Hyppää sisältöön
Home Ajankohtaista saavutettavuudessa toukokuussa 2023

Ajankohtaista saavutettavuudessa toukokuussa 2023

Saavutettavuusasiantuntijat kokoontuivat 16.5.2023 lukuvuoden viimeiseen tapaamiseen Teamsissa. Tapaamisessa käytiin läpi ajankohtaisia asioita:

Tietohallinnon ja kirjasto- ja tietopalveluiden yhteistyönä valmistellaan tietojärjestelmien saavutettavuuden kartoitusta. HAMKissa on valtava kirjo erilaisia järjestelmiä, ja ensimmäisessä vaiheessa salkusta poimitaan opiskelijoiden käytössä olevat järjestelmät. Selvitys etenee niin, että järjestelmien pääkäyttäjät ovat yhteydessä toimittajaan ja pyytävät vastaukset saavutettavuuden tilaan ja tulevaisuuden suunnitelmiin. Pääkäyttäjien tueksi on valmisteltu yhteinen saatepohja sekä kysely, johon tiedot kerätään.

Talouspalveluissa ollaan ottamassa käyttöön uutta taloushallinnon tietojärjestelmää. Uuden järjestelmän hankintaa aloitettaessa saavutettavuuskriteereitä ei ollut vielä määritelty. Nyt käyttöön tuleva EmCe365 ei siis ole käytettävyydeltään saavutettava (ts. sitä ei voi käyttää pelkästään avustavilla teknologioilla), mutta se pystyy tuottamaan loppukäyttäjille saavutettavaa sisältöä eli Excel-taulukoita tai PowerBI-aineistoa.

Strateginen viestintä on käynyt kouluttamassa henkilöstöpalveluiden väkeä saavutettavuuden saloihin. Koulutus on nimenomaan HAMKin tarpeisiin räätälöity, ja sitä voidaan toteuttaa myös muille tarvitsijoille. Sisällöt uusiutuvat jonkin verran syksyn brändiuudistuksen myötä, mutta ydinsisältö säilyy ja tavoite pysyy samana: auttaa hamkilaisia tuottamaan työssään saavutettavaa sisältöä.

Liikuntapalveluilla on meneillään uuden kuntosalin rakentaminen Mustialaan. Samanaikaisesti on alkamassa Hämeenlinnan liikuntahallilla iso remontti. Tavoitteena on tarjota esteettömiä ja miellyttäviä tiloja opiskelijoille ja muille käyttäjille.

Kiinteistöpalvelut on kartoittamassa kampusten fyysistä esteettömyyttä saavutettavuuskävelyiden avulla. Niissä lähdetään liikuntaesteisten parkkipaikalta lähtien rakennuksiin sisään ja tarkastellaan luokkatiloja ja muita palveluita esteettömyyden näkökulmasta. Työ perustuu opiskelijoiden aiemmin tekemiin kartoituksiin. Agendalla on myös ohjeiden eli turvallisuus- ja pelastussuunnitelmien saavutettavuuden varmistaminen.