Opinnäytetyö: Tekoäly tietää, onko hevonen sairastumassa ähkyyn - Hämeen ammattikorkeakoulu
Opinnäytetyö: Tekoäly tietää, onko hevonen sairastumassa ähkyyn
hevonen makaa ähkyssä

Opinnäytetyö: Tekoäly tietää, onko hevonen sairastumassa ähkyyn

11.01.2022 07:33

Konenäköä ja tekoälyä hyödyntämällä voidaan saada tieto hevosen sairastumisesta ennen kuin oireet ovat näkyvissä. Apuna voi käyttää tuotantoeläimillä jo käytettävää teknologiaa. Näin todetaan Markku Kippolan Älykkäät palvelut digitaalisessa ympäristössä -koulutukseen tehdyssä opinnäytetyössä (YAMK).

Array

Opinnäytetyön tavoitteena oli tutkia, voidaanko hevosen hyvinvointia seurata konenäöllä ja analysoida teköälyn avulla. Kippola pyrki löytämään olemassa olevat, aiheeseen sopivat kaupalliset sovellukset. Tuotantoeläinten puolelta löytyikin kaupallisia esimerkkejä ja paljon tutkimusta. Osa tuotantoeläinten sovelluksista sisälsi tarkoituksenmukaisia ominaisuuksia, mutta niissä eläimiä käsiteltiin yleensä ryhmänä tai laumana eikä yksilöinä, kuten opinnäytetyön tavoitteena oli.

Opinnäytteessä selvisi mahdollisuudet käyttää olemassa olevaa teknologiaa, mitä vaatimuksia hevosen hyvinvoinnin seuranta vaatii ja miten olemassa olevaa teknologiaa sovelletaan. Työssä myös määritettiin jatkotutkimusta ja mahdollisen ensimmäisen kaupallisen sovelluksen perusvaatimuksia. Ratkaisuille olisi selvästi tarvetta, koska kaupalliset sovellukset puuttuvat lähes täysin ja hevosten hyvinvointi kiinnostaa koko ajan enemmän hevosten kanssa toimivia.

Opinnäytetyö kokonaisuudessaan Theseuksessa

Lisätiedot:

Markku Kippola
opiskelija, Älykkäät palvelut digitaalisessa ympäristössä -koulutus
asiakkuuspäällikkö Tentrio Oy, osa-aikainen toimitusjohtaja eläinlääkäriasema Lempiellit
044 535 6692
markku.kippola@tentrio.com
https://www.linkedin.com/in/markkukippola/

Jukka Pulkkinen
opinnäytetyön ohjaaja
HAMK Smart -tutkimusyksikön johtaja
Hämeen ammattikorkeakoulu
Hämeen jukka.pulkkinen@hamk.fi