ELMA
Esteettömän liikkumisen matkaketjut
Hankkeen tiedot
Hanke | Esteettömän liikkumisen matkaketjut (Elma) |
Kesto | 1.1.2023-31.12.2024 |
Toteuttajat | Hämeen ammattikorkeakoulu Oy |
Rahoittajat | Hämeen liiton Alueiden kestävän kasvun ja elinvoiman tukemisen rahoitus |
Budjetti | 100 000 € |
Ohjausryhmä | Juuso Helander – Hämeen liitto, sisällöllinen asiantuntija Marko Mälly – Hämeen liitto, rahoitusasiantuntija Anna-Maija Jämsen – Riihimäen kaupunki Jaakko Rintamäki – Fintraffic Piia Laitila – Matkahuolto Jukka Pulkkinen – HAMK Smart Merja Saarela – HAMK Smart, projektipäällikkö |
Hankkeen tarkoituksena on tunnistaa esteettömän liikkumisen kannalta tarvittavat olennaiset esteettömyystiedot kartoittamalla tilapäisesti tai pysyvämmin liikkumisesteisten henkilöiden matkustuskokemuksia koko matkaketjusta.
Tavoitteet
Kokemuksia matkaketjujen esteettömyystiedoista kerätään Riihimäen kaupungissa, seudulla ja pidemmillä matkoilla esim. Hämeenlinnaan, Helsinkiin, Lahteen ja Tampereelle vähintään 60 matkan osalta.
1. Esteettömyystietojen kartoitus. Vapaaehtoisten liikkumis- ja toimimisesteisten henkilöiden rekrytointi vammais- ja vanhusneuvostojen sekä järjestöjen kautta. Esteettömyystietojen kerääminen haastatteluin, havainnoinnein, matkapäiväkirjoin ja muilla seurantamenetelmillä.
2. Olennaisten esteettömyystietojen määrittely. Olennaisten esteettömyystietojen arvottaminen liikkumis- ja toimimisesteisten henkilöiden ja palveluntuottajien yhteiskehittelytyöpajoissa.
3. Esteettömän liikkumisen MaaS -palveluita kehittävien tahojen tunnistaminen ja informointi olennaisista esteettömyystiedoista. Olennaiseksi määriteltyjen esteettömyystietojen yhteiskehittely MaaS-palveluihin.
Hankkeen eteneminen
1) Kartoittaa liikkumispalveluiden, palveluprosessien, matkaketjujen ja solmukohtien esteettömyys tilapäisesti tai pysyvämmin liikkumisesteisten henkilöiden näkökulmasta.
2) Määritellä kartoitettujen tulosten pohjalta matkaketjuun sisältyvien liikkumispalveluiden, palveluprosessien, solmukohtien ja infran kriittiset esteettömyystiedot palvelujen käyttäjänäkökulmasta.
3) Jäsentää Riihimäen kaupungin ja seudun esteettömän liikkumisen MaaS -arkkitehtuurin osatekijät ja toimijat. Esteettömyystiedot kerätään haastatteluin, havainnoinnein, matkapäiväkirjoin ja seurantamenetelmin. Olennaisten esteettömyystietojen määrittely toteutetaan työpajoissa.
Kohderyhmä
Hankkeen ensisijaisen kohderyhmän muodostavat esteettömän liikkumisen palveluja käyttävät tilapäisesti tai pysyvästi liikkumis- ja toimimisesteiset henkilöt Riihimäellä ja Riihimäen seudulla. Toissijainen kohderyhmä ovat liikkumispalveluja tuottavat toimijat, yritykset ja yhdistykset Riihimäellä ja Riihimäen seudulla.
Toiminta-alue
Riihimäki ja Riihimäen seutu
Artikkelimme palkittiin IARIA 2024 -konferenssissa
Merja Saarelan ja Atte Partasen artikkeli, joka esiteltiin IARIA-konferenssissa toukokuussa 2024, sai parhaan artikkelin palkinnon älykkään saavutettavuuden kategoriassa.
Haasteet julkisen liikenteen ja matkaketjujen saavutettavuustietojen tuottamisessa
Artikkeli käsittelee liikenteen saavutettavuutta kaikille, erityisesti liikuntarajoitteisille matkustajille. Tutkimuksessa selvitettiin, kuinka hyvin julkisen liikenteen matkaketjujen saavutettavuustiedot vastaavat liikuntarajoitteisten henkilöiden tarpeita Riihimäen alueella. Tulokset osoittivat, että vaikka virallisissa matkadatapankeissa on relevanttia saavutettavuustietoa, se ei ole helposti saatavilla. Tämä johtuu useista syistä ja johtaa siihen, että tiedot eivät ole käytettävissä reittioppaissa. Tutkimus korostaa parannustarpeita nykyisessä järjestelmässä ja tarjoaa arvokkaita näkemyksiä julkisen liikenteen ja saumattomien matkaketjujen kehittämiseksi kaikkien matkustajien tarpeet huomioiden.
Hankkeen tuotokset
Tästä osiosta löydät ELMAn tapahtumien materiaalit, tiedotteet ja artikkelit
Aloitustiedote: Riihimäellä panostetaan esteettömään liikkumiseen
Esteettömän liikkumisen matkaketjut ja linja-automatkojen esteettömyys 1.11.2023 kello 13:00-16:00. Sijainti: HAMK Riihimäki, Pikku-Auditorio tai verkossa.
Kuinka olemme edistäneet esteetöntä liikkumista? Mitä maailmalla tapahtuu esteettömän liikkumisen saralla? Entä minkälaisia linja-autoliikenteen esteettömyysnäkymiä Riihimäen kaupungilla on?
- klo 13.00-13.05 Iltapäiväseminaarin avaus, Merja Saarela, HAMK Smart
- klo 13.05-13.35 Esteettömän liikkumisen matkaketjut (ELMA) -hankkeen tuloksia ajalta 1.1. – 31.10.2023, Atte Partanen, HAMK Smart
- klo 13.35-14.05 Riihimäen kaupungin linja-autopysäkkien esteettömyyskartoitus ja muita linja-autoliikenteen esteettömyysnäkymiä, Kimmo Männistö, Riihimäen kaupunki
- klo 14.05-14.25 Kahvitauko
- klo 14.25-14.55 Kanta-Hämeen matkaketjut -selvitys, Anna Puolamäki, Uudenmaan ELY-keskus
- klo 14.55-15.25 Matkahuolto ja valtakunnalliset matkaketjut, Piia Laitila, Matkahuolto
- klo 15.25-15.55 Kansainvälisiä näkymiä matkaketjujen kehittämiseen, Jaakko Rintamäki, Fintraffic.
- klo 15.55-16.00 Iltapäiväseminaarin päätössanat, Merja Saarela, HAMK Smart
Esteettömyystiedot ovat ratkaisevan tärkeitä kaikille matkustajille, mutta erityisesti niille, joilla on liikuntarajoitteita tai muita erityistarpeita. Näiden tietojen tarjoaminen julkisen liikenteen käyttäjille mahdollistaa esteettömän matkustuskokemuksen ja lisää matkustusmukavuutta sekä -turvallisuutta kaikille.
Esteettömyystiedot ovat tärkeitä kaikkien matkustajien, erityisesti liikuntarajoitteisten ja muiden erityistarpeiden omaavien henkilöiden, matkustusmukavuuden ja turvallisuuden kannalta. Näiden tietojen tarjoaminen julkisen liikenteen käyttäjille voi mahdollistaa esteettömän matkustuskokemuksen ja lisätä matkustusmukavuutta ja -turvallisuutta kaikille.
ERSAD (European Railway Stations Accessibility Database) on tietokanta, joka tarjoaa tietoa juna-asemien esteettömyydestä. Se perustuu NeTEx (Network Timetable Exchange) tietomallinnukselle. Seminaarissa avataan, miten ERSADiin tallennettu tieto hyödyttää matkustajia ja miten sitä voidaan hyödyntää reittioppaissa sekä matkustuskokemuksen parantamisessa.
Seminaarin paneelikeskustelu tarkastelee eri toimijoiden näkökulmia esteettömyystietojen tuottamisessa ja niiden merkitystä matkustajille eri tarpeisiin vastaamisessa. Yhteenvetona, seminaari pyrkii edistämään esteettömyystiedon saatavuutta ja merkitystä kaikille matkustajille julkisessa liikenteessä sekä avaa näkökulmia julkisen liikenteen esteettömyyden suunnittelun ja infrastruktuurin kehittämistavoitteista.
