Hyppää sisältöön
Home Maria Lassila-Merisalo selvityshenkilöksi toimittaja Matti Kuuselan tapauksessa

Maria Lassila-Merisalo selvityshenkilöksi toimittaja Matti Kuuselan tapauksessa

HAMKissa kehittämispäällikkönä toimiva media-alan tutkija Maria Lassila-Merisalo alkaa selvittää Aamulehden entisen toimittajan Matti Kuuselan juttujen kokonaisuutta.

Aamulehti poisti viime perjantaina verkosta 551 Kuuselan tekemää juttua. Poikkeukselliseen ratkaisuun päädyttiin Kuuselan julkaistua torstaina 21. maaliskuuta muistelmakirjansa Journalisti – Toisenlainen toimittaja. Kirjassa Kuusela paljastaa kolmessa eri kohdassa, kuinka hän on kirjoittanut Aamulehden juttuihinsa mukaan sepitettä.

Selvityksessä keskitytään Kuuselan juttujen analysointiin ja todenperäisyyden selvittämiseen. Lisäksi tarkoituksena on selvittää sisäisesti toimituksen prosessien, johtamisen ja toimituskulttuurin mahdollisia vaikutuksia siihen, että tällainen toimintatapa syntyi ja jatkui vuosia, kertoo Aamulehden uutinen.

HAMKissa Maria Lassila-Merisalo on työskennellyt vuodesta 2015 saakka sekä toiminut ennen työuraansa HAMKissa myös hallituksemme jäsenenä. Nyt kehittämispäällikkönä toimiva Lassila-Merisalo tekee parhaillaan tutkimusta “Vastuullisia valintoja, luotettavia tarinoita” -hankkeessa, jota rahoittaa Media-alan tutkimussäätiö. Hän toimii myös HAMKin julkaisujen päätoimittajana.

“Tarinallinen journalismi on ollut suurimman intohimoni kohde ihan toimittajaopintojen alusta lähtien. Väitöskirjani otsikko on Faktan ja fiktion rajamailla, eli aihepiiri on mulle hyvin läheinen. Itse tapaushan on murheellinen enkä voi sanoa, että lähtisin kovin kevein mielin tekemään selvitystä. Olen kuitenkin iloinen siitä, että minua pyydettiin tähän tehtävään, se on iso luottamuksenosoitus”, Lassila-Merisalo sanoo.

Hän on toiminut myös kaksi kautta HAMKin esittämänä jäsenenä Tiedonjulkistamisen neuvottelukunnassa, jossa pohditaan, miten tutkittu ja luotettava tieto olisi yhdenvertaista ja saavutettavaa. 

“Tuntuu, että tosi monessa tehtävässä karttunut kokemus kulminoituu nyt tässä pestissä”, Lassila-Merisalo pohtii. 

Hän jatkaa työtään tutkimushankkeessa hieman kevennetysti ja palaa kehittämispäällikön tehtäväänsä, kun selvitys on saatu valmiiksi kesäkuun puoleenväliin mennessä.