LUKOKE
Luomuopetuksen nykytila ja koulutuksen kehittämistarpeet
Hankkeen tiedot
Hanke | Luomuopetuksen nykytila ja koulutuksen kehittämistarpeet |
Kesto | 1.1.2023–31.12.2024 |
Toteuttajat | Hämeen ammattikorkeakoulu (koordinaattori), Savon koulutusyhtymä, Helsingin yliopisto |
Rahoittajat | Maa- ja metsätalousministeriö |
Budjetti | 240 815 € |
LUKOKE (2023–2024) on selvityshanke, jossa kartoitetaan luomukoulutuksen tilannetta ja kehittämistarpeita Suomessa sekä kansainvälisesti.
Hankkeen päätavoitteena on tuottaa tietoa luomuopetuksen lisäämiseksi ja kehittämiseksi eri koulutusasteilla Suomessa sekä kansainvälisten verkostojen rakentamiseksi. Selvitystyö kattaa ammatillisen toisen asteen sekä korkea-asteen koulutukset ja elintarvikealan yritykset Suomessa. Selvitykset tehdään verkkokyselyiden ja haastattelujen avulla. Kansainväliseen tarjontaan ja verkostoihin liittyvät selvitykset tehdään verkkohakuina ja täsmähaastatteluina.
Hankkeen toteuttajat ovat Helsingin yliopisto (HY), Savon koulutuskuntayhtymä (SAKKY) ja Hämeen ammattikorkeakoulu (HAMK, koordinaattori). Hanketta rahoittaa maa- ja metsätalousministeriö ja vastuuviranomaisena toimii Ruokavirasto.
Hankkeen löytää somessa tunnisteella #LUKOKE.
Tulokset
Julkaisut:
Luomu kasvuun: Yhteenveto luomuopetuksen nykytilasta ja kehittämisehdotukset eri koulutusasteille (2024)
Koulutustarveselvitys elintarvikeyritysten luomuosaamisen erityistarpeista (2024)
Esitysten materiaalit:
Ohjelma:
Tilaisuuden avaus
Kehittämispäällikkö Outi Vahtila, Hämeen ammattikorkeakoulu
Miksi luomuosaamista tulisi vahvistaa?
Maa- ja metsätalousministeri Sari Essayah
Dialogikeskustelu:
- Luomu 2.0 -tavoitteiden huomioiminen strategioissa ja toimintasuunnitelmissa
Projektipäällikkö Anu Arolaakso, Savon koulutuskuntayhtymä
Kommentaattorit kuntayhtymän johtaja Heikki Helve, Savon koulutuskuntayhtymä ja yksikön johtaja Mona-Anitta Riihimäki, Hämeen ammattikorkeakoulu
- Opetussuunnitelmien ja toteutusten kehittäminen
Lehtori Annika Michelson, Hämeen ammattikorkeakoulu
Kommentaattorit koulutuspäällikkö Anne-Mari Väisänen, Lapin ammattikorkeakoulu ja koulutuspäällikkö Jyri Kaunisto, Hämeen ammatti-instituutti
- Opettajien luomuosaamisen parantaminen
Lehtori Lilli Puustinen, Savon koulutuskuntayhtymä
Kommentaattori professori Kirsti Lonka, Helsingin yliopisto
- Luomuun liittyvän oppimateriaalin – ja koulutustarjonnan kehittäminen
Tutkijatohtori Anne Honkanen, Helsingin yliopisto
Kommentaattorit varadekaani Janna Pietikäinen, Helsingin yliopisto ja kokonaisarkkitehti Henna Pirttilä, Hämeen ammattikorkeakoulu
- Oppimisympäristöjen kehittäminen ja verkostojen rakentaminen
Lehtori Erkki Vihonen, Hämeen ammattikorkeakoulu
Kommentaattorit lehtori Petri Vähäkangas, Laurea-ammattikorkeakoulu ja toimitusjohtaja Pasi Tamminen, Lihatukku Harri Tamminen Oy
- Luomuviestinnän hyödyntäminen oppilaitosten toiminnassa
Hanketyöntekijä Tutta Rinkinen, Savon koulutuskuntayhtymä
Kommentaattorit johtaja Sari Iivonen, Luomuinstituutti ja toiminnanjohtaja Aura Lamminparras, Pro Luomu ry
Luomu 2.0 -toimeenpano-ohjelman tilanne
Luomu 2.0 toimeenpanosuunnitelman seurantaryhmän puheenjohtaja, elintarviketurvallisuusjohtaja Sebastian Hjelm, Maa- ja metsätalousministeriö
LuomuOPE -hanke (2025-2027) lyhyesti
Kehittämispäällikkö Outi Vahtila, Hämeen ammattikorkeakoulu
