Tietoa Hamkista - Hämeen ammattikorkeakoulu
Tietoa Hamkista
rakennus-ja-yhdyskuntatekniikka opiskelijat tyoskentelevat tietokoneen aarella

HAMK lyhyesti

Hämeen ammattikorkeakoulu (HAMK) on monialainen ja työelämälähtöinen korkeakoulu, jossa on 30 amk-tutkintokoulutusta, 13 ylempää amk-tutkintokoulutusta sekä ammatillinen opettajakorkeakoulu. Koulutuksista yksitoista on englanninkielisiä. HAMKin seitsemästä kampuksesta kuusi sijaitsee Kanta-Hämeessä ja yksi Etelä-Pirkanmaalla.

HAMKin juuret juontavat vuoteen 1840, jolloin Mustialassa aloitettiin maatalousopetus. Evon kampuksella on puolestaan Suomen vanhin vuonna 1862 alkanut ja edelleen toimiva metsäalan oppilaitos, jota ympäröi noin 1800 hehtaarin havaintometsä. 1800-luvun lopulla Fredrika Wetterhoffin perustamassa kotiteollisuuskoulussa Hämeenlinnassa opetettiin kudontaa ja ompelua sekä koulutettiin opettajaopiskelijoita. Puutarhakoulutus alkoi Lepaan kartanomiljöössä vuonna 1910. Teknillisen alan oppilaitokset, terveydenhoito-oppilaitokset ja kauppaoppilaitokset Forssassa, Hämeenlinnassa, Riihimäellä ja Valkeakoskella syntyivät puolestaan 1950-luvusta lähtien eri vuosikymmeninä vastaamaan alueen koulutustarpeisiin. Hämeenlinnan ammatillinen opettajakorkeakoulu syntyi niin ikään 1950-luvulla, ja se jatkoi ja laajensi aiempaa opettajankoulutuksen perinnettä. Ammattikorkeakokeilu alkoi vuonna 1992, ja siihen HAMK hyväksyttiin Suomessa ensimmäisten joukossa. HAMK toi yhteen alueen 17 oppilaitosta. Vakinainen ammattikorkeakoulu pääsi käyntiin neljä vuotta myöhemmin.

Nykyään HAMKissa voi opiskella korkeakoulututkinnon biotalousosaamisen, hyvinvointiosaamisen sekä yrittäjyys-, liiketoiminta- ja teknologiaosaamisen yksiköissä tai hankkia pätevyyden ammatillisessa opettajakorkeakoulussa. Lisäksi HAMK tarjoaa osaamista syventävää täydennys- ja jatkokoulutusta, jotka on koottu HAMK Up -kokonaisuudeksi. Viemme osaamistamme myös maailmalle kehittyviin maihin. Opiskelijoita HAMKissa on n. 8 000 ja henkilöstöä n. 700.  HAMK on opiskelijamäärällä mitattuna Suomen 8. suurin ammattikorkeakoulu ja Kanta-Hämeen ainoa korkeakoulu.

HAMKissa on neljä tutkimusyksikköä. HAMK Bio, HAMK Edu, HAMK Smart ja HAMK Tech. Ne tekevät soveltavaa tutkimusta, tukevat opetusta ja edistävät aluevaikuttavuutta painoalueidensa mukaisesti. Tutkimusyksiköiden työ konkretisoituu esimerkiksi yritysten ja julkisen sektorin toimeksiannoissa sekä erilaisissa tutkimus-, kehitys- ja innovaatiohankkeissa (tki-hankkeissa). Vuositasolla HAMKissa on käynnissä yhteensä noin 130 tki-hanketta, joista suunnilleen viidesosa on kansainvälisiä.

HAMK on lanseerannut Yritteliäs korkeakoulu -konseptin, joka rekisteröitiin tavaramerkiksi vuonna 2021. Se on opiskeluympäristö, jossa opiskelijat pääsevät rakentamaan omaa opintopolkuaan, kokeilemaan ja kehittämään omia liikeideoitaan sekä toimimaan erilaisissa tiimeissä.  

HAMKilla on laaja kumppaniverkosto. Suomessa HAMKin strategisia kumppaneita ovat Aalto-yliopisto, Luonnonvarakeskus Luke, Laurea-ammattikorkeakoulu, Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulu XAMK ja Jyvyäskylän ammattikorkeakoulu JAMK. HAMK on jäsenenä RUN -Eurooppa-yliopistossa, johon kuuluu seitsemän eurooppalaista korkeakoulua. Lisäksi HAMK kuuluu Beyond-liittoumaan brasilialaisen Feevale Universityn kanssa. HAMKilla on runsaasti kehitysprojekteja myös Afrikassa.

HAMK on toiminut vuoden 2015 alusta lähtien osakeyhtiönä. HAMK oy:n osakaskuntia ovat Hämeenlinna, Forssa, Riihimäki, Valkeakoski, Hattula ja Tammela. HAMKin tytäryhtiössä toimii toisen asteen ammatillista koulutusta tarjoava Hämeen ammatti-instituutti. Kestävän kehityksen näkökulmat ovat toiminnassamme oleellisessa roolissa.

Hämeen ammattikorkeakoulu viestii verkkosivuillaan, Facebookissa, Instagramissa, LinkedInissä, Twitterissä ja TikTokissa nimellä HAMK UAS. HAMK julkaisee omassa avoimessa julkaisuportaalissa HAMK Unlimitedissä artikkeleita, ja lisäksi kuukausittain ilmestyvää, avoimesti tilattavissa olevaa uutiskirjettä sekä runsaasti erilaisia blogikirjoituksia. HAMKin avoimet tapahtumat ja webinaarit ovat löydettävissä HAMKin tapahtumakalenterista.

(Päivitetty 4.8.2022)

Hamk lukuina

8 000

opiskelijaa

700

työntekijää

42

koulutusta

128

hanketta

7

kampusta

170

yhteistyökorkeakoulua

1395

tutkintoa

28

kv-hanketta

HAMKin uutiskirje

Twitter

Facebook

Comments Box SVG iconsUsed for the like, share, comment, and reaction icons

Etsitkö itsellesi kesätöitä, opinnäytetyöaihetta tai harjoittelupaikkaa? Vai haluatko kenties kuulla mielenkiintoisia puheenvuoroja ja uratarinoita?🤔

Rekry- ja uratapahtuma -Tekijä2023 kokoaa yhteen lähialueen yritykset, työnantajat ja oppilaitokset Forssaan 24.1. ja Hämeenlinnaan 26.1. Myös me olemme mukana Tekijässä, joten tule sinäkin mukaan! Nähdäänhän Forssassa ja Hämeenlinnassa!👋

Lisätietoa löydät: www.tekijatapahtuma.fi
... Lue lisääNäytä vähemmän

Etsitkö itsellesi kesätöitä, opinnäytetyöaihetta tai harjoittelupaikkaa? Vai haluatko kenties kuulla mielenkiintoisia puheenvuoroja ja uratarinoita?🤔

Rekry- ja uratapahtuma -Tekijä2023 kokoaa yhteen lähialueen yritykset, työnantajat ja oppilaitokset Forssaan 24.1. ja Hämeenlinnaan 26.1. Myös me olemme mukana Tekijässä, joten tule sinäkin mukaan! Nähdäänhän Forssassa ja Hämeenlinnassa!👋

Lisätietoa löydät: www.tekijatapahtuma.fi

Kummiurheilijamme Julia Kosonen on viime lauantaina voittanut SM-hopeaa biljarditurnauksessa! 🎉🎱

“Voitimme avopuolisoni kanssa SM-hopeaa Kaisa-biljardin Mixed Doubles SM-kisoissa! Kaisan Mixed Doubles SM-kisat järjestettiin ensimmäistä kertaa ikinä ja ilman HAMKin sponsorointia, emme välttämättä olisi pystyneet osallistumaan ja voittamaan SM-mitalia. HAMKin sponsorointi antaa ainutlaatuisen mahdollisuuden osallistua kaikkiin kilpailuihin, sillä opiskelijana ilman sponsorointia pitäisi pohtia tarkasti, mihin kisoihin olisi rahallisesti mahdollista osallistua. Tästä on hyvä jatkaa eteenpäin treenien ja kilpailujen parissa!” Julia Kosonen kertoo.

Paljon onnea Julialle mahtavasta menestyksestä! 🤗🙌
#kummiurheilija #opiskelu #urheilu #biljardi #sosionomi #hamk #sponsorointi HAMK Hyvinvointi
... Lue lisääNäytä vähemmän

Oletko enemmän yksilö- vai joukkueurheilija? Kummiurheilijamme Juulia Kataja pitää enemmän joukkuelajeista ja siksi hän on viihtynyt salibandyn parissa jo noin viisitoista vuotta.

Kummiurheilijoidemme mielestä HAMKissa on helppoa yhdistää opiskelu ja urheilu ja meille onkin tärkeää tukea tavoitteellisesti urheilevia opiskelijoitamme. Seuraava kummiurheilija haku aukeaa alkuvuoden aikana, joten mikäli opiskelet HAMKissa ja haluat jatkaa omaa urheilu-uraasi, kannattaa pysyä kuulolla ja hakea kummiurheilijaksi! ☝️

#kummiurheilija #opiskelu #urheilu #salibandy #liiketalous #hamk Salibandy Club Classic HAMK Tradenomi
... Lue lisääNäytä vähemmän

Load more

HÄMEEN AMMATTIKORKEAKOULU