Hyppää sisältöön
Home Muotoilun koulutuspäällikkö Anna Huoviala: ”Alan uudistaminen on ajatteluni punainen lanka”

Muotoilun koulutuspäällikkö Anna Huoviala: ”Alan uudistaminen on ajatteluni punainen lanka”

Muotoilun kuumin trendi on se, että kuumia trendejä ei jahdata. Lausetta jatkamassa HAMKin älykkään ja kestävän muotoilun koulutuspäällikkö Anna Huoviala.

Teksti ja kuva: Jaana Siljamäki

Koulutuksen ytimessä on… Muotoilun rooli kestävyyshaasteiden ratkojana. Se antaa uusia näkökulmia siihen, millaisia palveluja ja tuotteita ihmiset tulevaisuudessa tarvitsevat. Koulutustamme uudistettiin vastaamaan tulevaisuuteen. Tuotteilla pitää olla syy ja tarkoitus. Ei riitä, että joku on nättiä, vaikka toki myös estetiikka otetaan huomioon.

Opiskelijalle koulutus tarjoaa… Mahdollisuuden valita, minkä siivun kestävän ja älykkään muotoilun saralta valitsee. Onko jonkin alan syväosaaja, generalisti, monialainen ongelmanratkaisija vai älyä ja digitaalisuutta muotoiluun tuova. Pyrimme tarjoamaan läpileikkauksen moninaisiin kestävän suunnittelun näkökulmiin, jotta opiskelija hahmottaa, että vaikkapa luomupuuvilla tai piensarjatuotanto eivät yksin tee kestäväksi.

Minulle uutta… On ollut älyn integroiminen tuotteisiin, missä on tehty jo yhteistyötä HAMK Smart -tutkimusyksikön kanssa. Tutkimme älykkäitä materiaaleja, teknologian ja ihmisen vuorovaikutusta ja sitä, miten me muotoilijoina voimme “pehmentää” yhteyttä. Tämän syksyn uutuutena otimme käyttöön myös 3D-vaatemuotoilun ja kaavoituksen uuden, ison ammattiohjelmiston, mikä tukee älykkyyden profiilia.

Koulutuksessa on ainutlaatuista… Opinnot itsessään ovat ainutlaatuisia, kun meillä on Pohjoismaiden ainoa jalkinemuotoilun korkeakoulutus ja ainoa AMK-tasoinen lasin ja keramiikan muotoilun koulutus. Kansainväliset vieraamme ovat puolestaan olleet ällikällä lyötyjä studioympäristöistämme, joissa pääsee prototypioimaan niin, että ymmärtää materiaaleja ja valmistusta jo suunnitteluvaiheessa.

Kansainväliset vieraamme ovat olleet ällikällä lyötyjä studioympäristöistämme.

Erityisesti minua koulutuksessa kiinnostaa… Kansainväliset kuviot, jotka ovat jo avautuneet RUN Eurooppa-yliopisto –allianssissamme. Se auttaa opiskelijoitamme ponnistamaan myös Suomen rajojen ulkopuolelle.

Antoisinta tähän saakka… On ollut opiskelijoiden kohtaaminen. On kiinnostavaa kuulla, miten he ovat alalle hakeutuneet ja millaiset odotukset heillä on.

Tulevaisuudessa me… Opiskelemme vielä vahvemmin huippumoderneja toimintamalleja, valmistamisen optimointia sekä 3D -mallinnusta ja -printtaamista. Yleinen trendi on, että paikallinen, tarpeisiin vastaava valmistus lisääntyy ja massatuotannosta luovutaan pikkuhiljaa. Vaatemuotoilussa tehdään vaatteita standardikokojen sijaan enemmän omista mitoista. Tähän liittyen meillä oli vastikään työelämäprojekti erään ruotsalaisen muotia ja teknologiaa hyödyntävän start upin kanssa.

Muotoilussa kuumin trendi on nyt… Ehkä se, että ei ajatella, mikä on kuumin trendi. Lasi ja keramiikkamuotoilu ovat kiinnostaneet viime aikoina paljon hakijoita, käsillä tekemisen buumia on. Muotialalla kiinnostavat kestävyyden haasteet ja uudet ratkaisut, kuten zero waste -kaavoitus, unisex ja mainittu valmistus omien mittojen mukaan.

Taustani on… Kansainvälisen muodin kentällä. Olin yli 15 vuotta suunnittelijana muotiteollisuudessa Suomessa ja ulkomailla, esimerkiksi Tiger of Swedenillä, H&M:llä ja Seppälällä. Lisäksi isäni teki työtä ulkomailla, joten olen nuoruudessani asunut myös Sri Lankassa ja Baltian maissa. Opiskelut ja työt ovat vieneet Ranskaan ja Ruotsiin. Opintotaustani taas on vahvasti monialaisessa suunnittelussa ja tulevaisuudentutkimuksessa. Alan uudistaminen on ollut ajattelussani punaisena lankana.

Muotijäteissä työskennellessäni opin… Tarpeen kestävämmälle ratkaisulle koko alalle. Mutta myös liiketoimintaa, konseptointia, markkinointia, tiimityötä ja pitkäjänteistä brändinrakentamista. Ajattelin alun alkaenkin, että en tule tekemään noissa paikoissa uraani, vaan opin globaalista valmistamisesta. Ensimmäinen suunnittelijan paikkani oli itseasiassa kiertotalouden ja vastuullisen muodin pioneeriyrityksessä Globe Hopella, joten minulla on hauskasti kokemusta ääripäistä.

Minulla on hauskasti kokemusta ääripäistä.

Minua inspiroi… Muutoksen seuraaminen. Seuraamalla kaikenlaista voi hahmottaa mahdollisia tulevia suuntauksia.

Lempivaatteeni/jalkineeni/esineeni… Lempivaate on yksi äidiltä peritty sininen jakku, se kytkee omaan historiaan, vaikka ei enää kestä käyttöä. Lempijalkineeni ovat punaiset sandaalit, jotka hankin katukirpputorilta Pariisista asuessani siellä noin kahdeksantoista vuotta sitten. Viimeksi käytin niitä pari viikkoa sitten lukuvuotemme avajaisissa. Lempiesineeni on keraaminen muki, jossa on ensimmäisenä aamulla kahvia ja viimeisimpänä illalla teetä.

Minusta olisi voinut tulla myös… Olin tosi kiinnostunut luonnontieteistä, tähtitieteestä, maantieteestä ja geologiasta. Oli kuitenkin sitten selvää, että hakeudun alalle, jossa yhdistyy luovuus, ongelmanratkaisu, kulttuuri ja yhteiskunnallisuus.

Haluan lisätä… Aina pitää olla utelias ja ennakkoluuloton.

Anna Huoviala

Työ: Koulutuspäällikkö Hämeen ammattikorkeakoulun Älykäs ja kestävä muotoilu –koulutuksessa syksystä 2021.

Työhistoriassa: Mm. Tiger of Sweden, H&M, Globe Hope.

Koulutus: taiteen maisteri Aalto-yliopistosta. Opintoja kauppakorkeakoulussa ja taideteollisessa korkeakoulussa.

Synnyinpaikka/asuinpaikka: Nummela, Vihti/Helsinki.

Lempimateriaali: Nahka. “Kestävää, ikääntyy hyvin ja muokattavissa.”

(Erikoinen) piirre: Kroonisesti utelias.