Hyppää sisältöön
Kaksi naista, vaaleaihoinen ja tummaihoinen katsovat ulos kuvasta oikealle ja hymyilevät. Toisella naisella on tietokone sylissä ja he istuvat sohvalla.
Home Opiskelijan sivut Ammatillisten opettajankoulutusten opiskelijat

Tervetuloa opiskelemaan!

Opettajaksi, erityisopettajaksi tai opinto-ohjaajaksi opiskelu on sekä antoisaa että innostavaa! Täältä löydät tietoa sekä opintojesi aloituksen, että koko opintoaikasi tueksi.

Opiskelu

Yhteistoiminnallinen oppiminen on yksi oppimiskäsityksemme kulmakivistä. Opiskelet yhdessä ryhmäsi kanssa, toinen toisiltanne uutta oppien.

Opintojesi laajuus on 60 opintopistettä. Tämä tarkoittaa, että vuoden aikana sinulta kuluu opintoihisi noin 1600 tuntia. Jos ryhmäsi toteutusmuotona on monimuoto-opiskelu, lähiopiskeluaikaa on varattu noin 130 tuntia. Suurin osa opiskelijoistamme opiskelee työn ohessa, ja opintomme ovatkin suunniteltu ottaen tämä huomioon. Halutessasi voit opiskella myös päätoimisesti henkilökohtaisen opiskelusuunnitelman avulla.

Opiskelu vaatii sinulta oman ajankäytön suunnittelua ja opinnoille onkin tarpeen varata aikaa joka viikko. Kaikkien ryhmiemme opintoihin kuuluu yhteistä opiskeluaikaa, tapahtuipa opiskelu verkossa tai kampuksella. Opiskelijana osallistut yhteiseen opetukseen sekä ryhmä- että etätyöskentelyyn, ja sitoudut ryhmän opinto-ohjelmaan.

Kaikki opiskelijamme opiskelevat joko osittain, tai kokonaan verkossa. Tätä varten sinulla tulee olla käytössä kameralla varustettu tietokone, kuuloke- ja mikrofoniyhdistelmä, sekä hyvä nettiyhteys.

Pikalinkit

Selaa sivuamme tai hyppää alla olevien linkkien kautta suoraan haluamaasi kohtaan.

Opintojen aloitus

Mahtavaa, että olet päättänyt opiskella kanssamme! Alkuun päästäksesi tutustuthan ohjeisiin jotka sait opiskelijavalintapäätöksen yhteydessä ja alla oleviin vinkkeihin:

Kun olet vastaanottanut opiskelupaikkasi, ilmoittaudu läsnäolevaksi opiskelijaksi ensimmäiselle lukuvuodelle ohjeiden mukaisesti, jotka sait opiskelijavalinnan yhteydessä.

Jos jatkat opintojasi toiselle tai kolmannelle lukuvuodelle, sinun tulee ilmoittautua läsnäolevaksi myös seuraavalle lukuvuodelle. Tiedotamme jatkaville opiskelijoille ilmoittautumiskäytännöistä touko-kesäkuun aikana.

Jos et ilmoittaudu lukuvuodelle läsnäolevaksi, menetät opiskeluoikeutesi. Jos haluaisit jatkaa opintojasi, sinun tulee hakea opiskeluoikeuden palauttamista. Opiskeluoikeus voidaan palauttaa, mikäli alkuperäistä opiskeluoikeutta on vielä jäljellä. Palauttamisesta päättää koulutuspäällikkö. Hakemuksen käsittelystä sinulta peritään 50 euron käsittelymaksu.

Jos haluat ilmoittautua poissaolevaksi, katso lisätietoa kohdasta Opiskeluoikeus

Sinun tulee itse aktivoida käyttäjätunnuksesi ennen opintojen alkamista. Huomaa, ettet voi aktivoida tunnusta ennenkuin sinulle on saapunut viesti sähköpostiin.

Tutustu tunnusten aktivointiohjeisiin täällä.

Huomio! Emme lähetä käyttäjätunnuksia sähköpostitse.

Ongelmia tunnusten aktivoinnissa?

Ota yhteyttä HAMKin IT-palveluihin joko sähköpostilla: it@hamk.fi tai soittamalla: Puh. +358 3 646 3000 Palvelemme opiskelijoita puhelimitse arkisin klo 8.15-15.

Kirjautuminen HAMKin palveluihin

HAMKin eri palveluihin kirjaudutaan käyttäjätunnuksella joka on muotoa etunimi12345@student.hamk.fi. Joissain palveluissa toimii myös etunimi12345 -muotoinen käyttäjätunnus. Googlen pilvipalveluihin kirjaudutaan sähköpostiosoitteella, mikä on yleensä muotoa etunimi.sukunimi@student.hamk.fi.

Ongelmia kirjautumisessa?

Ota yhteyttä HAMKin IT-palveluihin joko sähköpostilla: it@hamk.fi tai soittamalla: Puh. +358 3 646 3000 Palvelemme opiskelijoita puhelimitse arkisin klo 8.15-15.

Opiskelijan IT-palvelut -sivu sisältää vinkkejä verkko-opiskeluun ja ohjeita työkalujen käytöstä.

Halutessasi voit suorittaa HAMKin Aloittavan opiskelijan Digistarttipaketin, joka auttaa sinua ottamaan käyttöön korkeakouluopiskelussa tarvittavia sähköisiä välineitä, laitteita, ympäristöjä ja menettelyjä. Digistarttipaketin suorittaminen ei ole pakollinen osa opintojasi, vaan sen tarkoitus on tukea sinua opintojen aloittamisessa verkkoympäristössä. Päätät siis itse, hyödynnätkö paketin vai et.

 • Tutustu Digistarttipaketin sisältöön
 • Tutustu Digistarttipaketin ohjeistukseen
 • Moodlen kirjautumisavain on “Digistarter-24”

Ota opiskelijan työpöytä Pakki haltuun opintojesi alusta lähtien. Sovelluksessa on monipuolisia työkaluja, joiden avulla muun muassa seuraat edistymistäsi sekä päivität omia tietojasi. Kirjautuminen tapahtuu HAMKin käyttäjätunnuksilla. Pakkia voi käyttää sekä tietokoneen selaimella että mobiilisti.

Pakin kautta:

 • voit tarkistaa ja päivittää muuttuneita yhteystietojasi (linkki ohjevideoon)
 • näet ryhmäsi lukujärjestyksen (linkki ohjeeseen)
 • näet saamasi arvioinnit
 • haet hyväksilukuja aiemmista opinnoistasi ja osaamisen näyttöjä aiemmasta osaamisestasi AHOT-työkalun avulla
 • voit luoda digitaalisesti allekirjoitettuja dokumentteja (opiskelutodistus, opintosuoritusote)
 • ladata sähköisen, virallisen todistuksen, 28 päivän ajan valmistumispäivän jälkeen
 • vastaat opintopalautteisiin Spark-opintopalautepalvelun kautta.

Huomio! Opettajaopiskelijan ei tarvitse ilmoittautua opintojaksoille Pakin kautta. Opettajankoulutuksen ilmoittautumiset hoidetaan opintotoimistotyönä.

Ammatillisen opettajankoulutuksen opintosuunnitelma ja opinto-opas uudistuu vuodelle 2024-2025! 

Koulutusten opetussuunnitelmat ja opinto-oppaat vuodelle 2024-2025 julkaistaan keväällä 2024.

Alta löydät koulutuksiemme opinto-oppaat lukuvuodelle 2023-2024. Opinto-oppaat sisältävät koulutuksen opetussuunnitelman, opintojen pääperiaatteet ja kunkin opiskeluryhmän toteutussuunnitelman aikatauluineen.

Opettajankoulutuksen opinto-opas 2023-2024

Saavutettavuus päivitetty 26.5.2023


Täydentävät pedagogiset opinnot -opinto-opas 2023-2024

Saavutettavuus päivitetty 2.6.2023

Ammatillinen erityisopettajankoulutus 2023-2024

Saavutettavuus päivitetty 1.6.2023

Ammatillinen opinto-ohjaajankoulutus 2023-2024

Saavutettavuus päivitetty 1.6.2023

Hämeenlinnan kampusravintola Sodexo tarjoaa monimuoto-opiskelijoillemme alennuksen lounaasta. Alennuksen saa lounasetukortilla.

Saat lounasetukortin lähipäivillä vastuuopettajaltasi tai ottamalla yhteyttä opintopalveluihin: aokk-opintotoimisto@hamk.fi.

Opiskeluryhmäsi työskentely

Täältä löydät tietoa oman opiskeluryhmäsi työskentelytavoista ja koulutuspäivistä.

 • Opintoja rytmittävät koulutuspäivät, joita on keskimäärin kaksi päivää kuukaudessa (yhteensä noin 16–20 päivää). Koulutuspäivät toteutuvat joko peräkkäisinä tai yksittäisinä arkipäivinä kello 9.00–16.00. Koulutuspäivät järjestetään lähitapaamisina Hämeenlinnassa ja osa tapaamisista on verkossa. Katso tarkemmat tiedot koulutuspäivistä alla olevasta tiedostosta.
 • Etäjaksoilla opiskellaan itsenäisesti ja opintopiirissä, ohjatusti verkossa, tehdään oppimistehtäviä ja opetusharjoittelua. Yhdessä oppiminen on oleellinen osa opiskelua.
 • Ryhmän opinnot alkavat:
  • Opiskelijat, jotka eivät ole suorittaneet aiemmin kasvatustieteellisiä perusopintoja, aloittavat opintonsa 2.–3.5.2024. Aloituspäivä 2.5. toteutuu verkossa kello 9.00–14.00. Toinen aloituspäivä on 3.5. kello 9.00–16.00 Hämeenlinnassa. Opiskelijoilla on verkko-opintoja kesän aikana. Opintojen kesto on 13 kuukautta ja laajuus 60 opintopistettä.
  • Opiskelijat, jotka ovat suorittaneet aiemmin kasvatustieteelliset perusopinnot, aloittavat opintonsa 12.–13.8.2024. Aloituspäivä 12.8. toteutuu verkossa kello 9.00–14.00. Toinen aloituspäivä on 13.8. kello 9.00–16.00 Hämeenlinnassa. Opintojen kesto on 10 kuukautta ja laajuus 48 opintopistettä.
 • Ryhmän opinnot päättyvät 6.6.2025.

 • Opintoja rytmittävät koulutuspäivät, joita on keskimäärin kaksi päivää kuukaudessa (yhteensä noin 16–20 päivää). Koulutuspäivät toteutuvat joko peräkkäisinä tai yksittäisinä arkipäivinä kello 9.00–16.00. Koulutuspäivät järjestetään lähitapaamisina Espoossa Aalto-yliopiston tiloissa ja osa tapaamisista on verkossa. Katso tarkemmat tiedot koulutuspäivistä alla olevasta tiedostosta.
 • Etäjaksoilla opiskellaan itsenäisesti ja opintopiirissä, ohjatusti verkossa, tehdään oppimistehtäviä ja opetusharjoittelua. Yhdessä oppiminen on oleellinen osa opiskelua.
 • Ryhmän opinnot alkavat:
  • Opiskelijat, jotka eivät ole suorittaneet aiemmin kasvatustieteellisiä perusopintoja, aloittavat opintonsa 7.–8.5.2024. Aloituspäivä 7.5. toteutuu verkossa kello 9.00–14.00. Toinen aloituspäivä 8.5. kello 9.00–16.00 pidetään Espoossa. Opiskelijoilla on verkko-opintoja kesän aikana. Opintojen kesto on 13 kuukautta ja laajuus 60 opintopistettä.
  • Opiskelijat, jotka ovat suorittaneet aiemmin kasvatustieteelliset perusopinnot, aloittavat opintonsa 12.–13.8.2024. Aloituspäivä 12.8. toteutuu verkossa kello 9.00–14.00. Toinen aloituspäivä on 13.8. kello 9.00–16.00 Espoossa. Opintojen kesto on 10 kuukautta ja laajuus 48 opintopistettä.
 • Ryhmän opinnot päättyvät 6.6.2025.

 • Opintoja rytmittävät koulutuspäivät, joita on keskimäärin kaksi päivää kuukaudessa (yhteensä noin 16–20 päivää). Koulutuspäivät toteutuvat joko peräkkäisinä tai yksittäisinä arkipäivinä kello 9.00–16.00. Koulutuspäivät järjestetään lähitapaamisina Lahdessa Koulutuskeskus Salpauksen tiloissa ja osa tapaamisista on verkossa. Katso tarkemmat tiedot koulutuspäivistä alla olevasta tiedostosta.
 • Etäjaksoilla opiskellaan itsenäisesti ja opintopiirissä, ohjatusti verkossa, tehdään oppimistehtäviä ja opetusharjoittelua. Yhdessä oppiminen on oleellinen osa opiskelua.
 • Ryhmän opinnot alkavat:
  • Opiskelijat, jotka eivät ole suorittaneet aiemmin kasvatustieteellisiä perusopintoja, aloittavat opintonsa 7.–8.5.2024. Aloituspäivä 7.5. toteutuu verkossa kello 9.00–14.00. Toinen aloituspäivä 8.5. kello 9.00–16.00 pidetään Lahdessa. Opiskelijoilla on verkko-opintoja kesän aikana. Opintojen kesto on 13 kuukautta ja laajuus 60 opintopistettä.
  • Opiskelijat, jotka ovat suorittaneet aiemmin kasvatustieteelliset perusopinnot, aloittavat opintonsa 12.–13.8.2024. Aloituspäivä 12.8. toteutuu verkossa kello 9.00–14.00. Toinen aloituspäivä on 13.8. kello 9.00–16.00 Lahdessa. Opintojen kesto on 10 kuukautta ja laajuus 48 opintopistettä.
 • Ryhmän opinnot päättyvät 6.6.2025.

 • Opintoja rytmittävät koulutuspäivät, joita on keskimäärin kaksi päivää kuukaudessa (yhteensä noin 16–20 päivää). Koulutuspäivät toteutuvat joko peräkkäisinä tai yksittäisinä arkipäivinä kello 9.00–16.00. Koulutuspäivät järjestetään lähitapaamisina Turussa Turun ammattikorkeakoulun tiloissa ja osa tapaamisista on verkossa. Katso tarkemmat tiedot koulutuspäivistä alla olevasta tiedostosta.
 • Etäjaksoilla opiskellaan itsenäisesti ja opintopiirissä, ohjatusti verkossa, tehdään oppimistehtäviä ja opetusharjoittelua. Yhdessä oppiminen on oleellinen osa opiskelua.
 • Ryhmän opinnot alkavat:
  • Opiskelijat, jotka eivät ole suorittaneet aiemmin kasvatustieteellisiä perusopintoja, aloittavat opintonsa 7.–8.5.2024. Aloituspäivä 7.5. toteutuu verkossa kello 9.00–14.00. Toinen aloituspäivä 8.5. kello 9.00–16.00 pidetään Turussa. Opiskelijoilla on verkko-opintoja kesän aikana. Opintojen kesto on 13 kuukautta ja laajuus 60 opintopistettä.
  • Opiskelijat, jotka ovat suorittaneet aiemmin kasvatustieteelliset perusopinnot, aloittavat opintonsa 12.–13.8.2024. Aloituspäivä 12.8. toteutuu verkossa kello 9.00–14.00. Toinen aloituspäivä on 13.8. kello 9.00–16.00 Turussa. Opintojen kesto on 10 kuukautta ja laajuus 48 opintopistettä.
 • Ryhmän opinnot päättyvät 6.6.2025.

 • Opintoja rytmittävät verkkotapaamiset, joita on keskimäärin kaksi kertaa kuukaudessa (yhteensä noin 16–20 tapaamista). Reaaliaikaiset verkkotapaamiset Zoomissa toteutuvat arkipäivinä pääsääntöisesti kello 14.00 ja 18.00 välisenä aikana. Katso tarkemmat tiedot koulutuspäivistä alla olevasta tiedostosta.
 • Etäjaksoilla opiskellaan itsenäisesti ja opintopiirissä, ohjatusti verkossa, tehdään oppimistehtäviä ja opetusharjoittelua. Yhdessä oppiminen on oleellinen osa opiskelua.
 • Ryhmän opinnot alkavat:
  • Opiskelijat, jotka eivät ole suorittaneet aiemmin kasvatustieteellisiä perusopintoja, aloittavat opintonsa 6.–7.5.2024. Aloituspäivät toteutuvat verkossa kello 9.00–15.00. Opiskelijoilla on opintoja kesän aikana. Opintojen kesto on 13 kuukautta ja laajuus 60 opintopistettä.
  • Opiskelijat, jotka ovat suorittaneet aiemmin kasvatustieteelliset perusopinnot, aloittavat opintonsa 13.–14.8.2024. Aloituspäivät toteutuvat verkossa kello 9.00–15.00. Opintojen kesto on 10 kuukautta ja laajuus 48 opintopistettä.
 • Ryhmän opinnot päättyvät 6.6.2025.

 • The programme is recommended for individuals from Finland and abroad, who wish to complete their professional teacher education in English. The programme in English gives the same teacher qualification as the programme in Finnish.
 • Students will be ranked and selected based on their application scores regardless of their fields of education.
 • The aim of this programme is to provide the teacher students with the knowledge and competencies to teach and work in international learning environments. An additional goal is to develop teacher students’ capacity to guide culturally diverse student groups.
 • The teaching language of the programme is English. The applicant’s English language level must be IELTS 6/CEFR B2 plus.
 • Studying in an online programme requires an active internet connection, good IT skills and sufficient technical equipment.
 • The programme includes online meetings (approximately 16–20 days). Online meetings start at 9.00 am and end at 4.00 pm. (Finnish time).
 • The programme includes lectures, group work and independent study. It also includes practical teacher training. Learning together is an essential part of the studies.
 • The studies begin as follows:
  • For students who have not previously completed Basic Studies in Educational Sciences, the studies will start on May 2-3, 2024. The first meetings will be held online from 9:00 am to 3:00 pm (Finnish time). The duration of the studies is 13 months, and the scope is 60 ECTS credits. Students will have to study during the summer too.
  • For students who have previously completed Basic Studies in Educational Sciences, the studies will start on August 13, 2024. The first meeting will be held online from 9:00 am to 3:00 pm (Finnish time). The duration of the studies is 10 months, and the scope is 48 ECTS credits.
 • The programme ends on the 6th of June 2025.

Hybridi-ryhmässä opinnot toteutetaan samanaikaisesti digitaalisesti verkossa ja Hämeenlinnassa. Opiskelija valitsee vapaasti, osallistuuko hän työpajapäiviin verkon kautta vai Hämeenlinnassa. Halutessaan opiskelija voi suorittaa opinnot täysin verkko-opintoina. Pienryhmätapaamiset ja henkilökohtaiset ohjaukset toteutetaan verkossa.

Opinnot alkavat 7.-8.5.2024 ja päättyvät 6.6.2025. Opintojen kesto määrittyy aikaisemman osaamisen ja henkilökohtaisen kehittymissuunnitelman perusteella.

Opintoihin sisältyy yhteensä 12 työpajapäivää sekä kaksi ohjattua pienryhmätapaamista, jotka toteutuvat arkipäivinä kello 9.00–16.00 välisenä aikana. Työpajat sisältävät kouluttajien ohjaamaa opetusta sekä ohjattua pienryhmätyöskentelyä kunkin työpajapäivän teeman mukaisesti. Työpajapäiviin ja pienryhmätapaamisiin on osallistumisvelvoite.

Koulutuspäivät lukuvuonna 2024–2025

Viikko 19 tiistai–keskiviikko 7.-8.5.2024
Viikko 33 torstai 15.8.2024
Viikko 37 torstai 12.9.2024
Viikko 41 torstai 10.10.2024
Viikko 45 keskiviikko 6.11.2024
Viikko 50 torstai 12.12.2024
Viikko 3 tiistai 14.1.2025
Viikko 7 keskiviikko 12.2.2025
Viikko 11 tiistai 11.3.2024
Viikko 15 tiistai 8.4.2025
Viikko 19 tiistai 6.5.2025

Tietoa opiskelusta

Koulutuksessa yhdistyvät ryhmämuotoinen opiskelu, pienryhmätyöskentely, kirjalliset oppimistehtävät ja verkko-opiskelu. Opinto-ohjaajan toimintaympäristöön sisältyvät sekä käytännön työ- ja kehittämistehtävät oppilaitoksessa tai korkeakoulussa, verkostoissa, verkossa ja pienryhmässä.

Oppimisen lähtökohtana on tutkiva ja kehittävä lähestymistapa. Sillä tarkoitetaan tässä yhtey­dessä kokonaisvaltaista opiskelu- ja työskente­lyotetta, jossa korostuu aktiivinen vuorovaikutus oman toimintaympäristön kanssa ja ympäristön toimintaan vaikuttaminen. Koulutuksessa toteu­tetaan jaetun asiantuntijuuden käytäntöjä, jol­loin jokaisen ohjaajaopiskelijan asiantuntijuus luo lisäarvoa koko ryhmän ammatilliselle kasvul­le ja opiskeluprosessille. Lisäksi lähestymistapa mahdollistaa verkostomaisen työskentelyn sekä omien verkostojen tietoisen kehittämisen.

Opinto-ohjaajankoulutuksessa korostuu opiske­lijan ohjaajaksi kasvun prosessinomaisuus, vä­littävä ohjaus ja yksilölliset oppimispolut. Opin­tojen alussa opiskelija tekee henkilökohtaisen osaamiskartoituksen (HOK). Oppimisprosessin jäsentäjänä toimii opiskelijan laatima henkilö­kohtainen kehittymissuunnitelma (HEKS). Siinä sovitetaan yhteen opiskelijan omat ja opetus­suunnitelman osaamistavoitteet. Henkilökohtai­nen opiskelusuunnitelma päivitetään säännöl­lisesti. Opiskelijan aikaisemmin ja koulutuksen aikana hankitun osaamisen tunnistaminen ja tunnustaminen (AHOT) dokumentoidaan osaksi henkilökohtaista opiskelusuunnitelmaa.

Verkkotyöskentely toteutetaan inklusiivisissa ja multimodaalisissa oppimisympäristöissä. Opetuksen, ohjauksen ja tiedottamisen tukena sekä opintojaksojen ja työpajapäivien/verkkotapaamisten tarkempien ohjeiden ja materiaalin jakamiseen käytetään Moodle-oppimisympäristöä. Verkko-opiskelussa käytetään ja hyödynnetään opinto-ohjauksen digitaalisia, verkkopohjaisia ja sosiaalisen median työvälineitä.

Ammatillisen erityisopettajankoulutuksen voi tehdä työn ohessa opiskellen. Opintoja rytmittävät koulutuspäivät, joita on yksi tai kaksi kuukaudessa. Osa koulutuspäivistä toteutetaan verkkototeutuksena, osa lähiopetuksena Hämeenlinnassa tai alueella. Koulutuspäivät sijoittuvat arkipäiviin klo 9:00–16:00 väliselle ajalle.

Opinnot alkavat 6.–8.5.2024 ja päättyvät 6.6.2025. Opintojen aloituspäivistä 8.5.2024 koskee vain niitä opiskelijoita, jotka suorittavat erityispedagogiikan perusopinnot osana erityisopettajankoulutusta.

Koulutuspäivät lukuvuonna 2024-2025

Viikko 19 maanantai–tiistai 6.-7.5.2024 Hämeenlinnassa. Keskiviikko 8.5.2024 Verkossa (erityispedagogiikan perusopinnot)
Viikko 34 maanantai–tiistai 19.-20.8.2024 Verkossa
Viikko 38 keskiviikko–torstai 18.-19.9.2024 Hämeenlinnassa
Viikko 41 tiistai 8.10.2024 Verkossa
Viikko 46 torstai–perjantai 14.-15.11.2024 Hämeenlinnassa
Viikko 50 tiistai 10.12.2024 (aamupäivä) Alueella
Viikko 4 keskiviikko 22.1.2025 Verkossa
Viikko 7 maanantai–tiistai 10.-11.2.2025 Verkossa
Viikko 12 keskiviikko 19.3.2024 Hämeenlinnassa
Viikko 15 torstai 10.4.2025 (aamupäivä) Alueella
Viikko 20 tiistai–keskiviikko 13.-14.5.2025 Hämeenlinnassa

Tietoa opiskelusta

Opinnot vaativat itseohjautuvuutta ja omatoimista aktiivisuutta. Opiskelussa hyödynnetään osaamisen jakamista verkostoissa, opintopiireissä ja opiskelijavertaisten kanssa. Koulutuksessa yhdistyvät itsenäisesti ja ryhmässä tapahtuva opiskelu, joita oppimistehtävät, lähi- ja verkkotapaamiset rytmittävät. Koulutuspäiviin ja opintopiiritoimintaan kuuluu läsnäolovelvoite.

Opintojen laajuus on 60 opintopistettä. Opiskelu vaatii koulutuspäivien lisäksi aikaa etätyöskentelyyn ja sitoutumista opinto-ohjelmaan. Suurin osa opiskelijoista opiskelee työnsä ohessa. Siksi on tärkeää, että opiskelija varaa itselleen riittävästi aikaa opiskeluun. Päätoiminen opiskelu on myös mahdollista henkilökohtaisen opiskelusuunnitelman kautta.

Osaamisperustaisuudessa korostuvat itseohjautuvuuden lisäksi vertaisoppiminen, -arviointi ja yhteisöllisyys. Tutkivalla ja kehittävällä työotteella kehitetään omaa erityispedagogista osaamista ja teoreettisesti hallittua opetustyötä. Keskeistä on tutkiva, analysoiva, kyselevä ja eri vaihtoehtoja ja näkökulmia tuottava toimintaympäristöihin ja -tilanteisiin kytkeytyvä oppiminen.

Ohjaajina erityisopettajankoulutuksessa toimivat opettajakorkeakoulun vastuuopettajat ja harjoitteluoppilaitosten ohjaavat ammatilliset erityisopettajat.

Opinnoissa hyödynnetään erilaisia oppimisympäristöjä. Oppimisalustana toimii Moodle, jota käytetään oppimisen tukena sekä opintojaksojen tarkempien ohjeiden, materiaalien ja tiedon jakamiseen.

Opintojen alussa opiskelija arvioi omaa osaamistaan suhteessa opetussuunnitelman osaamistavoitteisiin sekä arviointikriteereihin. Osaamisen arvioinnin perusteella opiskelija laatii henkilökohtaisen kehittymissuunnitelman HEKS:n. Suunnitelmassa sovitetaan yhteen opiskelijan omat tavoitteet ja opetussuunnitelman tavoitteet. Jokaisen opiskelijan kanssa käydään henkilökohtainen keskustelu opintojen alussa. Henkilökohtaisessa kehittymissuunnitelmassa määritellään omat tavoitteet osaamisen kehittymiselle, osaamisen hankkimiselle ja osaamisen osoittamiselle. Suunnitelmaa päivitetään säännöllisesti.

Tärkeää tietoa opiskeluistasi

Täältä löydät opintoihisi liittyvää tärkeää tietoa

Jos sinulla on ammatillisen opettajankoulutuksen opintojaksojen osaamistavoitteita vastaavaa osaamista, voit hakea aiemmin hankitun osaamisen tunnustamista (= AHOT). Näin sinun ei tarvitse opiskella uudestaan samaa asiaa, jonka jo osaat ja sinulla on mahdollisuus edetä opinnoissasi ryhmän ohjelmaa nopeammin. Opettajankoulutuksen opinnoissa voi aiemmin hankitun osaamisen tunnustamista hakea joko hyväksilukemisen tai osaamisen näytön kautta.

Molempia haetaan sähköisesti opiskelijan Pakissa olevan toiminnon kautta.

eAHOT täyttöohje hyväksiluvuista

Hyväksilukeminen

Opintojen hyväksilukemisella tarkoitetaan, että aiemmilla opinnoilla voidaan suoraan hyväksilukea opettajankoulutuksen opintojaksoja. Esimerkiksi aiemmin yliopistossa suoritetuilla kasvatustieteen ja aikuiskasvatustieteen perusopinnoilla (25 opintopistettä tai 15 opintoviikkoa) saa 13 opintopisteen hyväksiluvun opettajankoulutuksen kasvatustieteellisten perusopintojen kokonaisuudesta.

Kasvatustieteellisistä perusopinnoista ei tarvitse hakea hyväksilukua, jos todistus opintojen kokonaisuuden (25 opintopistettä tai 15 opintoviikkoa) suorittamisesta on ollut opettajankoulutuksen hakemuksen liitteenä. Hyväksiluku kirjataan sinulle automaattisesti.

Jos olet suorittanut opintoja osin, ota yhteyttä opinto-ohjaajaan. Huomaa myös, että erityispedagogiikan perusopinnot (25 opintopistettä tai 15 opintoviikkoa) eivät oikeuta hyväksilukuun kasvatustieteellisten perusopintojen (13 opintopistettä) kokonaisuudesta. Muita hyväksilukumahdollisuuksia voi tiedustella opinto-ohjaajalta.

Hyväksilukemisen periaatteet

 • Opintojen hyväksilukua tulee hakea eAHOT-hakemuksella (katso edellä mainittu huomio kasvatustieteellisistä perusopinnoista).
 • Aikaisempien opintojen tulee vastata opettajankoulutuksen opintojakson, josta hyväksilukua hakee, sisältöä ja laajuutta.
 • Aikaisempien opintojen tulee olla opintopisteytettyjä korkeakoulutasoisia opintoja.
 • Aiempien opintojen tulee olla tehty viimeisen viiden vuoden aikana opettajaopintojen aloitusvuodesta laskien. Poikkeuksena ovat kasvatustieteelliset perusopinnot (25 opintopistettä tai 15 opintoviikkoa), joille ei ole asetettu suorittamisaikarajaa.
 • Hyväksiluku myönnetään vain kokonaisista opintojaksoista.
 • Opettajan osaamista laajentavat muut opinnot (6 opintopistettä) -opintojaksosta voidaan myöntää hyväksiluku pedagogisilla opinnoilla, jotka syventävät ja laajentavat opettajan osaamista. Aiempien opintojen laajuus tulee olla yhteenlaskettuna vähintään 6 opintopistettä. Opintojaksosta voidaan myöntää hyväksiluku myös viittä vuotta aiemmin suoritetuilla opinnoilla, jos opintojen laajuus on ollut vähintään 25 opintopistettä.
 • Tutkimus-, kehittämis- ja innovaatio-osaaminen (6 opintopistettä) -opintojaksosta voi saada hyväksiluvun aiemmalla pro gradu tai opinnäytetyöllä, jonka aihe tai viitekehys on liittynyt ammatilliseen koulutukseen ja jossa on pedagoginen näkökulma.
 • Oma ammatillinen opettajaosaaminen -opintojaksosta ei myönnetä hyväksilukua.

Opettajan osaamista laajentavat muut opinnot -opintojakson hyväksilukuun oikeuttavia opintoja ovat esimerkiksi Erityispedagogiikan perusopinnot, Kasvatustieteen aineopinnot, Yliopistopedagogiikan opinnot, Opettajien erikoistumisopinnot, Näyttötutkintomestarin koulutus ja Liikenneopettajan koulutus. Huomio! Laajalla koulutuksella voi saada hyväksilukuja myös muista opintojaksoista, mikäli sisällöt vastaavat toisiaan.

Hyväksilukuhakemukset osoitetaan opinto-ohjaaja Eveliina Grönbergille. Tarvittaessa voit kysyä häneltä lisätietoja hyväksilukemiseen liittyvistä asioista. Hyväksilukuhakemus tulee jättää käsiteltäväksi kaksi viikkoa ennen opintojakson alkamista.

Osaamisen näyttö

Osaamisen näytön lähtökohtana on opiskelijan osaaminen, joka on syntynyt työkokemuksen kautta. Osaamista arvioidaan suhteessa opintojakson arviointikriteereihin. Opiskelija on itse aktiviinen toimija osaamisen näytön hakemisessa, sillä hänen tulee ensin perehtyä osaamisen näytön ohjeisiin ja opintojaksojen arviointikriteereihin. Hän tekee opintojen aloitusvaiheessa osaamiskartoituksen ja käy kehityskeskustelun vastuuopettajansa kanssa. Mikäli prosessin lopputulemana on, että opiskelijalla on arviointikriteerien mukaista osaamista, hän täyttää eAHOT-hakemuksen ja sopii opettajan kanssa varsinaisesta näytöstä. Osaamisen näyttö arvioidaan suorituksena. Osaamisen näyttöä ei voida myöntää Oma ammatillinen opettajaosaaminen -opintojaksosta.

Osaamisen näyttöhakemukset osoitetaan opintojaksosta vastaavalle opettajalle, joka pääsääntöisesti on ryhmän vastuuopettaja. Osaamisen näyttöhakemus tulee jättää käsiteltäväksi viimeistään kaksi viikkoa ennen opintojakson alkamista.

eAHOT täyttöohje osaamisen näytöistä

Opintojaksojen arviointikriteerit, osaamisen näytön edellytykset ja osoittamistavat

Jos sinulla on ammatillisen erityisopettajankoulutuksen opintojaksojen osaamistavoitteita vastaavaa osaamista, voit hakea aiemmin hankitun osaamisen tunnustamista (= AHOT). Näin sinun ei tarvitse opiskella uudestaan samaa asiaa, jonka jo osaat ja sinulla on mahdollisuus edetä opinnoissasi ryhmän ohjelmaa nopeammin. Ammatillisen erityisopettajankoulutuksen opinnoissa voi aiemmin hankitun osaamisen tunnustamista hakea joko hyväksilukemisen tai osaamisen näytön kautta.

Molempia haetaan sähköisesti opiskelijan Pakissa olevan toiminnon kautta.

AHOT ohjeet hyväksiluvuista ja osaamisen näytöstä

Hyväksilukeminen

Opintojen hyväksilukemisella tarkoitetaan sitä, että muualla suoritetuilla opinnoilla korvataan erityisopettajankoulutuksen opintoja virallisiin dokumentteihin eli todistuksiin perustuen. Opintojen hyväksilukemisen edellytyksenä on, että aiemmat opinnot vastaavat tavoitteiltaan ja sisällöiltään ammatillisen erityisopettajankoulutuksen voimassa olevaa opetussuunnitelmaa ja opinnot on tehty viimeisen viiden vuoden sisällä (erityispedagogiikan perusopinnoilla eri aikaraja).

Ennen erityisopettajaopintojen alkua suoritetuista opinnoista, esimerkiksi erityispedagogiikan perusopinnoista, hyväksilukua haetaan opintojen alkuvaiheessa. Erityispedagogiikan perusopinnoilla (25 opintopistettä tai 15 opintoviikkoa) saa 12 opintopisteen hyväksiluvun erityisopettajankoulutuksen erityispedagogiikan perusopintojen kokonaisuudesta. Opintojen tulee olla tehty alle kymmenen vuotta sitten. Yli kymmenen vuotta vanhojen opintojen osalta tulee opiskelijan osoittaa osaamisensa erillisen tehtävän avulla. Opintojen aikana haettava hyväksiluku muualla suoritettavista opinnoista tulee myös hyväksyttää etukäteen.

Osaamisen näyttö

Opinnoista voi hakea myös osaamisen näyttöä, jolla tarkoitetaan pääsääntöisesti työkokemuksen kautta kertyneen osaamisen tunnustamista. Osaamista ei voida arvioida pelkän työtodistuksen perusteella, vaan arviointi tapahtuu osaamisen osoittamis- ja näyttöprosessin kautta.

Jos sinulla on ammatillisen opinto-ohjaajankoulutuksen opintojaksojen osaamistavoitteita vastaavaa osaamista, voit hakea aiemmin hankitun osaamisen tunnustamista (= AHOT). Näin sinun ei tarvitse opiskella uudestaan samaa asiaa, jonka jo osaat ja sinulla on mahdollisuus edetä opinnoissasi ryhmän ohjelmaa nopeammin. Opinto-ohjaajankoulutuksen opinnoissa voi aiemmin hankitun osaamisen tunnustamista hakea joko hyväksilukemisen tai osaamisen näytön kautta.

Molempia haetaan sähköisesti opiskelijan Pakissa olevan toiminnon kautta.

AHOT ohjeet hyväksiluvuista ja osaamisen näytöstä

Hyväksilukeminen

Opintojen hyväksilukemisella tarkoitetaan sitä, että muualla suoritetuilla opinnoilla korvataan opinto-ohjaajankoulutuksen opintoja virallisiin dokumentteihin eli todistuksiin perustuen. Opintojen hyväksilukemisen edellytyksenä on, että aiemmat opinnot vastaavat tavoitteiltaan ja sisällöiltään ammatillisen opinto-ohjaajankoulutuksen voimassa olevaa opetussuunnitelmaa ja opinnot on tehty viimeisen viiden vuoden sisällä.

Osaamisen näyttö

Opinnoista voi hakea myös osaamisen näyttöä, jolla tarkoitetaan pääsääntöisesti työkokemuksen kautta kertyneen osaamisen tunnustamista. Osaamista ei voida arvioida pelkän työtodistuksen perusteella, vaan arviointi tapahtuu osaamisen osoittamis- ja näyttöprosessin kautta.

Opintoihisi kuuluu tärkeänä osana opetusharjoittelu. Tutustu opetusharjoittelun ohjeisiin täältä:

HUOM! Jos opiskelet ammatilliseksi opintojen ohjaajasi, opintoihisi ei kuulu opetusharjoittelua!

Valmistumista haetaan opiskelijan työpöydän kautta (Pakki), VALO-valmistumispalvelusta. Voit käynnistää valmistumisprosessin, kun olet käynyt vastuuopettajasi kanssa valmistumiskeskustelun (opettajankoulutuksessa opettajaksi kasvun näyte), kaikki opinnot on suoritettu ja opintojen suoritusmerkinnät on merkitty Pakkiin.

Valmistumisprosessi on kaksivaiheinen ja koko prosessiin on hyvä varata aikaa neljä viikkoa.

Ensimmäinen vaihe

Valitse vaihtoehdoista tavoittelemasi valmistumispäivä. Vastaa valmistumispalautekyselyyn ja täytä valmistumishakemuksen kohtia. Kun olet aloittanut hakemuksen täyttämisen, lähtee tästä tieto opintotoimistoon, jossa koulutuskoordinaattori tarkastaa opintosuoritusotteesi. Tarkastamiseen on varattava aikaa, etenkin touko- ja kesäkuussa, jolloin valmistuvia on paljon.

Toinen vaihe

Opintosuoritusotteen tarkastuksen jälkeen hakemus tulee sinulle takaisin VALO-palveluun.

Tarkasta hakemus ja lähetä se eteenpäin hyväksymistä ja todistuksen tekemistä varten.

Tämä sinun tulee tehdä viimeistään kolme viikkoa ennen valitsemaasi valmistumispäivää. 

Kun hakemus on käsitelty ja hyväksytty, saat vahvistuksen valmistumisestasi HAMKin sähköpostiin sekä näet sen VALO-palvelusta.

Todistuksen lataaminen

Sähköinen todistus liitteineen lähetetään valmistumispäivänä opiskelijan työpöydälle Pakkiin (Dokumentit ─ Tutkintotodistus). Todistuksen saa ladattua valmistumispäivästä alkaen 28 päivän ajan. Tämän jälkeen ei ole mahdollista kirjautua HAMKin kirjautumista vaativiin palveluihin. Muistathan tallentaa sähköisen todistuksen itsellesi sekä tehdä siitä myös varmuuskopion. Tutkintotodistuksesta ei lähetetä erikseen tulostetta.

Sähköinen todistus on virallinen todistus, joka ei vaadi erillistä oikeaksi todistamista. Todistuksen voi toimittaa liitetiedostona viranomaisille tai työnantajalle. Todistuksesta voi tulostaa paperikopioita, mutta virallinen todistus on vain sähköisessä muodossa.

Todistus sisältää kansisivun, opintosuoritusotteen sekä Certificate Supplementin, joka on kansainväliseen käyttöön tarkoitettu todistuksen englanninkielinen liite. Suomenkielisestä koulutuksesta opiskelija saa suomenkielisen todistuksen. Englanninkielisestä koulutuksesta opiskelija saa sekä suomen- että englanninkielisen todistuksen.

Halutessasi voit ladata itsellesi sähköisesti allekirjoitetun opintosuoritusotteen Pakista jo ennen valmistumista.

Ohjeita VALO-palveluun ja valmistumispalautekyselyyn 

 • VALO-valmistumispalvelu toimii parhaiten seuraavilla selaimilla: Chrome, Safari, Mozilla Firefox tai Edge  
 • VALO toimii sillä kielellä, jolla käytät Pakkia. Voit halutessasi vaihtaa Pakin kielen.  
 • Jos sinulla on useita opiskeluoikeuksia, tarkista Pakista, että olet siirtymässä VALO-palveluun oikealla opiskeluoikeudella. Pakin yläpalkissa nimeäsi klikkaamalla näet kaikki opiskeluoikeutesi.
 • Jos sisäänkirjautuminen VALO-palveluun ei onnistu, voit kokeilla kirjautua Pakista ulos, sulkea selaimen tai vaihtaa selainta ja kirjautua uudelleen sisään.

Valmistumispalautekysely Webropol-sivustolla 

 • toimii parhaiten Mozilla Firefox tai Chrome-selaimilla 
 • VALO-palvelu ohjaa valmistumispalautekyselyyn Webropol-sivustolle.
 • Jos valmistumispalautekyselyyn vastaaminen on jäänyt kesken tai olet sulkenut selaimen ennen sivuston uudelleen ohjausta VALO-palveluun, otathan yhteyttä opintopalveluihin.

Ongelmatapauksissa, joita et onnistu ratkaisemaan yllä olevilla neuvoilla, voit ottaa yhteyttä opintopalveluihin: aokk-opintotoimisto@hamk.fi 

Lukuvuoden 2023–2024 valmistumispäivät ja todistushakemuksen viimeinen lähetyspäivä

Jos opintorekisteristäsi puuttuu arviointeja tai valmistumishakemus lähetetään liian myöhään, valmistuminen siirtyy automaattisesti seuraavaan mahdolliseen valmistumispäivään.

ValmistumispäiväTodistushakemuksen viimeinen lähetyspäivä opintopalveluihin
31.08.202310.08.2023
15.09.202325.08.2023
29.09.202308.09.2023
13.10.202323.09.2023
31.10.202310.10.2023
15.11.202325.10.2023
30.11.202309.11.2023
15.12.202324.11.2023
29.12.202308.12.2023
31.01.202410.01.2024
15.02.202425.01.2024
29.02.202408.02.2024
15.03.202423.02.2024
28.03.202408.03.2024
12.04.202422.03.2024
30.04.202409.04.2024
15.05.202424.04.2024
07.06.202417.05.2024
28.06.202407.06.2024

Todistusten kopiopyynnöt tai sähköisen todistuksen uudelleenlähetys

Hinnat:
50 euroa paperinen oikeaksi todistettu todistuskopio (ennen 10/2021 myönnetyt todistukset). Tilaa HAMK Shopin kautta. Toimitusaika on noin viikko. 

Sähköisen todistuksen uudelleenlähetys on ilmainen ja koskee 10/2021 alkaen myönnettyjä todistuksia. Tee tilaus: aokk-opintotoimisto@hamk.fi 

Todistusta voivat anoa ainoastaan HAMKin Ammatillisesta opettajakorkeakoulusta valmistuvat ammatillisen erityisopettajankoulutuksen opiskelijat.

Todistusta anotaan HAMK Shop palvelun kautta maksamalla todistusmaksu. Todistus tulee tilata ajoissa, viimeistään viimeisenä todistuksenhakupäivänä. Helsingin yliopiston myöntämä erityispedagogiikan perusopintojen todistus toimitetaan noin 1-2 kuukaudessa valmistumisen jälkeen.

Yleistä tietoa opiskelusta

Palvelupyynnön ongelmatilanteissa voit tehdä ServiceDeskin kautta tai lähettämällä sähköpostia IT-palveluihin.

Voit tilata itsellesi sähköisesti allekirjoitettuja dokumentteja opiskelijan työpöydältä Pakista.

 • Kirjaudu Pakkiin HAMKin käyttäjätunnuksella ja salasanalla.
 • Valitse työpöydältä Dokumentit ja sen jälkeen Uusi tilaus.
 • Listassa on kaikki dokumentit, joihin saa tällä hetkellä sähköisen allekirjoituksen.
 • Valitse haluamasi vaihtoehto, dokumentin kieli ja Tilaa.
 • Siirry välilehdelle Dokumentit. Uusin dokumentti näkyy ensimmäisenä sivulla.
 • Voit avata tai ladata dokumentin painamalla dokumentin nimeä.
 • Dokumentti joko
  • avataan selaimessa tai
  • se menee selaimen lataukset kansioon tai
  • se avataan oletusohjelmalla.
 • Tallenna dokumentti koneellesi ja lähetä se tarvittaessa eteenpäin vaikkapa sähköpostin liitteenä.
 • Halutessaan dokumentin lopullinen vastaanottajataho voi todentaa dokumentin aitouden sähköisesti allekirjoitetun dokumentin lopussa lukevan ohjeen mukaisesti.

Jos huomaat puutteita esimerkiksi opintosuoritusotteellasi, ota yhteyttä opintotoimistoomme: aokk-opintotoimisto@hamk.fi.

Mikäli tarvitset TE-palveluille tai vakuutusyhtiöön täytettäviä lomakkeita ja todistuksia, otathan yhteyttä opintotoimistoomme.

Todistusten kopiopyynnöt tai sähköisen todistuksen uudelleenlähetys

Hinnat:
50 euroa paperinen oikeaksi todistettu todistuskopio (ennen 10/2021 myönnetyt todistukset). Tilaa HAMK Shopin kautta. Toimitusaika on noin viikko.

Sähköisen todistuksen uudelleenlähetys on ilmainen ja koskee 10/2021 alkaen myönnettyjä todistuksia. Tee tilaus: aokk-opintotoimisto@hamk.fi 

KELAn ateriatukikortti

Mikäli opintosi ovat päätoimisia (laadittu henkilökohtainen opiskelusuunnitelma, HOPS) siten, että etenet opinnoissasi suorittamalla vähintään 5 opintopistettä kuukaudessa, olet oikeutettu KELAn tarjoamaan ateriatukikorttiin.

KELAn tarjoamien ateriatukikorttien tilaus AOKKn opintopalveluista: aokk-opintotoimisto@hamk.fi.

Sodexon myöntämä ateriaetu

Hämeenlinnan kampusravintola Sodexo tarjoaa monimuoto-opiskelijoillemme alennuksen lounaasta. Alennuksen saa lounasetukortilla. Saat lounasetukortin lähipäivillä vastuuopettajaltasi tai ottamalla yhteyttä opintopalveluihin: aokk-opintotoimisto@hamk.fi.

Opettajankoulutuksen oppimistehtävissä käytetään HAMKissa käytössä olevaa viittaustekniikkaa.

Lähdeviiteopas osa 1: Perusteet

Lähdeviiteopas osa 2: Esimerkit

Plagiointiin syyllistyminen

Toisen henkilön tuottaman sisällön kopioiminen ja esittäminen omana tuotoksena on kiellettyä ja siitä seuraa opintosuorituksen hylkääminen. Opettaja tarkistaa opiskelijoiden kirjalliset opintosuoritukset plagioinnin varalta.

HAMKin opiskeluhyvinvointipalveluissa työskentelevät opintopsykologi, erityisopettaja ja liikuntasuunnittelija. Heidän tehtävänään on tukea ja edistää opiskelijoiden hyvinvointia sekä toteuttaa ja kehittää hyvinvointia lisäävää toimintaa koko oppilaitoksen tasolla.

Opintopsykologiin voi olla yhteydessä esimerkiksi opiskeluvaikeuksiin, stressiin, jaksamiseen, ajanhallintaan tai motivaation ongelmiin liittyen. Opintopsykologin kanssa voi keskustella, kartoittaa tilannetta ja tarpeen mukaan sopia noin 1-5 tuki-, ohjaus- ja neuvontakäyntiä.
Opintopsykologi voi ohjata jatkopalveluiden piiriin, mikäli on tarvetta esimerkiksi hoito- tai terapiapalveluihin hakeutumiseen.

Erityisopettajaan voi olla yhteydessä esimerkiksi silloin, jos opiskeluissa on vaikeuksia, tarvitaan päätös yksilöllisten järjestelyiden tarpeesta tai on tarvetta selvitellä mahdollisia oppimis-/lukivaikeuksia. Erityisopettaja voi kartoittaa lukivaikeuksia lukiseulan ja yksilötestin avulla.

HAMK pyrkii tarjoamaan opiskelijoilleen mahdollisimman kattavat ja laadukkaat liikuntamahdollisuudet. Opiskelija- ja henkilöstöliikuntaa koordinoi ja kehittää Hamk Moves. Liikuntasuunnittelijaan voi olla yhteydessä kaikissa liikuntaan liittyvissä asioissa, myös palaute ja kehittämisehdotukset ovat enemmän kuin tervetulleita.

Ammatillisen opettajakorkeakoulun opiskelijat eivät kuulu opiskeluterveydenhuollon (YTHS) piiriin. Jos siis sairastut, olethan yhteydessä oman asuinalueesi terveyspalveluihin tai työpaikkasi työterveyteen.

Lisätietoja HAMKin opiskeluhyvinvoinnin sivuilta.

Opiskeluoikeus

Sekä monimuoto- että verkko-opiskelu katsotaan osa-aikaiseksi opiskeluksi, kun opinnot etenevät ryhmän ohjelman mukaan. Osa-aikaisesti opiskelevan on suoritettava opinnot kolmessa vuodessa. Opiskeluaika alkaa opintoryhmän ensimmäisestä virallisesta aloituspäivästä. Opiskelija, joka ei ole suorittanut opintojaan opiskeluoikeusaikana, menettää opiskeluoikeuden.

Poissaolo-oikeus

Ensimmäisenä lukuvuonna opiskelija voi ilmoittautua poissaolevaksi opiskelijaksi vain seuraavista syistä:

 1. asevelvollisuus, siviilipalveluksen tai naisten vapaaehtoisen asepalveluksen suorittaminen
 2. vanhempainvapaa
 3. oma sairaus tai vamma, joka estää opintojen aloittamisen.

Mikäli opiskelija ilmoittautuu poissaolevaksi ensimmäisenä lukuvuonna, hänen tulee todistaa poissaolon syy virallisella dokumentilla (Kelan todistus vanhempainrahakaudesta tai lääkärintodistus raskaudesta, sairauspäivärahapäätös tai lääkärintodistus tai palveluun astumismääräys).

Todistus lakisääteisestä poissaolosta tulee toimittaa kevätlukukauden osalta 10. tammikuuta mennessä, ja syyslukukauden osalta 31. elokuuta mennessä opintotoimistoon: aokk-opintotoimisto@hamk.fi.

Jos opiskelija ei toimita todistusta, häntä kehotetaan ilmoittautumaan läsnäolevaksi.

Toisen ja kolmannen vuoden opiskelija voi ilmoittautua opintojen aikana poissaolevaksi opiskelijaksi enintään yhden lukuvuoden ajaksi, mitä ei lasketa opintojen enimmäisaikaan. Opintojen enimmäisaikaan ei lasketa myöskään opintojen aikaista poissaoloa, joka johtuu edellä mainituista syistä 1 ja 2. Poissaolosta on ilmoitettava kevätlukukauden osalta 10.1. mennessä ja syyslukukauden osalta 31.8. mennessä opintotoimistoon: aokk-opintotoimisto@hamk.fi

Lukuvuodelle ilmoittautuminen

Opiskelupaikan vastaanottamisen jälkeen opiskelija ilmoittautuu läsnäolevaksi opiskelijaksi ensimmäiseksi lukuvuodeksi opiskelijavalinnan yhteydessä saamien ohjeiden mukaan. Mikäli opiskelijan opinnot jatkuvat toiselle tai kolmannelle lukuvuodelle, tulee hänen myös ilmoittautua läsnäolevaksi opiskelijaksi. Ilmoittautumiskäytänteestä informoidaan jatkavia opiskelijoita touko-kesäkuun aikana.

Opiskelija, joka ei ole ilmoittautunut läsnäolevaksi opiskelijaksi, menettää opiskeluoikeutensa. Jos opiskeluoikeutensa menettänyt opiskelija haluaa jatkaa opintojaan, hänen on haettava opiskeluoikeuden palauttamista. Opiskeluoikeus voidaan palauttaa, mikäli alkuperäistä opiskeluoikeutta on vielä jäljellä. Palauttamisesta päättää koulutuspäällikkö. Hakemuksen käsittelystä peritään opiskelijalta 50 euron käsittelymaksu. Käsittelymaksu maksetaan HAMK Shopin kautta.

Opiskelu ryhmän ohjelma päättymisen jälkeen

Mikäli opiskelija ei valmistu ryhmän ohjelman mukaan, hän jatkaa toisen lukuvuoden ajan vastuuopettajan ohjauksessa. Kolmantena opiskeluvuonna opiskelijat siirretään ohjauspajalle saamaan täsmäohjausta niissä opinnoissa, jotka vielä puuttuvat.

Harkinnanvarainen lisäaika

Lisäaikahakemus (word-tiedosto)

Koulutuspäällikkö voi myöntää hakemuksessaan toteuttamiskelpoisen suunnitelman esittäneelle opiskelijalle lisäaikaa opintojen loppuun saattamiseksi. Lisäaikaa on haettava opiskeluoikeusaikana. Lisäaikaa voi saada puoleksi vuodeksi. Hakemuksen käsittelystä peritään opiskelijalta 50 euron käsittelymaksu. Käsittelymaksu maksetaan HAMK Shopin kautta.

Uudelleen myönnettävä opiskeluoikeus

Uudelleen myönnettävä opiskeluoikeus (word-tiedosto)

Jos opiskelija haluaa opiskeluoikeuden päätyttyä jatkaa kesken jääneitä opintojaan, hän voi hakea uutta opiskeluoikeutta. Koulutuspäällikkö voi hakemuksen perusteella myöntää entiselle opiskelijalle uuden opiskeluoikeuden opintojen loppuun saattamiseksi, jos opintoja on jäljellä enintään puolet suoritettavasta laajuudesta. Uusi opiskeluoikeus voidaan myöntää enintään vuodeksi. Hakemuksen käsittelystä peritään 50 euron käsittelymaksu. Käsittelymaksu maksetaan HAMK Shopin kautta.

Ammatillisiin opettajankoulutusopintoihin voi hakea aikuiskoulutustukea Työllisyysrahastolta, omaehtoisen opiskelun tukea TE-toimistosta tai Kelan opintotukea. Opiskelu on lähtökohtaisesti sivutoimista opiskelua, mutta opiskelusta voidaan tehdä päätoimista opiskelua henkilökohtaisen opiskelusuunnitelman kautta, mikäli opiskelun rahoittaja sitä vaatii.

Aikuiskoulutustuesta saa lisätietoja Työllisyysrahaston sivuilta. Tuki edellyttää, että opintoja kertyy vähintään neljä opintopistettä kuukaudessa. Opiskelu 10 kuukauden ja 13 kuukauden ryhmän ohjelmien mukaan täyttää kriteerin. Opiskelijalle voidaan kuitenkin tehdä henkilökohtainen opiskelusuunnitelma, jolla lyhennetään opiskeluaikaa.

(Huom! Aikuiskoulutustuki on päättymässä, joten suosittelemme, että olet suoraan yhteydessä Työllisyysrahastoon, mikäli sinulla on kysyttävää tuesta. Tukea ei voidaa enää opintoihin, jotka alkavat 1.8.2024 jälkeen.)

Omaehtoisen opiskelun tuesta saa lisätietoa työvoimahallinnon sivuilta. Tukimuoto edellyttää, että opintoja kertyy vähintään viisi opintopistettä kuukaudessa. Opiskelu ryhmän ohjelman mukaan ei täytä kriteeriä. Opiskelijalle voidaan kuitenkin tehdä henkilökohtainen opiskelusuunnitelma, jolla lyhennetään opiskeluaikaa.

Opintotuesta saa lisätietoa Kelan sivuilta. Opintotuki edellyttää, että opintoja kertyy vähintään viisi opintopistettä kuukaudessa. Opiskelu ryhmän ohjelman mukaan ei täytä kriteeriä. Opiskelijalle voidaan kuitenkin tehdä henkilökohtainen opiskelusuunnitelma, jolla lyhennetään opiskeluaikaa.

Jos sinulla on tarve henkilökohtaiseen opiskelusuunnitelmaan, ota yhteyttä opinto-ohjaajaan. Opintojen lyhentäminen tarkoittaa yleensä käytännössä sitä, että yksi opintojakso suoritetaan eri aikataululla ja toteutuksella kuin on ryhmän ohjelmaan suunniteltu. Ja lisäksi Opetusharjoittelu oppilaitoksessa ja Tutkimus-, kehittämis- ja innovaatio-osaaminen -opintojaksot tulee tehdä hyvissä ajoin valmiiksi.

Opintopalautetta tulisi opiskelijan antaa jokaisen moduulin (pois lukien Opetusharjoittelu ja Pedagogisen asiantuntijuuden kehittäminen) päättyessä HAMKin yhteisen palautejärjestelmän kautta. Palautteen antaminen on mahdollista aikaisintaan 7 päivää ennen moduulin toteutussuunnitelmalle merkittyä päättymispäivää ja se jatkuu 14 päivän ajan moduulin päättymisen jälkeen.

Moduulipalautetta voi antaa Pakissa Spark-opintopalautepalvelun kautta. Palvelu tunnistaa kaikki moduulit ja opintojaksot, joille opiskelijalla on hyväksytty ilmoittautuminen. Palautetta voi antaa yhdestä opinnon toteutuksesta vain kerran, kun vastausaika on meneillään.

Ohjeet opintopalautteen antamiseen Sparkissa

Opettajankoulutuksen opiskelija voi suorittaa HAMKin avoimen ammattikorkeakoulun opintoja. Opinnot ovat maksullisia opiskelijalle (15 euroa/opintopiste). Opintoja ei kuitenkaan voi sisällyttää opettajankoulutukseen, vaan ovat erikseen suoritettavia opintoja. Opintoihin tulee ilmoittautua avoimen AMKin ilmoittautumisjärjestelmän kautta, ei opiskelijan Pakki-palvelun kautta.

Opettajankoulutusten opintoihin sisältyy mahdollisesti työskentelyä alaikäisten ja erilaisten asiakasryhmien kanssa, jolloin keskeisenä ovat eettiset ja asiakasturvallisuutta koskevat vaatimukset. Opiskelijan on oltava terveydeltään ja toimintakyvyltään kykenevä opiskeluun liittyviin tehtäviin ja harjoitteluun. Opiskelu ja ammatissa toimiminen edellyttävät riittävää fyysistä, psyykkistä ja sosiaalista toimintakykyä. Soveltuvuutta arvioidaan koko opintojen ajan. (Laki ammattikorkeakoulusta 932/2014 § 26, § 27, § 33 ja § 34; Asetus ammattikorkeakoulusta 1129/2014 § 11).

Opiskelun esteenä voi olla:

 • psyykkinen sairaus tai vakava mielenterveyden häiriö
 • päihde- tai huumeriippuvuus, tai lääkkeiden väärinkäyttöä viimeisten kahden vuoden aikana
 • sosiaalinen toimintakyvyn rajoittuneisuus, joka vaikeuttaa ihmisten kanssa toimimista
 • pitkäaikaissairaus tai fyysinen vamma, joka rajoittaa opintoihin osallistumista

Ammattikorkeakoulu voi velvoittaa opiskelijan esittämään huumausainetestiä koskevan todistuksen, jos on aihetta epäillä, että opiskelija on huumausaineiden vaikutuksen alaisena opintoihin kuuluvissa käytännön tehtävissä tai harjoitteluissa, tai että opiskelijalla on huumausaineriippuvuus.

