Hyppää sisältöön
Home Evon metsäopetus 160 vuotta – uusi koulutus alkamassa 

Evon metsäopetus 160 vuotta – uusi koulutus alkamassa 

Suomen vanhin metsäosaamisen kouluttaja, Hämeen ammattikorkeakoulun Evon yksikkö, viettää 160-vuotisjuhlaa. Juhlaseminaarissa 29.9. teemana on tulen käyttö metsänhoidossa. Evolla on käynnistymässä myös uusi, englanninkielinen koulutus Sustainable Forest Management, joka tuottaa kestävän metsänhoidon ammattilaisia. 

HAMKin Evon kampuksen juuret ovat vuodessa 1858, jolloin Venäjän keisari Aleksanteri II:n käskystä perustettiin Ewoisten metsänhoito-opisto. Metsänhoitajien koulutus alkoi virallisesti vuonna 1862, jolloin opintonsa aloitti 20 opiskelijaa. Evon oppilaitos ja tutkintonimikkeet muuttivat muotoaan vuosien aikana metsänvartijakoulusta metsätyökouluun ja lopulta metsäoppilaitokseen. Evon metsäoppilaitos liittyi Hämeen ammattikorkeakouluun ja Hämeen ammatti-instituuttiin vuonna 1996.  

Nykyisin Evolla koulutetaan HAMKin koulutuksissa metsätalousinsinöörejä (AMK) sekä Hämeen ammatti-instituutin HAMIn koulutuksissa metsuri-metsäpalvelujen tuottajia. Opiskelijoita on yhteensä noin 300 ja henkilökuntaan kuuluvia 30. Evolla tehdään myös tutkimustoimintaa HAMK Bio-tutkimusyksikössä, joka mahdollistaa opintojen ja tutkimuksen yhdistämisen.  

Uusi englanninkielinen koulutus vie suomalaista metsäosaamista 

Evon metsäosaamiseen on kohdistunut myös paljon kiinnostusta muista maista ja kampuksella ovat vierailleet useat, kansainväliset ryhmät. Vuoden 2023 syksyllä alkaa pääasiassa kansainvälisille opiskelijoille suunnattu englanninkielinen Sustainable Forest Management -koulutus. Koulutuksen ytimessä ovat kestävän metsänhoidon ratkaisut ja suomalainen metsäosaaminen, jota halutaan viedä ulkomaille. 

”Metsät ja niiden kestävä hoito ovat avainasemassa, kun varaudumme ja sopeudumme ilmastonmuutokseen. Ilmastokestävällä metsänhoidolla pystymme varmistamaan metsien sopeuttamisen muuttuneisiin ilmasto-olosuhteisiin, parantamaan metsien tuholaiskestävyyttä sekä huomioimaan metsien monimuotoisuuden säilymisen ja parantamisen”, Sipilä kertoo koulutuksen taustoista. 

Juhlaseminaari 29.9. 

Evolla juhlitaan metsätalouden opetuksen pitkää historiaa torstaina 29.9.2022 juhlaseminaarilla ”Metsä palaa – entä sitten? Kaskikulttuureista ennallistamispolttoihin – kokemuksia ja tutkimustietoa tulesta metsässä”. Aihealueet liittyvät eri näkökulmista tulen käyttöön metsänhoidossa. Seminaarissa puhuu HAMKin, Helsingin yliopiston, Suomen metsäkeskuksen ja Luonnonvarakeskuksen asiantuntijoita sekä maa- ja metsätalousministeriön, ympäristöministeriön sekä sisäministeriön edustajia. Seminaarin aamupäivän osuus kuunnellaan sisätiloissa, ja lounaan jälkeen siirrytään maastoon havainnoimaan koetoiminnan tuloksia. Seminaaria pääsee seuraamaan myös verkossa.  

Lisätietoja: