ajankohtaista
- HAMK muisti joululahjoituksella Erilaisten oppijoiden liittoa01.12.2023
- HAMKin Ammatillisesta opettajakorkeakoulusta 30.11.2023 valmistuneet30.11.2023
- Mustialassa vietetään avoimien ovien päivää 29.11.202323.11.2023
- Presidenttiehdokkaat Luokan edessä – HAMK mukana Nelosen tv-ohjelmassa tammikuussa 202422.11.2023
- HAMK osallistuu jälleen Lapset mukaan töihin -päivään 24.11.202320.11.2023
HAMK lyhyesti
Hämeen ammattikorkeakoulu (HAMK) on oppimis- ja tutkimusyhteisö tekijöille, jotka haluavat muuttaa maailmaa. Meitä on noin 9000 biotalouden, hyvinvoinnin, koulutuksen, liiketoiminnan, muotoilun ja teknologian tulevaisuuden tekijää. Toimimme seitsemällä kampuksella, verkossa ja kansainvälisesti. Opiskelijoille, henkilöstölle ja yhteistyökumppaneillemme tarjoamme erinomaiset työkalut ja ympäristöt tehdä työtä ja hyödyllisiä tekoja yhdessä.
Koulutamme osaajia Suomessa ja kansainvälisesti
Meillä HAMKissa opiskelu on tiimityötä – niin toisten opiskelijoiden kuin yhteistyökumppanien kanssa. Opiskelijanamme pääset ratkomaan aitoja työelämän ongelmia jo heti opintojesi alusta lähtien.
Olemme lanseeranneet Yritteliäs korkeakoulu -konseptin, joka rekisteröitiin tavaramerkiksi vuonna 2021. Se on opiskeluympäristö, jossa opiskelijat pääsevät rakentamaan omaa opintopolkuaan, kokeilemaan ja kehittämään omia liikeideoitaan sekä toimimaan erilaisissa tiimeissä.
Työelämä ja maailma muuttuvat jatkuvasti, ja siksi tarvitaan myös jatkuvaa oppimista. Löydät meiltä runsaasti mahdollisuuksia osaamisesi kehittämiseen esimerkiksi työn ohessa lyhyempinä kokonaisuuksina, YAMK-tasolla tai voit hankkia pätevyyden ammatillisessa opettajakorkeakoulussa.
HAMK on osa RUN-Eurooppa –yliopistoa, joka tuo yhteen yhdeksän yhteiseen visioon sitoutunutta eurooppalaista korkeakoulua kahdeksasta eri maasta. Viemme osaamistamme myös maailmalle kehittyviin maihin.
Soveltava tutkimuksemme uudistaa yhteiskuntaa
Me rakennamme toisissamme parempaa ylihuomista. Siksi panostamme määrätietoisesti tutkimus-, kehitys- ja innovaatiotoimintaamme.
HAMKin soveltava tutkimus tuottaa uusia ja luovia ratkaisuja yritysten ja yhteiskuntamme elinvoiman, hyvinvoinnin sekä kestävyyden lisäämiseksi. Suomessa HAMKin strategisia kumppaneita ovat Aalto-yliopisto, Luonnonvarakeskus Luke, Laurea-ammattikorkeakoulu, Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulu XAMK ja Jyvyäskylän ammattikorkeakoulu JAMK. Lisäksi HAMK kuuluu Beyond-liittoumaan brasilialaisen Feevale Universityn kanssa. HAMKilla on runsaasti kehitysprojekteja myös Afrikassa.
Vuositasolla HAMKissa on käynnissä yhteensä noin 130 tki-hanketta, joista suunnilleen viidesosa on kansainvälisiä.
HAMK viestii ja vaikuttaa
HAMK on toiminut vuoden 2015 alusta lähtien osakeyhtiönä. HAMK oy:n osakaskuntia ovat Hämeenlinna, Forssa, Riihimäki, Valkeakoski, Hattula ja Tammela. HAMKin tytäryhtiössä toimii toisen asteen ammatillista koulutusta tarjoava Hämeen ammatti-instituutti. Kestävän kehityksen näkökulmat ovat toiminnassamme oleellisessa roolissa.
Hämeen ammattikorkeakoulu viestii verkkosivuillaan, Facebookissa, Instagramissa, LinkedInissä, Twitterissä ja TikTokissa nimellä HAMK UAS. HAMK julkaisee kuukausittain ilmestyvää, avoimesti tilattavissa olevaa uutiskirjettä, omassa avoimessa julkaisuportaalissa HAMK Unlimitedissä artikkeleita sekä runsaasti erilaisia blogikirjoituksia. HAMKin avoimet tapahtumat ja webinaarit ovat löydettävissä HAMKin tapahtumakalenterista.
Historia
HAMKin juuret juontavat vuoteen 1840, jolloin Mustialassa aloitettiin maatalousopetus. Evon kampuksella on puolestaan Suomen vanhin vuonna 1862 alkanut ja edelleen toimiva metsäalan oppilaitos, jota ympäröi noin 1800 hehtaarin havaintometsä. 1800-luvun lopulla Fredrika Wetterhoffin perustamassa kotiteollisuuskoulussa Hämeenlinnassa opetettiin kudontaa ja ompelua sekä koulutettiin opettajaopiskelijoita. Puutarhakoulutus alkoi Lepaan kartanomiljöössä vuonna 1910. Teknillisen alan oppilaitokset, terveydenhoito-oppilaitokset ja kauppaoppilaitokset Forssassa, Hämeenlinnassa, Riihimäellä ja Valkeakoskella syntyivät puolestaan 1950-luvusta lähtien eri vuosikymmeninä vastaamaan alueen koulutustarpeisiin. Hämeenlinnan ammatillinen opettajakorkeakoulu syntyi niin ikään 1950-luvulla, ja se jatkoi ja laajensi aiempaa opettajankoulutuksen perinnettä.
Ammattikorkeakokeilu alkoi vuonna 1992, ja siihen HAMK hyväksyttiin Suomessa ensimmäisten joukossa. HAMK toi yhteen alueen 17 oppilaitosta. Vakinainen ammattikorkeakoulu pääsi käyntiin neljä vuotta myöhemmin.
Hamk lukuina
8 000
opiskelijaa
700
työntekijää
43
koulutusta
130
hanketta
7
kampusta
170
yhteistyökorkeakoulua
1400
tutkintoa
28
kv-hanketta