Hyppää sisältöön
Home Opinnäytetyö: Tekoäly tietää, onko hevonen sairastumassa ähkyyn

Opinnäytetyö: Tekoäly tietää, onko hevonen sairastumassa ähkyyn

Konenäköä ja tekoälyä hyödyntämällä voidaan saada tieto hevosen sairastumisesta ennen kuin oireet ovat näkyvissä. Apuna voi käyttää tuotantoeläimillä jo käytettävää teknologiaa. Näin todetaan Markku Kippolan Älykkäät palvelut digitaalisessa ympäristössä -koulutukseen tehdyssä opinnäytetyössä (YAMK).

Opinnäytetyön tavoitteena oli tutkia, voidaanko hevosen hyvinvointia seurata konenäöllä ja analysoida teköälyn avulla. Kippola pyrki löytämään olemassa olevat, aiheeseen sopivat kaupalliset sovellukset. Tuotantoeläinten puolelta löytyikin kaupallisia esimerkkejä ja paljon tutkimusta. Osa tuotantoeläinten sovelluksista sisälsi tarkoituksenmukaisia ominaisuuksia, mutta niissä eläimiä käsiteltiin yleensä ryhmänä tai laumana eikä yksilöinä, kuten opinnäytetyön tavoitteena oli.

Opinnäytteessä selvisi mahdollisuudet käyttää olemassa olevaa teknologiaa, mitä vaatimuksia hevosen hyvinvoinnin seuranta vaatii ja miten olemassa olevaa teknologiaa sovelletaan. Työssä myös määritettiin jatkotutkimusta ja mahdollisen ensimmäisen kaupallisen sovelluksen perusvaatimuksia. Ratkaisuille olisi selvästi tarvetta, koska kaupalliset sovellukset puuttuvat lähes täysin ja hevosten hyvinvointi kiinnostaa koko ajan enemmän hevosten kanssa toimivia.

Opinnäytetyö kokonaisuudessaan Theseuksessa

Lisätiedot

Markku Kippola
opiskelija, Älykkäät palvelut digitaalisessa ympäristössä -koulutus
asiakkuuspäällikkö Tentrio Oy, osa-aikainen toimitusjohtaja eläinlääkäriasema Lempiellit
044 535 6692
[email protected]
https://www.linkedin.com/in/markkukippola/

Jukka Pulkkinen
opinnäytetyön ohjaaja
HAMK Smart -tutkimusyksikön johtaja
Hämeen ammattikorkeakoulu
[email protected]