Paikka: HAMK Riihimäen kampus, Iso-Auditorio, Kaartokatu 2
OHJELMA
12.45 Virvokkeita
13.00 Tervetuloa seminaariin
13.10 – 13.40 Solmukohtien esteettömyys NeTEx tietomallinnuskehikossa / Atte Partanen, HAMK
13.40 – 14.15 Pysäkkien ja asemien esteettömyystiedon esittäminen / Joona Packalen, HSL
14.15 – 14.30 Tauko
14.30 – 15.00 Mitä hyötyä ERSAD –esteettömyyden inventaari tuo matkustajalle / Jaakko Rintamäki, Fintraffic
15.00 – 15.30 Paneelikeskustelu: Esteettömyystietojen tuottaminen matkustajille / Keskustelijoina: Kimmo Männistö, Riihimäen kaupunki; Tuomo Kinnunen, Matkahuolto; Seppo Nikkanen, Uudenmaan ELY-keskus, Eila Aalto, Riihimäen seudun reuma-tules ry, Ari Tonteri, Riihimäenseudun näkövammaiset ry. Keskustelua vetää Merja Saarela, HAMK.
15.30 Seminaarin päätössanat
Seminaarin tallenne
Matkaketjujen esteettömyystiedot parantavat matkustajien mukavuutta ja turvallisuutta. Liikennepalvelulaki velvoittaa tiedon jakamisen Liikenneviraston NAP-palveluluetteloon, jota käytetään reittioppaiden ja liikennepalvelujen tekemiseen. Mobility as a Service (MaaS) integroi eri liikennemuodot ja maksuvaihtoehdot yhteen palveluun, mahdollistaen esteettömät matkaketjut ja käyttäjäkeskeiset liikkumispalvelut.
Matkaketjuun sisältyvät esteettömyystiedot ovat tärkeitä kaikkien matkustajien, erityisesti eri tavoin liikkumis- ja toimimisesteisten matkustajien, matkustusmukavuuden ja turvallisuuden kannalta. Matkustajalle matkaketjun esteettömyys konkretisoituu toisaalta siinä, kuinka hyvää ennakkotietoa hän voi saada matkaketjun vaiheiden esteettömyydestä, ja kuinka esteettömiä pysäkit, kulkuneuvot ja solmukohtien reitit sekä opastusinformaatio matkan aikana todellisuudessa on. Näiden tietojen avulla matkustajat voivat suunnitella reittinsä etukäteen ja varmistaa, että heillä on tarvittavat resurssit ja palvelut saatavilla matkan aikana.
Tässä seminaarissa avataan näkökulmia siihen, miten liikenteenharjoittajat ja palvelujen tuottajat ovat rakentaneet yhdistelmäpalveluja tarjoamiensa reittioppaiden taakse ja kuinka nämä palvelevat kaikkia matkustajia erityisesti esteettömän matkustamisen näkökulmasta. Seminaarissa esitellään ja demonstroidaan myös muutamia sovelluksia, joilla esteettömyyttä lisätään digitaalisesti.
Seminaarin ohjelma:
13.00 – 13.10 Tervetuloa seminaariin, Jukka Pulkkinen, HAMK Smart
13.10 – 13.40 Riihimäen julkisen liikenteen uusia näkymiä /Kimmo Männistö, Riihimäen kaupunki
13.40 – 14.10 VR:n digitaaliset palvelut osana esteetöntä matkaa / Jan Rosnell, VR Group
14.10 – 14.30 Kahvitauko
14.30 – 15.00 Reitit ja Liput –sovelluksen yhdistämispalvelut osana esteettömiä matkaketjuja /
Tuomo Kinnunen, Matkahuolto
15.00 – 15.30 BlindSquare –sovellus ja yhdistämispalvelut esteettömän matkustamisen tukena /
Ilkka Pirttimaa, MIPSoft
15.30 – 15.50 Demot: MyMoveo -hiljaiset äänimajakat, Juha Sylberg ja BlindSquare, Ilkka Pirttimaa
15.50 – 16.00 Seminaarin päätössanat Merja Saarela, HAMK Smart
Seminaarin tallenne
Yhteystiedot
Projektipäällikkö: Merja Saarela
Asiantuntija: Atte Partanen
Seuraa meitä somessa!
Tutustu tutkimuksemme somekanaviin: