Hyppää sisältöön
Home HAMK vahvistaa tutkimustaan edelleen: Smart & Bio on miljoonainvestointi Hämeenlinnaan

HAMK vahvistaa tutkimustaan edelleen: Smart & Bio on miljoonainvestointi Hämeenlinnaan

Hämeenlinnan korkeakoulukeskukseen rakennetaan uusi Smart Systems & Biotechnology -koulutus- ja tutkimusympäristö. Kyseessä on Hämeen ammattikorkeakoululle merkittävä investointi, joka vahvistaa erityisesti yrityslähtöistä koulutus- ja tutkimustoimintaa.

HAMKin Smart Systems & Biotechnology (Smart & Bio) -rakennukseen tulee moderneja laboratorio- ja tutkimustiloja, joissa kehitetään monitieteisesti älykkäitä ratkaisuja ja sovelluksia vihreän siirtymän edistämiseksi. Smart & Bio vie HAMKin tutkimusta jälleen uudelle, kansainväliselle tasolle ja auttaa yrityksiä kehittämään toimintaansa ja löytämään uusia kaupallisia ratkaisuja. Kiinnostuksensa mukanaoloon ovat jo ilmaisseet mm. Kiertokapula, St1, Kultasuklaa, Doranova, Valio sekä Watrec.

Uusi keskittymä vahvistaa entisestään HAMKissa toimivaa neljän tutkimusyksikön (Edu, Tech, Smart ja Bio) kokonaisuutta. Etenkin kaksi jälkimmäistä korostuvat, sillä tavoitteena on löytää kestäviä ratkaisuja mm. digitalisaation ja uusimman biotekniikan avulla.

”Esimerkiksi kiertotaloudessa data auttaa jalostamaan tuotannon sivuvirroista biopohjaisia tuotteita, jotka tukevat teollisuuden vihreää siirtymää”, HAMKin tutkimusjohtaja Annukka Pakarinen sanoo.

Keskittymää ei rakenneta tyhjästä, vaan se tuo yhteen ja vie seuraavalle tasolle HAMKin jo vuosia rakennettua koulutusta, osaamista ja tutkimusta digitalisaation, teknologian ja bioteknologian aloilta, joiden pohjalta on rakentunut myös hiljattain lanseerattu bioraaka-aineosaamisen keskus.

Smart & Bio kuuluu laajoihin kansainvälisiin verkostoihin, kuten RUN -Eurooppa-yliopistoon, jossa HAMKin vetovastuulla on aihepiiriin liittyvä biotalouden innovaatiohubi. Tärkeä osa toimintaa ovat lisäksi pitkäaikaiset kumppanuudet tutkimusorganisaatioiden, kuten VTT:n, Aalto-yliopiston ja Luonnonvarakeskuksen, kanssa.

Rakennustyöt suunnitteluvaiheessa

Hämeenlinnan korkeakoulukeskuksen alueelle nousee uusi 1800-neliöinen, kaksikerroksinen Smart & Bio -rakennus, jonka kustannusarvio suunnitteluvaiheessa on ollut reilut viisi miljoonaa euroa.

”Rakennus on nyt suunnitteluvaiheessa, ja rakennustyöt on tarkoitus aloittaa ensi keväänä”, kertoo HAMKin kiinteistöjohtaja Tuomas Salonen.

Smart & Bion toimintaa tukevaa tutkimusta ja koulutusta on myös muilla kampuksilla, etenkin Lepaalla ja Mustialassa.

Ensimmäisen vaiheen investoinnin lisäksi suunnitelmissa on toinen vaihe, jossa HAMK rakentaa vielä lisää tutkimus- ja koulutustiloja erityisesti master- ja tohtorikoulutuksen vahvistamiseen. Kokonaisuudessaan suunnitteilla olevat investoinnit ovat suuruudeltaan noin 16 miljoonaa euroa.

”Haluamme olla yksi alueellisen kehityksen vetureista, mutta keskittymän profiili on myös valtakunnallisesta näkökulmasta ainutlaatuinen. Tärkeä on myös HAMKin rooli kouluttajana eli se, että osaltamme varmistamme osaamisen ja työntekijöiden saatavuuden yritysten vihreän siirtymän tarpeisiin”, rehtori Pertti Puusaari sanoo.

”Haluan myös kutsua Hämeenlinnan kaupungin ja alueen yritykset yhä vahvemmin mukaan. Tällä kokonaisuudella vahvistetaan Hämeenlinnaa edelleen aitona korkeakoulukaupunkina”, Puusaari jatkaa.

Yksi yrityskumppaneista on Kiertokapula, jonka kanssa HAMK on tehnyt jo pitkään tiivistä yhteistyötä kiertotalouden kehittämiseksi. Yhteistyö on sisältänyt sekä soveltavaa tutkimusta että opiskelijoiden osallistamista käytännön tekemiseen.

”Yhteistyö HAMKin kanssa on ja tulee olemaan kehitystyömme kannalta avainasemassa”, Kiertokapulan kehitysjohtaja Tero Helin sanoo.

Myös Kultasuklaalle yhteistyö on merkityksellistä. 

”Uusia liiketoiminnan avauksia mietittäessä meille on tärkeää, että päätökset pohjautuvat mahdollisimman laajaan tietopohjaan. Yhteistyö HAMKin kanssa palvelee tätä tarvetta täydellisesti”, suklaayrittäjä Juri Kaskela kertoo.

11.8.2022 klo 14:44 Lisätty Kultasuklaan kommentti.

Lisätietoja:

11.8.2022 klo 14:44 Lisätty Kultasuklaan kommentti.