Hyppää sisältöön

Ta­voit­tee­na yh­tei­sö, jossa jo­kai­nen voi kokea it­sen­sä ar­vos­te­tuk­si

Haluamme olla saavutettavuudessa muutakin kuin lakisääteinen minimi. Haluamme olla yhteisö, jossa voi kokea itsensä tervetulleeksi ja arvostetuksi. Olemme yhdenvertainen ja tasa-arvoinen HAMK. Työskentelemme yhteisen hyvinvoinnin edistämiseksi – kulttuurista, tavoista, kielestä, sukupuolesta, etnisyydestä tai rooleista riippumatta.

Kun puhumme esteettömyydestä ja saavutettavuudesta, tarkoitamme sekä  sanoja että tekoja.

Meillä on oltava asenne kohdata moninaisia ihmisiä ja taito kohdella kaikkia tasaveroisesti osana korkeakouluyhteisöä. Saavutettavuus koskee meitä kaikkia: henkilöstöä, opiskelijoita ja sidosryhmiä eli olemme samanaikaisesti sekä toimijoita että toiminnan kohteita.

Meillä on oltava myös toimivat fyysiset ja digitaaliset tilat sekä toimintatavat. Opetuksessa, ohjauksessa, tutkimuksessa ja kaikenlaisessa työnteossa hyödynnämme digitaalisuuden tarjoamia mahdollisuuksia. Tavoitteenamme on tarjota yhteisömme kaikille jäsenille helppo pääsy digitaalisiin palveluihin ja miellyttävä käyttökokemus mahdollisista toimintarajoitteista riippumatta.

Rakennamme saavutettavuutta yhteisöllisesti ja osallistavasti. Saavutettavuussuunnitelman perusta muodostuu fyysisen oppimis- ja toimintaympäristön esteettömyydestä. Sen päälle tuotamme saavutettavat digitaaliset ratkaisut, palvelut ja ympäristöt, jossa viestimme saavutettavasti ja selkeästi.

Esteettömyyden ja saavutettavuuden edistäminen on jokaisen vastuu ja jokaisen etu.

Rehtorit Pertti Puusaari ja Heidi Ahokallio-Leppälä

Saa­vu­tet­ta­vuu­den or­ga­ni­soin­ti HAM­Kis­sa

HAMKin saavutettavuustyö on kattaa kaikki toiminnot, ja se on organisoitu kolmelle tasolle: toiminnon vastuuhenkilölle, saavutettavuusasiantuntijoille ja kaikille henkilökunnan jäsenille.

Toiminnon vastuuhenkilö varmistaa, että

  • toiminnossa täytetään lainsäädännön tai määräysten minimivaatimukset
  • toiminnolle on asetettu saavutettavuustavoitteet, tekijät ja resurssit
  • tavoitteiden edistymistä seurataan
  • esihenkilöt ovat tietoisia saavutettavuuteen liittyvistä tavoitteista ja vastuussa käytännön toimista
  • henkilöstöllä on riittävä osaaminen saavutettavuusasioista.

Toiminnon saavutettavuusasiantuntija toimii vastuuhenkilön ja koko toiminnon henkilökunnan tukena saavutettavuusasioissa. Hän koordinoi toiminnon saavutettavuustyötä. Hän kuuluu HAMKin saavutettavuusasiantuntijoiden verkostoon ja huolehtii käytänteiden jalkauttamisesta ja saavutettavuusasioiden viestinnästä.

Jokainen henkilökunnan jäsen toteuttaa saavutettavuutta omassa työssään ja edistää näin koko korkeakoulun saavutettavuutta. Hän

  • ymmärtää saavutettavuuden merkityksen korkeakoulussa ja omassa työssään
  • osaa tuottaa saavutettavia materiaaleja
  • osaa tehdä saavutettavuutta koskevia havaintoja ja ilmoittaa mahdollisista puutteista
  • tunnistaa saavutettavuusosaamisensa ja kehittää sitä tarpeen mukaan.

Ajan­koh­tais­ta saa­vu­tet­ta­vuu­des­sa

Anna pa­lau­tet­ta

Haluatko antaa palautetta esteettömyydestämme tai saavutettavuuspuutteista? Kerro se meille ja teemme parhaamme puutteen korjaamiseksi!

Vas­tauk­set pa­laut­tei­siin

Tästä voit tutustua saamiimme saavutettavuuspalautteisiin ja niiden vastauksiin.

Ota yh­teyt­tä