Ammattikorkeakoulu voi peruuttaa opiskeluoikeuden, jos:

 • opiskelija on vaarantamalla toistuvasti tai vakavasti opinnoissaan toisen henkilön terveyden tai turvallisuuden osoittautunut ilmeisen soveltumattomaksi toimimaan opintoihin liittyvissä käytännön tehtävissä tai harjoittelussa;
 • on ilmeistä, että opiskelija ei terveydentilaltaan eikä toimintakyvyltään täytä 26 §:n 1 momentin mukaisia opiskelijaksi ottamisen edellytyksiä;
 • opiskelija on hakuvaiheessa salannut sellaisen 26 §:n 2 momentissa tarkoitetun tiedon opiskeluoikeuden peruuttamista koskevasta päätöksestä, joka olisi voinut estää hänen valintansa opiskelijaksi.

Tutkintosääntöön on koottu koko HAMKia koskevat ohjeet muun muassa opiskeluoikeudesta, opintojen suorittamisesta ja turvallisesta opiskeluympäristöstä.

Opettajan työ ja ura

Ammatillinen opettajankoulutus mahdollistaa mielenkiintoisen työn opettajana. Koska koulutuksen tuoma pätevyys on laaja, koulutuksen suoritettuasi voit toimia eri oppilaitosmuotojen opettajana riippuen omasta taustastasi. Myös yrityselämässä toimivat kouluttajat kokevat koulutuksen tarpeellisena. Opettajankoulutus on myös tie opettajien jatkokoulutuksiin, kuten opinto-ohjaajankoulutukseen sekä opetusalan hallinnollisiin tehtäviin. Tutustu alla olevien otsikoiden alta opettajan työhön ja työllistymismahdollisuuksiin sekä erilaisiin jatko-opintomahdollisuuksiin.

Ammatillisen opettajan työ on monipuolista, haastavaa ja antoisaa. Opettajan työ on muuttunut viimeisten vuosikymmenien aikana. Alla olevissa videoissa opettajat kuvaavat omaa työtään ja mitä opettajuudessa on heidän mielestään tärkeää. Videot on tuotettu osana OPEKE-hanketta (Opetus- ja kulttuuriministeriön rahoittama Ammatillisen opettajankoulutuksen uudistaminen -hanke) vuonna 2019.

Videot:

1.    Ammatillisen opettajan työ muutoksessa

2.    Opettaja tarvitsee kohtaamisosaamista

3.    Kolme pointtia opettajan osaamisessa

4.    Kehittyvät oppimisympäristöt

5.    Ensihoidon opettajana työnkuva

6.    Yhteisten tutkinnon osien verkko-opetus

7.    Oppimishaasteita yksilöä kunnioittaen

8.    Tiimiopetusta sosiaali- ja terveysalalla

9.    Opettaja koulun ja työelämän kohtauspaikalla

10.  Monikulttuurisuuden huomioiminen opetuksessa

Ammatillinen opettajankoulutus (60 opintopistettä) antaa saman muodollisen opettajankelpoisuuden kuin yliopistossa suoritettavat Opettajan pedagogiset opinnot (60 opintopistettä) eli kelpoisuuden toimia opettajana kaikissa oppilaitosmuodoissa. Opettajankelpoisuuteen kuuluu kuitenkin myös vaatimukset tutkinnosta ja työkokemuksesta; nämä eroavat eri oppilaitosmuodoissa ja eri opetustehtävissä. Jokaisen opettajaopiskelijan tausta siten määrittää, missä opetustehtävissä hän voi toimia opettajana opettajankoulutuksen suoritettuaan. Opettajan kelpoisuusvaatimuksia säätelee asetus 986/1998 ja asetus 1129/2014.

Vaatimukset ammatillisten tutkinnon osien opettajille ammatillisessa koulutuksessa:

 • Opettajalta vaaditaan pääsääntöisesti soveltuva korkeakoulututkinto (AMK, kandidaatti tai maisteri) ja kolmen vuoden työkokemus.
 • Sosiaali- ja terveysalan opettajalta vaaditaan joko ylempi korkeakoulututkinto (YAMK tai maisteri) ja kolme vuotta työkokemusta tai AMK-tutkinto ja viisi vuotta työkokemusta AMK-tutkintoa vastaavista tehtävistä.
 • Tanssi- ja sirkusalan opettajalta vaaditaan korkeakoulututkinto tai kolmen vuoden soveltuvat opinnot ja alalla saavutettu taiteellinen tai muu ammatillinen ansioituneisuus.
 • Erikoisammattitutkinto tai jokin muukin tutkinto voi riittää opettajalle, jos koulutuksen järjestäjän mielestä soveltuvaa korkeakoulututkintoa ei ole tai opetustehtävässä vaaditaan erityisen vahvaa tai erikoistunutta käytännön ammattitaitoa. Tällöin vaaditaan viisi vuotta työkokemusta.

Huomaa, että oppilaitos määrittää, mitä työkokemukselta edellytetään kussakin opetustehtävässä.

Sosiaali- ja terveysalan opetustehtäviin aikovien on hyvä huomata, että kandidaatin tutkinto ei tuota tutkinnon osalta opettajankelpoisuutta lähihoitajakoulutuksen opettajaksi. Asia koskee siten esimerkiksi varhaiskasvatuksen opettajia, joilla on kasvatustieteen kandidaatin tutkinto. Tällä tutkinnolla voi sen sijaan opettaa kasvatusalaan luokiteltuja tutkintoja esimerkiksi lastenohjaajan tai koulunkäynninohjaajan tutkintoja. Myös esimerkiksi Röntgenhoitaja AMK-tutkinnon omaavan on vaikea työllistyä ammatilliseen koulutukseen, koska alan koulutusta on tarjolla vain ammattikorkeakoulussa. Katso alempaa ammattikorkeakoulun opettajien vaatimukset.

Vaatimukset yhteisten tutkinnon osien opettajille ammatillisessa koulutuksessa:

 • Opettajalta vaaditaan pääsääntöisesti ylempi korkeakoulututkinto, työkokemusvaatimusta ei ole.
 • Opetettavassa aineessa tulee olla 120 opintopisteen tai 55 opintoviikon laajuiset opinnot ja muissa opetettavissa aineissa 60 opintopisteen tai 35 opintoviikon laajuiset opinnot.
 • Soveltuvalla korkeakoulututkinnolla voi opettaa näissä yhteisten tutkintojen osissa:
  • toiminta digitaalisessa ympäristössä, taide ja luova ilmaisu, yhteiskunnassa ja kansalaisena toimiminen, työelämässä toimiminen, opiskelu- ja urasuunnitteluvalmiudet sekä yrittäjyys ja yrittäjämäinen toiminta.

Vaatimukset ammattikorkeakoulun opettajille:

 • Lehtoreilta vaaditaan pääsääntöisesti ylempi korkeakoulututkinto ja kolmen vuoden työkokemus (ammattiopintojen opetus).
 • Yliopettajilta vaaditaan tieteellinen jatkotutkinto eli tohtorin tai lisensiaatin tutkinto ja kolmen vuoden työkokemus.

Vaatimukset muiden oppilaitosmuotojen opettajille:

 • Peruskoulun aineenopettajilta vaaditaan ylempi korkeakoulututkinto ja opetettavassa aineessa 60 opintopisteen tai 35 opintoviikon laajuiset opinnot.
 • Lukion aineenopettajilta vaaditaan ylempi korkeakoulututkinto ja opetettavassa aineessa 120 opintopisteen tai 55 opintoviikon laajuiset opinnot ja toisessa aineessa 60 opintopisteen tai 35 opintoviikon laajuiset opinnot.
 • Vapaan sivistystyön opettajilta vaaditaan pääsääntöisesti soveltuva korkeakoulututkinto.

Ammatilliset opettajat työllistyvät pääsääntöisesti hyvin, mutta ala- ja aluekohtaista vaihtelua voi esiintyä. Ammatilliset opettajat ovat opettajakunnasta kaikkein iäkkäimpiä, jolloin eläköityviä opettajia on vuosittain paljon ja uusia opettajia tarvitaan tilalle. Oppivelvollisuuden laajentaminen ja aikuisten jatkuva oppiminen saattavat myös lisätä opettajatarvetta tulevaisuudessa.

Opettajan työn hakeminen

Opettajan töitä on tarjolla erityisesti Kuntarekryn ja TE-palvelujen kautta:

Lisäksi muita linkkivinkkejä löydät Aarresaaren sivuilta:

Uraseurantakysely valmistuneille

Ammatillisesta opettajankoulutuksesta valmistuneiden uraseurantaa on tehty vuodesta 2020 alkaen. Koulutuksesta valmistuneille lähetetään uraseurantakysely noin kolme vuotta valmistumisen jälkeen. Vuonna 2023 kysely lähetettiin 2019 valmistuneille. Kyselyjen keskimääräinen vastausprosentti on ollut 47 prosenttia.

Alta löydät tulokset kootusti uraseurantakyselyn alusta lähtien:

 • valmistuneista vastaajista 60 prosenttia toimi päätoimisena opettajana tai kouluttajana joko oppilaitoksessa tai muussa työelämässä,
 • 14 prosenttia toimi oppilaitoksessa muissa tehtävissä,
 • 25 prosenttia toimi muissa työelämän tehtävissä,
 • 7 prosenttia toimi yrittäjänä,
 • 1 prosentti vastaajista oli työttömänä, ja
 • 8 prosenttia ei kokenut sopivansa edellä mainittuihin kategorioihin.

Opettajana työskentelevät jakautuivat eri oppilaitoksiin tulosten perusteella seuraavasti:

 • ammatillisissa oppilaitoksissa työskenteli 62 prosenttia,
 • ammattikorkeakoulussa työskenteli 25 prosenttia,
 • vapaan sivistystyön parissa työskenteli 7 prosenttia,
 • peruskoulussa ja/tai lukiossa työskenteli 7 prosenttia,
 • yliopistossa 4 prosenttia, ja
 • muualla 5 prosenttia opettajaksi työllistyneistä vastaajista.

Huom! Osa vastaajista on voinut työskennellä useassa oppilaitoksessa ja roolissa samanaikaisesti.

Kyselyihin vastanneista 96 prosenttia suosittelisi ammatillista opettajankoulutusta ystävilleen tai kollegoilleen.

Ammatillisen opettajankoulutuksen jälkeen on mahdollisuus jatkaa opintoja ammatilliseen opinto-ohjaajankoulutukseen tai ammatilliseen erityisopettajankoulutukseen. HAMK tarjoaa näitä molempia koulutuksia. Katso tarkemmat hakukelpoisuusvaatimukset ja valintaperusteet koulutusten Hakijalle-sivulta.

Opettajaksi valmistuneet voivat suorittaa myös Opetushallinnon tutkinnon (15 opintopistettä), joka antaa kelpoisuuden rehtorin tehtäviin ja lisävalmiuksia opetusalan hallinnollisiin tehtäviin. Koulutusta järjestää muun muassa Opetushallitus. Lisätietoja koulutuksesta Opetushallituksen sivuilta.

HAMK järjestää erilaisia opettajien täydennyskoulutuksia. Tutustu HAMKin jatkuvan oppimisen tarjontaan.

Kasvatustieteen opiskelua voit jatkaa avointen yliopistojen kautta. Kasvatustieteen perus- ja aineopintoja järjestävät muun muassa Helsingin, Tampereen, Turun, Jyväskylän ja Itä-Suomen avoimet yliopistot.

HAMKin avoin AMK tarjoaa ammatillisen opinto-ohjaajankoulutuksen ja erityisopettajankoulutuksen opintoja. Lisätietoja tarjottavista koulutuksista saa avoimen AMK:n sivuilta.

Erityisopettajan työ ja ura

Ammatillinen erityisopettajankoulutus tarjoaa mielenkiintoisia työtehtäviä erityistä tukea tarvitsevien opiskelijoiden parissa. Tutustu ammatillisen erityisopettajan työhön ja työllistymismahdollisuuksiin sekä erilaisiin jatko-opintomahdollisuuksiin.

Ammatillisen erityisopettajan työ on monipuolista, merkityksellistä ja antoisaa. Alla olevissa videoissa ammatilliset erityisopettajat kuvaavat omaa työtään ja mikä erityisopettajuudessa on heidän mielestään tärkeää. Videot on tuotettu osana OPEKE-hanketta (Opetus- ja kulttuuriministeriön rahoittama Ammatillisen opettajankoulutuksen uudistaminen -hanke) vuonna 2019.

Videot:

Erityinen tuki ammatillisessa koulutuksessa

Osaamisperusteinen koulutus ja uraohjaus

Opettaja oman osaamisensa kehittäjänä

Ammatillinen erityisopettajankoulutus antaa sinulle hyvät valmiudet kohdata ja ohjata monenlaisia opiskelijoita. Koulutus pätevöittää sinut ammatillisen koulutuksen erityisen tuen ja vaativan erityisen tuen tehtäviin. Ammatillisena erityisopettajana voit toimia ammatillisten erityisoppilaitosten, ammatillisten oppilaitosten ja ammattikorkeakoulujen erityisopetus- ja asiantuntijatehtävissä.

Koulutus ei tuo kelpoisuutta peruskoulun ja lukion erityisopettajan tehtäviin.

Ammatillisen erityisopettajan osaamisesta hyötyvät kaikki. Ammatillisia erityisopettajia tarvitaan ammatillisen koulutuksen kentällä yhä enenevässä määrin. Erilaiset oppimisen ja elämänhallinnan haasteet ovat arkipäivää ammatillisissa oppilaitoksissa. Oppivelvollisuuden laajentaminen saattaa myös tulevaisuudessa lisätä erityisopettajien tarvetta ammatillisessa koulutuksessa. Myös ammattikorkeakoulun opettajat tarvitsevat lisääntyvässä määrin ammatillisen erityisopettajan taitoja.

Uraseurantakysely valmistuneille

Ammatillisesta erityisopettajankoulutuksesta valmistuneiden uraseurantaa on tehty vuodesta 2020 alkaen. Koulutuksesta valmistuneille lähetetään uraseurantakysely noin kolme vuotta valmistumisen jälkeen. Vuonna 2023 kysely lähetettiin vuonna 2019 valmistuneille. Kyselyiden keskimääräinen vastausprosentti on ollut 56 prosenttia.

Alta löydät kyselyjen tulokset kootusti uraseurantakyselyn alusta lähtien:

 • Vastanneista valmistuneista 55 prosenttia työskenteli ammatillisena erityisopettajana,
 • 47 prosenttia toimi opettajana oppilaitoksissa,
 • 16 prosenttia työskenteli oppilaitoksessa muissa tehtävissä,
 • 2 prosenttia vastaajista toimi yrittäjinä, ja
 • 8 prosenttia muissa tehtävissä.

Erityisopettajana työskentelevistä

 • 71 prosenttia toimi ammatillisessa oppilaitoksessa,
 • 21 prosenttia toimi ammatillisessa erityisoppilaitoksessa,
 • 7 prosenttia toimi ammattikorkeakoulussa,
 • 4 prosenttia työskenteli peruskoulussa tai lukiossa, sekä
 • 2 prosenttia työskenteli vapaan sivistystyön parissa.

Huom! Osa vastaajista on saattanut työskennellä useassa oppilaitoksessa ja roolissa samanaikaisesti.

Kyselyihin vastanneista 99 prosenttia suosittelisi ammatillista erityisopettajankoulutusta ystävilleen tai kollegoilleen.

HAMKista löydät myös valmistumisesi jälkeen täydentävää koulutusta ja tukea urallesi. Tutustu opetusalan koulutustarjontaan

Erityispedagogiikan opiskelua voit jatkaa avointen yliopistojen kautta. Erityispedagogiikan aineopintoja järjestävät muun muassa Helsingin ja Turun avoimet yliopistot.

Opettaja kahden opiskelijan kanssa

Opinto-ohjaajan työ ja ura

Ammatillinen opinto-ohjaajankoulutus tarjoaa mielenkiintoisia työtehtäviä opinto- ja uraohjauksen parissa. Tutustu opinto-ohjaajan työhön ja urapolkuihin sekä erilaisiin jatko-opintomahdollisuuksiin:

Opinto-ohjaajan työ on monipuolista, vaihtelevaa ja antoisaa. Alla olevassa videossa ammatillinen opinto-ohjaaja kuvaa omaa työtään ja opinto-ohjaajan useita rooleja. Video on tuotettu osana OPEKE-hanketta (Opetus- ja kulttuuriministeriön rahoittama Ammatillisen opettajankoulutuksen uudistaminen -hanke) vuonna 2019.

Video: Opon monet roolit

Suomen opinto-ohjaajat – SOPO ry:n sivuilta löydät kuvaukset opinto-ohjaajan työnkuvista eri koulutusasteilla.

Ammatillinen opinto-ohjaajankoulutus antaa yleisen opinto-ohjaajan kelpoisuuden. Voit toimia opinto-ohjauksen tehtävissä ammatillisessa koulutuksessa ja ammattikorkeakoulutuksessa kuin myös peruskoulussa ja lukiossa.

Valtaosa opinto-ohjaajankoulutuksesta valmistuneista työskentelee opinto- ja uraohjauksen asiantuntijatehtävissä oppilaitoksissa. Koulutus antaa valmiuksia edetä ohjauksen esihenkilö- ja johtotehtäviin. Opinto-ohjaajat voivat toimia myös uraohjauksen asiantuntijatehtävissä sekä henkilöstöhallinto- ja kehittämistehtävissä muun muassa yritysmaailmassa.

Opetus- ja kulttuuriministeriö on käynnistänyt laajan opinto-ohjauksen kehittämisohjelman, jolla tuetaan ja vahvistetaan opinto-ohjausta ammatillisessa koulutuksessa, lukioissa ja peruskoulussa.

Opinto-ohjaajien työllisyystilanne ja tulevaisuuden näkymät ovat myönteiset.

Uraseurantakysely valmistuneille

Ammatillisesta opinto-ohjaajankoulutuksesta valmistuneiden uraseurantaa on tehty vuodesta 2020 alkaen. Koulutuksesta valmistuneille lähetetään uraseurantakysely noin kolme vuotta valmistumisen jälkeen. Vuonna 2023 kysely lähetettiin vuonna 2019 valmistuneille. Kyselyjen keskimääräinen vastausprosentti on ollut 56 prosenttia.

Alta löydät tulokset kootusti uraseurantakyselyn alusta lähtien:

 • Vastanneista 55 prosenttia työskenteli pää- tai sivutoimisena opinto-ohjaajana,
 • 35 prosenttia toimi oppilaitoksessa opettajana,
 • 14 prosenttia työskenteli oppilaitoksessa muissa tehtävissä,
 • 3 prosenttia toimi muissa tehtävissä muualla työelämässä,
 • 2 prosenttia toimi yrittäjänä,
 • 2 prosenttia oli työttömänä, ja
 • 8 prosenttia vastanneista ei kokenut sopivansa edellä mainittuihin kategorioihin.

Opinto-ohjaajina työskentelevistä

 • 61 prosenttia toimi ammatillisessa oppilaitoksessa,
 • 23 prosenttia toimi ammattikorkeakoulussa,
 • 13 prosenttia toimi peruskoulussa ja/tai lukiossa,
 • 2 prosenttia toimia vapaan sivistystyön oppilaitoksessa, ja
 • 5 prosenttia muissa oppilaitoksissa.

Huom! Osa vastaajista on voinut työskennellä samanaikaisesti useassa kuin yhdessä oppilaitoksessa tai roolissa.

Kyselyihin vastanneista 97 prosenttia suosittelisi ammatillista opinto-ohjaajankoulutusta ystävilleen tai kollegoilleen.

HAMKista löydät myös valmistumisesi jälkeen täydentävää koulutusta ja tukea urallesi. Tutustu opetusalan koulutustarjontaan

Soveltuvan ylemmän korkeakoulututkinnon suorittaneet voivat hakeutua yliopistojen järjestämiin ohjausalan tohtorikoulutusohjelmiin.

Opetushallinnon tutkinto (15 opintopistettä) antaa kelpoisuuden rehtorin tehtäviin ja lisävalmiuksia opetusalan hallinnollisiin tehtäviin. Koulutusta järjestää muun muassa Opetushallitus. Lisätietoja koulutuksesta Opetushallituksen sivuilta.