Hyppää sisältöön
Home Drone-lennättämisen säännöt tiukentuivat ‒ HAMKissa mahdollista suorittaa lisäteoriakoe

Drone-lennättämisen säännöt tiukentuivat ‒ HAMKissa mahdollista suorittaa lisäteoriakoe

Liikenne- ja viestintävirasto Traficom on myöntänyt Hämeen ammattikorkeakoululle luvan järjestää dronen lennättämiseen vaadittavan A2-lisäteoriakokeen. Tammikuun koetilaisuudet täyttyivät nopeasti, ja seuraava koemahdollisuus on 18.2.

A2-lisäteoriakoe on valvottu teoriakoe, joka vaaditaan tietyin edellytyksin drone-piloteilta. Helmikuun alussa asetukset kiristyvät niille piloteille, jotka lennättävät dronea tiheästi asutulla alueella ja dronen paino ylittää 500 g. Heidän tulee suorittaa valvottu A2-lisäteoriakoe.

”Kyseessä on eräänlainen dronen ajokortti, mikä piloteilta vaaditaan”, sanoo lisäteoriakokeen järjestämisestä vastaava koulutuskoordinaattori Sari Mantila HAMK Upista.

Dronelennättämisen sääntöjä on jo aikaisemmin yhtenäistetty koko EU:n alueella. Ensimmäiset yhteiset säännöt tulivat voimaan jo vuosi sitten, tammikuussa 2021. Niiden mukaan kaikkien kamerallisten drone- lennättäjien tulee rekisteröityä. Mikäli drone painaa yli 250 g, tulee suorittaa myös teoriakoe verkossa.

”Säädökset koskevat myös harrastusmielessä lennättäjiä,”, painottaa lehtori Esa Lientola Hämeen ammattikorkeakoulusta.

Suomessa kokeen suorittaminen vaaditaan arviolta 5 000 henkilöltä. Toistaiseksi suorittaneita on vain muutamia kymmeniä. Läpäisty koe on voimassa viisi vuotta. Tiukentuneiden määräysten taustalla on muun muassa lennättämisen turvallisuuden varmistaminen.

Ensimmäiset koetilaisuudet täyttyivät nopeasti

Ensimmäinen A2-lisäteoriakoe järjestettiin HAMKissa 28.1.2022. Suuren kysynnän vuoksi päivälle järjestettiin kaksi koetilaisuutta, ja kysynnän jatkuessa seuraava koetilaisuus on 18.2.2022. Ilmoittautuminen ja lisätietoja.  

Verkkoteoriakoe ja omatoiminen käytännön harjoittelu tulee olla suoritettuna ennen A2-lisäteoriakokeeseen osallistumista. Koetilaisuuteen otetaan 13 osallistujaa ilmoittautumisjärjestyksessä. Koe on maksullinen. Kokeen järjestelyistä vastaa HAMKin jatkuvan oppimisen yksikkö HAMK Up.

Lisätiedot:

Esa Lientola
lehtori
Hämeen ammattikorkeakoulu
puh. 040 763 9735
[email protected]

Sari Mantila
koulutuskoordinaattori
HAMK Up
puh. 050 359 4313
[email protected]

Tiedotetta päivitetty 31.1.2022. Lisätty tieto kolmannesta koetilaisuudesta 18.2.