Hyppää sisältöön
Home HAMKin robotiikkaryhmälle 15 000 euron arvoinen tomaatinpakkaushaasteen voitto  

HAMKin robotiikkaryhmälle 15 000 euron arvoinen tomaatinpakkaushaasteen voitto  

Tutkimusyksikkö HAMK Techin robotiikkaryhmän tomaatteja erotteleva ja pakkaava yhteistyörobotti voitti Robocoastin järjestämän innovointikilpailun. Tavoitteena on, että robotin pilottiversio työskentee porilaisen Agrifuturan kasvihuoneella jo ensi kesänä. 

Robocoast-haasteessa etsittiin ratkaisuja tomaattien pakkauslinjaston automatisointiin. HAMK Techin voitokas sovellus sisältää konenäköön perustuvan järjestelmän, joka tunnistaa tomaattien laadun ennen pakkaamista.

”Integroimme konenäön robottisovellukseen niin, että robotti osaa valita ehjät ja kypsät tomaatit”, kertoo HAMK Techin tutkijayliopettaja Francois Christophe.

Haastetta on ollut ratkaisemassa myös Fabian Gerock, joka on vaihdossa HAMKissa Offenburgin yliopistosta Saksasta. Hän teki kandidaatintyönsä tomaattien luokittelusta konenäön avulla.

Parhaillaan on käynnissä pilotointi, jossa vielä kehitetään oikeaa pakkaustapaa ja kykyä tarvittaessa leikata linjastolle saapuvien tomaattien oksia pois. Ensimmäisenä pilotissa testataan, pystyykö robotti tekemään työn nopeammin ja säilyttämään pakkauslaadun yhtä hyvänä kuin ihminen.

”Robotin pitää osata lajitella esimerkiksi vihreät ja punaiset tomaatit. Samoin robotin pitäisi pystyä arvioimaan, paljonko tomaattien oksistoa voidaan leikata, jotta pakkauksen paino pysyy oikeana.”

Käytännössä robotti on pieni käsivarsirobotti. HAMK Tech kehittää robottiin käden, johon tulee sakset tomaattien oksien leikkausta ja sormet lajittelua varten.

”Sitä ei vielä tiedä, tuleeko robotille kaksi vai kuusi sormea. Jos kaksi riittää, niin tulee kaksi.”

Helmikuun alussa robottia testataan ensimmäistä kertaa porilaisessa Agrifutura Oy:ssä, joka viljelee puolisuljetussa kasvihuoneessa NAMS-tomaatteja kestävän kehityksen periaattein. Agrifutura on johtavia kasvihuoneteknologian käyttäjiä Euroopassa. Tavoitteena on, että pilotti saataisiin päätökseen jo tulevana kesänä.

Agrifuturan toimitusjohtaja Sebastian Anttilan mukaan maatalousalalla on kasvava työvoimapula, ja pandemia on osoittanut lisäksi kausityövoimaan nojautumisen ongelmat. 

“Robotti ei korvaa työntekijöitämme, vaan tulee rinnalle tekemään yksitoikkoisia töitä ja toisaalta vastaamaan kasvavaan kysyntään. Meidän on kehitettävä paitsi resurssiviisasta maankäyttöä, myös tapoja saada tuotteet kuluttajille, jotta globaalilla tasolla kysyntään voidaan vastata.”

Anttilan mielestä tomaattihaasteen kaltainen kilpailu on tarpeellinen, sillä on paljon automatisaatiota tarvitsevia yrityksiä ilman teknistä osaamista. Haasteen avulla tarvitsijat ja osaajat löytävät toisensa. 

“HAMK ansaitsi voiton, koska heillä oli tyylikäs ja tehokas ratkaisu, jonka he osaavat myös toteuttaa. Kaiken uuden kehittämisessä on aina haasteita ja uskon, että HAMKin tiimillä on luovuutta ja taitoja voittaa haasteet.”

Tomaattihaasteen järjesti Robocoast, joka on Euroopan komission hyväksymä digitaalinen innovointikeskittymä (Digital Innovation Hub, DIH). Tomaattihaastekilpailu toteutettiin osana Robocoast R&D Center EAKR -hanketta. Robocoastin tavoitteena on yritysten kasvun tukeminen sekä teollisuus- ja palveluyritysten kansainvälisen kilpailukyvyn kehittäminen yritys- ja tarvelähtöisesti. Robocoast huomauttaa tiedotteessaan, että haussa oli kasvihuoneisiin globaalisti soveltuva ratkaisu. 

Tomaattihaastekilpailu julkaistiin Robocoastin verkkosivuilla ja sitä mainostettiin Robocoastin sosiaalisen median kanavilla sekä esimerkiksi HiPEAK verkostossa. Kilpailusta viestitettiin myös useammalle korkeakoululle erikseen.

”Näin pyrimme varmistamaan, että kaikilla korkeakouluilla ja alan yrityksillä oli mahdollisuus osallistua, niin Suomesta kuin EU-alueelta. HAMK vastasi ainoana korkeakouluna haastekilpailuun ja HAMK:n ratkaisuehdotus todettiin lopulta niin innovatiivisuudeltaan kuin tekniseltä kypsyydeltään toteuttamiskelpoiseksi. Haastekilpailun tulokset ovat kaikkien kasvihuoneyritysten hyödynnettävissä”, Mikko Puputti Robocoastista kertoo.

HAMK Techin voittama palkintosumma käytetään kokonaisuudessaan robottisovelluksen kehittämiseen ja pilotoinnin toteuttamiseen.

Lisätietoja:

Francois Christophe
tutkijayliopettaja
HAMK Tech -tutkimusyksikkö
Hämeen ammattikorkeakoulu
0504396874
francois.christophe@hamk.fi

Kai Salmela
A.I. Specialist
Prizztech ROBOCOAST
050 564 1128
kai.salmela@prizz.fi

Sebastian Anttila
toimitusjohtaja
Agrifutura Oy  
sebastian.anttila@agrifutura.fi

Tomaattihaasteesta Robocoastin sivuilla