Tietoa Hamkista - Hämeen ammattikorkeakoulu
Tietoa Hamkista
rakennus-ja-yhdyskuntatekniikka opiskelijat tyoskentelevat tietokoneen aarella

HAMK lyhyesti

Hämeen ammattikorkeakoulu (HAMK) on monialainen ja työelämälähtöinen korkeakoulu, jossa on 27 amk-tutkintokoulutusta, 10 ylempää amk-tutkintokoulutusta sekä ammatillinen opettajakorkeakoulu. Koulutuksista kymmenen on englanninkielisiä. HAMKin seitsemästä kampuksesta kuusi sijaitsee Kanta-Hämeessä ja yksi Etelä-Pirkanmaalla.

HAMKin juuret juontavat vuoteen 1840, jolloin Mustialassa aloitettiin maatalousopetus. Evon kampuksella on puolestaan Suomen vanhin vuonna 1862 alkanut ja edelleen toimiva metsäalan oppilaitos, jota ympäröi noin 1800 hehtaarin havaintometsä. 1800-luvun lopulla Fredrika Wetterhoffin perustamassa kotiteollisuuskoulussa Hämeenlinnassa opetettiin kudontaa ja ompelua sekä koulutettiin opettajaopiskelijoita. Puutarhakoulutus alkoi Lepaan kartanomiljöössä vuonna 1910. Teknillisen alan oppilaitokset, terveydenhoito-oppilaitokset ja kauppaoppilaitokset Forssassa, Hämeenlinnassa, Riihimäellä ja Valkeakoskella syntyivät puolestaan 1950-luvusta lähtien eri vuosikymmeninä vastaamaan alueen koulutustarpeisiin. Hämeenlinnan ammatillinen opettajakorkeakoulu syntyi niin ikään 1950-luvulla, ja se jatkoi ja laajensi aiempaa opettajankoulutuksen perinnettä.

Nykyään HAMKissa voi opiskella korkeakoulututkinnon biotalous-, hyvinvointi- ja teknologiaosaamisen sekä yrittäjyyden ja liiketoimintaosaamisen yksiköissä tai ammatillisessa opettajakorkeakoulussa. Lisäksi HAMK tarjoaa osaamista syventävää täydennys- ja jatkokoulutusta. Opiskelijoita HAMKissa on yhteensä noin 7800 ja henkilöstöä noin 670.  HAMK on opiskelijamäärällä mitattuna Suomen 8. suurin ammattikorkeakoulu ja Kanta-Hämeen ainoa korkeakoulu.

HAMKissa on neljä tutkimusyksikköä. HAMK Bio, HAMK Edu, HAMK Smart ja HAMK Tech tekevät soveltavaa tutkimusta, tukevat opetusta ja edistävät aluevaikuttavuutta painoalueidensa mukaisesti. Tutkimusyksiköiden työ konkretisoituu esimerkiksi yritysten ja julkisen sektorin toimeksiannoissa sekä erilaisissa tutkimus-kehitys- ja innovaatiohankkeissa (tki-hankkeissa). Vuositasolla HAMKissa on käynnissä yhteensä noin 100 tki-hanketta, joista suunnilleen viidesosa on kansainvälisiä.

HAMKilla on laaja kumppaniverkosto. Suomessa HAMKin strategisia kumppaneita ovat Aalto-yliopisto, Luonnonvarakeskus Luke, Laurea-ammattikorkeakoulu, Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulu XAMK ja Humanistinen ammattikorkeakoulu Humak. HAMK kuuluu myös kansainväliseen Beyond-liittoumaan, jonka muodostavat HAMK, brasilialainen Feevale University ja tanskalainen Via University College. Lisäksi HAMK on jäsenenä Regional University Network (RUN) -verkostossa, johon kuuluu kahdeksan eurooppalaista ammattikorkeakoulua.

HAMK on toiminut vuoden 2015 alusta lähtien osakeyhtiönä. HAMK oy:n osakaskuntia ovat Hämeenlinna, Forssa, Riihimäki, Valkeakoski, Hattula ja Tammela. HAMKin yhteydessä toimivat myös tytäryhtiöissä toisen asteen ammatillista koulutusta tarjoava Hämeen ammatti-instituutti ja avointa yliopisto-opetusta tarjoava Hämeen kesäyliopisto.

Hämeen ammattikorkeakoulu viestii verkkosivuillaan, Facebookissa, Instagramissa, LinkedInissä ja Twitterissä. HAMK julkaisee omassa avoimessa julkaisuportaalissa HAMK Unlimitedissä lähes viikoittain artikkeleita, ja lisäksi kuukausittain ilmestyvää uutiskirjettä sekä runsaasti erilaisia blogikirjoituksia. HAMKin avoimet tapahtumat ja webinaarit ovat löydettävissä HAMKin tapahtumakalenterista.

(Päivitetty 22.05.2020)

Hamk lukuina

7866

opiskelijaa

674

opettajaa ja muuta henkilökuntaa

37

koulutusta

110

hanketta

7

kampusta

158

yhteistyökorkeakoulua

1293

tutkintoa

21

kv-hanketta

HAMKin uutiskirje

Twitter

Facebook

Comments Box SVG iconsUsed for the like, share, comment, and reaction icons

Varhaiskasvatuksen opettajan pätevyyden saavat vielä 1.9.2019 mennessä opintonsa aloittaneet ja ennen 31.7.2023 valmistuvat sosionomit, jotka suorittavat varhaiskasvatuksen ja sosiaalipedagogiikan opinnot. Sen jälkeen varhaiskasvatuksen opettajakoulutus lakkaa ammattikorkeakouluissa, mikä heikentää alan työvoiman saatavuutta merkittävästi.

Hallituksen on nyt syytä pikaisesti arvioida varhaiskasvatuslain vaikutukset ja tarttua toimenpiteisiin, sillä aloituspaikkojen lisäys yliopistoihin ei yksin ole riittävä ratkaisu, kirjoitetaan Arene ry:n ja Sosiaalialan korkeakoulutettujen ammattijärjestö Talentia ry:n
kannanotossa.

#varhaiskasvatus #koulutus #sosionomi

HAMK Hyvinvointi
... Lue lisääNäytä vähemmän

Mekin olemme mukana tutkitun tiedon teemavuodessa. Tsekkaa esim. HAMK Bion, HAMK Smartin ja Hamkilainen tutkimus -blogit ja tutustu, millaista tutkittua tietoa meillä tuotetaan!

HAMK Bion blogi: blog.hamk.fi/hamkbio/
HAMK Smartin blogi: blog.hamk.fi/hamk-smart/
Hamkilainen tutkimus -blogi: blog.hamk.fi/hamkilainen-tutkimus/
... Lue lisääNäytä vähemmän

Vielä ehtii hakea! Hyvinvointiosaamisen yksikössämme on avoinna markkinointiviestinnän suunnittelijan tehtävä. Lue lisää ja hae viimeistään ma 1.3. osoitteessa www.kuntarekry.fi/fi/tyopaikat/markkinointiviestinnan-suunnittelija-hamk-01-26-21/ #Hae #avoimettyöpaikat #työpaikat #rekrytointi ... Lue lisääNäytä vähemmän

Vielä ehtii hakea! Hyvinvointiosaamisen yksikössämme on avoinna markkinointiviestinnän suunnittelijan tehtävä. Lue lisää ja hae viimeistään ma 1.3. osoitteessa https://www.kuntarekry.fi/fi/tyopaikat/markkinointiviestinnan-suunnittelija-hamk-01-26-21/ #hae #avoimettyöpaikat #työpaikat #rekrytointi

HÄMEEN AMMATTIKORKEAKOULU