Bio- ja elintarviketekniikka
Koulutusalat
- Bio- ja elintarviketekniikka
- Bioprosessit
- Luonnonvara-alat ja biotalous
- Tekniikka ja liikenne
Tutkintonimike
- Insinööri (AMK)
Ilmoittautumisaika
- Kevään yhteishaku 2025
Opetuskieli
- Suomi
Koulutustyyppi
- AMK-tutkinto
Opintojen taso
- Ammattikorkeakouluopinnot (AMK)
Kampus
- Hämeenlinna
Opetusmuodot
- Lähiopetus
- Monimuoto-opetus
Tutki ja kehitä uusia makuja ja tuotteita tekniikan näkökulmasta.
Tiedätkö sen tunteen, kun ruokakaupan hyllyltä löytyy kiinnostava uusi tuote? Näiden uusien innovaatioiden takana on useimmiten bio- ja elintarviketekniikan insinööri. Tule mukaan parastamaan alaa ja sen tulevaisuutta, yksi innovaatio kerrallaan!
Bio- ja elintarviketekniikan koulutuksessa perehdyt elintarvike-, ympäristö-, ja bioteknisiin prosesseihin. Nämä prosessit vastaavat esimerkiksi kysymyksiin mistä elintarvikkeet koostuvat, miten biokaasu syntyy, sekä mihin kaikkeen bioreaktori pystyy? Alan insinöörinä hallitset laatustandardit, ymmärrät tuoteturvallisuuden merkityksen, ja innovoit kestäviä kiertotalouden ratkaisuja.
Tavoite
Opit kehittämään elintarviketuotannon vastuullisuutta, luomaan ympäristöystävällisempiä tuotteita ja ratkaisuja, kestävämpää ruokajärjestelmää sekä ymmärtämään kiertotalouden merkityksen.
Bio- ja elintarviketekniikan opinnoissasi saat laaja-alaisen osaamisen erilaisten raaka-aineiden turvallisesta käsittelystä, tuotteiden laadusta ja erilaisista prosesseista. Pääset perehtymään biomateriaalien mahdollisuuksiin ja niiden hyödyntämiseen uusiksi tuotteiksi tai energiaksi.
Koulutuksen antama pätevyys
Bio- ja elintarviketekniikan insinöörinä voit työllistyä teollisuuteen tai julkiselle sektorille esimerkiksi prosessi-insinööriksi, tuotekehittäjäksi, terveystarkastajaksi tai työn johtoon.
Opintojen rakenne
Opintojesi aikana työskentelet tiimeissä, ja pääset ratkomaan aitoja yrityksiltä tulevia toimeksiantoja ja haasteita. Näissä projekteissa kehität tiimitaitoja, viestinnällistä osaamista, projektinhallintaa ja vastuullisuusajattelua. Sinulla on mahdollisuus verkostoitua alan yrityksien kanssa niin projekteissa, kuin työharjoittelussa ja opinnäytetyösi kautta.
Bio- ja elintarviketekniikan koulutuksessa opit alan tärkeitä perusteita, kuten matematiikkaa, kemiaa, fysiikkaa ja mikrobiologiaa. Nämä luovat pohjan loogiselle ajattelulle ja luovalle ongelmanratkaisukyvylle, jota tällä alalla tarvitaan.
Opit teknisen näkökulman prosessista hallitsemalla laitteistoa ja ymmärrät erilaisten muuttujien vaikutuksen prosessiin. Tekemisen keskiössä on toiminnan turvallisuus, laatu, omavalvonta ja kestävyysajattelu.
Voit perehtyä profiloivissa, vapaavalintaisissa opinnoissa laaja-alaisesti ruokatehtaiden perinteisiin ja uusiin raaka-aineisiin ja syvällisemmin valintasi mukaan mm. meijeri-, liha- ja valmisruoka-, leipomo-, sekä panimoprosesseihin. Voit myös syventää biotekniikan osaamistasi elintarviketeollisuuden, maatalouden ja yhdyskunnan jäte- ja sivuvirtojen saralla. Opit miten näistä virroista tuotetaan kestävästi uusia tuotteita ja energiaa.
Oppimisympäristöinä toimivat kampuksen laboratoriot, Hämeenlinnassa sijaitseva opetusmeijeri sekä panimo, ja alan yritykset. Pääset työskentelemään samoissa ammattimaisissa laboratorioissa, joissa HAMKin tutkimusyksikkö tekee tutkimustoimintaansa.
Hae opiskelemaan
Yhteishaku
Insinööri (AMK), bio- ja elintarviketekniikka, kevään yhteishaku
- Haku alkaa:
- Haku päättyy:
- Koulutus alkaa:Syksy 2024
- Opiskelupaikkoja:60, joista ensikertalaisille 48
Haku kesken jääneen korkeakoulututkinnon perusteella, insinööri (AMK), bio- ja elintarviketekniikka
- Haku alkaa:
- Haku päättyy:
- Koulutus alkaa:Syksy 2024
- Opiskelupaikkoja:1
Haku avoimen amk:n opintojen perusteella, Insinööri (AMK), bio- ja elintarviketekniikka
- Haku alkaa:
- Haku päättyy:
- Koulutus alkaa:Syksy 2024
- Opiskelupaikkoja:5
Erillishaku
Siirtohaku, Insinööri (AMK), bio- ja elintarviketekniikka, Hämeen amk
- Haku alkaa:
- Haku päättyy:
- Koulutus alkaa:Kevät 2025
- Opiskelupaikkoja:2
Muita tapoja, joilla voit aloittaa opinnot
Haluaisitko aloittaa tutkintoon johtavat opinnot, mutta yhteishakuun on aikaa tai sinulla ei ole vaadittavaa pohjakoulutusta? Älä huoli, voit aloittaa opiskelun myös muilla tavoilla:
Polkuopinnot – avoimen ammattikorkeakoulun kautta tutkintoon
Polkuopiskelijana suoritat tutkintoon kuuluvia opintoja avoimen ammattikorkeakoulun opiskelijana, yhdessä tutkinto-opiskelijoiden kanssa. Kun olet suorittanut tarvittavan määrän opintoja vaadituilla arvosanoilla, voit hakea tutkinto-opiskelijaksi ja jatkaa opintosi loppuun normaalisti.
Polkuopintopaikat: 6 paikkaa lukuvuodelle 2025. Ilmoittaudu 5.8.–7.8.2024.
3 syytä opiskella bio- ja elintarviketekniikkaa!
Valmistuttuasi sinusta kilpaillaan, meiltä valmistuu alan huippuosaajia.
Tutki, kehitä ja innostu modernissa laboratoriossamme – luot uusia innovaatioita alalle.
Pääset parastamaan tulevaisuuden alaasi kestävän kehityksen mukaisesti.
Seuraa meitä somessa!
Tutustu koulutuksen arkeen somekanavillamme:
Opiskelutavat
Päiväopiskelu
Monimuoto-opiskelu
Kampus
Bio- ja elintarviketekniikan koulutuksen lähiopetus järjestetään Hämeenlinnan kampuksella.
Sinun näköisesi opinnot
Tutkintosi koostuu 240 opintopisteestä ja sisältää neljä peruselementtiä:
Ydinosaamiseen sisältyvät opintokokonaisuudet, eli moduulit, ovat tutkintosi ja ammattitaitosi perusta. Opinnot on suunniteltu tukemaan kehittymistäsi alasi ammattilaiseksi ja ne luovat vakaan pohjan tuleville, vapaammin valittaville opinnoille.
Osa ydinosaamisen opinnoista koostuu moduuliprojekteista, joissa pääset kehittämään yleisiä työelämätaitojasi, sekä alan toiminnan ja tuotteiden vastuullisuutta ja ratkaisuja. Opit alan perusteita kuten kemiaa, matematiikkaa, mikrobiologiaa, fysiikkaa, hygieniaa ja aistinvaraista arviointia, perehdyt bio- ja elintarviketeollisuuden raaka-aineisiin, niiden turvalliseen käsittelyyn sekä jatkojalostukseen. Opit insinöörin prosessitekniset työkalut ja laadun tekemisen ja valvonnan tekniikat.
Osa tutkinnostasi muodostuu profiloivan osaamisen opinnoista, joiden avulla rakennat osaamistasi valitsemaasi suuntaan omien tavoitteidesi mukaisesti. Opinnot tarjoavat mahdollisuuden laajentaa, syventää ja täydentää ammatillista osaamista ja persoonallista kehittymistä. Voit painottaa opintoja kiinnostuksesi mukaan elintarviketeollisuuteen tai biojalostamotoimintaan.
Profiloisivissa opinnoissa perehdyt valintasi mukaan mm. meijeri-, liha- ja valmisruoka-, leipomo-, sekä panimoprosesseihin. Voit myös syventää biotekniikan osaamistasi elintarviketeollisuuden, maatalouden ja yhdyskunnan jäte- ja sivuvirtojen saralla, ja oppia miten niistä tuotetaan uusia tuotteita tai energiaa.
Tutkintoosi kuuluu työharjoittelu, joka tutustuttaa sinut alasi työelämään sekä edistää ammattitaitoasi ja urakehitystäsi. Perehdyt ohjatusti ammattitaitojen kannalta keskeisiin käytännön työtehtäviin sekä sovellat tietojasi ja taitojasi käytännössä.
Bio- ja elintarviketekniikan koulutuksessa harjoittelusi on laajuudeltaan 30 opintopistettä ja kesto yhteensä 5 kuukautta. Tyypillisin aika sen suorittamiseen on kolmannen opiskeluvuoden keväällä tai kesällä. Voit suorittaa harjoittelusi yhdessä tai useammassa jaksossa, ja työtehtäväsi määräytyvät oman osaamisesi ja kiinnostuksesi mukaan.
Opinnäytetyö on opintojesi loppusuoralla tehtävä kehittämis- tai tutkimustyö, jonka tavoitteena on vahvistaa osaamistasi ja näyttää valmiuksiasi soveltaa kerryttämiäsi tietoja ja taitoja. Opinnäytetyö on laajuudeltaan 15 opintopisteen kokonaisuus, jonka aiheen valitset itse perustuen kiinnostukseesi ja urasuunnitelmiisi. Kannustamme valitsemaan yhdessä yrityksen tai organisaation kanssa aiheen, jossa pääset ratkomaan aitoa ongelmaa ja kehittämään siihen ratkaisun.
HAMKin opiskelijana voit muotoilla tutkinnostasi juuri sinulle sopivan. Voit valita erilaisia opintoja meiltä ja maailmalta, sekä suorittaa tutkintoon kuuluvia opintojasi erilaisin toteutustavoin.
Tutustu tarkemmin koulutuksen sisältöön, ja lue lisää opintojen suunnittelusta HAMKissa:
Opintoja meillä, muualla ja maailmalla
HAMKissa kehitämme uusia, innovatiisia opiskelutapoja. Tavoitteemme on tarjota sinulle monipuolinen osaaminen, jota voit kehittää haluamaasi suuntaan erilaisin tavoin. Toivomme, että voimme innostaa sinut kokeilemaan jotain ihan uutta!
Yritteliäs korkeakoulu
Yritteliäisyys on mahdollisuuksien tunnistamista, innovaatiokyvykkyyttä ja kykyä luoda uutta. Yritteliäässä korkeakoulussa opitaan yhdessä tekemisen ja kokeilemisen kautta!
Design Factory
DF on toiminta- ja oppimisympäristö, joka yhdistää yritykset, opiskelijat, opettajat ja tutkijat. Liity mukaan projekteihin, joissa kehität uusia ratkaisuja yhdessä muiden alojen opiskelijoiden kanssa!
RUN-EU -opinnot
HAMK on osa yhdeksän eurooppalaisen korkeakoulun muodostamaa RUN-Eurooppa-yliopistoa. Voit hyödyntää RUN-EU:n tarjoamia upeita mahdollisuuksia kansainvälisten opintokokemusten kerryttämiseen!
Vaihto-opinnot
Vaihto-opiskelu on ainutkertainen mahdollisuus tutkia maailmaa. Kannustamme kaikkia opiskelijoitamme hyödyntämään tilaisuuden ja lähtemään ulkomaille vaihtoon. Lähdethän sinäkin?
HAMKin opintotarjonta
Tarjoamme sinulle laajan valikoiman opintoja, joita voit valita osaksi tutkintoasi. Lisäksi voit valita osia muista HAMKin tutkinnoista. Voit myös hyödyntää aiemmin kertynyttä osaamistasi, esimerkiksi Partiosta!
Ristiinopiskelu
HAMKin opiskelijana sinulla on mahdollisuus suorittaa opintoja myös muissa korkeakouluissa! Kyseessä on ristiinopiskelu, jonka tarkoituksena on, että voit opiskella omia tavoitteitasi tukevia kokonaisuuksia.
Usein kysyttyjä kysymyksiä
Täältä löydät vastauksia usein kysyttyihin kysymyksiin Bio- ja elintarviketekniikan koulutuksesta!
Päiväopinnoissa opiskelet maanantaista perjantaihin kampuksella tai etänä. Voit siis työskennellä näiden aikojen ulkopuolella oman jaksamisesi mukaisesti. Olemme suunnitelleet monimuoto-opiskelun toteutettavaksi töiden ohessa, ja tällöinkin sinun on hyvä varautua iltapäivisin klo 15-18 välillä tarjottuun opetukseen/ohjaukseen parina kolmena päivänä viikossa. Monimuotoryhmässä sinun on erityisen tärkeää huomioida myös tiimitöiden vaatima itsenäinen aikataulutus.
