Kansainvälisyys opinnoissa

Kansainvälisyys opinnoissa

14.02.2019 10:26

HAMK tarjoaa hyvät mahdollisuudet kansainvälistymiseen niin kotimaassa kuin ulkomailla.

Kehitä kansainvälisyysosaamistasi!

Työssä menestyminen edellyttää valmistuneilta opiskelijoilta ammattiosaamista, kielitaitoa ja kansainvälisiä valmiuksia.

Voit suorittaa osan opinnoista ja harjoittelusta ulkomailla, liikkuvuudesta löydät lisätietoa Opiskelu- sekä Harjoitteluvaihto -sivuilta. Liikkuvuuden lisäksi on monia tapoja kansainvälistyä:

 • voit suorittaa osan opinnoistasi englanniksi, tarjontaa on useissa suomenkielisissä koulutusohjelmissa ja mahdollisuuksien mukaan voit myös osallistua englanninkielisten koulutusohjelmien opintojaksoille
 • joissain koulutusohjelmissa on mahdollista suorittaa kaksoistutkinto ulkomaisessa kumppanikorkeakoulussa, voit kysyä tästä lisää oman koulutuksesi kv-koordinaattorilta
 • voit osallistua opiskelijakunta HAMKOn kansainväliseen tutor-toimintaan

Opiskeluvaihto

Opiskeluvaihtoon valmistautuminen kannattaa aloittaa mahdollisimman aikaisessa vaiheessa. Ota yhteyttä oman koulutuksesi kv-yhdyshenkilöön, hän antaa mielellään lisätietoja liikkuvuuden käytänteistä.

Opiskelu ulkomailla kannattaa!

Opiskeluvaihdossa suoritat osan opinnoistasi ulkomaisessa yhteistyökorkeakoulussa. Tulevaisuudessa työpaikkaa etsiessäsi kansainvälinen kokemuksesi saattaa olla juuri se ratkaiseva tekijä. Opiskelet ja vietät vapaa-aikaa kansainvälisessä ryhmässä, jossa syntyvät ystävyyssuhteet voivat kestää läpi elämän. Näin rakentuu kansainvälinen verkostosi jo opiskeluaikana.

Opiskeluvaihto kestää 3 – 12 kk ja saat siihen apurahaa.

Vaihtoon valmistautuminen kannattaa aloittaa mahdollisimman aikaisessa vaiheessa. Ulkomailla suoritetut opinnot sisällytetään henkilökohtaiseen opintosuunnitelmaasi (HOPS) ja ne hyväksiluetaan täysimääräisenä, jolloin ulkomaan jakso ei viivästytä valmistumisaikataulua.

Opiskeluvaihtoon osallistuneet opiskelijat kommentoivat kokemuksiaan:

”Kannattaa lähteä avoimin mielin. Vaihtoon lähteminen on erinomainen tilaisuus tutustua uusiin ihmisiin ja avartaa omaa maailmankatsomusta sekä saada uusia ystäviä eri kulttuureista.”

”Opettajat ottivat minut hyvin huomioon ja tunsin saavani riittävästi erityishuomiota.”

”Heidän kanssaan oli myös mutkatonta keskustella silloin kun koin jonkin tehtävän liian haasteelliseksi, jotta tehtävää sovellettiin sopivammaksi ja näin sain siitä myös itselleni suurimman hyödyn ja oppimiskokemuksen.”

Harjoitteluvaihto

Harjoitteluvaihto luo mahdollisuuden rakentaa kansainvälisiä verkostoja jo opiskeluaikana. Ota yhteyttä oman koulutuksesi kv-yhdyshenkilöön, hän antaa mielellään lisätietoja liikkuvuuden käytänteistä.

Ulkomaille harjoitteluun

Harjoitteluvaihdossa suoritat osan opintoihin kuuluvasta harjoittelusta ulkomailla. Tulevaisuudessa työpaikkaa etsiessäsi kansainvälinen kokemuksesi saattaa olla juuri se ratkaiseva tekijä. Harjoittelet ja vietät vapaa-aikaa kansainvälisessä ryhmässä, jossa syntyvät ystävyyssuhteet voivat kestää läpi elämän. Näin rakentuu kansainvälinen verkostosi jo opiskeluaikana.

Harjoittelujakson minimikesto on kaksi kuukautta ja saat siihen apurahaa.

Vaihtoon valmistautuminen kannattaa aloittaa mahdollisimman aikaisessa vaiheessa, harjoittelupaikan löytämiseksi. Ulkomailla suoritettu harjoittelu sisällytetään omaan opintosuunnitelmaan ja luetaan täysimääräisenä hyväksi, jolloin ulkomaan jakso ei viivästytä valmistumisaikataulua.

Harjoitteluvaihtoon osallistuneet opiskelijat kommentoivat kokemuksiaan:

”Työyhteisö otti minut todella hyvin vastaan ja minun oli mukava tulla uuteen paikkaan töihin. Jokainen työntekijä toimiston puolella oli valmiita neuvomaan minua jos minulla oli jotain kysyttävää.”

”Rohkeasti matkaan vaan, sillä kokemus vieraasta kulttuurista ja maasta todellisen arjen pyörteissä on mahtava kokemus.”

”Kannattaa lähteä, sillä matkalla oppii paljon itsestään, elämästä ja eri kulttuureista.”

Yhteistyökorkeakoulut

HAMKilla on runsaasti yhteistyökorkeakouluja eri puolilla maailmaa. Yhteistyökoulujen tiedot on koottu SoleMOVE-järjestelmään.

HAMKin yhteistyökorkeakoulut

Kun haluat selata yhteiskorkeakoulujamme, toimi seuraavasti:

 • Mene selaimellasi SoleMOVE-järjestelmään
 • Valitse Login-kehyksen sisältä alasvetovalikosta Häme University on Applied Sciences (HAMK)
 • Kirjautumisikkunan yläpuolelle vaaleansiniselle alueelle tulee kaksi linkkiä. Valitse Exchange Destinations Abroad
 • Sivulle avautuu Search for exchange destinations abroad -hakukriteeristö. Voit hakea vaihtokohteita esim. kohdemaan perusteella.

Kansainvälistyminen kannattaa

Opiskellessasi HAMKissa sinulla on monta eri mahdollisuutta kansainvälistyä. Se kannattaa, sillä tämän päivän työelämässä tarvitset kansainvälisiä valmiuksia ja monikulttuurista osaamista. Sijoita siis tulevaisuuteesi ja tee oma suunnitelmasi kohti kansainvälistymistä! Saat tukea ja apua suunnitteluun oman yksikkösi kv-yhdyshenkilöltä. Ulkomaan vaihtoon on myös mahdollista saada apurahaa.

Kansainvälisty

Mikä on sinun tapasi kansainvälistyä?

Maailmalla

 • lähde opiskelija- tai harjoittelijavaihtoon
 • suorita kaksoistutkinto (opinnot HAMKissa ja väh. 60 op ulkomaisessa kumppanikorkeakoulussa, tutkintotodistus molemmista

HAMKissa

 • suorita osa opinnoistasi englanniksi (tarjontaa on useilla suomenkielisillä koulutusaloilla ja mahdollisuuksien mukaan voit myös osallistua englanninkielisten koulutusalojen opintojaksoille)
 • osallistu virtuaaliseen liikkuvuuteen (oppimistehtäviä yhteistyössä kumppanikorkeakoulujen opiskelijoiden kanssa)
 • osallistu opiskelijakunta HAMKOn kansainväliseen tutor-toimintaan
 • tutustu HAMKissa opiskeleviin ulkomaisiin tutkinto- sekä vaihto-opiskelijoihin
 • opiskele vieraita kieliä, tutustu kielitarjontaan oman koulutuksesi sivuilla

Kysy lisätietoja oman koulutuksesi kv-yhdyshenkilöltä!

