Hyppää sisältöön
Home Lukuvuoden tärkeimmät uutiset e-rintamalla

Lukuvuoden tärkeimmät uutiset e-rintamalla

Viime syksy ja vuodenvaihde toivat taas paljon uutta kirjaston e-aineistoihin ja verkkopalveluihin. Lisää uutta on luvassa heti alkuvuodesta, kun saamme käyttöön O’Reillyn oppimisalustan aineistoineen.

Sähköinfo Severi koko HAMKin käyttöön

Sähköinfo Severin tilaushallinta siirtyi kirjastolle marraskuussa, ja samalla palvelu avautui kaikille HAMKilaisille. Nyt Severiin kirjaudutaan HAMKin käyttäjätunnuksella.

Terveysportin ja Oppiportin käyttö nyt HAKA-tunnuksella

Terveysportin ja Oppiportin käyttö toimii tammikuusta alkaen HAKA-kirjautumisella. Uudistuksen myötä erillisten Duodecim-tunnusten rekisteröinti ei ole enää tarpeen. HAKA-kirjautumisen pitäisi myös poistaa kirjautumiseen liittyvät ongelmat, kun samassa istunnossa käytetään sekä Oppi- että Terveysporttia.

Jos olet aiemmin luonut Duodecim-tunnuksen, se on yhdistettävä HAMKin käyttäjätunnukseen. Tästä on tarkka toimintaohje HAMK Finnan ohjeissa. 

Uusia kotimaisia ammatti- ja tiedelehtiä etäkäyttöön

Kotimaisista tiedelehdistä etäkäyttöön on 2024 alusta saatu Kasvatus ja Kuntoutus. Kumpikin lehti sijaitsee journal.fi-palvelussa. Kirjautumislinkit löytyvät HAMK Finnasta.

Myös etäkäytössä olevien ammattilehtien määrä on lisääntynyt. Paperimuodosta tutut lehdet Kuluttaja, Taito, Tiede Luonto ja Vesitalous ovat nyt luettavissa näköisversioina. Kokonaan uusi lisäys kokoelmaan on lehti Turvallisuus ja riskienhallinta. Ammattilehdet voit lukea eMagz-palvelussa

Muutoksia ulkomaisten ammattilehtien tarjonnassa

Näköislehtiä tarjoavan Flipster-palvelun  lehtikokoelma on hieman muuttunut. Vähäisen käytön vuoksi kokoelmasta on poistettu kolme lehteä: Big Data Quarterly, Linux Format ja PC World. Poistuneiden lehtien tilalle hankimme peräti seitsemän uutta lehteä: Ceramics monthly, Fast company, Inc., PC Pro, Pottery making illustratred, Science news ja Welding journal.

Flipster-kokoelman näköislehdet ovat kaikki edelleen etäkäytössä. Vaikka Flipsterin käyttöliittymä on uudistunut ja parantunut, näköislehtien lukuun suosittelemme ilmaista Flipster-sovellusta, johon voi kirjautua HAMKin tunnuksilla.

Artikkelien käyttö helpottui LibKeyn avulla

Marraskuussa kirjastossa otettiin käyttöön LibKey, joka tarjoaa HAMK Finnan tuloslistassa selkeämmät linkit artikkeleihin. Selaimeen asennettava lisäosa LibKey Nomad selvittää puolestasi, löytyykö artikkeli HAMKin kirjaston kokoelmasta.

Browzine toi lehtihyllyn verkkoon

Kirjaston laajan e-lehtikokoelman käytöstä tuli miellyttävämpää, kun selattava lista korvattiin visuaalisella Browzine-käyttöliittymällä. Browzine toi myös e-lehtiin liittyvät lisäpalvelut helpommin käytettäväksi.

Tuhansia tietotekniikan aineistoja ja oppimateriaaleja pian käyttöön

Vuoden kenties merkittävin uudistus on O’Reillyn oppimisalustan käyttöönotto, jota valmistellaan parhaillaan. O’Reilly’s Learning Platform for Higher Education tarjoaa kirjallisuutta, videoita ja muuta oppisisältöä liiketalouden, tietotekniikan ja tietojenkäsittelyn aloilta. Kerromme heti, kun palvelu on saatu käyttöön; kannattaa siis seurata kirjaston tiedotteita!