Henkilöstöpalveluiden saavutettavuus
Tämä suunnitelma koskee kaikkia niitä toimintoja ja palveluita, joita HAMK henkilöstöpalvelut tuottaa.
Palvelut
Henkilöstöhallinnon palveluihin kuuluvat seuraavat asiat: rekrytointi, työsopimus, matkustus, tilitykset ja viranomaisilmoitukset, työajanhallinta, luottamustoimipalkkiot, palkkajärjestelmä, HR-prosessit ja -kokonaisarkkitehtuuri, tilastot ja raportit, osaamispääoman mittaaminen, osaamisen johtaminen, urapolut, esihenkilötyön kehittäminen, vertaisryhmämentorointi, sovittelu, työterveyshuollon yhteistyö, aktiivisen tuen malli, henkilöstötapahtumat, työsuojelu ja -turvallisuus, yhteistoiminta, kokonaisarviointi, perehdyttäminen ja työnantajakuvan kehittäminen.
Tietojärjestelmät
Rekrytoinnissa käytettävä järjestelmä Kuntarekry on osittain saavutettava.
Palkkaohjelma FK ei ole saavutettava. Palkkaohjelmaa käyttää viisi henkilöä.
Työntekijät ilmoittavat poissaolonsa, hakevat vuosilomansa sekä näkevät omat työsuhdetietonsa ESSi-järjestelmästä. ESSin teknisestä saavutettavuudesta ei ole tietoa. ESSiä on mahdollista käyttää englanniksi.
Osaamisen johtamisessa käytettävä järjestelmä Stara on rakennettu Microsoftin PowerPlatform tuotteilla, joiden teknisestä saavutettavuudesta vastaa Microsoft. Staran käyttöliittymä on mahdollista vaihtaa englanniksi.
Matka- ja kululaskuohjelma Bezala on WCAG 2.2 mukainen 1.1.2023 mennessä. Bezalassa on englanninkielinen versio.
Palkkalaskelma
Hämeen ammattikorkeakoulussa noudatetaan Sivistystyönantajien työehtosopimusta. Palkkalaskelma toimitetaan kunkin työntekijän omaan verkkopankkiin. Yleisimpien pankkien digitaaliset palvelut ovat saavutettavia.
Raportointi ja tilastot
Henkilöstöpalvelut tuottaa tilastotietoja eri viranomaisten tarpeisiin. Lisäksi toimitamme henkilöstölukuja oman organisaation tarpeisiin. Raportoinnissa käytettävissä visualisoinneissa huomioidaan saavutettavuus värivalintoja tehdessä. Lisäksi kuvaajat kirjoitetaan auki tekstinä.
Viestintä ja ohjeistus
Henkilöstöpalvelut viestii saavutettavasti korkeakoulun vakiintuneissa kanavissa sekä suomen että englannin kielellä. Henkilöstöpalveluilla on käytössä myös ServiceDesk yleisimpien ongelmatilanteiden hoitoon ja hallintaan. Sensitiivisyyttä edellyttäviin kysymyksiin käytössä on myös [email protected] sähköpostiosoite.
Henkilöstötapahtumat ja koulutus
Henkilöstöpäivien toteutuksessa pyritään huomioimaan saavutettavuus. Ohjelmassa yhteiset osuudet on tulkattu. Pienryhmätyöskentelyissä ainakin yksi ryhmä on englanninkielinen. Tapahtumapaikan tulee olla esteetön. Virtuaalisessa toteutuksessa huomioidaan saavutettavuus parhaalla mahdollisella tavalla.
HAMK100-toteutuksissa huomioidaan tekninen saavutettavuus sekä esteetön sijainti.
Lisäksi HAMKin henkilökuntaa koulutetaan suunnittelemaan opetus kaikille soveltuvan Universal Design -periaatteen mukaisesti sekä tuottamaan oppimisympäristöihin saavutettavia sisältöjä ja materiaaleja.
Työterveyshuolto
HAMK ostaa työterveyshuollon Terveystalolta. Sen saavutettavuus on kuvattu Terveystalon sivustolla.
Vastuut
Kaikki henkilöstöpalveluiden työntekijät ymmärtävät, mitä saavutettavuus on ja pyrkivät toiminnassaan huomioon ottamaan saavutettavuuden. Kaikki henkilöstöpalveluiden asiantuntijat käyvät saavutettavuuteen liittyvän koulutuksen ja hyödyntävät saatua osaamista omassa asiantuntijuusalueensa kehitystyössä. Kaikessa henkilöstöpalveluiden suunnittelussa otetaan huomioon saavutettavuus.
Tavoitteet vuodelle 2023
- Tarkistetaan ja päivitetään henkilöstöpalveluihin, työsuojeluun sekä turvallisuuteen liittyvät ohjeet ja lomakkeet saavutettaviksi vuoden 2023 aikana.
- Selvitetään ESS7-järjestelmän saavutettavuus
- Tapahtumatoteutuksissa pitää pohtia mm. kuulutuksien ja äänentoiston riittävyyttä
Lainsäädäntö
- YK:n yleissopimus vammaisten henkilöiden oikeuksista (27/2016)
- Suomen perustuslaki (1999/731)
- Yhdenvertaisuuslaki (1325/2014)
- Laki naisten ja miesten välisestä tasa-arvosta (609/1986)
- Ammattikorkeakoululaki (932/2014), (26 §), (28 §), (31 §) ja (33 §)
- Esteettömyysdirektiivi (2019/882) ja siihen liittyvät asetukset kansallisesta voimaanpanosta
- EU:n saavutettavuusdirektiivi (Euroopan parlamentin ja neuvoston direktiivi EU 2016/2102 julkisen sektorin elinten verkkopalveluiden ja mobiilisovellusten saavutettavuudesta)
- Laki digitaalisten palvelujen tarjoamisesta (306/2019).