Yhteystiedot

Kv-toimisto

Kati HeikkinenKansainvälisten asioiden päällikkö+358505171581
Leena Rantanen​Kansainvälisten asioiden suunnittelija +35836464402
Taina HonkavuoriKansainvälisten asioiden suunnittelija​+35836462577

Kv-yhdyshenkilöt

Bio- ja elintarviketekniikkaTuija Pirttijärvi+35836462356
Business Management and Entrepreneurship (Master)Tarja Pääkkönen+35836466304
Construction EngineeringNiina Kovanen+35836462588
Electrical and Automation EngineeringAnnina Herala-Hemmilä​+3586464521
HevostalousMonna Alatalo+35836466910
Hoitotyö, ForssaKirsi Liimatainen+35836467414
Hoitotyö, HämeenlinnaKirsi Liimatainen+35836467414
International BusinessDawn Aarnio+35836462268
Kestävä kehitysMonna Alatalo+35836466910
Kone- ja tuotantotekniikkaMerita Aronen+35836465054
LiikennealaMerita Aronen+35836465054
LiiketalousTarja Pääkkönen+35836466304
MaaseutuelinkeinotMonna Alatalo+35836466910
Rakennettu ympäristöMonna Alatalo+35836466910
Mechanical Engineering and Production TechnologyMerita Aronen+35836465054
MetsätalousMonna Alatalo+35836466910
MuotoiluJuha Laurikainen+35836463660
PuutarhatalousMonna Alatalo​+35836466910
Rakennusalan työnjohtoNiina Kovanen+35836462558
Rakennus- ja yhdyskuntatekniikkaNiina Kovanen+35836462558
SosiaalialaKirsi Liimatainen+35836467414
Sähkö- ja automaatiotekniikka​Annina Herala-Hemmilä​+35836464521
TietojenkäsittelyLasse Seppänen+35836466677
Tieto- ja viestintätekniikka​​Merita Aronen​+35836465054

Infopäivä 22.3.2019

Seuraava infopäivä ulkomaille vaihtoon tai harjoitteluun lähtijöille/kiinnostuneille järjestetään perjantaina 22.3.2019. klo. 8.30-12.00.
Paikkana C-talon B-auditorio Hämeenlinnan korkeakoulukeskuksessa. Ilmoittaudu 15.3. mennessä: https://link.webropolsurveys.com/S/62FEB7AE12B91AEB 
Tilaisuutta mahdollista seurata myös etänä.

 

Opiskelijavaihto

Ulkomailla opiskelu on erinomainen mahdollisuus kehittää omaa ammatillista osaamista ja kielitaitoa sekä saada uusia ystäviä ja luoda kansainvälistä verkostoa jo opiskeluaikana. Kansainvälisyysosaamista arvostetaan myös työmarkkinoilla – mikset siis lähtisi opiskelemaan ulkomaille?

Yleistä

Opiskelijavaihto lyhyesti:

 • opiskelua ulkomaisessa yhteistyökorkeakoulussa
 • voi lähteä kun ensimmäisen vuoden opinnot on suoritettu
 • suositeltu kesto 3-12 kk
 • tuottaa 5 op/kk, opinnot hyväksiluetaan osana HAMKin tutkintoa

Kuka voi lähteä ulkomaille opiskelemaan?

Ulkomaille voivat lähteä opiskelemaan kaikki tutkinto-opiskelijat, jotka ovat saaneet päätökseen ensimmäisen vuoden opinnot ja jotka ovat edistyneet opinnoissa henkilökohtaisen opintosuunnitelman mukaisesti.

Miksi kannattaa lähteä?

Ulkomaille lähtemiseen on monia eri syitä. Kielitaito, kokemus, itsenäistyminen… oli syy mikä tahansa, ulkomailla opiskelu on varmasti antoisaa aikaa. Tulevaisuudessa työpaikkaa etsiessäsi kansainvälinen kokemuksesi saattaa olla juuri se ratkaiseva tekijä. Vaihdon aikana opiskelet ja vietät vapaa-aikaa kansainvälisessä ryhmässä, jossa syntyvät ystävyyssuhteet voivat kestää läpi elämän. Näin rakentuu kansainvälinen verkostosi jo opiskeluaikana!

Mihin voin lähteä?

HAMKista voi lähteä opiskelemaan yli sataan eri yhteistyökorkeakouluun ulkomailla. Vaihtoehtoja löytyy niin Euroopasta kuin Euroopan ulkopuolelta. Tarkemmat ohjeet löydät ”ennen vaihtoa” -välilehdeltä.

Mitä voin opiskella ulkomailla ja miten se vaikuttaa opintoihini HAMKissa?

Kannattaa tutustua kohdekorkeakoulun kurssitarjontaan hyvissä ajoin, opintojaksoja on monipuolisesti tarjolla. Opintotarjonnasta valitaan kv-yhdyshenkilön avulla sellaiset kurssit, jotka soveltuvat parhaiten tutkintoosi. Ennen vaihtoon lähtemistä tehdään opintosopimus (Learning Agreement), jossa opiskelija, lähettävä korkeakoulu ja vastaanottava korkeakoulu sopivat vaihtojakson sisällöstä. Huolellisesti suunnitellut ulkomaan opinnot eivät viivästytä opintojasi HAMKissa sillä ne hyväksiluetaan osana HAMKin tutkintoa.

Opiskelijavaihtoon liittyy myös opintojakso: kansainvälisyysosaaminen 3op.

Miten aloitan valmistautumisen ulkomaan opintoihin?

Vaihtoon valmistautuminen kannattaa aloittaa mahdollisimman aikaisessa vaiheessa. Tutustu huolellisesti ”ennen vaihtoa” -osioon ja tutkaile kiinnostavia vaihtoehtoja tutustumalla yhteistyökorkeakouluihimme ja ota myös yhteyttä hyvissä ajoin koulutusohjelmasi kv-yhdyshenkilöön. Yhdessä löydätte varmasti juuri sinulle sopivan vaihtokohteen!

Kansainvälinen vaihto (3 op)

Vaihdon aikana opit paljon muutakin kuin se mitä näkyy saamassasi vaihtotodistuksessa. Perehdyt kohdemaan kulttuuriin jo ennen vaihtoon lähtemistäsi ja jakson aikana. Lisäksi etsit sopivan vaihtokohteen ja otat selvää rahoituksesta, opintotuesta, viisumista ja vakuutuksista. Valmistelet myös vaihtoon liittyvät asiakirjat ja huolehdit niiden palauttamisesta. Lisäksi kerrot omasta vaihtokokemuksestasi muille opiskelijoille. Nämä kaikki asiat on koottu ”kansainvälinen vaihto” – opintojaksoksi (3op). Opintojakson tunnus on YH00BU51​. Pyydä opinto-ohjaajaa lisäämään opintojakso omalle HOPSillesi, kun olet lähdössä vaihtoon.

Ennen vaihtoa

VAIHE 1 (HAMKin haku SoleMOVE-järjestelmässä)

 1. Mieti mihin maahan haluaisit lähteä opiskelemaan ja arvioi kielitaitoasi. Tutustu kumppanikorkeakouluihimme SoleMOVE – järjestelmässä. Katso tarkempi SoleMOVE-ohje ”Lomakkeet ja ohjeet” -välilehdeltä.
 2. Osallistu orientaatiopäivään tai tutustu Virtuaaliorientaatio Valtteriin: (Käyttäjätunnus: hamk, Salasana: ha346opi). Kysy näistä kv-yhdyshenkilöltä.
 3. Kun olet päättänyt mihin korkeakouluun haet ja kuinka pitkäksi aikaa, tutustu kurssitarjontaan yhdessä kv-yhdyshenkilön kanssa ja tee opintosuunnitelma (Learning Agreement). Hae siihen koulutuspäällikön allekirjoitus ja allekirjoita lomake myös itse. Kv-yhdyshenkilö toimittaa sen jälkeen opintosuunnitelmasi allekirjoitettavaksi kohdekorkeakouluun.
 4. Pyydä opintotoimistosta opintosuoritusote. Täytä sen jälkeen vaihtohakemus SoleMOVE-järjestelmässä. Lataa hakemukselle liitetiedostoina opintosuoritusote sekä allekirjoitettu opintosuunnitelma.
 5. Kirjoita SoleMOVE-hakemukseen alustavat opintojen alkamis- ja päättymispäivämäärät. Viralliset päivämäärät mainitaan vastaanottavan korkeakoulun hyväksymiskirjeessä (acceptance letter).
 6. Saat tiedon SoleMOVE-järjestelmän kautta mihin kohteeseen sinut on hyväksytty tai vastaavasti jos hakemus on hylätty.
 7. Vahvista vaihtosi järjestelmässä saatuasi hyväksytyn päätöksen.
 8. Muista ilmoittautua läsnäolevaksi opiskelijaksi HAMKin lukukaudelle vaikka lähdetkin vaihtoon!

VAIHE 2 (Erillinen haku kohdekorkeakouluun)

 1. Tee erillinen hakemus kohdekorkeakouluun. Tarkistakaa hakuaikataulu ja tehkää hakemus yhdessä kv-yhdyshenkilön kanssa.
 2. Kohdekorkeakoulu tekee lopullisen päätöksen vaihto-opiskelijaksi hyväksymisestä. Tee apurahahakemus SoleGRANTissa, kun saat hyväksymiskirjeen kohdekorkeakoulusta. Ohjeet apurahahakemuksen tekemiseen löydät ”Lomakkeet ja ohjeet” -välilehdeltä. Muista myös päivittää hyväksymiskirjeen mukaiset päivämäärät SoleMOVE-järjestelmään.
 3. Jos lähdet Eurooppaan Erasmus+-ohjelman kautta, suorita pakollinen online-kielitesti. Linkki testiin tulee sähköpostitse. Kielitestin tulos ei vaikuta vaihtoon lähtemiseen. Ilmoita omalle kv-yhdyshenkilöllesi millä kielellä suoritat testin. Lisätietoja kielitestistä ”Lomakkeet ja ohjeet” -välilehdeltä.
 4. Tutustu kohdemaan kulttuuriin ja ota lisäksi selvää lukukauden aloituspäivämäärästä, asunnon hankkimisesta, kohdemaan hintatasosta ja muista käytännön järjestelyistä.
 5. Varaa lennot ja selvitä tarvitsetko viisumia tai oleskelulupaa.
 6. Huolehdi, että sinulla on tarpeeksi kattava vakuutusturva. Vaihtoon ei saa lähteä ilman omaa matkavakuutusta!
 7. Tee opintotuen olosuhdemuutos Kelaan ja ilmoita tilapäisestä oleskelusta ulkomailla.
 8. Tarkista passisi voimassaolo ja tarvittavat rokotukset.
 9. Tulosta Letter of Confirmation – todistuspohja ja ota se mukaan vaihtokohteeseen. Tämä todistus täytetään kumppanikorkeakoulussa ja se palautetaan vaihdon jälkeen. Se on vaihtojaksosi todistus
 10. Tee matkustusilmoitus ulkoministeriön verkkopalvelun kautta.
 11. Muista lähteä matkaan avoimin mielin – hyvää opiskelujaksoa ulkomailla!

Vaihdon aikana

 1. Jos alkuperäiseen opintosuunnitelmaasi (Learning Agreement) tulee muutoksia, ilmoita niistä viipymättä kv-yhdyshenkilölle ja kv-toimistoon. Lataa päivitetty opintosuunnitelma SoleMOVEen. Tarkista, että siinä on kohdekorkeakoulun, HAMKin ja oma allekirjoitus.
 2. Ota aina yhteyttä mahdollisissa ongelmatilanteissa oman koulutusohjelmasi kv-yhdyshenkilöön tai kv-toimistoon. Muista myös ilmoittaa välittömästi mikäli liikkuuvuusjaksosi pitenee tai lyhenee, sillä se saattaa vaikuttaa apurahaan.
 3. Pyydä ja tarkista opintosuoritusote (Transcript of Records), kun liikkuvuusjaksosi lähenee päättymistä.
 4. Pyydä allekirjoitus Letter of Confirmationiin viimeisellä viikolla vaihtokohteessa.

Vaihdon jälkeen

 1. Täytä SoleMOVEn ”After Exchange” välilehti. Lataa kuukauden kuluessa vaihdon päättymisestä SoleMOVEen seuraavat dokumentit: päivitetty ja allekirjoitettu Learning Agreement, Letter of Confirmation sekä Transcript of Records (=todistus kohdekorkeakoulusta). Huomioithan, että vaihdon tarkat päivämäärät tulee selvitä joko Letter of Confirmation- tai Transcript of Records-dokumentista. Apurahan määrä tarkistetaan vaihdon jälkeen näiden päivämäärien perusteella.  
 2. Täytä SoleMOVEn Feedback-välilehti. Vastaa kysymyksiin huolella, se hyödyttää erityisesti uusia vaihtoon lähtijöitä!
 3. Tee opintojen hyväksilukemishakemus, jonka liitteiksi tulee Letter of Confirmation (kopio) ja Transcript of Records (kopio). Opintojen hyväksilukemishakemus tehdään yhdessä opinto-ohjaajan kanssa.
 4. Jos olit liikkuvuusjaksolla Erasmus+-ohjelman kautta, tee online-kielitestin toinen osa.
 5. Jos olit liikkuvuusjaksolla Erasmus+-ohjelman kautta, vastaa Mobility Tool – järjestelmän lähettämään EU-survey -vaihtokyselyyn (linkki tulee sähköpostiisi). EU survey – jatkokysely tulee opiskelijoille, joiden hyväksilukuprosessi on ollut kesken EU survey -kyselyyn vastattaessa. EU survey -jatkokysely lähtee automaattisesti kuukauden kuluttua ulkomaanjakson päätyttyä. EU survey -jatkokyselyyn vastaaminen ei ole Erasmus+ -apurahan loppuosan maksuehton.

Lomakkeet ja ohjeet

Ennen vaihtoa

Lomakkeet Eurooppaan

Learning agreement for studies abroad (opintosuunnitelma).docx
Letter of Confirmation.pdf
Erasmus+ opiskelijan peruskirja – Erasmus + Student Charter
Perheellisen opiskelijan lisätuki / Ilmoitus lasten lukumäärästä

Lomakkeet Euroopan ulkopuolelle

Learning Agreement Euroopan ulkopuolelle (opintosuunnitelma).pdf tai Learning Agreement Euroopan ulkopuolelle (opintosuunnitelma).doc
Letter of Confirmation (Euroopan ulkopuolelle).pdf

Ohjeet

SoleMOVE

SoleMOVE (kirjautuminen ja lomakkeen täyttäminen).pdf
SoleMOVE (järjestelmästä tulevaan lisätietopyyntöön vastaaminen).pdf
SoleGRANT (ohje apurahan hakemiseen).pdf

Erasmus+ OLS-kielitesti

Kielitestin ohjeistus (vain Erasmus+ -opiskelijat).pdf
Lue lisää kielitestistä
Lue lisää kielikurssista
UKK

Europass
Curriculum Vitae
European language levels- Self Assessment Grid (kielitasoasteikot)

Vaihdon aikana

Lomakkeet (tarvittaessa)

Eurooppaan: päivitetty Learning agreement for studies (sivu 2).docx
Euroopan ulkopuolelle: päivitetty opintosuunnitelma, sivu 2

HAMKin esittelymateriaalit

HAMKin yleisesite (in English).pdf

Vaihdon jälkeen

Eurooppaan ja Euroopan ulkopuolelle

SoleMOVE vaihdon_jälkeen.pdf
Opintojen hyväksilukemishakemus

Oppaat ja muistilistat

Go international – opas ulkomaan vaihtoa suunnittelevalle.pdf
Opiskelijavaihtoon lähtijän muistilista.pdf
Vaihdon jälkeen muistilista.pdf
Learning agreement for studies guideline.pdf

Opiskelijavaihdon sanasto

TermiSelitys
Acceptance Letterkohdekorkeakoulun hyväksymiskirje
Erasmus+Euroopan unionin vaihto-ja yhteistyöohjelma korkeakouluille
Erasmus+ Student CharterKertoo opiskelijan oikeuksista ja velvollisuuksista Erasmus+-vaihdon aikana
FeedbackVaihdon jälkeen täytettävä välilehti SoleMOVEssa
Home institutionHAMK
Host institutionkorkeakoulu ulkomailla
Learning Agreement for Studiesopintosuunnitelma
Letter of Confirmationvaihtokohteen täyttämä todistus vaihtojaksosta
Mobility Tool+/EU-surveyErasmus+-opiskelijoille pakollinen kysely vaihdon jälkeen
Online Linguistic Support -kielitestiErasmus+-opiskelijoille pakollinen kaksiosainen online-kielitesti
SoleGRANTjärjestelmä, jossa tehdään apurahahakemus
SoleMOVEopiskelija- ja harjoittelijaliikkuvuuden järjestelmä, josta etsit kohdekorkeakoulun, jossa teet HAMKin vaihtohakemuksen ja jonne tallennat vaihtoa koskevat asiakirjat
Transcript of Recordsopintosuoritusote

Harjoittelijavaihto

Ulkomailla harjoittelu on erinomainen mahdollisuus kehittää omaa ammatillista osaamista ja kielitaitoa sekä saada uusia ystäviä ja luoda kansainvälistä verkostoa jo opiskeluaikana. Kansainvälisyysosaamista arvostetaan myös työmarkkinoilla – mikset siis lähtisi harjoittelemaan ulkomaille?

Yleistä

Harjoittelijavaihto lyhyesti

 • koko harjoittelu tai osa siitä ulkomailla
 • päätoimista harjoittelua
 • kesto 3-12 kk, 1.6.2017 alkaen 2-12 kk
 • harjoittelujakso ulkomailla tuottaa 5op/kk ja luetaan osaksi tutkintoa HAMKissa
 • voi lähteä jo ensimmäisen vuoden aikana
 • jos opiskelija hakee harjoitteluapurahaa HAMKilta, niin hän ei saa harjoitteluun muuta rahallista tukea HAMKilta tai OPH:lta
 • opiskelija voi saada harjoittelusta palkkaa ja on silti oikeutettu harjoitteluapurahaan

Kuka voi lähteä harjoitteluun ulkomaille?

Kaikki tutkinto-opiskelijat.

Miksi kannattaa lähteä?

Ulkomaille lähtemiseen on monia eri syitä. Kielitaito, kokemus, itsenäistyminen… oli syy mikä tahansa, harjoittelu ulkomailla on varmasti antoisaa aikaa. Tulevaisuudessa työpaikkaa etsiessäsi kansainvälinen kokemuksesi saattaa olla juuri se ratkaiseva tekijä. Harjoittelun aikana työskentelet ja vietät vapaa-aikaa kansainvälisessä ryhmässä, jossa syntyvät ystävyyssuhteet voivat kestää läpi elämän. Näin rakentuu kansainvälinen verkostosi jo opiskeluaikana!

Mihin voin lähteä?

Harjoittelupaikaksi soveltuvat yritykset, korkeakoulut ja yksityiset ja julkiset organisaatiot. Vaihtoehtoja riittää, sillä opiskelija valitsee harjoittelupaikan yleensä itsenäisesti. Vaihtoehtoja on joka puolella maailmaa.

Löydät avoimia harjoittelupaikkoja esimerkiksi näiltä sivuilta:

Erasmus-intern
GoinGlobal
Työmahdollisuuksia ulkomailla 
Work and Travel 
Trainee+Up Erasmus+ placements

On kuitenkin olemassa joukko organisaatioita, jotka eivät ole hyväksyttäviä Erasmus+-harjoittelupaikkoja apurahoituksen kannalta:

Miten aloitan valmistautumisen harjoittelijavaihtoon?

Harjoitteluun valmistautuminen kannattaa aloittaa hyvissä ajoin. Tutustu huolellisesti ”ennen vaihtoa” -osioon ja tutkaile erilaisia mahdollisuuksia. Ota myös yhteyttä hyvissä ajoin koulutusohjelmasi kv-yhdyshenkilöön sekä harjoitteluvastaavaan. Yhdessä löydätte varmasti juuri sinulle sopivan harjoittelukohteen!

Kansainvälinen vaihto (3 op)

Vaihdon aikana opit paljon muutakin kuin se mitä näkyy saamassasi vaihtotodistuksessa. Perehdyt kohdemaan kulttuuriin jo ennen vaihtoon lähtemistäsi ja jakson aikana. Lisäksi etsit sopivan vaihtokohteen ja otat selvää rahoituksesta, opintotuesta, viisumista ja vakuutuksista. Valmistelet myös vaihtoon liittyvät asiakirjat ja huolehdit niiden palauttamisesta. Lisäksi kerrot omasta vaihtokokemuksestasi muille opiskelijoille. Nämä kaikki asiat on koottu ”kansainvälinen vaihto” – opintojaksoksi (3op). Opintojakson tunnus on YH00BU51​. Pyydä opinto-ohjaajaa lisäämään opintojakso omalle HOPSillesi, kun olet lähdössä vaihtoon.

Ennen vaihtoa

 1. Mieti mihin maahan haluaisit lähteä harjoittelemaan ja arvioi kielitaitoasi. Ota yhteyttä harjoittelusta vastaavaan henkilöön, keskustele myös kv-yhdyshenkilön kanssa harjoittelupaikasta. Usein opiskelija löytää itse sopivan harjoittelupaikan.
 2. Tutustu harjoittelijavaihdossa olleiden opiskelijoiden kokemuksiin matkaraporteissa.
 3. Osallistu orientaatiopäivään tai tutustu Virtuaaliorientaatio Valtteriin: www.goabroad.fi (Käyttäjätunnus: hamk, Salasana: ha346opi). Kysy näistä kv-yhdyshenkilöltä.
 4. Kun olet päättänyt mihin haet ja kuinka pitkäksi aikaa, tee harjoittelusopimus (Learning Agreement for Traineeship). Hanki siihen koulutuspäällikön ja työnantajan allekirjoitus ja allekirjoita lomake myös itse. Toimita kopiot harjoitteluvastaavalle.
 5. Pyydä opintotoimistosta opintosuoritusote. Täytä sen jälkeen vaihtohakemus SoleMOVE-järjestelmässä. Lataa hakemukselle liitetiedostoina opintosuoritusote sekä harjoittelusopimus (Learning Agreement for Traineeship).
 6. Saat tiedon SoleMOVE-järjestelmän kautta, onko hakemuksesi hyväksytty tai hylätty.
 7. Vahvista vaihtosi järjestelmässä saatuasi hyväksytyn päätöksen.
 8. Tee apurahahakemus SoleGRANTiin.
 9. Muista ilmoittautua läsnäolevaksi opiskelijaksi HAMKin lukukaudelle vaikka lähdetkin vaihtoon!
 10. Jos lähdet Eurooppaan Erasmus+-ohjelman kautta, suorita pakollinen online-kielitesti. Kielitestin tulos ei vaikuta vaihtoon lähtemiseen. Ilmoita kv-yhdyshenkilölle millä kielellä suoritat testin.
 11. Tutustu kohdemaan kulttuuriin, kohdemaan hintatasoon ym.
 12. Varaa lennot ja selvitä tarvitsetko viisumia tai oleskelulupaa.
 13. Huolehdi, että sinulla on tarpeeksi kattava vakuutusturva. Tarkista työnantajalta, kuulutko vastuuvakuutuksen piiriin ja mitä se kattaa. Vaihtoon ei saa lähteä ilman vastuuvakuutusta eikä ilman omaa matkavakuutusta!
 14. Tee opintotuen olosuhdemuutos Kelaan ja ilmoita tilapäisestä oleskelusta ulkomailla.
 15. Tarkista passisi voimassaolo ja tarvittavat rokotukset
 16. Tulosta Traineeship Certificate – todistuspohja ja ota se mukaan harjoittelupaikkaan. Tämän  todistuksen täyttää työnantaja. Se on harjoittelujaksosi todistus, jossa näkyy työn alkamis- ja päättymispäivä.
 17. Tee matkustusilmoitus ulkoministeriön verkkopalvelun kautta.
 18. Muista lähteä matkaan avoimin mielin – hyvää harjoittelujaksoa ulkomailla!

Vaihdon aikana

 1. Jos alkuperäisiin harjoittelusuunnitelmiisi tulee muutoksia, ilmoita niistä viipymättä kv-yhdyshenkilölle ja kv-toimistoon.
 2. Ota aina yhteyttä mahdollisissa ongelmatilanteissa oman koulutuksesi kv-yhdyshenkilöön tai kv-toimistoon. Muista myös ilmoittaa välittömästi mikäli harjoittelujaksosi pitenee tai lyhenee, sillä se saattaa vaikuttaa apurahaan.
 3. Muista pyytää työnantajaa täyttämään Traineeship Certificate, kun harjoittelujaksosi lähenee päättymistä.

Vaihdon jälkeen

 1. Täytä SoleMOVEn ”After Exchange” välilehti. Lataa kuukauden kuluessa harjoittelun päättymisestä SoleMOVEen Transcript of Work (=työtodistus). Huomioithan, että vaihdon tarkat päivämäärät tulee selvitä Transcript of Records-dokumentista. Apurahan määrä tarkistetaan vaihdon jälkeen näiden päivämäärien perusteella.  
 2. Täytä SoleMOVEn Feedback-välilehti. Vastaa kysymyksiin huolella, se hyödyttää erityisesti uusia vaihtoon lähtijöitä!
 3. Varmista harjoitteluvastaavalta, tarvitseeko sinun toimittaa erillinen harjoitteluraportti saadaksesi opintopisteet harjoittelusta. Toimita harjoitteluvastaavalle myös kopio Transcript of Workista!
 4. Jos olit liikkuvuusjaksolla Erasmus+ -ohjelman kautta, tee online-kielitestin toinen osio.
 5. Jos olit liikkuvuusjaksolla Erasmus+ -ohjelman kautta, vastaa Mobility Tool – järjestelmän lähettämään vaihtokyselyyn (linkki tulee sähköpostiisi). EU survey – jatkokysely tulee opiskelijoille, joiden hyväksilukuprosessi on ollut kesken EU survey -kyselyyn vastattaessa. EU survey -jatkokysely lähtee automaattisesti kuukauden kuluttua ulkomaanjakson päätyttyä. EU survey -jatkokyselyyn vastaaminen ei ole Erasmus+-apurahan loppuosan maksuehtona.

Lomakkeet ja ohjeet

Ennen vaihtoa

Lomakkeet Eurooppaan:

Learning agreement for traineeships.docx (harjoittelusopimus)
Traineeship Certificate.docx (työtodistus)
Erasmus+ opiskelijan peruskirja – Erasmus+ Student Charter
Perheellisen opiskelijan lisätuki / Ilmoitus lasten lukumäärästä.docx

Lomakkeet Euroopan ulkopuolelle:

Work Placement Agreement (Euroopan ulkopuolelle).pdf (harjoittelusopimus)
Transcript of Work (Euroopan ulkopuolelle).pdf (työtodistus)

Ohjeet

SoleMOVE
SoleMOVE (kirjautuminen ja lomakkeen täyttäminen).pdf
SoleMOVE (järjestelmästä tulevaan lisätietopyyntöön vastaaminen).pdf
SoleGRANT (ohje apurahan hakemiseen).pdf

Erasmus+ OLS-kielitesti
Kielitestin ohjeistus (vain Erasmus+-opiskelijat).pdf
Lue lisää kielitestistä
Lue lisää kielikurssista
UKK

Europass
– Curriculum Vitae 
– European language levels – Self Assessment Grid (kielitaitoasteikot)

Vaihdon aikana

HAMKin yleisesite (in English).pdf

Vaihdon jälkeen

SoleMOVE vaihdon jälkeen
Opintojen hyväksilukemishakemus

Harjoittelijavaihdon sanasto

TermiSelitys
Erasmus+Euroopan unionin vaihto- ja yhteistyöohjelma korkeakouluille
Erasmus+ Student CharterKertoo opiskelijan oikeuksista ja velvollisuuksista Erasmus+-vaihdon aikana
Learning Agreement for Traineeshipsharjoittelusopimus
Mobility Tool+/EU-surveyErasmus+-vaihdossa olleille pakollinen kysely vaihdon jälkeen
Online Linguistic Support -kielitestiErasmus+-opiskelijoille pakollinen kaksiosainen online-kielitesti
SoleGRANTjärjestelmä, jossa tehdään apurahahakemus
SoleMOVEopiskelija- ja harjoittelijaliikkuvuuden järjestelmä, jossa teet HAMKin vaihtohakemuksen ja jonne tallennat jaksoa koskevat asiakirjat
Traineeship Certificateharjoittelupaikan todistus harjoittelujakson suorittamisesta

Apurahoitus

Yleistä

Apurahat ulkomailla opiskeluun ja harjoitteluun

Apuraha on tarkoitettu kattamaan osan vaihdosta aiheutuvista kustannuksista.

Saat apurahaa, kun:

 • opiskelijavaihto (tai kaksoistutkintojakso) on kestoltaan 3 – 12 kk
 • harjoittelijavaihto 1.6.2017 alkaen 2 – 12 kk
 • ulkomaisessa korkeakoulussa suoritettuja opintopisteitä kertyy 5 op / kuukausi

Apurahan saajana sitoudut:

 • noudattamaan opinto- tai harjoittelusuunnitelmaa (Learning Agreement for Studies / Traineeship)
 • huolehtimaan tarvittavat luvat, vakuutukset ja rokotukset kuntoon
 • palauttamaan tarvittavat lomakkeet ja raportit vaihdosta ohjeiden mukaisesti ja ajallaan
 • maksamaan apurahan tai osan siitä takaisin, mikäli keskeytät, peruutat vaihtosi, et palauta vaadittuja asiakirjoja ajoissa SoleMOVE-järjestelmään tai vaihdon aikana ei kerry riittävästi opintopisteitä. (5 op/kk) .

Apuraha ei vaikuta saamasi opintotuen määrään. Apurahaa on hyvä hakea noin 4 viikkoa ennen vaihdon alkamista. Apuraha pyritään maksamaan viimeistään 2 viikkoa ennen vaihdon alkamista edellyttäen, että hakuasiakirjat ovat tallennettu SoleMOVEen ja SoleGRANTiin. Samaan vaihtojaksoon ei voi käyttää rahoitusta useasta eri EU- tai CIMOn hallinnoimasta ohjelmasta.

Ota selvää myös HAMKin ulkopuolisesta rahoituksesta. Niitä voi tiedustella erilaisilta järjestöiltä, säätiöiltä, rahastoilta, kaupungeilta, kunnilta, ystävyysseuroilta jne. Tietoa apurahoista saa mm. Säätiöpalvelun ja Fulbright Centerin kotisivuilta.

Apurahat on jaettu kolmeen ryhmään.

 1. Apurahat vaihtoon Eurooppaan (Erasmus+-ohjelma)
 2. Apurahat vaihtoon Euroopan ulkopuolelle
 3. YAMK-opiskelijoiden lyhyet vaihdot (alle 3 kk)

Liikkuvuus Eurooppaan

Apurahat opiskelija- ja harjoittelijavaihtoon Eurooppaan (Erasmus+-apuraha)

Erasmus+-ohjelmaan osallistuvat maat:

Alankomaat, Belgia, Bulgaria, Espanja, Irlanti, Iso-Britannia, Italia, Itävalta, Kreikka, Kroatia, Kypros, Latvia, Liettua, Luxemburg, Malta, Portugali, Puola, Ranska, Romania, Ruotsi, Saksa, Slovakia, Slovenia, Suomi, Tanska, Tšekki, Unkari ja Viro, Norja, Islanti ja Liechtenstein sekä Makedonia ja Turkki.

Sveitsi ei ole Erasmus+ ohjelmamaa, vaan lukeutuu ns. kumppanimaiden joukkoon.  Voit lähteä Sveitsiin vaihtoon voimassaolevien yhteistyösopimusten perusteella ja apurahaa haetaan sveitsiläisen korkeakoulun kautta. Ks summat tämäm sivun lopussa.

Apurahan määräytymisestä

Erasmus+-apurahan suuruus määräytyy

 • kohdemaan perusteella (kaksi kalleusluokkaa)
 • jakson keston perusteella
 • vaihtotyypin perusteella (opiskelija-apuraha on hieman pienempi kuin harjoittelija-apuraha).

Opiskelija- ja harjoittelijaliikkuvuuteen maksetaan

 • kuukausiapurahaa täysille vaihtokuukausille
 • päiväkohtaista apurahaa täysien kuukausien yli meneville päiville.

Jokaisen liikkujan Erasmus+-apuraha lasketaan yksitellen yllä mainitut seikat huomioiden.

HUOM: Erasmus-jaksolle (opiskelu tai työharjoittelu) voi osallistua maksimissaan 12 kk kussakin tutkintovaiheessa (alempi korkeakoulututkinto, ylempi korkeakoulututkinto, tohtoritutkinto).

HUOM: HAMK ei myönnä harjoittelun Erasmus-apurahaa vastavalmistuneille.

Vaihdon alkamis- ja päättymispäivien määräytyminen

 • apurahaa maksetaan ajalle, jonka opiskelija on läsnä vastaanottavassa korkeakoulussa / organisaatiossa
 • vaihdon alkamispäiväksi apurahasopimukseen kirjataan ensimmäinen läsnäolopäivä (esim. lukukauden alku, tervetulotilaisuus yms.)
 • päättymispäiväksi viimeinen läsnäolopäivä (esim. tenttijakson viimeinen päivä).
 • apuraha maksetaan hyväksymiskirjeen (acceptance letter) päivämäärien mukaan

Vaihdon toteutunut kesto tarkistetaan vaihdon jälkeen vastaanottavan organisaation myöntämästä Letter of Confirmation / Transcript of Work -dokumentista.

 • Jos vaihto on lyhentynyt suunnitellusta, apuraha lasketaan uudestaan ja tarpeen vaatiessa opiskelija palauttaa osan saamastaan apurahasta.
 • Jos opiskelijavaihdon todellinen kesto on alle 3 kk (= 90 päivää) tai harjoittelijavaihdon todellinen kesto on alle 2 kk (60 päivää), niin joudut maksamaan koko apurahan takaisin.
 • Jos vaihdon aikana ei kerry riittävästi opintopisteitä. (5 op/kk), niin voit joutua maksamaan osan apurahasta takaisin.
 • Myös vaihtojakson pidentäminen edellyttää apurahasopimuksen muutosta.

Erasmus+-apurahat 2018-2019

Apurahaa laskettaessa kuukausi on yhtä kuin kalenterikuukausi eli 28 – 31 päivää riippuen siitä, mistä kuukaudesta on kyse. Kuukausi määritellään seuraavasti:

 • kuukauden päivä N – seuraavan kuukauden päivä N-1
 • esimerkiksi: 5. syyskuuta – 4. lokakuuta

Jos vaihdon ajankohta on esimerkiksi 5.9. – 15.1., on vaihdon kesto 4 kuukautta (5.9. – 4.1.) ja 11 päivää (5.1. – 15.1.). Näin ollen vaihtoapuraha koostuu neljästä täydestä kuukausiapurahasta ja 11:sta päiväkohtaisesta apurahasta.

Kalleusluokka (Category)KohdemaatOpiskelijavaihto: kuukausikohtainenOpiskelijavaihto: päiväkohtainenHarjoittelijavaihto: kuukausikohtainenHarjoittelijavaihto: päiväkohtainen
1Irlanti, Islanti, Iso-Britannia, Liechenstein, Luxembourg, Norja, Ruotsi, Tanska350 euroa11.67 euroa450 euroa15 euroa
2Alankomaat, Belgia, Bulgaria, Espanja, Italia, Itävalta, Kreikka, Kroatia, Kypros, Latvia, Liettua, Makedonia, Malta, Portugali, Puola, Ranska, Romania, Saksa, Slovakia, Slovenia, Tsekin tasavalta, Turkki, Unkari, Viro300 euroa10 euroa400 euroa13,33 euroa

Erillisapuaha perheellisille opiskelijoille

Erasmus+-ohjelma maksaa lisätukea perheellisten opiskelijoiden liikkuvuuteen. Lisätuen määrä on 200 euroa / kk. Edellytyksenä on, että opiskelija on alaikäisen lapsen ns. lähivanhempi. Tukea voidaan myöntää, vaikka lapsi/lapset jäisivät kotimaahan.

Harjoitteluun lähtevä opiskelija voi saada harjoittelun ajalle vain yhden lisätuen, eli joko E+-harjoittelun korotetun apurahan tai perheellisen opiskelijan lisätuen.

Korkeakoulu voi pyytää opiskelijaa toimittamaan tämän lomakkeen liitteeksi virkatodistuksen, josta lasten määrä käy ilmi.

Lisätietoja saat kv-toimistosta: leena.rantanen@hamk.fi

Maksuaikataulu

Erasmus+-apuraha maksetaan kahdessa erässä. Apurahasta maksetaan ensimmäinen osa (80%), kun vaadittavat dokumentit on tallennettu asianmukaisesti SoleMOVE‐ ja SoleGRANT‐järjestelmiin. Loput 20% maksetaan kun opiskelija on tallentanut myös vaihdon jälkeiset dokumentit SoleMOVE‐järjestelmään kuukauden kuluessa vaihdon päättymisestä. Vaihdon todellinen kesto tarkistetaan vaihdon jälkeen vastaanottavan organisaation myöntämästä Letter of Confirmation / Transcript of Records / Traineeship Certificate  -dokumentista. Jos toteutunut jakso on lyhyempi kuin suunniteltu, vaihtoapuraha lasketaan uudestaan ja loppusumma määräytyy toteutuneen mukaan.

Esteettömyystuki

Esteettömyystuki on tarkoitettu mahdollistamaan osallistumisen Erasmus+-ohjelmaan silloin kun esimerkiksi vamma, sairaus, oppimisvaikeus tai muu erityistarve aiheuttaa vaihtojaksolle ylimääräisiä kustannuksia, joihin ei ole mahdollista saada muualta tukea.

Lisätietoja CIMOn sivuilla.

Sveitsin apurahat:

Opiskelu: CHF 360 (EUR 335) / kuukausi
Harjoittelu: CHF 420 (EUR 395) / kuukausi

Liikkuvuus Euroopan ulkopuolelle

Apurahat opiskelija- ja harjoittelijavaihtoon Euroopan ulkopuolelle

Apuraha opiskelija- ja harjoittelijavaihtoon Euroopan ulkopuolelle on kuukausikohtainen apuraha. Vaihdon kesto on 2 – 12 kk ja opintopistevaatimus liikkuvuuden aikana on sama kuin KELAn vaatimus eli vähintään 5 op/kk, siis sama kuin kotimaassa.

Apurahan suuruus opiskelijavaihtoon Euroopan ulkopuolelle on 200 euroa/kuukausi.
Apurahan suuruus harjoittelijavaihtoon Euroopan ulkopuolelle on 250 euroa/kuukausi.

Opiskelijoille ei rahoiteta omaan kotimaahan suuntautuvaa opiskelua, mikäli kotimaa on Euroopan ulkopuolella.

Vaihdon alkamis- ja päättymispäivien määräytyminen

 • apurahaa maksetaan ajalle, jonka opiskelija on läsnä vastaanottavassa korkeakoulussa / organisaatiossa
 • vaihdon alkamispäiväksi apurahasopimukseen kirjataan ensimmäinen läsnäolopäivä (esim. lukukauden alku, tervetulotilaisuus yms.)
 • päättymispäiväksi viimeinen läsnäolopäivä (esim. tenttijakson viimeinen päivä).
 • apuraha maksetaan hyväksymiskirjeen (acceptance letter) päivämäärien mukaan

Vaihdon toteutunut kesto tarkistetaan vaihdon jälkeen vastaanottavan organisaation myöntämästä Letter of Confirmation / Transcript of Work -dokumentista.

 • Jos vaihto on lyhentynyt suunnitellusta, apuraha lasketaan uudestaan ja tarpeen vaatiessa opiskelija palauttaa osan saamastaan apurahasta.
 • Jos vaihdon todellinen kesto on opiskelussa alle 3 kk (= 90 päivää) tai harjoittelussa alle 2 kk (= 60 päivää) , niin joudut maksamaan koko apurahan takaisin.
 • Jos vaihdon aikana ei kerry riittävästi opintopisteitä. (5 op/kk), niin voit joutua maksamaan osan apurahasta takaisin.
 • Myös vaihtojakson pidentäminen edellyttää apurahasopimuksen muutosta.

HUOM: Ks alempana Liikkuvuusapuraha Feevale Universityyn (strateginen kumppani).

kkOpiskelijavaihto 200 e/kkHarjoittelijavaihto 250 e/kk
3600750
48001000
510001250
612001500
714001750
816002000
918002250
1020002500
1122002750
1224003000

Liikkuvuusapuraha Feevale Universityyn (strateginen kumppani):

Opiskelijaliikkuvuus ja yliopiston ohjaama harjoittelu (min. kolme kuukautta)

 • 900 € / 3kk
 • 1000 € / 4kk
 • 1200 € / 5kk ja siitä ylöspäin kasvu 100 €/kk, max. 12 kk

Maksuaikataulu

Apuraha maksetaan yhdessä erässä, kun vaadittavat dokumentit on tallennettu asianmukaisesti SoleMOVE‐ ja SoleGRANT‐järjestelmiin.

Vaihdon toteutunut kesto tarkistetaan vaihdon jälkeen vastaanottavan organisaation myöntämästä Letter of Confirmation / Transcript of Work -dokumentista.

Jos vaihto on lyhentynyt suunnitellusta, apuraha lasketaan uudestaan ja tarpeen vaatiessa opiskelija palauttaa osan saamastaan apurahasta.

 • Jos vaihdon todellinen kesto on alle 3 kk (= 90 päivää), niin joudut maksamaan koko apurahan takaisin.
 • Myös vaihtojakson pidentäminen edellyttää apurahasopimuksen muutosta.

YAMK-opiskelijoiden lyhyet vaihdot

YAMK-opiskelijoiden lyhyet vaihdot (alle 3 kk)

Ehdot:

 • YAMK-opiskelijoiden lyhyitä vaihtoja (alle 3 kk) tuetaan Erasmus-kelpoisiin maihin (ks. välilehti Liikkuvuus Eurooppaanj) suoritettujen opintopisteiden mukaan. Minimivaatimus on 5 opintopistettä ja vähintään kuukauden kesto. Apurahan suuruus koko liikkuvuusjaksolle on 200 euroa.
 • YAMK-opiskelijoiden intensiivijaksot erillisen sopimuksen mukaan.
 • Pitkien vaihtojen osalta (väh. 3 kk) apurahoitus on yhdenmukainen muiden opiskelijoiden kanssa.

Apurahoituksen sanasto

Erasmus+ – Euroopan unionin vaihto- ja yhteistyöohjelma korkeakouluille

SoleGRANT – järjestelmä, jossa tehdään apurahahakemus

SoleMOVE – opiskelija- ja harjoittelijaliikkuvuuden järjestelmä, josta etsit opiskelijavaihdon kohdekorkeakoulun, jossa teet HAMKin vaihtohakemuksen ja jonne tallennat vaihtoa koskevat asiakirjat

Vakuutukset

Vakuutukset

HAMKin tapaturmavakuutuksesta

HAMKin tapaturmavakuutus on voimassa opiskelijavaihdossa sekä palkattomassa harjoitteluvaihdossa ja se koskee ainoastaan päivittäistä harjoittelu- /opiskeluaikaa sekä matkaa harjoittelupaikan/koulun ja paikallisen asunnon välillä. HAMKin tapaturmavakuutus ei kata vapaa-aikana sattuneita vahinkoja, matkasairautta, matkatavaroita eikä toiselle aiheutettuja henkilö- tai tavaravahinkoja. Tästä syystä jokaisen vaihtoon lähtijän on itse huolehdittava tarpeeksi kattavasta vakuutusturvasta seuraavien ohjeiden mukaisesti. Vaihtoon ei saa lähteä ilman tarpeeksi kattavaa vakuutusturvaa.

Kaikkien opiskelija- tai harjoittelijavaihtoon lähtevien tulee hankkia itse

1. Matkavakuutus (travel insurance)

Sinulla tulee olla vaihdon aikana voimassa oma matkavakuutus, tarkista vakuutusturvasi omasta vakuutusyhtiöstäsi. Matkavakuutukseen ei yleensä kuulu normaalit sairaanhoitokulut, joten tarvitset erillisen sairaus- ja tapaturmavakuutuksen tai Eurooppalaisen sairaanhoitokortin.

2. Eurooppalainen sairaanhoitokortti (European Health Insurance Card), jos lähdet EU- ja ETA maahan tai Sveitsiin.

Lisätietoja https://www.kela.fi/eurooppalainen-sairaanhoitokortti

Kukin maa antaa hoitoa oman järjestelmänsä mukaisesti. Joudut maksamaan samat potilasmaksut ja omavastuuosuudet kuin maassa vakinaisesti asuvat. Jos hakeudut sellaisen sairaalan tai lääkärin hoitoon, joka ei kuulu kyseisen maan korvausjärjestelmään, joudut maksamaan kustannukset itse.

Tai

Sairaus- ja tapaturmavakuutus (health insurance/sickness and accident insurance), jos lähdet EU- ja ETA-maiden ulkopuolelle.

Joskus vastaanottava maa tai oppilaitos suosittelee jotain tiettyä vakuutusta, mutta yleensä riittää, kun sinulla on tarpeeksi kattava vakuutus.

Muutama ETA-maiden ulkopuolinen maa on solminut sosiaaliturvasopimuksen Suomen kanssa.

Jos vastaanottava korkeakoulu tai työnantaja pyytää HAMKin vakuutustodistusta (englanninkielistä selvitystä siitä, mitä HAMKin opiskelijoilleen ottama vakuutus kattaa), saat sen tästä.

Lisäksi kaikkien palkalliseen harjoittelijavaihtoon lähtevien tulee selvittää

1. Sisältyykö työnantajan vakuutukseen vastuuvakuutus (liability insurance)?

Mikäli työnantajasi ei sisällytä sinua vastuuvakuutukseensa, ei harjoittelu mitä todennäköisemmin voi toteutua, koska yksityishenkilönä vastuuvakuutuksen hankkiminen työskentelyn ajaksi on lähes mahdotonta.

2. Työskentelyajan vakuutukset

Palkallisessa harjoittelussa olet yleensä vakuutettuna työnantajan puolesta työskentelyaikoina, mutta eri maissa on erilaisia käytäntöjä, joten tarkista tämä huolellisesti. Huom! HAMKin tapaturmavakuutus ei ole voimassa palkallisessa harjoittelussa. Siis jos työnantajasi ei vakuuta sinua työskentelyaikana, tulee sinun hankkia itse sekä työajan että vapaa-ajan tapaturma- ja sairausvakuutukset.

Vakuutukset ulkomailla – kuka on vastuussa?

 Vaihto-opiskelu ja kaksoistutkinto (3-12kk)Työharjoittelu (palkaton)Työharjoittelu (palkallinen)
Tapaturmavakuutus (Accident insurance, koskee opiskelu-/harj. aikaa sekä matkaa koulun/työpaikan ja asunnon välillä)HAMKHAMKTyönantaja
Vastuuvakuutus (Liability insurance)HAMK (ei USA ja Kanada)HAMK (ei USA ja Kanada)Työnantaja
Matkavakuutus (Travel insurance, vapaa-aika)OpiskelijaOpiskelijaOpiskelija
Sairausvakuutus (Eurooppalainen sairaanhoitokortti tai EU:n ulkopuolelle health insurance/sickness and accident insurance)OpiskelijaOpisjelijaOpiskelija

Vakuutussanasto

TermiSelitys
MatkavakuutusTravel insurance. Matkavakuutus turvaa ja korvaa jos reissussa sattuu jotain. Tarkista ehdot omasta vakuutusyhtiöstäsi.
VastuuvakuutusLiability insurance. Vastuuvakuutus on vakuutus, joka korvaa ulkupuolisille aiheuttamasi vahingon, josta sinä olet lain mukaan korvausvelvollinen.

Terveys

Ennen ulkomaille lähtöä on hyvä muistaa:

 1. Tarkistaa kohdemaan vaatimat rokotukset ja hankkia ne hyvissä ajoin. Joissakin maissa rokotukset ovat pakollisia viisumia varten, mutta suositeltavat rokotukset kannattaa joka tapauksessa aina ottaa: http://www.rokote.fi/ sekä http://www.terveyskirjasto.fi/terveyskirjasto/tk.koti?p_artikkeli=dlk00584
 2. Tutustua Kelan oppaaseen ”Jos sairastut ulkomailla”.
 3. Käydä lääkärissä, erityisesti jos käytät säännöllistä lääkitystä.

Tutustu myös:

 1. Matkailijan terveysopas
 2. Vaihtoon lähtevän hyvinvoinnin ABC

Oleskelulupa & viisumi

Eurooppaan

Jos olet EU-maan kansalaisen ja lähdössä toiseen EU-maahan:

Vaihtoon lähtiessäsi sinun ei tarvitse hankkia oleskelulupaa tai viisumia etukäteen Suomesta. Jos ulkomailla oleskelusi kestää pitempään kuin 3 kk, joissain maissa sinun tulee rekisteröidä oleskeluoikeutesi. Tämä tapahtuu paikallisella poliisilaitoksella.

Reporting presence for short stay (< 3 months)

Tarkista kohdekorkeakoulusta tai harjoittelupaikasta, mitkä dokumentit ovat kohdemaassa tarpeen. Mukaan tarvitaan yleensä voimassa oleva passi, todistus opiskelupaikasta, vakuus varojen riittävyydestä (esim. opintotukipäätös, apurahapäätös), todistus sairausvakuutuksen voimassaolosta (Kelan E-lomake) ja passikuvia.

Jos olet muun kuin EU- tai ETA-maan kansalainen ja lähdössä EU-maahan:

Jos et ole EU- tai ETA-maan kansalainen, tarkista oleskelulupavaatimukset.

Pääsääntöisesti kolmannen maan kansalaisen tulee aina hakea vaihtojaksoa varten erillinen oleskelulupa kohdemaan lähimmästä konsulaatista.

Euroopan ulkopuolelle

Jos matkustat EU:n ulkopuolelle:

Tarkista viisumimääräykset. Lisätietoja viisumeista ja oleskeluluvista saat kohdemaan Suomen lähetystöstä.

Viisumi ja/tai oleskelulupa haetaan kohdemaan Suomen lähetystöstä ennen matkaan lähtöäsi ja sen hankkiminen kestää muutamasta viikosta muutamaan kuukauteen.

Turvallisuus

Jos ole lähdössä riskialttiille alueelle, kannattaa tehdä matkustusilmoitus.

Tekemällä ilmoituksen ulkoministeriö voi tarvittaessa esim. kriisitilanteen sattuessa ottaa yhteyttä sinuun.

Vakuutus, oleskelulupa, viisumi jne

Vakuutukset

HAMKin tapaturmavakuutuksesta

HAMKin tapaturmavakuutus on voimassa opiskelijavaihdossa sekä palkattomassa harjoitteluvaihdossa ja se koskee ainoastaan päivittäistä harjoittelu- /opiskeluaikaa sekä matkaa harjoittelupaikan/koulun ja paikallisen asunnon välillä. HAMKin tapaturmavakuutus ei kata vapaa-aikana sattuneita vahinkoja, matkasairautta, matkatavaroita eikä toiselle aiheutettuja henkilö- tai tavaravahinkoja. Tästä syystä jokaisen vaihtoon lähtijän on itse huolehdittava tarpeeksi kattavasta vakuutusturvasta seuraavien ohjeiden mukaisesti. Vaihtoon ei saa lähteä ilman tarpeeksi kattavaa vakuutusturvaa.

Kaikkien opiskelija- tai harjoittelijavaihtoon lähtevien tulee hankkia itse

1. Matkavakuutus (travel insurance)

Sinulla tulee olla vaihdon aikana voimassa oma matkavakuutus, tarkista vakuutusturvasi omasta vakuutusyhtiöstäsi. Matkavakuutukseen ei yleensä kuulu normaalit sairaanhoitokulut, joten tarvitset erillisen sairaus- ja tapaturmavakuutuksen tai Eurooppalaisen sairaanhoitokortin.

