia tavoitteitasi tukevia kokonaisuuksia.

Usein kysyttyjä kysymyksiä

Täältä löydät vastauksia usein kysyttyihin kysymyksiin rakennus- ja yhdyskuntatekniikan koulutuksesta

Koulutuksesta saat valmiudet toimia kansainvälisellä rakennusalalla. Kehität kielitaitoasi ja saat kokemusta kansainvälisestä tiimityöskentelystä. Osallistut opintojen aikana yhteisiin projekteihin HAMKin kansainvälisten opiskelijoiden kanssa Suomessa ja lisäksi opintojesi aikana teet yhteistyötä ulkomaisten kumppanikorkeakoulujen opiskelijoiden kanssa. Voit sisällyttää opintoihisi joustavasti työharjoittelua ja opiskelua ulkomailla.  

Suuri osa opinnoista toteutetaan suomeksi. Osa opetuksesta järjestetään englanniksi ja opintojen aikana yhteistyötä tehdään ryhmissä, joissa on mukana kansainvälisiä opiskelijoita. Opintoihin kuuluu englannin ja ruotsin kielen opintoja. 

Jäikö kysyttävää?

Jos haluat kysyä lisätietoa koulutuksesta, ota yhteyttä:

Jos haluat kysyä lisää tähän koulutukseen hakemisesta, katso lisätietoa:

Nopeammin valmiiksi?

Onko ala sinulle jo tuttu ja olet kerryttänyt jo osaamistasi joko työn tai opintojen kautta? Haluatko suorittaa tutkinnon nopeasti valmiiksi? Vai kaipaisitko nopeaa päivitystä osaamiseesi? Tarjoamme sinulle perinteisen tutkinto-opiskelun rinnalla erilaisia mahdollisuuksia, joilla voit nopeuttaa tutkinto-opintojasi, tai kerryttää juuri nyt tarvitsemaasi osaamista.

24 / 7 – opiskelun pikakaista

Voit nopeuttaa opintojasi 24/7 opiskelutavalla, jos sinulla on jo paljon tutkinnon tavoitteiden mukaista osaamista.

Opiskelutapa edellyttää sinulta suunnitelmallisuutta, joustavaa ja tehokasta ajankäyttöä sekä oma-aloitteisuutta ja itsenäistä työskentelytapaa. Keskustele opinto-ohjaajasi kanssa mahdollisuuksista suorittaa opintoja nopeutetusti.

Lue lisää HAMKin 24/7 -opiskelutavasta:

Täydennä osaamistasi!

Haluaisitko päivittää osaamistasi, tai oppia uutta, mutta et haluaisi sitoutua vuosiksi opiskeluun? Pohditko, olisiko opiskelua mahdollista pilkkoa, tai kokeilla, jotta tietäisit paremmin sopiiko opiskelu nykyiseen elämäntilanteeseesi?

Kokonaisen tutkinnon suorittamisen sijasta, voit opiskella ja oppia uutta monella eri tavalla. Tutustu HAMKin jatkuvan oppimisen tarjontaan, josta löydät monipuolisesti sekä lyhyitä, että pidempiä koulutuksia urapolkusi eri kohtiin.

Etsitkö jotain muuta?

Itselle sopivan koulutuksen valinta voi välillä olla haastavaa, varsinkin kun hyviä vaihtoehtoja riittää! Keräsimme sinulle vielä muutamia vaihtoehtoja samalta alalta, jos haluat tutustua myös muihin koulutuksiimme. Koko tarjontamme löydät koulutushaun kautta: