Hyppää sisältöön
Kolme naista istuu metsässä puun rungon päällä. Kaksi reunimmaista naista katsoo tietokonetta ja keskimmäinen nauraen kameraan.
Home Opiskelijan sivut Palvelut opiskelijalle IT-palvelut, ohjeet ja opiskelun työkalut

IT-palvelut HAMKissa

IT-palveluihin saat parhaiten yhteyden ServiceDesk-tikettijärjestelmän kautta, soittamalla tai vierailemalla suoraan palvelupisteellä.

Käytetyimmät ohjeet

HAMKin opiskelijatunnusta ei voi luoda ennen kuin olet saanut siihen liittyvän sähköpostin.

Katso lisätiedot tunnnuksen luomisesta täältä.

Outlookin saa käyttöön, kun kirjautuu HAMKin etusivulta alareunan kirjaudu linkistä sekä alla olevasta painikkeesta.

Outlookin löydät vasemmasta yläkulmasta M365:n vohvelivalikosta. Outlook kokonaisuuteen kuuluu sähköposti, kalenteri, henkilöt ja tehtävät. Outlook kokonaisuutta voit käyttää myös mobiililaitteissa. 

Outlook on osa Microsoftin O365-palvelua. Microsoftin sopimukseen kuuluvat palvelut löytyvät kaikki vohvelivalikosta.

Huomioithan että suurimpaan osaan palveluista kirjadutaan käyttäjätunnuksella, joka on muotoa tunnus@student.hamk.fi,
kirjautuminen ei onnistu etunimi.sukunimi@student.hamk.fi osoitteella.

Lähetettävän sähköpostiviestin voi tarvittaessa helposti salata siten, että vain vastaanottaja saa auki selväkielisen tekstin. Outlook avaa salatut viestit samalla tapaa kuin salaamattomat.

HAMK.fi

HAMKin Outlook-palvelu

Microsoftin ohje

HAMKin ohje – salattujen sähköpostiviestien lähetys ja vastaanotto

Lukkarikone on Pepin tietoja hyödyntävä verkkopalvelu, jossa käyttäjä voi hakea ​lukujärjestyk opiskelijaryhmän perusteella. Lisäksi käyttäjä voi hakea ​toteutuksia toteutuksen nimen tai opettajan perusteella. Kirjautunut opiskelija​ voi palvelun kautta synkronoida lukujärjestyksensä HAMKin Outlook Online -kalenteriinsa. 

lukkarit.hamk.fi

BYOD eli Bring Your Own Device merkitsee omien laitteiden käyttöä opiskelussa tai työnteossa korkeakoulun tiloissa. Oppiminen HAMKissa voi olla ajasta ja luokkatilasta riippumatonta. Opiskelussa käytetään sähköisiä oppimateriaaleja.

Kaikilla opiskelijoilla pitää olla oma kannettava tietokone. Kannettavan tietokoneen käyttöjärjestelmän tulisi olla Windows  (64-bit). HAMKissa käytettävät ammattiohjelmat ovat Windows-ohjelmia.

Opiskelussa käytettävistä ohjelmista vain osaa voi käyttää opiskelijan omalla kannettavalla ja muita ohjelmia käytetään HAMKin tietokoneilla. Etenkin vaativammassa tietojenkäsittelyssä ja tietyissä erityissovelluksissa käytetään myös korkeakoulun tietokoneita, joten oman koneen ei tarvitse olla erityisen tehokas.

Kun olet hankkimassa tietokonetta, ota huomioon koulutusohjelmien suositukset tietokoneiden ominaisuuksista.

Jos aiot käyttää opiskelussa työnantajan tietokonetta, tulee sinulla olla ylläpitäjän (admin-) oikeudet tietokoneeseen, jotta voit asentaa siihen opiskelussa käytettäviä ohjelmia.

Korkeakoulun omistamien tietokoneiden asetuksia, sovelluksia ja ennen kaikkea tietoturvaa hallitaan huolellisesti, mutta opiskelijoiden omien tietokoneiden asetuksista, sovelluksista ja tietoturvasta vastaavat opiskelijat itse. Pyrimme ohjeistamaan omien tietokoneiden käyttäjiä siten, että opiskelijat osaavat käyttää korkeakoulun it-palveluita omilla tietokoneillaan ja osaavat pitää huolta tietokoneidensa tietoturvasta.

Oman tietokoneen lisäksi tarvitset  kuulokkeet (videoiden katselu) ja ulkoisen hiiren (helpottaa sovellusten käyttöä) sekä etätenttien tekemisessä kameran. Tietokone liitetään dataprojektoriin hdmi-kaapelilla, joten varmista, että tietokoneestasi löytyy hdmi-liitäntä (tyyppi A) tai hanki tarvittaessa tietokoneeseesi sopiva  hdmi-adapteri (tyyppi A).

Millaisia vaatimuksia etäopiskelu tuo tietokonekokoonpanolle?

Opiskelu on useissa tapauksissa kokonaan etäopiskelua ja verkko-opetusta. Opiskelija seuraa kotona opetusta omalla tietokoneellaan. Opiskelijalla on kotona käytössään oma tietokoneensa ja mahdolliset oheislaitteet. Etäopiskelua helpottaaa, jos on käytössä kaksi näyttöä ja riittävän tehokas tietokone. Teknisillä aloilla tietokoneen vaatimukset etäopiskelussa kasvavat: muistia vähintään 16 GB ja näytönohjaimen riittävän tehokas.

Miten opiskelijat saavat apua oman tietokoneen käytön ongelmissa?

Opiskelijat saavat apua oman tietokoneen käytön ongelmissa, kun on kyse opiskeluun liittyvästä tietokoneen tai it-palveluiden käytöstä. Myös tietoturva- tai tietosuoja-asioissa opiskelijat voivat aina kysyä neuvoja ja apua.

Opiskelijat voivat yllä mainituissa tapauksessa ottaa yhteyttä ServiceDesk IT-palveluun joko puhelimella (03 646 3000) tai web-lomakkeella https://servicedesk.hamk.fi. Lisäksi Hämeenlinnan korkeakoulukeskuksella (C-talon 1. kerroksessa) toimii Servicedesk IT-palvelupiste, johon opiskelijat voivat mennä paikanpäälle kysymään neuvoja tai apua tietokoneensa käytön ongelmiin.

Opiskelijat saavat kirjallisia ohjeita, päivystäjä soittaa opiskelijalle tai it-lähitukihenkilö sopii tapaamisen opiskelijan kanssa, jos asian hoitaminen tätä vaatii. Yleensä asia pyritään hoitamaan opiskelijaa ohjeistamalla.

Langaton verkko

HAMKissa on kattava langaton verkko (WLAN), johon opiskelija voi liittää oman kannettavan tietokoneensa. Käytettävissä on joko eduroam (suositus) tai HAMKvisitor, johon on erillinen salasana saatavissa ilmoitustauluilta. Eduroam-verkkoon opiskelija pääsee liittymään omalla käyttäjätunnuksellaan ja salasanallaan. Eduroam-verkko on käytössä useimmissa Suomen korkeakouluissa ja monissa eurooppalaisissa korkeakouluissa.

Tietojen tallennus

Tallennustilaa on HAMKssa tarjolla sekä omaan henkilökohtaiseen käyttöön (ns. kotihakemisto) että yhteiseen käyttöön jaetuilla verkkolevyillä. Lisäksi käytettävissä on OneDrive for Business -pilvipalvelu. OneDrive palvelun synkronointi omalle tietokoneelle voi aiheuttaa paikallisen levytilan loppumisen, jos käyttäjä on ladannut pilvipalveluun suuria määriä tiedostoja.

Myfiles-palvelu tarjoaa HAMKin verkkolevyt käytettäväksi myös omilta laitteilta ja koulun verkon ulkopuolelta pelkän www-selaimen kautta. Verkkolevyt ovat lisäksi käytettävissä myös etäyhteydellä käyttämällä vdi-clientia. Kts. etäyhteydet.

Tulostaminen

Tulostaminen on mahdollista omilta laitteilta monille oppilaitoksen tulostimille. Myös väritulostus on mahdollista. Opiskelijoilla on tulostuskiintiö, jonka jälkeen tulostaminen on maksullista.

Sinun tulee ilmoittautua jokaiselle moduulille, jonka haluat suorittaa. Opettaja voi antaa vain ilmoittautuneelle opiskelijalle arvioinnin. Opiskelijat ilmoittautuvat opinnoille Pakissa.

Pakin käyttöön suosittelemme Internet Explorerin, Safarin, Chromen ja Firefoxin uusimpia versioita. Kirjaudu Pakkiin omilla opiskelijatunnuksillasi (HAMKin tunnus ja salasana).

pakki.hamk.fi 

Kirjaudu omalle Pakki-työpöydällesi ja hyödynnä työkaluja opintojesi suunnitteluun!

Ota opiskelijan työpöytä Pakki haltuun jo heti opintojen alusta ja suunnittele opintopolkusi aina ensimmäisestä päivästä valmistumiseen asti. Pakissa on monipuolisia työkaluja, joiden avulla muokkaat aikatauluasi, seuraat edistymistäsi, teet hakemuksia sekä päivität omia tietojasi.

Pakin kautta:

 • voit päivittää asuinsosoitteesi, oman sähköpostiosoitteesi ja puhelinnumerosi
 • tarkastelet ja muokkaat henkilökohtaista opiskelusuunnitelmaasi (HOPS), joka perustuu oman ryhmäsi opetussuunnitelmaan
 • voit lisätä kommentteja omalle HOPSille ja lähettää viestejä ohjaajan ja opettajien kanssa HOPSiin liittyvistä asioista
 • voit lisätä valinnaisia opintoja HOPSillesi koko HAMKin opintotarjonnasta
 • ilmoittaudut opinnoille
 • näet saamasi arvioinnit
 • voit luoda sähköisesti allekirjoitettuja dokumentteja (opintosuoritusote ja opiskelutodistus)
 • haet hyväksilukua aiemmasta osaamisesta ja opinnoista AHOT-työkalun avulla
 • haet perustellusta syystä vapautusta kieliopinnoista AHOT-työkalulla
 • voit varata ohjausajan opintojen ohjaajalle
 • suunnittelet omien opintojen ajallista etenemistä ja niiden kuormittavuutta
 • voit lähettää ristiinopiskelun (esim. CampusOnline) suorituksen Pakkiin kirjattavaksi
 • näet lukkarit
 • pääset opinnäytetyön ohjausjärjestelmään Wihiin
 • voit hakea valmistumista Valo-valmistumispalvelussa

Pakissa voit myös vertailla moduulien osaamistavoitteita jo hankkimaasi osaamiseen. Jos huomaat yhtäläisyyksiä tavoitteissa ja osaamisessasi, tutustu opintojen hyväksilukuun ja näyttöön liittyvään AHOT-prosessiin.

Kirjautuminen

Avaa selain ja lisää osoiteriville https://pakki.hamk.fi.

Pakin käyttöön suosittelemme Chromen, Firefoxin, Safarin tai Edgen uusimpia versioita.Kirjaudu Pakkiin omilla opiskelijatunnuksillasi (HAMKin tunnus ja salasana).

Sähköisesti allekirjoitetut dokumentit mm. opintosuoritusote

 1. Kirjaudu Pakkiin HAMKin käyttäjätunnuksella ja salasanalla.
 2. Valitse työpöydältä Dokumentit ja sen jälkeen Uusi tilaus.
 3. Listassa on kaikki dokumentit, joihin saa tällä hetkellä sähköisen allekirjoituksen.
 4. Valitse haluamasi vaihtoehto, dokumentin kieli ja Tilaa.
 5. Siirry välilehdelle Dokumentit. Uusin dokumentti näkyy ensimmäisenä sivulla.
 6. Voit avata/ladata dokumentin painamalla dokumentin nimeä.
 7. Dokumentti joko
  • avataan selaimessa tai
  • se menee selaimen lataukset kansioon tai
  • se avataan oletusohjelmalla.
 8. Tallenna dokumentti koneellesi ja lähetä se tarvittaessa eteenpäin vaikkapa sähköpostin liitteenä.
 9. Vastaanottaja todentaa dokumentin aitouden sähköisesti allekirjoitetun dokumentin lopussa lukevan ohjeen mukaisesti.

Mikäli huomaat puutteita esim. opintosuoritusotteellasi, ota yhteyttä opiskelijapalvelut@hamk.fi.

HOPS

Opintoihin ilmoittautuminen
Tällä videolla neuvotaan opintoihin ilmoittautuminen ja ilmoittautumisen peruminen.

Opintojen valinta HOPSilla
Tällä videolla neuvotaan, kuinka voit valita valinnaisia opintoja HOPSillesi.

Opintojen ajoitus HOPSilla
Tällä videolla kerrotaan, kuinka suunnittelet opintojesi ajoitusta pitkällä aikavälillä.

Viestit HOPSilla
Tällä videolla kerrotaan HOPSin 4 eri viestitoiminnosta (HOPS-tehtävät, HOPS-hyväksynnät, merkinnät ja sopimukset).

eAHOT

Alla olevat video-ohjeet ovat edellisen Pakki-version mukaisia. Logiikka on uudessa versiossa sama, mutta toimintoja on tarkennettu ja nimetty uudelleen. Pdf-ohje on ajantasalla.

Alla olevat video-ohjeet ovat edellisen Pakki-version mukaisia. Logiikka on uudessa versiossa sama, mutta toimintoja on tarkennettu ja nimetty uudelleen. Yllä oleva pdf-ohje on ajantasalla

 • EMREX-opintosuoritusten sähköinen siirto
  Tällä videolla kerrotaan, kuinka siirrät muualla suoritettuja opintoja AHOT-hakemuksellesi EMREX-palvelun kautta.
 • Korkeakouluopintojen hyväksiluku
  Tällä videolla kerrotaan, kuinka teet AHOT-hakemuksen aiempien korkeakouluopintojen hyväksilukemiseksi.
 • Työkokemuksen AHOTointi
  Tällä videolla kerrotaan, kuinka teet AHOT-hakemuksen työkokemuksesta.
  HUOM. tutustu harjoittelun ohjeisiin ennen hakemuksen tekoa. Tutkintoon kuuluva harjoittelu ei yleensä vaadi AHOTointia.
 • Osaamisen näyttö (Puolustusvoimat, Partio, muu osaaminen)
  Tässä ohjevideossa kerrotaan, kuinka teet AHOT-hakemuksen Puolustusvoimien ja Partion koulutuksista tai muusta ei-korkeakoulutasoisesta osaamisesta.
 • Vapautus kieliopinnoista (video julkaistaan myöhemmin)
  Tässä ohjevideossa neuvotaan kieliopintojen vapautushakemuksen tekeminen.

Ristiinopiskelun (mm. CampusOnline) suoritusten siirto Pakkiin

Ristiinopiskelun suoritusten siirto Pakkiin tehdään tällä lomakkeella.

Linkki lomakkeelle löytyy myös Pakista seuraavista kohdista:

 • ylävalikosta ‘Opinnot’ -otsikon alta
 • Opiskelun linkkilistasta ‘Ristiinopiskelun suoritusten siirto Pakkiin’

Lomakkeelle tunnistaudutaan HAKA-kirjautumisen kautta; valitse valikosta Hämeen ammattikorkeakoulu ja käytä omia HAMKin tunnuksiasi. Lomakkeella on tarkemmat ohjeet siirron tekemiseen.

Voi käyttää lomaketta ainoastaan toisessa korkeakoulussa suoritetun yhteisen ristiinopiskelutarjonnan (CampusOnlinen, KiVaNetin, Climate Universityn ja muiden ristiinopiskeluverkostojen) suorituksen siirtämiseen, kun olet suorittanut opinnon opiskellessasi samaan aikaan HAMKissa.

Muualla suoritetuista ja ennen opintojen alkamista tehdyistä opinnoista tehdään AHOT-hakemus.
Huomioi, että AMK-tasoisia opintoja ei voi sisällyttää YAMK-tutkintoon.

EXAM-tenttijärjestelmä mahdollistaa joustavan ratkaisun  sähköiseen tenttimiseen. Tentit tehdään tietokoneella automaattisen kulun-, verkko-, video- ja äänivalvonnan alaisuudessa. 

Exam-tenttiakvaarioiden sijainnit

exam.hamk.fi

HAMKin ohjeet opiskelijalle

HAMKin ohjeet tenttivierailulle saapuvalle toisen korkeakoulun opiskelijalle

Muut ohjeet

Opiskelija aloittaa opinnäytetyön tekemisen Wihissä luomalla aihe-ehdotuksen. Ohjaajan saatuaan opiskelija voi suunnitella oman aikataulutetun prosessin opinnäytetyön tekemiseen. Opiskelija voi lähettää viestejä ohjaajalle ja työnteettäjälle, jolloin työn eri vaiheet ovat yhdessä paikassa. Lopuksi opiskelija julkaisee työn ja saa arvioinnin Wihiin.

HAMKin video-ohjeet

Wihi.hamk.fi

Opinnäytetyöpohjan käytössä voi ilmetä monenlaista ongelmaa. Olemme koonneet useiten kysytyistä kysymyksistä ja vastauksista ongelmiin videosoittolistan Kalturaan. Katso jos ensiapu asiaan löytyy sieltä.

Unohtuneen salasanan voi uusia HAMK Tunnistautumispalvelussa, jos henkilöllä on käytettävissään pankkitunnukset tai mobiilivarmenne. Muistathan, että HAMKin järjestelmissä käytettävää salasanaa ei saa käyttää muissa palveluissa.

HAMK Tunnistautumispalvelu (salasanan vaihto)

Opiskelijan mobiilisovellus Tuudo on maksuton ja ladattavissa Android, iOS sekä Huawein AppGallery -sovelluskaupoista.

Sovelluksen avulla voimme tarjota opiskelijalle kokonaisvaltaisen ja nykyaikaisen palvelukokonaisuuden, jossa voit esimerkiksi

 • tarkastella henkilökohtaista opintosuunnitelmasi
 • ilmoittautua toteutuksille
 • seurata opintopistekertymääsi
 • tsekata lukujärjestyksesi tilatietoineen
 • varata työskentelytiloja
 • hoitaa kirjastoasioita: lainata, uusia lainat jne.
 • tutkia kampuskarttoja
 • tarkistaa kampusravintolasi ruokalistan
 • lukea uutisia eri aiheista (opiskelijapalvelut, kv-palvelut, kirjasto, opiskelijahyvinvointi, tietohallinto)
 • seurata opiskelijakunta HAMKOn kuulumisia.

Saatavuus: Google PlayApp Store ja Huawein AppGallery

Tuudo tekee opiskeluarjen hallinnasta helpompaa!

Ota Tuudo käyttöön näin:

 1. Lataa Tuudo sovelluskaupastasi.
 2. Avaa sovellus ja valitse listalta HAMK.
 3. Valitse kohta ”Kirjaudu oppilaitoksen tunnuksilla”.
 4. Kirjaudu sisään käyttäjätunnuksellasi ja salasanallasi ja ala käyttää!

Jos sinulla on teknisiä ongelmia Tuudon käytössä, laita sähköpostia osoitteeseen vie@hamk.fi, niin saat apua.

Learn on HAMKin virallinen opetuksessa käytettävä verkko-oppimisympäristö, jossa opiskelijalla on käytettävissään moduuliin liittyvät aineistot, keskustelut, ryhmätyöt ja tehtävät. 

Pääset kirjautumaan Learniin osoitteessa: https://learn.hamk.fi.

Learn on moodlepohjainen verkko-oppimisympäristö, joten joissain ohjeissa voidaan puhua myös Moodlesta.

HAMKin Learn ohjeet opiskelijalle

Opiskelijoilla on käytettävissään etätapaamisiin ja ryhmätyöskentelyyn Teams. Etäopiskelussa verkkoistunnoissa käytetään lisäksi Zoom-pilvipalvelua, riippuen opintojaksosta. Teams vaatii omalle koneelle asennuksen, jotta kaikki ominaisuudet ovat käytössä, ja sen voi ladata verkosta.

Lisätietoja:
Teams
Zoom

HAMKin viralliset viestit näet Viva engagesta. Viva engagea voi käyttää selaimella tai asentaa sen mobiililaitteeseen App Storesta tai  Google Playsta.  Viva engage -ryhmiin pitää itse liittyä. Seuraaviin ryhmiin suositellaan liittymistä:

 • HAMKin opiskelijat ja HAMK Students
 • Palvelukatkot // Service Breaks 
 • koulutus- ja kampuskohtaiset ryhmät

Tutustu HAMKin Viva engagen käyttösääntöihin Viva engagen etusivulla.

Viva engage on osa Microsoftin M365-palvelua. Microsoftin palvelut löytyvät kaikki vohvelivalikosta. Huomioi kirjautumisohje kirjautumiskentän yläpuolella.

Avaa ja kirjaudu HAMKin Viva engageeen.

HAMKin ohjeet

Microsoftin ohjeet

Webropolilla voit tehdä verkkopohjaisia kyselyitä ja raportoida niiden tuloksia. Se on HAMKin ja HAMIn opiskelijoiden ja henkilökunnan käytettävissä HAMKin/HAMIn käyttäjätunnuksilla. Tarkempi ohjekirja löytyy Webropolin etusivulta, kun olet kirjautuneena sisään palveluun.

webropol.hamk.fi​​

HAMKin digipedaohje webropol-kyselyiden tekemmiseen

IT-säännöt ja ohjeet

Kaipaatko tarkempia IT-sääntöjä tai tietoturvaohjeita? Löydät ne kootusti alla olevan linkin takaa.

Ohje hukassa?

Uudistamme IT-ohjeiden kokonaisuutta ja osa ohjeista on vielä kehitysvaiheessa työpöydällämme. Olemme pyrkineet lisäämään kaikki suosituimmat ohjeet sivuille, mutta jos jokin ohje on edelleen hukassa laita meille siitä tiketti!

Yhteystiedot

Tee tiketti

Vältä jonottamista ja laita meille ongelmastasi tiketti. Laita viestiin ongelmaa kuvaava otsikko ja viestiin tarkka kuvaus asiasta/ongelmasta.

Servicedeskissä valitse kategoria:
IT-palvelut / IT Services

Soita meille tai tule käymään

Puh. +358 3 646 3000

Palvelemme opiskelijoita puhelimitse arkisin klo 8.15-15

Tarvittaessa tule käymään Hämeenlinnan korkeakoulukeskuksen IT Servicedesk-palvelupisteessä (C-talon 1. kerros).

Palvelupiste auki opiskelijoille
arkisin klo 10 – 14