Hyppää sisältöön
Nuori henkilö hymyilee ulkomaisemassa, sinisen taivaan alla
Home Koulutushaku

Maaseutuelinkeinot

Koulutusalat

 • Luonnonvara-alat ja biotalous
 • Maaseutuelinkeinot

Tutkintonimike

 • Agrologi (AMK)

Ilmoittautumisaika

 • Kevään yhteishaku 2024

Opetuskieli

 • Suomi

Koulutustyyppi

 • AMK-tutkinto

Opintojen taso

 • Ammattikorkeakouluopinnot (AMK)

Kampukset

 • Mustiala
 • Online

Opetusmuodot

 • Lähiopetus
 • Monimuoto-opetus

Vaikuta vahvasti tulevaisuuteen, valitse maaseutuelinkeinot!

Maaseutuelinkeinojen koulutus tarjoaa sinulle laajan maatalouden ja maaseutuelinkeinojen osaamisen. Otamme kestävän kehityksen ja ilmastonmuutoksen vaikutukset vahvasti huomioon koulutuksemme sisällöissä, jotta sinä osaat valmistuttuasi toimia vastuullisesti ja kehittää tulevaisuuden ratkaisuja alan erilaisissa tehtävissä. Agrologina toimit osana ruokaketjua ja elinkeinoelämää, ja saat siihen parhaat käytännön työkalut Mustialan kampuksella sijaitsevalla tutkimus- ja opetusmaatilalla. Maatilalla on sekä karjaa että viljelypeltoa, joiden parissa pääset tutustumaan alan toimintaan, kädet mullassa.  

Tavoite

Opit kestävää kasvi- ja kotieläintuotantoa aidoissa maatilaympäristöissä sekä monipuoliset alan vaatimat työtaidot. Perehdyt esimerkiksi kestävään kasvituotantoon, kotieläintuotantoon, maatalousteknologiaan, maaseutuyrittäjyyden käytäntöihin sekä teoreettiseen perustaan ympäristönäkökulmat huomioiden.  

Koulutuksen antama pätevyys

Valmistut maaseutusektorille tuotanto-, kauppa-, palvelu-, suunnittelu- tai viranomaistehtäviin, jolloin nimikkeesi voi olla esimerkiksi maaseutuasiamies tai myyntipäällikkö. Agrologina voit toimia myös tutkimus- ja kehitystehtävissä, tai perustaa oman yrityksesi. 

Opintojen rakenne

Opiskelet kestävän kasvi- ja kotieläintuotannon, maatalousteknologian, bio- ja kiertotalouden sekä maaseutuyrittäjyyden käytäntöjä. Opiskelu on hyvin käytännönläheistä ja vastaa työelämän osaamistarpeisiin. Kestävä kehitys ja ilmastonmuutoksen vaikutukset ruoantuotantoon ovat osa tulevaa osaamistasi. 

Pääset kehittämään myös asiantuntijatehtävissä tarvittavaa osaamista työskentelemällä yhteistyössä erilaisten alan yritysten kanssa. Opintoihisi sisältyy tutkimus-, kehittämis- ja innovaatiotoimintaa, joka toteutetaan yhteistyössä HAMK Bio-tutkimusyksikön kanssa. Tutkimusyksikkömme toteuttaa Mustialan kampuksella erilaisia tutkimuksia, kuten maaperän hyvinvoinnin seurantaa, hiilensidontaa ja maatilan älykkäiden ratkaisujen kehittämistä.  

 

Maaseutuelinkeinojen koulutus sijaitsee Mustialan kansainvälisellä kampuksella. Mustialassa toimii luomutuotannossa oleva maatila sekä automatisoitu opetus- ja tutkimusnavetta. Koulutuksessa opiskelet sekä aidoissa oppimisympäristöissä kampuksella, että verkossa, tiimeissä ja projekteissa. 

Voit syventää osaamistasi tulevaisuuden monimuotoiseen tuotantoon, esimerkiksi hevostalouteen tai maidontuotantoon oman mieltymyksesi mukaisesti.  

Hae opiskelemaan

Agrologi (AMK), maaseutuelinkeinot, kevään yhteishaku

 • Haku alkaa:
 • Haku päättyy:
 • Koulutus alkaa:Syksy 2024
 • Opiskelupaikkoja:80, joista ensikertalaisille 56

Haku kesken jääneen korkeakoulututkinnon perusteella, agrologi (AMK), maaseutuelinkeinot

 • Haku alkaa:
 • Haku päättyy:
 • Koulutus alkaa:Kevät 2024
 • Opiskelupaikkoja:1

Haku avoimen amk:n opintojen perusteella, Agrologi (AMK), maaseutuelinkeinot

 • Haku alkaa:
 • Haku päättyy:
 • Koulutus alkaa:Kevät 2024
 • Opiskelupaikkoja:5

Siirtohaku, Agrologi (AMK), maaseutuelinkeinot, Hämeen amk

 • Haku alkaa:
 • Haku päättyy:
 • Koulutus alkaa:Syksy 2024
 • Opiskelupaikkoja:2

Muita tapoja, joilla voit aloittaa opinnot

Haluaisitko aloittaa tutkintoon johtavat opinnot, mutta yhteishakuun on liian kauan aikaa tai sinulla ei ole vaadittavaa pohjakoulutusta? Älä huoli, voit aloittaa opiskelun myös muilla tavoilla:

Polkuopinnot – avoimen ammattikorkeakoulun kautta tutkintoon

Polkuopiskelijana suoritat tutkintoon kuuluvia opintoja avoimen ammattikorkeakoulun opiskelijana, yhdessä tutkinto-opiskelijoiden kanssa. Kun olet suorittanut tarvittavan määrän opintoja vaadituilla arvosanoilla, voit hakea siirtoa tutkinto-opiskelijaksi ja jatkaa opintosi loppuun normaalisti.

3 syytä opiskella maaseutuelinkeinoja!

Saat hyvät perusvalmiudet ruuantuotannon edellytyksistä

Pääset vaikuttamaan tulevaisuuden ruuantuotantoon tekijän roolissa

Joustavat opiskelumahdollisuudet antavat sinulle varaa valita miten opiskelet

Seuraa meitä somessa!

Tutustu koulutuksen arkeen somekanavillamme:

Opiskelutavat

Päiväopiskelu

Päiväopiskelu sopii sinulle, jos haluat edetä opinnoissa säännöllisellä rytmillä opiskeluryhmän kanssa. Opiskelutavan lähtökohtana on, että opiskelet noin kahdeksan tunnin työpäivinä, viitenä päivänä viikossa. Osaamisesi kasvaa ja opintosi etenevät ohjatusti ryhmän mukana tiimissä opiskellen. Ohjausta on saatavilla säännöllisesti viikon aikana, oppimisen tueksi on harjoituksia, tietoiskuja, luentoja, yrityskäyntejä ja työpajatyöskentelyä.

Päiväopiskelu kuuluu HAMKin koulutuksen malliin 8-16. Voit lukea tavastamme opiskella lisää täältä:

Monimuoto-opiskelu

Monimuoto-opiskelu koostuu itsenäisestä verkko-opiskelusta sekä jokaiseen opintojaksoon sisältyvästä työelämälähtöisestä oppimistehtävästä, joka tehdään tiimeissä. Tiimin kanssa luot yhteisen opiskelun aikataulun ja tavoitteet. Osa etäopetuksesta on aikaan sidottua, suurin osa aikaan sitomatonta. Opiskelutapa edellyttää oma-aloitteisuutta ja tehokasta ajankäytön hallintaa.

Lähiopetuspäiviä on Mustialan kampuksella aloituspäivien lisäksi keskimäärin 1 päivä /8 viikkoa. Näiden lisäksi voit osallistua päiväopiskelijoiden opetukseen ja opintovierailuihin sopimalla niistä opettajasi kanssa. Tutkintoon sisältyy käytännön osaamista vaativia tehtäviä, joiden tekemisessä voit hyödyntää Mustialan opetusmaatilaa tai jotain muuta tilaa.

Lukuvuoden 2024-2025 lähipäivät ovat:
maanantai-tiistai 26.-27.8.2024,
perjantai 15.11.2024 klo 9-16,
perjantai 31.1.2025 klo 9-16,
perjantai 21.3.2025 klo 9-16 

Monimuoto-opiskelu kuuluu HAMKin koulutusmalliin 18-100, joka on suunnattu kaiken ikäisille oppijoille. Tutustu tapaamme opiskella täällä:

Kampus

Maaseutuelinkeinojen koulutuksen lähiopetus järjestetään Mustialan kampuksella.

Mustialan kampuksen päärakennus. Punatiilinen kaksikerroksinen rakennus. Etualalla nurmikkoa ja kukkivia puita.

Mustialan kampus, Tammela

Historiallinen ja maaseudunrauhassa sijaitseva Mustiala on HAMKin vanhin kampus. Tarinamme alkoi aikoinaan juuri Mustialasta vuonna 1840, jolloin kampusalueelle perustettiin Suomen ensimmäinen maanviljelysoppilaitos.

Nykypäivänä vanhojen ja idyllisten rakennusten ympärille on kehittynyt edistyksellinen luomutuotannossa oleva opetus- ja tutkimusmaatila, joka tarjoaa opiskelijoille käytännönläheisen oppimisympäristön. Kampusalueelta löytyy muun muassa oma navetta, yli 50 lehmää ja jopa 185 hehtaaria peltoa.

Sinun näköisesi opinnot

Tutkintosi koostuu 240 opintopisteestä ja sisältää neljä peruselementtiä:

Ydinosaamiseen sisältyvät opintokokonaisuudet, eli moduulit, ovat tutkintosi ja ammattitaitosi perusta. Opinnot on suunniteltu tukemaan kehittymistäsi alasi ammattilaiseksi ja ne luovat vakaan pohjan tuleville, vapaammin valittaville opinnoille.

Ydinosaamisen opinnoissa saat perustietämyksen kestävästä kasvi- ja kotieläintuotannosta ja maatilan johtamisesta. Maatilalta saatava data ja sen merkitys, alan tutkimustieto sekä ja maaseutuelinkeinoja ohjaava politiikka kuuluvat ydinosaamiseen.

Osa tutkinnostasi muodostuu profiloivan osaamisen opinnoista, joiden avulla rakennat osaamistasi valitsemaasi suuntaan omien tavoitteidesi mukaisesti. Opinnot tarjoavat mahdollisuuden laajentaa, syventää ja täydentää ammatillista osaamista ja persoonallista kehittymistä.

Profiloivissa opinnoissa voit syventää osaamistasi vastuulliseen kasvi- ja/tai kotieläintuotantoon sekä alan asiaintuntijatehtävissä tarvittavaan osaamiseen. Näitä osaamisalueita voivat olla mm. neuvonta, markkinointi, talous, kehittäminen ja asiakaspalvelu. Voit sisällyttää opintoihisi myös omien kiinnostuksen kohteiden mukaisia opintoja ja rakentaa itsellesi omannäköisen osaamisen maatalouselinkeinojen ja ruuantuotannon ammattilaisena. 

Opintoihin sisältyy kaksi pakollista harjoittelua, toinen maaseutuyrityksessä ja toinen alan asiantuntijatehtävissä, kummankin pituus on 50 päivää. Harjoitteluiden tavoitteena on soveltaa opintojen aikana hankittua tietoa käytäntöön.

Opinnäytetyö on opintojesi loppusuoralla tehtävä kehittämis- tai tutkimustyö, jonka tavoitteena on vahvistaa osaamistasi ja näyttää valmiuksiasi soveltaa kerryttämiäsi tietoja ja taitoja. Opinnäytetyö on laajuudeltaan 15 opintopisteen kokonaisuus, jonka aiheen valitset itse perustuen kiinnostukseesi ja urasuunnitelmiisi. Kannustamme valitsemaan yhdessä yrityksen tai organisaation kanssa aiheen, jossa pääset ratkomaan aitoa ongelmaa ja kehittämään siihen ratkaisun.

HAMKin opiskelijana voit muotoilla tutkinnostasi juuri sinulle sopivan. Voit valita erilaisia opintoja meiltä ja maailmalta, sekä suorittaa tutkintoon kuuluvia opintojasi erilaisin toteutustavoin.

