Hyppää sisältöön
Home Avoin RoboLab vahvistaa Riihimäen alueen robotiikkaosaamista

Avoin RoboLab vahvistaa Riihimäen alueen robotiikkaosaamista

Avoin RoboLab -hankkeessa kehitettiin Riihimäen kampusalueelle avoin robotiikan oppimisympäristö, jossa alueen opiskelijoilla ja muilla toimijoilla on mahdollisuus turvallisesti ja helposti kehittää omaa robotiikan osaamistaan tilan laitteistoa hyödyntäen. 

Riihimäen Robotiikkakampuksen, Hämeen ammattikorkeakoulun (HAMK) ja Hyria koulutuksen yhteinen Avoin RoboLab -hanke päättyi elokuun lopussa. Selvityshankkeessa suunniteltiin ja toteutettiin labramallinen robotiikan oppimisympäristö Riihimäen kampusalueelle. Tavoitteena oli luoda kaikille avoin toimintaympäristö, jossa opiskelijat ja työelämä pääsevät luontevasti kohtaamaan ja voivat hyödyntää tilan laitteistoa sekä opiskelussa että monenlaisessa muussa robotiikan soveltamisessa ja kokeiluissa.  

Robotiikan osaamisen kehittymistä vahvistamaan pilotoitiin Avoin RoboLab -toimintamalli, jossa oppijalle on määritelty valmiita robotiikan oppimispolkuja. Porrastettu toimintamalli tarjoaa erilaisia mahdollisuuksia ja tavoitteita robotiikan perusteiden oppimisesta aina vaativiin työelämälähtöisiin projekteihin. Hankkeessa luotiin myös robotiikan laitteiston varaus- ja perehdyttämisjärjestelmä, josta käyttäjä voi varata tilan laitteita omaan käyttöönsä oppimisympäristön aukioloaikoina.  

Hankeaikana järjestettiin monia eri tapahtumia ja työpajoja Avoin RoboLab -ympäristössä, ja keväällä pilotoitiin opettajille sekä opinto- ja uraohjaajille suunnattu robotiikan pedagoginen täydennyskoulutus. Koulutukseen osallistui opettajia ja uraohjaajia niin perusopetuksen puolelta, toiselta asteelta kuin korkea-asteeltakin, ja koulutuksesta saatu palaute oli erinomaista. Myös Riihimäen alueen yritysten kanssa tehtiin tiivistä yhteistyötä muun muassa opiskelijaprojektien kautta, ja tässäkin tulokset olivat hyvin positiivisia. 

Avoin RoboLab oli Robotiikkakampus-toimijoiden yhteishanke ja jatkumoa Riihimäen kaupungin, HAMKin ja Hyrian aiemmalle yhteistyölle.  Hanke toteutettiin ajalla 1.1.2022 – 31.8.2023, ja se sai tukea Euroopan sosiaalirahastosta. Tehtyjä selvityksiä, pilotteja ja kokemuksia tullaan jatkossakin hyödyntämään robotiikan oppimisympäristöjä ja -mahdollisuuksia toteutettaessa.

Lisätietoja:

Elisa Utriainen 
Projektipäällikkö (Robotiikkakampus) 
Riihimäen kaupunki 
Puh. +358469200457 
[email protected] 

ARL-hankkeen logot