Hyppää sisältöön
Ihmiset nousevat portaita ylös yhdessä.
Home Koulutushaku

Kestävä kehitys

Koulutusalat

 • Kestävä kehitys
 • Luonnonvara-alat ja biotalous

Tutkintonimike

 • Ympäristösuunnittelija (AMK)

Ilmoittautumisaika

 • Kevään yhteishaku 2024

Opetuskieli

 • Suomi

Koulutustyyppi

 • AMK-tutkinto

Opintojentaso

 • Ammattikorkeakouluopinnot (AMK)

Kampukset

 • Forssa
 • Online

Opetusmuodot

 • Lähiopetus
 • Monimuoto-opetus

Varmista itsellesi tulevaisuuden tärkein osaaminen kestävän kehityksen ammattilaisena! 

Ilmastonmuutos, kiertotalous ja luonnon monimuotoisuuden väheneminen ovat aiheita, jotka vaikuttavat jokaisen ihmisen tulevaisuuteen. Kestävän kehityksen asiantuntijana sinä olet ammattilainen, suunnannäyttäjä ja muutoksen tekijä, jonka osaamista arvostetaan erilaisissa organisaatioissa. Opinnot pohjautuvat luonnontieteisiin sekä vastuullisuuden näkökulman huomioimiseen, kestävän kehityksen eri ulottuvuuksiin ja luonnonvarojen käytön mahdollisuuksiin yritysten toiminnassa. 

Tavoitteet

Tunnistat kestävän kehityksen eri osa-alueet, ymmärrät kestävyysmurroksen ja luonnon monimuotoisuuden turvaamisen merkityksen. Osaat suunnitella, toteuttaa ja arvioida erilaisia vastuullisuuteen ja kestävään kehitykseen liittyviä projekteja sekä soveltaa kiertotalouden periaatteita. 

Koulutuksen antama pätevyys

Ympäristösuunnittelijana menestyt yritysmaailman, julkishallinnon, järjestöjen sekä tutkimuslaitosten palveluksessa esimerkiksi vastuullisuusasiantuntijana tai projektipäällikkönä. 

Käy katsomassa alumniemme uratarinoita Alumnit Agendalla-blogista

Opintojen rakenne

Kestävän kehityksen koulutuksessa opiskelet alan ekologisia, taloudellisia, sosiaalisia ja kulttuurisia ulottuvuuksia. Tutustut tuotannon, ylläpidon, sääntelyn ja kulttuurin ekosysteemipalveluihin, joilla tarkoitetaan ekosysteemien, eli luonnon eri osa-alueiden, tuottamia hyötyjä ihmiselle. Opit lisäksi myös muita alan perusteita, kuten ympäristötekniikkaa, viranomaistoimintaa sekä erilaisia ympäristön seurannan ja kunnostuksen työkaluja ja toimintamalleja.  

Opit käyttämään paikkatieto-ohjelmia sekä tekemään elinkaarianalyyseja ja ympäristökatselmuksia. Näiden avulla ymmärrät paremmin luonnonvarojen, energian- ja biotalouden käytön mahdollisuuksia esimerkiksi yritysten toiminnassa.  

Suuntautumisvaihtoehdot

Pystyt laajentamaan ja syventämään opintojasi erilaisiin teemoihin, kuten johtamiseen tai alan kehittämiseen. Teemojen alta löytyviä aihealueita ovat esimerkiksi vesivarojen hallinta, asiantuntijatyön menetelmät, biotalouden mahdollisuudet, asiantuntijana projektissa sekä kulttuurinen ja sosiaalinen kestävä kehitys.

Hae opiskelemaan!

Kevään yhteishaku 13.-27.3.2024 klo 15

 • Opinnot alkavat: Syksy 2024
 • Opiskelupaikat: 30, joista ensikertalaisille 21
 • Valintatavat: Todistusvalinta ja AMK-valintakoe

 • Opinnot alkavat: Syksy 2024
 • Opiskelupaikat: 40, joista ensikertalaisille 28
 • Valintatavat: Todistusvalinta ja AMK-valintakoe

Muut hakuvaihtoehdot

 • Hakuaika: 1.12.2023 – 31.5.2024 klo 15:00
 • Opinnot alkavat: Kevät 2024
 • Pohjakoulutus: Avoimen ammattikorkeakoulun opinnot
 • Opiskelupaikkoja: 4

 • Hakuaika: 2.-16.5. klo 15.00
 • Opinnot alkavat: Syksy 2024
 • Opiskelupaikat: 2

 • Hakuaika: 1.12.2023 – 31.5.2024 klo 15:00
 • Opinnot alkavat: Syksy 2024
 • Opiskelupaikat: 1
 • Valintatavat: Todistusvalinta ja AMK-valintakoe

Muita tapoja, joilla voit aloittaa opinnot

Haluaisitko aloittaa tutkintoon johtavat opinnot, mutta yhteishakuun on liian kauan aikaa tai sinulla ei ole vaadittavaa pohjakoulutusta? Älä huoli, voit aloittaa opiskelun myös muilla tavoilla:

Polkuopinnot – avoimen ammattikorkeakoulun kautta tutkintoon

Polkuopiskelijana suoritat tutkintoon kuuluvia opintoja avoimen ammattikorkeakoulun opiskelijana, yhdessä tutkinto-opiskelijoiden kanssa. Kun olet suorittanut tarvittavan määrän opintoja vaadituilla arvosanoilla, voit hakea siirtoa tutkinto-opiskelijaksi ja jatkaa opintosi loppuun normaalisti.

3 syytä opiskella kestävää kehitystä!

Ala on nyt valtavassa nosteessa – työpaikkoja löytyy useassa erilaisessa tehtävässä.

Projektityöt rikastuttavat arkeasi, ja antavat sinulle käytännön työkaluja menestykseen.

Voit valita sinulle sopivan tavan opiskella joko päivä- tai monimuoto-opinnoissa.

Seuraa meitä somessa!

Tutustu koulutuksen arkeen somekanavillamme:

Opiskelutavat

Päiväopiskelu

Opiskelet pääasiassa tiimiprojekteissa klo 8-16 välillä, ja opintosi etenevät ohjatusti oman ryhmäsi mukana. Kolmannen vuoden syksystä alkaen opinnot jatkuvat monimuotototeutuksena pääosin verkossa ja lähipäiviä kampuksella on muutama lukuvuoden aikana. Opintojen kuluessa sinulle muodostuu henkilökohtainen opintosuunnitelma (HOPS) ja sinun itsesi profiloima ympäristösuunnittelijan tutkinto.

Päiväopiskelu kuuluu HAMKin koulutuksen malliin 8-16. Voit lukea tavastamme opiskella lisää täältä:

Monimuoto-opiskelu

Monimuoto-opiskelu vaatii sinulta hyviä itsensä johtamisen ja ajanhallinnan taitoja. Opiskelet sekä itsenäisesti että muutaman hengen pienryhmissä verkon välityksellä. Aiempi kokemus ympäristöalalta tai mahdollisuus liittää opintosi omaan työhösi tukevat opintoja, mutta eivät ole välttämättömiä. Mikäli työkokemus alalta puuttuu, edellytetään sinulta valmiutta perehtyä alaan oma-aloitteisesti, esimerkiksi tutustumalla erilaisiin projekteihin ja hankkeisiin omalla kotiseudulla.

Toteutamme opetuksen ja ohjauksen verkossa arkipäivinä klo 15-18 välillä. Lukuvuoden aikana opiskelet neljä opintomoduulia, jotka ovat kahdeksan viikon opintojaksoja. Yhteen moduuliin sisältyy muutamia lähiopetuspäiviä Forssassa, joihin osallistuminen on erittäin suositeltavaa. Lähiopetuspäivät voivat sisältää mm. käytännön harjoituksia tai retkiä, ja pyrimme sisällyttämään niihin myös esimerkiksi välttämättömät suulliset kielikokeet.

Monimuoto-opiskelu kuuluu HAMKin koulutusmalliin 18-100, joka on suunnattu kaiken ikäisille oppijoille. Tutustu tapaamme opiskella täällä:

Kampus

Kestävän kehityksen koulutuksen lähiopetus järjestetään Forssan kampuksella.

Vanha punatiilinen tehdas joka nykyään kampus. pääsisäänkäynti ja edessä vihreitä istutuksia.

Forssan kampus

Forssan kampuksemme sijaitsee 1850-luvun puuvillakehräämössä, joka on uusittu kulttuurihistoriaa kunnioittaen. Eloisa kampusalue sijoittuu lähelle kaupungin keskustaa ja muita palveluita. Kampusympäristön puistoalue, vieressä virtaava Loimijoki sekä vanhat punatiilirakennukset luovat yhdessä yhden Suomen kauneimmista kampusalueista.

Opiskelutilat ovat viihtyisiä ja valoisia. Kampukselta löytyy erikokoisia opetus- kuin itsenäiseen opiskeluun soveltuvia tiloja.

Sinun näköisesi opinnot

Tutkintosi koostuu 240 opintopisteestä ja sisältää neljä peruselementtiä:

Ydinosaamiseen sisältyvät opintokokonaisuudet, eli moduulit, ovat tutkintosi ja ammattitaitosi perusta. Opinnot on suunniteltu tukemaan kehittymistäsi alasi ammattilaiseksi ja ne luovat vakaan pohjan tuleville, vapaammin valittaville opinnoille.

Ydinosaamisen moduuleissa tutkit ja analysoit yksilön valintoja sekä yhteiskuntaa kestävyyden näkökulmasta. Lisäksi opit kestävyysmurroksen, ympäristöalan viranomaistoiminnan ja ympäristötekniikan sekä ilmastonmuutoksen ja kiertotalouden perusteet. Opintojen jälkeen osaat viestiä asiantuntijana.

Osa tutkinnostasi muodostuu profiloivan osaamisen opinnoista, joiden avulla rakennat osaamistasi valitsemaasi suuntaan omien tavoitteidesi mukaisesti. Opinnot tarjoavat mahdollisuuden laajentaa, syventää ja täydentää ammatillista osaamista ja persoonallista kehittymistä.

Vesivarojen hallinta, asiantuntijatyön menetelmät, biotalouden mahdollisuudet ja projektityöt ovat esimerkkejä opintokokonaisuuksista, joiden avulla syvennät osaamistasi. Vaihtoehtoisesti voit sisällyttää tutkintoosi opintoja HAMKin tarjonnasta tai muita korkeakouluopintoja.

Kestävän kehityksen koulutuksessa harjoittelua on yhteensä 30 opintopistettä, ihanteellisesti 15 op toisen ja toiset 15 op kolmannen opiskeluvuoden jälkeen. Otamme taustasi ja kokemuksesi huomioon, jolloin voit edetä nopeammalla aikataululla.

Sinä tiedät parhaiten, millaista osaamista haluat hankkia ja mikä erityisesti kiinnostaa. Hae ennakkoluulottomasti, neuvottele ja toteuta harjoittelujakso, joka tuottaa uutta osaamista ja syventää jo olemassa olevaa. Parhaimmillaan harjoittelu avaa oven uudelle urapolullesi.

Opinnäytetyö on opintojesi loppusuoralla tehtävä kehittämis- tai tutkimustyö, jonka tavoitteena on vahvistaa osaamistasi ja näyttää valmiuksiasi soveltaa kerryttämiäsi tietoja ja taitoja. Opinnäytetyö on laajuudeltaan 15 opintopisteen kokonaisuus, jonka aiheen valitset itse perustuen kiinnostukseesi ja urasuunnitelmiisi. Kannustamme valitsemaan yhdessä yrityksen, tai organisaation kanssa aiheen, jossa pääset ratkomaan aitoa ongelmaa, ja kehittämään siihen ratkaisun.

HAMKin opiskelijana voit muotoilla tutkinnostasi juuri sinulle sopivan. Voit valita erilaisia opintoja meiltä ja maailmalta sekä suorittaa tutkintoon kuuluvia opintojasi erilaisin toteutustavoin.

Tutustu tarkemmin koulutuksen sisältöön, ja lue lisää opintojen suunnittelusta HAMKissa:

Opintoja meillä, muualla ja maailmalla

HAMKissa kehitämme uusia, innovatiisia opiskelutapoja. Tavoitteemme on tarjota sinulle monipuolinen osaaminen, jota voit kehittää haluamaasi suuntaan erilaisin tavoin. Toivomme, että voimme innostaa sinut kokeilemaan jotain ihan uutta!

Kaksi opiskelijaa vierekkäin pöydän ääressä
Yritteliäs korkeakoulu

Yritteliäisyys on mahdollisuuksien tunnistamista, innovaatiokyvykkyyttä ja kykyä luoda uutta. Yritteliäässä korkeakoulussa opitaan yhdessä tekemisen ja kokeilemisen kautta!

Design Factory

DF on toiminta- ja oppimisympäristö, joka yhdistää yritykset, opiskelijat, opettajat ja tutkijat. Liity mukaan projekteihin, joissa kehität uusia ratkaisuja yhdessä muiden alojen opiskelijoiden kanssa!

RUN-EU -opinnot

HAMK on osa yhdeksän eurooppalaisen korkeakoulun muodostamaa RUN-Eurooppa-yliopistoa. Voit hyödyntää RUN-EU:n tarjoamia upeita mahdollisuuksia kansainvälisten opintokokemusten kerryttämiseen!

Vaihto-opinnot

Vaihto-opiskelu on ainutkertainen mahdollisuus tutkia maailmaa. Kannustamme kaikkia opiskelijoitamme hyödyntämään tilaisuuden ja lähtemään ulkomaille vaihtoon. Lähdethän sinäkin?

Vaaleahiuksinen henkilö valkoisessa paidassa
HAMKin opintotarjonta

Tarjoamme sinulle laajan valikoiman opintoja, joita voit valita osaksi tutkintoasi. Lisäksi voit valita osia muista HAMKin tutkinnoista. Voit myös hyödyntää aiemmin kertynyttä osaamistasi, esimerkiksi Partiosta!

Opiskelija seisoo aulassa kannettava tietokone kainalossaan ja katsoo suoraan kameraan.
Ristiinopiskelu

HAMKin opiskelijana sinulla on mahdollisuus suorittaa opintoja myös muissa korkeakouluissa! Kyseessä on ristiinopiskelu, jonka tarkoituksena on, että voit opiskella omia tavoitteitasi tukevia kokonaisuuksia.

Usein kysyttyjä kysymyksiä

Täältä löydät vastauksia usein kysyttyihin kysymyksiin Kestävän kehityksen koulutuksesta!

Opiskelu on käytännönläheistä ja työelämälähtöistä, koska opintojaksoissa on mukana työelämästä tulevia projekteja. Opinnoissa teet paljon tiimityötä pienissä ryhmissä muiden opiskelijoiden kanssa. Teoriaopinnot sisältävät mm. lainsäädäntöä, kestävyysmurrosta ja vastuullisuusosaamistasi, ja ne vahvistavat ja luovat pohjan kestävyysosaamisellesi.

Koulutus antaa hakukelpoisuuden maisteriopintoihin, ja meiltä on lähtenyt opiskelijoita esimerkiksi yliopistoon opiskelemaan esim. biologiaa, maantiedettä ja akvatiikkaa.

Kyllä voi, mutta monimuoto-opiskelijana on hyvä varautua iltapäivisin klo 15-18 välillä tarjottuun opetukseen/ohjaukseen parina kolmena päivänä viikossa. Monimuotoryhmässä on erityisen tärkeää huomioida myös tiimitöiden vaatima itsenäinen aikataulutus.

Jäikö kysyttävää?

Jos haluat kysyä lisätietoa koulutuksesta, ota yhteyttä:

Jos haluat kysyä lisää tähän koulutukseen hakemisesta, katso lisätietoa:

Nopeammin valmiiksi?

Onko ala sinulle jo tuttu ja olet kerryttänyt jo osaamistasi joko työn tai opintojen kautta? Haluatko suorittaa tutkinnon nopeasti valmiiksi? Vai kaipaisitko nopeaa päivitystä osaamiseesi? Tarjoamme sinulle perinteisen tutkinto-opiskelun rinnalla erilaisia mahdollisuuksia, joilla voit nopeuttaa tutkinto-opintojasi tai kerryttää juuri nyt tarvitsemaasi osaamista.

24 / 7 – opiskelun pikakaista

Voit nopeuttaa opintojasi 24/7-opiskelumallilla, jos sinulla on jo paljon tutkinnon tavoitteiden mukaista osaamista. Opiskelumalli edellyttää sinulta suunnitelmallisuutta, joustavaa ja tehokasta ajankäyttöä sekä oma-aloitteisuutta ja itsenäistä työskentelytapaa. Keskustele opinto-ohjaajasi kanssa mahdollisuuksista suorittaa opintoja nopeutetusti.

Lue lisää HAMKin 24/7-opiskelumallista:

Täydennä osaamistasi!

Haluaisitko päivittää osaamistasi, tai oppia uutta, mutta et haluaisi sitoutua vuosiksi opiskeluun? Pohditko, olisiko opiskelua mahdollista pilkkoa, tai kokeilla, jotta tietäisit paremmin sopiiko opiskelu nykyiseen elämäntilanteeseesi?

Kokonaisen tutkinnon suorittamisen sijasta, voit opiskella ja oppia uutta monella eri tavalla. Tutustu HAMKin jatkuvan oppimisen tarjontaan, josta löydät monipuolisesti sekä lyhyitä, että pidempiä koulutuksia urapolkusi eri kohtiin.

Etsitkö jotain muuta?

Itselle sopivan koulutuksen valinta voi välillä olla haastavaa, varsinkin kun hyviä vaihtoehtoja riittää! Keräsimme sinulle vielä muutamia vaihtoehtoja samalta alalta, jos haluat tutustua myös muihin koulutuksiimme. Koko tarjontamme löydät koulutushaun kautta: