Hyppää sisältöön
Home Digitalisaatio mullistaa muotoilun ja muodin markkinoita sekä tuo alalle useita kestäviä ratkaisuja

Digitalisaatio mullistaa muotoilun ja muodin markkinoita sekä tuo alalle useita kestäviä ratkaisuja

Hämeen ammattikorkeakoulussa edistetään muodin teknologioiden osaamista yrityksissä. Tarkoitus on luoda monialainen digitaalisen muotoilun ja muodin ekosysteemi, joka koostuu Kanta-Hämeen alueen muodin, muotoilun, IT-alan, pelialan, graafisen suunnittelun, mainonnan ja materiaalialan toimijoista, loppukäyttäjistä ja digitaalisen muodin edelläkävijöistä.

Digitaalisen muotoilun avulla voidaan muotoilun ja muodin suunnittelu- ja valmistusprosesseissa toteuttaa useita asioita kestävämmin ja ketterämmin, kuin perinteisessä muotoilussa ja muodissa. Tämä tarkoittaa virtuaalisia vaatteita, joihin pukeutuvat esimerkiksi ihmisten digitaaliset profiilit ja avattaret peleissä. Näitä voidaan hyödyntää fyysisen vaatteen suunnittelu- ja toteutusprosessissa, eri kauppapaikoilla sekä palveluissa, kuten virtuaalisovituksessa. Digitalisaation avulla voidaan tehostaa muodin suunnittelu- ja tuotantoprosesseja toteuttamalla tuotteiden prototyypit 3D-mallinnusta hyödyntäen ja edistää näin kestävää kehitystä jättäen pois konkreettisten prototyyppien toteuttamisen ja niiden lähettämisen edestakaisin valmistavalle tehtaalle.

Digitaalinen muotoilu ja muoti kehittävät uusia digitaalisia tuotteita, palveluita, kokemuksia ja kansainvälistä liiketoimintaa, joiden taustalla ovat uudet teknologiat kuten 3D-mallinnus, lisätty todellisuus, virtuaalitodellisuus, tekoäly sekä uniikkikappaleiden ostamisen mahdollistava NFT. Digitaaliset alustat eli metaverse mahdollistavat uudenlaiset elämykset digitaalisen muodin esittelyssä, markkinoinnissa ja myynnissä esimerkiksi peleissä, verkkokaupoissa ja virtuaalitapahtumissa.

Digitaalinen muoti vaatii uudenlaista ja monipuolista osaamista ja osaajia, monialaista yhteistyötä ja yhteiskehittämistä. Ala laajenee perinteisestä valmistusprosessiin keskittyvistä suunnittelijoista pelkkään digitaaliseen muotiin erikoistuneisiin suunnittelijoihin.

Hankkeen tavoitteena on koota ja yhteiskehittää digitaalisen muotoilun ja muodin innovaatioekosysteemiä työpajoissa yritysten ja oppilaitosten yhteistyönä. Toinen tavoite on edistää digitaalisen muotoilun teknologista osaamista toteuttamalla pilotteja työpajoista nousevista teemoista yhteistyössä yritysten kanssa. Hankkeessa saavutettujen muotoilun ja muodin tulosten perusteella toteutetaan lopuksi uudenlainen elämyksellinen digitaalinen näyttely, josta kerätään käyttäjäkokemuksia.

Hankkeen tuloksena osallistuvien yritysten ja organisaatioiden osaaminen kehittyy digitaalisen muodin teknologioissa, prosessien kehittämisessä ja teknologioiden käyttöönotossa. Digitalisaatio mahdollistaa uudistumisen, parantaa kilpailukykyä ja tukee elinkeinon kestävää kasvua.

“Älykkyydestä uutta vastuullista muotoilua, muotia, osaamista ja liiketoimintaa” -hanke on Euroopan aluekehitysrahaston hanke, joka saa rahoitusta Hämeen liitolta.

Lisätietoja:

Euroopan unionin osarahoittama
HAMK, Hämeen amatti-korkeakoulun kirjoitettu mustalla tekstillä. Vieressä HAMK:in logo
Hämeen liitto. Regional council of Häme. Kirjoitettu mustalla. Ylhäällä punainen vaakuna.