2. Eurooppalainen sairaanhoitokortti (European Health Insurance Card), jos lähdet EU- ja ETA maahan tai Sveitsiin.

Lisätietoja https://www.kela.fi/eurooppalainen-sairaanhoitokortti

Kukin maa antaa hoitoa oman järjestelmänsä mukaisesti. Joudut maksamaan samat potilasmaksut ja omavastuuosuudet kuin maassa vakinaisesti asuvat. Jos hakeudut sellaisen sairaalan tai lääkärin hoitoon, joka ei kuulu kyseisen maan korvausjärjestelmään, joudut maksamaan kustannukset itse.

Tai

Sairaus- ja tapaturmavakuutus (health insurance/sickness and accident insurance), jos lähdet EU- ja ETA-maiden ulkopuolelle.

Joskus vastaanottava maa tai oppilaitos suosittelee jotain tiettyä vakuutusta, mutta yleensä riittää, kun sinulla on tarpeeksi kattava vakuutus.

Muutama ETA-maiden ulkopuolinen maa on solminut sosiaaliturvasopimuksen Suomen kanssa.

Jos vastaanottava korkeakoulu tai työnantaja pyytää HAMKin vakuutustodistusta (englanninkielistä selvitystä siitä, mitä HAMKin opiskelijoilleen ottama vakuutus kattaa), saat sen tästä.

Lisäksi kaikkien palkalliseen harjoittelijavaihtoon lähtevien tulee selvittää

1. Sisältyykö työnantajan vakuutukseen vastuuvakuutus (liability insurance)?

Mikäli työnantajasi ei sisällytä sinua vastuuvakuutukseensa, ei harjoittelu mitä todennäköisemmin voi toteutua, koska yksityishenkilönä vastuuvakuutuksen hankkiminen työskentelyn ajaksi on lähes mahdotonta.

2. Työskentelyajan vakuutukset

Palkallisessa harjoittelussa olet yleensä vakuutettuna työnantajan puolesta työskentelyaikoina, mutta eri maissa on erilaisia käytäntöjä, joten tarkista tämä huolellisesti. Huom! HAMKin tapaturmavakuutus ei ole voimassa palkallisessa harjoittelussa. Siis jos työnantajasi ei vakuuta sinua työskentelyaikana, tulee sinun hankkia itse sekä työajan että vapaa-ajan tapaturma- ja sairausvakuutukset.

Vakuutukset ulkomailla – kuka on vastuussa?

 Vaihto-opiskelu ja kaksoistutkinto (3-12kk)Työharjoittelu (palkaton)Työharjoittelu (palkallinen)
Tapaturmavakuutus (Accident insurance, koskee opiskelu-/harj. aikaa sekä matkaa koulun/työpaikan ja asunnon välillä)HAMKHAMKTyönantaja
Vastuuvakuutus (Liability insurance)HAMK (ei USA ja Kanada)HAMK (ei USA ja Kanada)Työnantaja
Matkavakuutus (Travel insurance, vapaa-aika)OpiskelijaOpiskelijaOpiskelija
Sairausvakuutus (Eurooppalainen sairaanhoitokortti tai EU:n ulkopuolelle health insurance/sickness and accident insurance)OpiskelijaOpisjelijaOpiskelija

Vakuutussanasto

TermiSelitys
MatkavakuutusTravel insurance. Matkavakuutus turvaa ja korvaa jos reissussa sattuu jotain. Tarkista ehdot omasta vakuutusyhtiöstäsi.
VastuuvakuutusLiability insurance. Vastuuvakuutus on vakuutus, joka korvaa ulkupuolisille aiheuttamasi vahingon, josta sinä olet lain mukaan korvausvelvollinen.

Terveys

Ennen ulkomaille lähtöä on hyvä muistaa:

 1. Tarkistaa kohdemaan vaatimat rokotukset ja hankkia ne hyvissä ajoin. Joissakin maissa rokotukset ovat pakollisia viisumia varten, mutta suositeltavat rokotukset kannattaa joka tapauksessa aina ottaa: http://www.rokote.fi/ sekä http://www.terveyskirjasto.fi/terveyskirjasto/tk.koti?p_artikkeli=dlk00584
 2. Tutustua Kelan oppaaseen ”Jos sairastut ulkomailla”.
 3. Käydä lääkärissä, erityisesti jos käytät säännöllistä lääkitystä.

Tutustu myös:

 1. Matkailijan terveysopas
 2. Vaihtoon lähtevän hyvinvoinnin ABC

Oleskelulupa & viisumi

Eurooppaan

Jos olet EU-maan kansalaisen ja lähdössä toiseen EU-maahan:

Vaihtoon lähtiessäsi sinun ei tarvitse hankkia oleskelulupaa tai viisumia etukäteen Suomesta. Jos ulkomailla oleskelusi kestää pitempään kuin 3 kk, joissain maissa sinun tulee rekisteröidä oleskeluoikeutesi. Tämä tapahtuu paikallisella poliisilaitoksella.

Reporting presence for short stay (< 3 months)

Tarkista kohdekorkeakoulusta tai harjoittelupaikasta, mitkä dokumentit ovat kohdemaassa tarpeen. Mukaan tarvitaan yleensä voimassa oleva passi, todistus opiskelupaikasta, vakuus varojen riittävyydestä (esim. opintotukipäätös, apurahapäätös), todistus sairausvakuutuksen voimassaolosta (Kelan E-lomake) ja passikuvia.

Jos olet muun kuin EU- tai ETA-maan kansalainen ja lähdössä EU-maahan:

Jos et ole EU- tai ETA-maan kansalainen, tarkista oleskelulupavaatimukset.

Pääsääntöisesti kolmannen maan kansalaisen tulee aina hakea vaihtojaksoa varten erillinen oleskelulupa kohdemaan lähimmästä konsulaatista.

Euroopan ulkopuolelle

Jos matkustat EU:n ulkopuolelle:

Tarkista viisumimääräykset. Lisätietoja viisumeista ja oleskeluluvista saat kohdemaan Suomen lähetystöstä.

Viisumi ja/tai oleskelulupa haetaan kohdemaan Suomen lähetystöstä ennen matkaan lähtöäsi ja sen hankkiminen kestää muutamasta viikosta muutamaan kuukauteen.

Turvallisuus

Jos ole lähdössä riskialttiille alueelle, kannattaa tehdä matkustusilmoitus.

Tekemällä ilmoituksen ulkoministeriö voi tarvittaessa esim. kriisitilanteen sattuessa ottaa yhteyttä sinuun.

Kaksoistutkinto

Haluatko laajentaa laajentaa omaa alan osaamistasi ja samalla kehittää myös kansainvälisyysosaamistasi? Siihen avautuu hyvät mahdollisuudet suorittamalla kaksoistutkinto.

Kaksoistutkinto on HAMKin ja ulkomaisen kumppanikorkeakoulun yhteistyömuoto, jossa opiskelija suorittaa molemmissa korkeakouluissa ennalta sovitun osuuden opinnoistaan ja saa tutkintotodistuksen molemmista korkeakouluista.

Alla olevasta talukosta löydät koulutukset, joilla on voimassa olevat kaksoistutkintosopimukset kumppanikorkeakoulujen kanssa:

PartnerCountryHAMK
Via University CollegeDenmarkAutomation Engineering, Construction Engineering, Industrial Management, Mechanical Engineering and Production, Technology, Supply Chain Management
DH DeggendorfGermanyInternational Business
FH NiederrheinGermanyInternational Business
West Saxon University of Applied SciencesGermanyDesign
The Institute on Technology TraleeIrelandInternational Business
Fontys University of Applied SciencesThe NetherlandsInternational Business
HAS den BoschThe NetherlandsLandscape Design and Construction
Bern University of Applied SciencesSwitzerlandBusiness Administration, Business Information Technology
University of South WalesUnited KingdomMaster’s degree

HAMKista kaksoistutkintoa suorittamaan lähtemisen perusedellytyksenä on opinnoissa menestyminen ja riittävä suullinen ja kirjallinen opetuskielen taito. Hakuohjeet löydät oman koulutuksesi intrasta ja lisätietoja saat koulutuspäälliköltäsi.

Toimintaohje: Kansainväliset kaksoistutkinnot
Hakulomake: Double degree student application form

Matkaraportit

Helmikuusta 2015 lähtien vaihdossa olleet opiskelijat eivät enää kirjoita matkaraporttia, vaan täyttävät SoleMOVEssa feedback-välilehden. Feedbackeja pääset lukemaan täältä: SoleMOVE. Valitse sivun ylälaidasta ”Exchange destinations abroad and feedback” niin pääset hakemaan vaihtokohteita, joista on annettu palautetta.

HÄMEEN AMMATTIKORKEAKOULU