Alalla on runsaasti kesätyöpaikkoja ja harjoittelupaikkoja ympäri Suomea, jopa pienissä maakunnissa. Esimerkiksi meijerit ja muu elintarvikeala etsii tekijöitä ympäri vuoden. Ole aktiivinen, ja löydät paikkasi!
Ei tarvitse.
Ei voi. Koulutukseemme kuuluu käytännön työskentelyä esimerkiksi laboratorioissa, jotka tulee suorittaa paikan päällä Hämeenlinnan Korkeakoulukeskuksella.
Jäikö kysyttävää?
Jos haluat kysyä lisätietoa koulutuksesta, ota yhteyttä:
Jos haluat kysyä lisää tähän koulutukseen hakemisesta, katso lisätietoa:
Nopeammin valmiiksi?
Onko ala sinulle jo tuttu ja olet kerryttänyt jo osaamistasi joko työn tai opintojen kautta? Haluatko suorittaa tutkinnon nopeasti valmiiksi? Vai kaipaisitko nopeaa päivitystä osaamiseesi? Tarjoamme sinulle perinteisen tutkinto-opiskelun rinnalla erilaisia mahdollisuuksia, joilla voit nopeuttaa tutkinto-opintojasi, tai kerryttää juuri nyt tarvitsemaasi osaamista.
24 / 7 – opiskelun pikakaista
Voit nopeuttaa opintojasi 24/7-opiskelumallilla, jos sinulla on jo paljon tutkinnon tavoitteiden mukaista osaamista. Opiskelumalli edellyttää sinulta suunnitelmallisuutta, joustavaa ja tehokasta ajankäyttöä sekä oma-aloitteisuutta ja itsenäistä työskentelytapaa. Keskustele opinto-ohjaajasi kanssa mahdollisuuksista suorittaa opintoja nopeutetusti.
Lue lisää HAMKin 24/7-opiskelumallista:
Täydennä osaamistasi!
Haluaisitko päivittää osaamistasi, tai oppia uutta, mutta et haluaisi sitoutua vuosiksi opiskeluun? Pohditko, olisiko opiskelua mahdollista pilkkoa, tai kokeilla, jotta tietäisit paremmin sopiiko opiskelu nykyiseen elämäntilanteeseesi?
Kokonaisen tutkinnon suorittamisen sijasta, voit opiskella ja oppia uutta monella eri tavalla. Tutustu HAMKin jatkuvan oppimisen tarjontaan, josta löydät monipuolisesti sekä lyhyitä, että pidempiä koulutuksia urapolkusi eri kohtiin.
Etsitkö jotain muuta?
Itselle sopivan koulutuksen valinta voi välillä olla haastavaa, varsinkin kun hyviä vaihtoehtoja riittää! Keräsimme sinulle vielä muutamia vaihtoehtoja samalta alalta, jos haluat tutustua myös muihin koulutuksiimme. Koko tarjontamme löydät koulutushaun kautta:
Bio- ja elintarviketekniikka
Luonnonvara-alat ja biotalous
240 opintopistettä
Konetekniikka
Tekniikka ja liikenne
240 opintopistettä
Liikenneala
Tekniikka ja liikenne
240 opintopistettä
Rakennus- ja yhdyskuntatekniikka
Tekniikka ja liikenne
240 opintopistettä
Rakennusmestari
Tekniikka ja liikenne
210 opintopistettä
Sähkö- ja automaatiotekniikka
Tekniikka ja liikenne
240 opintopistettä
Algebra
Tekniikka ja liikenne
3 opintopistettä
Betonirakentamisen perusteet
Tekniikka ja liikenne
2 opintopistettä
Differentiaalilaskenta
Tekniikka ja liikenne
2 opintopistettä
DigiTech – Tekniikan yhteiset opinnot
Tekniikka ja liikenne
30 opintopistettä
Geometria ja lineaarialgebra
Tekniikka ja liikenne
3 opintopistettä
Green Digital Manufacturing – Kestävät digitaaliset valmistustekniikat
Tekniikka ja liikenne
Integraalilaskenta
Tekniikka ja liikenne
2 opintopistettä
Johtaminen ja tulevaisuuden työelämätaidot
Luonnonvara-alat ja biotalous
15 opintopistettä
Opettaja modernien teknologioiden osaajana
Opettajankoulutus
0
Raitiotietekniikan täydennyskoulutus 6 op
Tekniikka ja liikenne