Tutustu tarkemmin koulutuksen sisältöön, ja lue lisää opintojen suunnittelusta HAMKissa:

Opintoja meillä, muualla ja maailmalla

HAMKissa kehitämme uusia, innovatiisia opiskelutapoja. Tavoitteemme on tarjota sinulle monipuolinen osaaminen, jota voit kehittää haluamaasi suuntaan erilaisin tavoin. Toivomme, että voimme innostaa sinut kokeilemaan jotain ihan uutta!

Kaksi opiskelijaa vierekkäin pöydän ääressä

Yritteliäs korkeakoulu

Yritteliäisyys on mahdollisuuksien tunnistamista, innovaatiokyvykkyyttä ja kykyä luoda uutta. Yritteliäässä korkeakoulussa opitaan yhdessä tekemisen ja kokeilemisen kautta!

Design Factory

DF on toiminta- ja oppimisympäristö, joka yhdistää yritykset, opiskelijat, opettajat ja tutkijat. Liity mukaan projekteihin, joissa kehität uusia ratkaisuja yhdessä muiden alojen opiskelijoiden kanssa!

RUN-EU -opinnot

HAMK on osa yhdeksän eurooppalaisen korkeakoulun muodostamaa RUN-Eurooppa-yliopistoa. Voit hyödyntää RUN-EU:n tarjoamia upeita mahdollisuuksia kansainvälisten opintokokemusten kerryttämiseen!

Vaihto-opinnot

Vaihto-opiskelu on ainutkertainen mahdollisuus tutkia maailmaa. Kannustamme kaikkia opiskelijoitamme hyödyntämään tilaisuuden ja lähtemään ulkomaille vaihtoon. Lähdethän sinäkin?

Vaaleahiuksinen henkilö valkoisessa paidassa

HAMKin opintotarjonta

Tarjoamme sinulle laajan valikoiman opintoja, joita voit valita osaksi tutkintoasi. Lisäksi voit valita osia muista HAMKin tutkinnoista. Voit myös hyödyntää aiemmin kertynyttä osaamistasi, esimerkiksi Partiosta!

Opiskelija seisoo aulassa kannettava tietokone kainalossaan ja katsoo suoraan kameraan.

Ristiinopiskelu

HAMKin opiskelijana sinulla on mahdollisuus suorittaa opintoja myös muissa korkeakouluissa! Kyseessä on ristiinopiskelu, jonka tarkoituksena on, että voit opiskella omia tavoitteitasi tukevia kokonaisuuksia.

Usein kysyttyjä kysymyksiä

Täältä löydät vastauksia usein kysyttyihin kysymyksiin Maaseutuelinkeinojen koulutuksesta!

Mustialan kampukselta löytyy erilaisia majoitusmahdollisuuksia opiskelijoillemme. Pääset tutustumaan näihin mahdollisuuksiin tarkemmin sivultamme “Asuminen Mustialassa”.

Opintosi alkavat Mustialan kampuksella maanantaina 26.8.2024 klo 9.00 jatkuen kahden päivän ajan. Nämä päivät koskevat kaikkia aloittavia opiskelijoita.

Aloituspäivien keskeisenä tavoitteena on tutustua Maaseutuelinkeinojen tutkintoon ja alkamassa oleviin opintoihin, sekä opiskelutapoihin. Päivien aikana ilmoittaudut opintoihin, teet opiskelutavan valinnan ja pääset ryhmäytymään omaan opiskelijatiimiisi.

Jos olet hakenut asuntoa Mustialasta, saat vuokrasopimuksen ja avaimen ensimmäisenä päivänä. Myös Kelan ateriatukikortit saat ensimmäisinä päivinä. Lyhyemmän ajan majoituksen hinta on 30 €/yö/hlö omilla liinavaatteilla (talon liinavaatepaketti +12€/ hlö/ majoituskerta), lisätietoa ja hakemuslomake täältä.

Aktivoi käyttäjätunnuksesi ja aloita Digistarttipaketin suorittaminen ennen aloituspäiviä, perehdy ainakin osioihin 1-6, niin pääset opinnoissasi sujuvasti alkuun. Digistarttipaketti on osa ensimmäistä opintokokonaisuutta.

Agrologiopinnot on mahdollista opiskella pääosin etänä, opintoihin sisältyy muutama lähipäivä kampuksella, jotka ilmoitetaan erikseen lukuvuoden alussa. Toteutamme opintoihin liittyvää verkko-ohjausta päivä- ja ilta-aikaan. Opiskelutapa valitaan verkossa jokaisen opintojakson alussa, opintojaksolle ilmoittautumisen jälkeen.

Opintoihin liittyvä aineisto, materiaalit, palautettavat tehtävät ja tentit ovat kaikille opiskelumalleille samat, samoin osaamistavoitteet ja arviointikriteerit. Luentomateriaali on tuotettu videoiksi ja ne voi kuunnella ja katsoa koska tahansa. Jokaisen opiskelijan vastuulla on opiskella itsenäisesti opiskelumateriaali verkko-oppimisympäristössä, palauttaa tehtävät ja osallistua tentteihin niiden aikataulujen mukaisesti. Myös etäopiskeluun sisältyy tiimiopiskelua, tiimien ohjaukset ovat aikaan sidottuja.

Lähipäiviä on noin kerran 8 viikon aikana.

Lukuvuoden 2024-2025 lähipäivät ovat:
maanantai-tiistai 26.-27.8.2024,
perjantai 15.11.2024 klo 9-16,
perjantai 31.1.2025 klo 9-16,
perjantai 21.3.2025 klo 9-16 

Jäikö kysyttävää?

Jos haluat kysyä lisätietoa koulutuksesta, ota yhteyttä:

Jos haluat kysyä lisää tähän koulutukseen hakemisesta, katso lisätietoa:

Nopeammin valmiiksi?

Onko ala sinulle jo tuttu ja olet kerryttänyt jo osaamistasi joko työn tai opintojen kautta? Haluatko suorittaa tutkinnon nopeasti valmiiksi? Vai kaipaisitko nopeaa päivitystä osaamiseesi? Tarjoamme sinulle perinteisen tutkinto-opiskelun rinnalla erilaisia mahdollisuuksia, joilla voit nopeuttaa tutkinto-opintojasi tai kerryttää juuri nyt tarvitsemaasi osaamista.

24 / 7 – opiskelun pikakaista

Jos tavoitteesi on valmistua nopeammalla aikataululla ja sinulla on jo alan osaamista, aiempia opintoja ja/tai alan työkokemusta, voi 24/7-opiskelumalli olla sinulle sopiva. Osaamistavoitteet ja arviointikriteerit, opiskelumateriaalit, palautettavat tehtävät ja tentit ovat samat kaikissa opiskelumalleissa.

24/7-pikakaista antaa sinulle mahdollisuuden opiskella pääosin ajasta ja paikasta riippumatta. Opintomateriaalit ovat itsenäisesti opiskeltavissa verkko-oppimisympäristössä sinulle sopivana aikana, tentit ja tehtäväpalautukset ovat aikaan sidottuja. Jos opiskelet useampaa opintojaksoa yhtä aikaa, tarvitset järjestelmällisyyttä, itsenäistä opiskeluotetta sekä suunnitelmallista ajankäyttöä.

Lue lisää HAMKin 24/7-opiskelumallista:

Täydennä osaamistasi!

Haluaisitko päivittää osaamistasi, tai oppia uutta, mutta et haluaisi sitoutua vuosiksi opiskeluun? Pohditko, olisiko opiskelua mahdollista pilkkoa, tai kokeilla, jotta tietäisit paremmin sopiiko opiskelu nykyiseen elämäntilanteeseesi?

Kokonaisen tutkinnon suorittamisen sijasta, voit opiskella ja oppia uutta monella eri tavalla. Tutustu HAMKin jatkuvan oppimisen tarjontaan, josta löydät monipuolisesti sekä lyhyitä, että pidempiä koulutuksia urapolkusi eri kohtiin.

Etsitkö jotain muuta?

Itselle sopivan koulutuksen valinta voi välillä olla haastavaa, varsinkin kun hyviä vaihtoehtoja riittää! Keräsimme sinulle vielä muutamia vaihtoehtoja samalta alalta, jos haluat tutustua myös muihin koulutuksiimme. Koko tarjontamme löydät koulutushaun kautta: