Hyppää sisältöön
Home HAMK selvittää Hämeenlinnan kampuksen siirtämistä keskustaan 

HAMK selvittää Hämeenlinnan kampuksen siirtämistä keskustaan 

Uusi keskustakampus voisi sijoittua nykyisen linja-autoaseman seudulle. Mahdollinen investointi olisi merkittävä piristys Hämeenlinnan keskustan elinvoimalle, sillä kampus toisi keskustaan päivittäin 2000–5000 opiskelijaa, opettajaa, tutkijaa ja henkilökunnan jäsentä. 

HAMK selvittää yhteistyössä Hämeenlinnan kaupungin kanssa mahdollisuutta rakentaa Hämeen ammattikorkeakoululle uusi kampus Hämeenlinnan keskustaan. Alustavasti on keskusteltu nykyisestä linja-autoaseman tontista tai maa-alueesta sitä vastapäätä, Paasikiventien toisella puolella. 

Kampuksen siirtäminen toisi keskusta-alueelle päivittäin 2000–5000 opiskelijaa, opettajaa, tutkijaa ja muuta henkilökuntaa. 

”HAMK kasvaa ja kehittyy koko ajan, ja haluamme, että Hämeenlinna on kehittyvä ja elivoimainen opiskelijakaupunki,” kertoo HAMKin rehtori Pertti Puusaari. 

”Nykyisin korkeakoulujen halutaan sijaitsevan hyvien yhteyksien ja palvelujen äärellä. On merkittävä vetovoimatekijä, jos meillä on kävelymatkan päässä rautatieasemalta uudenaikaiset tilat, jotka mahdollistavat modernin opetuksen ja opiskelun”, Puusaari sanoo. 

”Korkeakoulujen opetus ja oppiminen ovat muutoksessa, ja uusilla tiloilla haluamme vastata tähän muutokseen. HAMK soveltaa ns. design-based education -mallia, jonka mukaisesti haluamme suunnitella tilat avoimiksi, muunneltaviksi ja ryhmätyöskentelyyn sopiviksi”, kertoo vararehtori Heidi Ahokallio-Leppälä. 

HAMK on käynyt mahdollisesta investoinnista alustavia keskusteluja kaupungin johdon kanssa, ja aiheesta keskusteltiin Hämeenlinnan kaupunginvaltuuston kanssa maanantaina 11.3.2024.  

Mahdollinen investointi vaatii vielä paljon valmistelua ja päätöksiä, mutta jos hanke etenee, rakentaminen voisi alkaa aikaisintaan 2027.  

Näemme, että tämä on hieno mahdollisuus sekä meille että kaupungille.

Pertti Puusaari, rehtori

”Meiltä on usein tiedusteltu, voisiko HAMK tuoda toimintaansa keskustaan. Näemme, että tämä on hieno mahdollisuus sekä meille että kaupungille. Investointisuunnitelmilla tarjoamme Hämeenlinnalle merkittävän mahdollisuuden kehittää keskustan ja koko kaupungin elinvoimaa”, rehtori Pertti Puusaari kertoo. 

Alustavasti on kaavailtu, että kampuksen pinta-ala voisi olla noin 17 000 m2. Sinne siirtyisivät nykyisestä Korkeakoulukeskuksesta Visamäestä lähes kaikki Hämeenlinnan nykyiset toiminnot lukuun ottamatta tiettyjä tutkimuksen osa-alueita. Rakennussuunnittelua ei ole vielä tehty, mutta mahdollinen hinta-arvio tämänkokoiselle rakennukselle voisi olla noin 60 miljoonaa euroa. 

HAMK on varautunut rakennusinvestointeihin osana normaalia budjettisuunnitteluaan. Kaupunki tutkii mahdollisuuksia osallistua hankkeeseen selvityksen yhteydessä.  

HAMK suunnittelee kampusinvestointia vastaavalla tavalla myös Riihimäellä yhdessä kaupungin organisaation kanssa. Riihimäellä uusi kampus olisi sijoittumassa asemanseudulle. 

Lisätiedot: