Tietoa Hamkista - Hämeen ammattikorkeakoulu
Tietoa Hamkista
rakennus-ja-yhdyskuntatekniikka opiskelijat tyoskentelevat tietokoneen aarella

HAMK lyhyesti

Hämeen ammattikorkeakoulu (HAMK) on monialainen ja työelämälähtöinen korkeakoulu, jossa on 29 amk-tutkintokoulutusta, 13 ylempää amk-tutkintokoulutusta sekä ammatillinen opettajakorkeakoulu. Koulutuksista yksitoista on englanninkielisiä. HAMKin seitsemästä kampuksesta kuusi sijaitsee Kanta-Hämeessä ja yksi Etelä-Pirkanmaalla.

HAMKin juuret juontavat vuoteen 1840, jolloin Mustialassa aloitettiin maatalousopetus. Evon kampuksella on puolestaan Suomen vanhin vuonna 1862 alkanut ja edelleen toimiva metsäalan oppilaitos, jota ympäröi noin 1800 hehtaarin havaintometsä. 1800-luvun lopulla Fredrika Wetterhoffin perustamassa kotiteollisuuskoulussa Hämeenlinnassa opetettiin kudontaa ja ompelua sekä koulutettiin opettajaopiskelijoita. Puutarhakoulutus alkoi Lepaan kartanomiljöössä vuonna 1910. Teknillisen alan oppilaitokset, terveydenhoito-oppilaitokset ja kauppaoppilaitokset Forssassa, Hämeenlinnassa, Riihimäellä ja Valkeakoskella syntyivät puolestaan 1950-luvusta lähtien eri vuosikymmeninä vastaamaan alueen koulutustarpeisiin. Hämeenlinnan ammatillinen opettajakorkeakoulu syntyi niin ikään 1950-luvulla, ja se jatkoi ja laajensi aiempaa opettajankoulutuksen perinnettä.

Nykyään HAMKissa voi opiskella korkeakoulututkinnon biotalousosaamisen, hyvinvointiosaamisen sekä yrittäjyys-, liiketoiminta- ja teknologiaosaamisen yksiköissä tai hankkia pätevyyden ammatillisessa opettajakorkeakoulussa. Lisäksi HAMK tarjoaa osaamista syventävää täydennys- ja jatkokoulutusta, jotka on koottu HAMK Up -kokonaisuudeksi. Viemme osaamistamme myös maailmalle kehittyviin maihin. Opiskelijoita HAMKissa on n. 8 000 ja henkilöstöä n. 700.  HAMK on opiskelijamäärällä mitattuna Suomen 8. suurin ammattikorkeakoulu ja Kanta-Hämeen ainoa korkeakoulu.

HAMKissa on neljä tutkimusyksikköä. HAMK Bio, HAMK Edu, HAMK Smart ja HAMK Tech tekevät soveltavaa tutkimusta, tukevat opetusta ja edistävät aluevaikuttavuutta painoalueidensa mukaisesti. Tutkimusyksiköiden työ konkretisoituu esimerkiksi yritysten ja julkisen sektorin toimeksiannoissa sekä erilaisissa tutkimus-, kehitys- ja innovaatiohankkeissa (tki-hankkeissa). Vuositasolla HAMKissa on käynnissä yhteensä noin 130 tki-hanketta, joista suunnilleen viidesosa on kansainvälisiä.

HAMK on lanseerannut Yritteliäs korkeakoulu -konseptin, joka rekisteröitiin tavaramerkiksi vuonna 2021. Se on opiskeluympäristö, jossa opiskelijat pääsevät rakentamaan omaa opintopolkuaan, kokeilemaan ja kehittämään omia liikeideoitaan sekä toimimaan erilaisissa tiimeissä.  

HAMKilla on laaja kumppaniverkosto. Suomessa HAMKin strategisia kumppaneita ovat Aalto-yliopisto, Luonnonvarakeskus Luke, Laurea-ammattikorkeakoulu, Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulu XAMK ja Jyvyäskylän ammattikorkeakoulu JAMK. HAMK on jäsenenä RUN -Eurooppa-yliopistossa, johon kuuluu seitsemän eurooppalaista korkeakoulua. Lisäksi HAMK kuuluu kansainväliseen Beyond-liittoumaan, jonka muodostavat HAMK, brasilialainen Feevale University ja tanskalainen Via University College. HAMKilla on runsaasti kehitysprojekteja myös Afrikassa.

HAMK on toiminut vuoden 2015 alusta lähtien osakeyhtiönä. HAMK oy:n osakaskuntia ovat Hämeenlinna, Forssa, Riihimäki, Valkeakoski, Hattula ja Tammela. HAMKin tytäryhtiössä toimii toisen asteen ammatillista koulutusta tarjoava Hämeen ammatti-instituutti.

Hämeen ammattikorkeakoulu viestii verkkosivuillaan, Facebookissa, Instagramissa, LinkedInissä ja Twitterissä. HAMK julkaisee omassa avoimessa julkaisuportaalissa HAMK Unlimitedissä artikkeleita, ja lisäksi kuukausittain ilmestyvää uutiskirjettä sekä runsaasti erilaisia blogikirjoituksia. HAMKin avoimet tapahtumat ja webinaarit ovat löydettävissä HAMKin tapahtumakalenterista.

(Päivitetty 4.8.2022)

Hamk lukuina

8 000

opiskelijaa

700

työntekijää

42

koulutusta

128

hanketta

7

kampusta

170

yhteistyökorkeakoulua

1395

tutkintoa

28

kv-hanketta

HAMKin uutiskirje

Twitter

Facebook

Comments Box SVG iconsUsed for the like, share, comment, and reaction icons
Load more

HÄMEEN AMMATTIKORKEAKOULU