Kenelle: koulutuksen, tutkimuksen, neuvonnan ja hallinnon edustajat ja viestinnästä vastaavat
Paikka: Hämeenlinnan korkeakoulukeskus HAMK (Vankanlähde 9, Hämeenlinna)
Paikka: Helsingin yliopisto, Viikin kampus + erilliset maatilavierailut (kts. ohjelma)
Kenelle: Opettajat
Alustukset
- LUKOKE -nykytilaselvitys, opettajien täydennyskoulutustarpeet (Outi Vahtila, HAMK)
- Miten tehdään osaamisen kasvuloikka? Tekemisen kautta osaamiseksi (Laura-Maija Hero, HAMK)
Alustukset
- Odotukset oppimateriaaleille (Outi Vahtila, HAMK)
- Oppimateriaali ja oppimisen monet muodot – millaiset oppimateriaalit tukevat oppimista? (Kirsti Lonka, Helsingin yliopisto)
- Helsingin yliopiston avoin Luomu MOOC
Koostettua tietoa hankkeesta
- 10.12.2024 Hanke päättyy, mutta työ jatkuu LuomuOPE-hankkeessa
- 21.11.2024 Tiedote: Luomukoulutuksen nykytila on selvitetty – koko ruokaketjuun tarvitaan lisää osaajia
- 7.11.2024 Muista ilmoittautua seminaariin, ensimmäinen raportti julkaistu
- 26.9.2024 Tulosten julkistuksen ja päätösseminaarin aika
- 19.8.2024 Hankkeen viimeinen puolivuotiskausi alkaa – tuloksista toimenpide-ehdotuksiksi
- 16.5.2024 Sidosryhmätilaisuudet siivittävät tulevaan
- 17.4.2024 Sidosryhmätilaisuuksissa pureudutaan pintaa syvemmälle
- 13.3.2024 Kehittäminen jatkuu teemakohtaisissa sidosryhmätilaisuuksissa
- 15.2.2024 LUKOKE – tiedonhankintaa jatketaan, alustavia toimepide-ehdotuksia syvennetään
- 6.11.2023 Nyt on aika vaikuttaa luomukoulutuksen kehittämiseen – Tule LUKOKE -seminaariin!
- 25.9.2023 LUKOKE – työpajat kutsuvat – tule mukaan koulutuksen kehittämiseen!
- 6.6.2023 Luomuopetukseen nykytilaselvitys loppumetreillä
- 3.3.2023 Luomun liittyvät selvitykset käynnistymässä
- Vahtila, O. (12.4.2024). Koulutusorganisaatioiden tarjoama luomuopetus on riittämätöntä kansallisten tavoitteiden saavuttamiseksi. HAMK Unlimited Professional.
- Posteri: Luomu kasvuun – toimenpide-ehdotukset oppilaitoksille (pdf)
- Kansainvälinen verkostoituminen tukee luomun opetuksen kehittämistä (pdf)
- 7.2.2024 Koulutuksella luomuosaaminen nousuun – LUKOKE -hankkeessa opittua, Luomufoorumi (pdf)
- 23.2.2024 Agrologi (AMK) -opiskelija Markus Suurtarin ajatuksia luomusta ja luomuopetuksesta (podcast)
Toteutus
Hanke muodostuu seuraavista osaselvityksistä (vastuutaho suluissa):
- Luomuopetus ja -osaaminen Suomen yliopistoissa, kansainvälinen koulutustarjonta ja verkostoyhteistyö (HY)
- Luomuopetus ja -osaaminen toisen asteen ammatillisessa ja ammattikorkeakoulutuksessa (HAMK)
- Koulutustarveselvitys elintarvikeyritysten luomuosaamisen erityistarpeista (Sakky)
Selvitystyö on osa luomun kehittämiseen tähtäävää kansallista Luomu 2.0 -ohjelmaa. Kyselyiden, haastattelujen ja työpajojen yhteydessä tehdään Luomu 2.0 -ohjelmaa tunnetuksi. Hankkeessa laaditaan koko ruokaketjun kattavia, luomun kasvuun tähtääviä, koulutuksen kehittämiseen tähtääviä toimenpide-ehdotuksia. Ehdotusten pohjana käytetään selvityksen tuloksia ja työskentelyssä hyödynnetään eri teemojen ympärille rakennettujen asiantuntijatyöpajojen tuloksia.
Kohderyhmä
Toisen asteen ammatilliset oppilaitokset, ammattikorkeakoulut ja yliopistot, elintarvikealan yritykset sekä kansainväliset verkostot.
Toiminta-alue
Suomi.
Yhteystiedot
Outi Vahtila
Kehittämispäällikkö
Bio- ja luonnonvara-alan yksikkö
Anne honkanen
Helsingin yliopisto
anu arolaakso
Savon koulutusyhtymä