Hyppää sisältöön
Two people walking on the forest path in autumn.
Home Tietoa meistä Kansainvälinen HAMK International friendship -ohjelma

International friendship -ohjelma

HAMK International Friendship -ohjelma yhdistää HAMKin kansainväliset opiskelijat ja paikalliset asukkaat!

Haluatko uuden kansainvälisen ystävän? Haluatko oppia lisää kieltä tai kulttuuria? Tai haluaisitko mentoroida kansainvälistä opiskelijaa arjen toiminnossa tai vaikka liiketoiminnan näkökulmista? – Liity mukaan, tämä ohjelma on sinulle!

HAMKissa opiskelee ulkomaalaisia opiskelijoita, jotka kaipaavat paikallisia ystäviä. Kansainvälinen ystävätoiminta antaa opiskelijoille mahdollisuuden tutustua tavalliseen suomalaiseen arkeen, kulttuuriin sekä paikallisiin tapoihin ja täten kasvattaa omaa tukiverostoaan Suomessa. Ystäviksi osallistuville ohjelma antaa mahdollisuuden saada uusia kansainvälisiä ystäviä, joiden kautta voi tutustua uusiin kulttuureihin, harjoitella kieltä tai vaikka keskustella ammatillisista asioista.

Opiskelijat tulevat 74 eri maasta ja edustavat erilaisia kulttuureja. Friendship toiminta perustuu avoimeen, moninaisuutta kunnioittavaan ja ennakkoluulottomaan ajatteluun. Toiminnan perusedellytys on että ystävyyssuhteita rakennetaan avoimin ja ennakkoluulottomin mielin, riippumatta maasta tai kulttuuritaustoista.

Ilmoittaudu mukaan

Kohtalainen englannin kielen taito ja halu yhdessä toimimiseen kansainvälisen ystävän kanssa riittää pääsemään alkuun.

Toiminta on vapaaehtoista ja avointa kaikille 18 vuotta täyttäneille henkilöille. Mukaan voit tulla yksin, kaverin kanssa, suomalaisena opiskelijana, perheenä tai yritysedustajana/yrittäjänä.

Ylläolevan haku on tarkoitettu paikallisille ihmisille ja hakea voi koko kesän ajan. Kansainvälisten opiskelijoiden haku aukeaa syksyllä.

Yhteinen tekeminen voi olla mitä tahansa kahvihetkistä yhteiseen harrastamiseen, kokkailuun, lenkillä käyntiin, kielen harjoitteluun, museovierailuun tai vaikka yritysvierailuun ja ammatilliseen keskusteluun. Toiminnasta päätätte yhdessä kansainvälisen opiskelijaystävän kanssa. Toimintaan ei kuulu taloudellisia velvoitteita, lähtökohtaisesti jokainen vastaa itse omista kuluistaan ja vakuutuksistaan sekä päättää omasta budjetistaan.

Ilmoittautumisajan päätyttyä HAMKin henkilökunta yhdistää ohjelmaan mukaan ilmoittautuneet kansainväliset opiskelijat ja ystäväksi ilmoittautuneet.  Pyrimme huomioimaan osallistujien ilmoittautumisessa ilmoitetut toiveet parhaamme mukaan. Tämän jälkeen järjestetään ensimmäinen tapaaminen kampuksella, jossa ystäväohjelmaan osallistuvat sopivat keskenään, miten he aikovat tavata jatkossa sekä vaihtavat yhteystietoja.

Muutama sana kulttuurieroista

Opiskelijat tulevat eri kulttuureista, joten on hyvä huomioida, että pienillä asioilla voi olla erilaisia painoarvoja sekä merkityksiä eri kulttuureissa ja tästä johtuen jossain tilanteissa nämä saattavat aiheuttaa väärinkäsityksiä tai hämmennystä. Tällaisissa tilanteissa kannattaa aina pyrkiä keskustelemaan asiasta, jotta asiat eivät jää mietityttämään ja jatkossa osaa huomioida toisen näkökulmia paremmin.

Jos haluat valmistaa ruokaa ystävällesi, varmistathan etukäteen mahdolliset allergiat, ruokavaliot sekä vakaumukset.

Me suomalaiset olemme ylpeitä saunakulttuuristamme, mutta muista kuitenkin, että ulkomaalaiselle saunominen voi olla vieras asia. Jos haluat tarjota saunaelämyksen ystävällesi, kannattaa keskustella asiasta etukäteen.

Jos ilmenee kysymyksiä tai ongelmia, käänny HAMKin henkilökunnan puoleen ystäväohjelmasta vastaavien HAMKin kampusvastaavien puoleen. Ohjelman perusperiaatteisiin kuuluu huomioida molempien osapuolien hyvinvointi, turvallisuus ja kulttuurierot kaikessa toiminnassa.  Tulemme keräämään osallistujilta palautetta, tämä auttaa meitä kehittämään ja parantamaan kansainvälistä ystävyysohjelmaa.

Ota yhteyttä

Hämeenlinna

Riihimäki

Valkeakoski

Forssa ja Mustiala

Ohjelmakoordinaattori