Hyppää sisältöön
Kaksi sairaanhoitajaa seisoo vierekkäin ja katsoo toisiaan
Home Education pages SAILA – Sairaanhoitajan laillistamisväylä

SAILA –

Sairaanhoitajan laillistamisväylä

Haku

Hakeminen 22.3.-5.5.2024

Koulutusalat

 • Sosiaali- ja terveysala
 • Terveysala

Hakuaika
22.3.-5.5.2024

Hinta
Maksuton

Opetuskieli
Suomi

Koulutustyyppi

 • Jatkuva oppiminen & muu koulutus

Kesto
6-12 kuukautta

Laajuus
0-60 opintopistettä

Sijainnit

 • Hämeenlinna
 • Online

Opintotapa

 • Monimuoto-opetus

Sairaanhoitajan laillistamisväylä – Registered Nurse’s pathway to work in Finland

Oletko valmistunut sairaanhoitajaksi EU-/ETA-maiden ulkopuolella, mutta sinulla ei vielä ole Valviran myöntämää oikeutta työskennellä sairaanhoitajana Suomessa? Sairaanhoitajan laillistamisväylän tavoitteena on, että saat oikeuden toimia Suomessa sairaanhoitajana. Sairaanhoitajan laillistamisväylä käynnistyy syksyllä 2024.

Sisältö

Laillistamisväylän opintojen sisältö suunnitellaan yksilöllisesti, osaamisen täydentämisen tarpeen mukaan. Hankit täydentävää osaamista esimerkiksi
– sosiaali- ja terveyspalvelujärjestelmästä sekä lainsäädännöstä,
– kliinisestä hoitotyöstä sekä
– käytännön hoitotyötä harjoitteluissa työelämässä.
Lisäksi saat näyttää osaamista taitopajoissa ja simulaatioissa sekä opiskella koko ajan suomen kieltä.

Laillistamisväylän pituuteen ja sisältöön vaikuttavat aiemmat opintosi ja työkokemuksesi sosiaali- ja terveysalalla. Opintojen lopuksi sinä haet Valviralta päätöksen saada toimia Suomessa sairaanhoitajana.

Toteutus

Opinnot toteutetaan osallistujan osaamistason mukaisesti. Opinnot suunnitellaan henkilökohtaisen opiskelusuunnitelman (HOPS) avulla. HOPS perustuu osallistujan osaamisen arviointiin.

Opetusta on monimuoto-opetuksena eli kampuksella ja verkko-opintoina. Lähiopetusta voi olla Hämeenlinnan kampuksella (Vankanlähde 9, 13100 Hämeenlinna) arkena muutamana päivänä kuukaudessa kello 8-16. Lisäksi voi olla Zoom-opetusta verkossa muutamia kertoja kuukaudessa. Opetusta ei ole joka päivä. Teet myös 1-4 harjoittelua. Yhden harjoittelujakson pituus voi vaihdella 4-6 viikkoon. Osan harjoitteluista voit mahdollisesti tehdä omalla työpaikalla palkallisena, jos olet töissä.

Milloin opinnot alkaa? Opinnot alkavat elokuussa 2024. Opintojen kesto on noin 6-12 kuukautta, riippuen osaamisen täydentämisen tarpeestasi.

Kuka voi hakea?

Voit hakea opintoihin, jos sinulla on sairaanhoitajan Diploma- tai Bachelor-tutkinto EU- tai ETA-maiden ulkopuolelta ja vähintään A2.1-tason suomen kielen taito.

Voinko työskennellä yhtä aikaa? Kyllä voit, mutta sinun pitää sopia työnantajan kanssa, että olet poissa töistä silloin, kun sinulla on opetusta.

Hakeminen ja opiskelijavalinta

Haku opintoihin on auki 22.3.-5.5.2024. Hakulomakkeen löydät sivun vasemmasta reunasta.

Kenet valitaan opintoihin? Mikäli hakijoita on enemmän kuin aloituspaikkoja, pisteytämme hakijat ensisijaisesti suomen kielen taidon ja työkokemuksen perusteella ja toissijaisesti ilmoittautumisjärjestyksen perusteella.

Hakuajan päättymisen jälkeen saat ilmoituksen valinnasta ja sinut kutsutaan osaamisen kartoitukseen, joka järjestetään Hämeenlinnan kampuksella (Vankanlähde 9, 13100 Hämeenlinna) ajalla 28.-30.5.24. Tarkan ajan saat valintakirjeessä.

Liitteet hakulomakkeelle

Liitä hakulomakkeelle seuraavat dokumentit:

 • Alkuperäinen sairaanhoitajan Diploma- tai Bachelor-todistus EU- tai ETA-maiden ulkopuolelta
 • Alkuperäinen opintosuoritusote
 • Diploma Supplement (jos on)
 • Käännökset tutkintotodistuksesta ja opintosuoritusotteesta, jos niiden kieli on joku muu kuin suomi, ruotsi tai englanti. Esitä käännökset viimeistään valintatilaisuudessa toukokuussa. Auktorisoitujen kääntäjien rekisteri
 • Lähihoitajan tutkintotodistus (Jos olet suorittanut lähihoitajan tutkinnon ja haluat osoittaa suomen kielen taidon sillä)
 • Todistus kielitaidosta, esim. YKI (jos on)
 • Väliaikainen työtodistus tämänhetkisestä työsuhteesta sote-alalla (jos on)
 • Passi/henkilöllisyystodistus

Opintojen hinta

Koulutus on ilmainen. Sinä maksat itse esimerkiksi mahdolliset todistusten käännökset, rokotusmaksut ja YKI-testin sekä Valviran maksut. Lue lisää Valviran laillistamisprosessista ja maksuista.

Onko laillistamisväylää muualla kuin HAMKissa?

Kyllä on, 20 ammattikorkeakoulussa ympäri Suomea. Metropolia koordinoi Sairaanhoitajan laillistaminen Suomessa -hankkeita. Hae sinua lähimpään ammattikorkeakouluun.

Rahoittajat

 Koulutuksen rahoittajina toimii Opetus- ja kulttuuriministeriö (OKM) ja Jatkuvan oppimisen ja työllisyyden keskus (JOTPA).

Kiinnostuitko opinnoista? Kysy lisää!

Jatkuvan oppimisen ja työllisyyden palvelukeskus Jotpan logo