Hyppää sisältöön
henkilö katsoo papereitaan ja tablettia pöydällä.

Ohjeita kirjaston käyttöön

HAMKin kirjasto on kaikille avoin kirjasto. Tältä sivulta löydät lisätietoja kirjaston ja aineistojen käytöstä.

Tervetuloa kirjastoon!

Kaikki HAMKin kirjaston aineistot löytyvät HAMK Finnasta. Kokoelmaamme kuuluu sekä painettua että sähköistä aineistoa: sähköisen aineiston määrä on lisääntynyt selkeästi viimeisen 5 vuoden aikana. Kokoelman keskeinen tavoite on täyttää HAMKin opiskelijoiden, opettajien ja tutkijoiden tiedontarpeita. Siksi kokoelmamme keskittyy HAMKissa opetettaviin ja tutkittaviin aloihin. Kaukopalvelun kautta kokoelmamme on käytettävissä myös HAMKin ulkopuolella.

Hanki kirjastokortti

Pääset HAMKin kirjaston asiakkaaksi hankkimalla HAMKin kirjastokortin.

HAMKin opiskelijana voit tehdä kirjastokortin suoraan Tuudossa.

HAMIn opiskelija, henkilökunta ja muu asiakas – pääset täyttämään kirjastokorttihakemuksen verkossa. Tämän jälkeen nouda kirjastokorttisi kirjaston palvelupisteestä. Ota mukaasi kuvallinen henkilöllisyystodistus.

Kirjastokortti on henkilökohtainen ja olet vastuussa kaikesta kortilla lainatusta aineistosta. Sama kortti kelpaa kaikissa HAMKin kampuskirjastoissa. Pidäthän kirjastokortin mukanasi aina, kun asioit kirjastossa. Henkilöllisyystodistus ei käy kirjastokortista.

Lainaa

Lainaa kirjat lainausautomaatilla. Jos lainauksessa on ongelmia, saat apua kirjaston asiakaspalvelusta. Voit lainata kirjoja kaikista HAMKin kampuskirjastoista. Näet oman lainahistoriasi HAMK Finnassa.

Laina-​ajat

 • Laina-aika on pääsääntöisesti 28 vuorokautta. Lehtiä ei voi lainata.
 • Olet itse vastuussa laina-aikojen noudattamisesta ja lainojen uusimisesta.
 • Lähetämme sinulle sähköpostilla ennakkomuistutuksen lainojen erääntymisestä viimeistään päivää ennen eräpäivää. Kun uusit tai palautat lainasi ajoissa, vältyt myöhästymismaksuilta.

Lai­no­jen määrä

 • HAMKin ja HAMIn opiskelijat voivat lainata 40 kirjaa kerrallaan.
 • HAMKin ulkopuoliset asiakkaat voivat lainata 20 kirjaa kerrallaan.

Palauta

Voit palauttaa lainasi mihin tahansa HAMKin kampuskirjastoista.

Palauta lainat ensisijaisesti itsepalveluautomaatilla. Kirjaston ollessa suljettuna voit palauttaa lainasi kirjaston palautuslaatikkoon. Palautuslaatikot ovat kampusten sisätiloissa, joten palautus onnistuu vain rakennusten aukioloaikoina tai kulkutunnisteella määriteltyinä kulkuaikoina. Otathan huomioon, että palautuslaatikkoon jätetyt lainat palautetaan vasta kirjaston seuraavana aukiolopäivänä, joten ne kerryttävät myöhästymismaksua, jos eräpäivä on jo mennyt umpeen. Jos laatikko on täynnä, ethän jätä kirjoja laatikon ulkopuolelle.

Ulkopalautuslaatikko on vain Hämeenlinnan korkeakoulukeskuksessa, D-talon pääoven vieressä Visakaarteen puolella.

Toimi näin

HAMKin opiskelijat ja henkilökunta – kirjaudu HAMK Finnaan omilla HAMK-tunnuksillasi. Liitä kirjastokortti omaan tiliisi ensimmäisellä kirjautumiskerralla, jotta saat kaikki toiminnot käyttöösi. Liittämiseen tarvitset kirjastokortin numeron sekä PIN-koodin.

HAMIn opiskelijat ja muut asiakkaat – kirjaudu HAMK Finnaan kirjastokortin numerolla ja PIN-koodilla.

PIN-koodi unohtunut?

Jos et muista PIN-koodiasi, pääset vaihtamaan sen HAMK Finnassa. Laita PIN-koodin palautukseen se sähköposti, joka sinulla on kirjaston tiedoissa eli johon saat kirjaston viestit. Jos PIN-koodin palauttaminen ei onnistu, ota yhteyttä kirjaston asiakaspalveluun.

Voit uusia lainasi kätevimmin HAMK Finnassa.

Otathan huomioon, ettei lainaa voida uusia, jos siihen on varaus. Uusintakertojen määrä on 5 uusintaa/nide. Kun uusintakerrat ovat täynnä, sinun on palautettava kirja. Jäljellä olevien uusintakertojen määrän näet HAMK Finnasta omista lainaustiedoistasi.

Jos haluamasi aineisto on lainassa tai sijaitsee jossakin toisessa kampuskirjastossa, voit varata sen HAMK Finnassa tai kirjaston palvelupisteessä. Voit valita varauksen noutopaikaksi minkä tahansa HAMKin kampuskirjaston. Myös hyllyssä olevan aineiston voi varata. Varaaminen on maksutonta.

Muu asiakas eli HAMKin ja HAMIn ulkopuolinen asiakas – tee varaukset sähköpostitse hamk.kirjasto@hamk.fi.

Saapumisilmoitus

Saapuneesta varauksesta saat ilmoituksen sähköpostiisi. Ilmoitukseen on merkitty viimeinen noutopäivä, joka on noin viikon kuluttua varauksen saapumisesta. Muista perua varaus ottamalla yhteyttä kirjaston asiakaspalveluun, jos et enää tarvitse varaamaasi aineistoa.

Varausten nouto

Löydät varaamasi kirjat varaushyllystä, joka sijaitsee kampuskirjastoissa lainausautomaatin vieressä. Kirjat on järjestetty aakkosjärjestykseen sukunimesi tai valitsemasi varaustunnisteen mukaan.

Lainaa varaamasi kirja lainausautomaatilla.

Kaukopalvelu

Jos hakemaasi kirjaa ei löydy HAMKin kirjastosta, voit tehdä siitä kaukolainapyynnön​ lomakkeella tai sähköpostitse kirjasto.kaukopalvelu@hamk.fi

Kaukopalvelu henkilöasiakkaille:

Jos haluamaasi aineistoa ei löydy mistään HAMKin kirjaston toimipisteestä, se voidaan kaukolainata sinulle toisesta kirjastosta. HAMKin opiskelijat ja henkilökunta saavat kaukolainat maksutta, muille asiakkaille kaukolainan hinta on 10 euroa/kaukolaina. Kaukolainapyynnön voit lähettää siihen tarkoitetulla lomakkeella.

Huom. Kaukolainapyyntö täytetään vain sellaisesta aineistosta, jota ei löydy HAMKin kirjastosta lainkaan. Tilaa kirjat HAMKin muista kampuskirjastoista varaamalla ne HAMK Finnassa.

Kaukopalvelu kirjastoille:

Kirjastot voivat lähettää kaukolainapyyntönsä sähköpostitse osoitteeseen
kirjasto.kaukopalvelu@hamk.fi.

Kaukopalvelumme on keskitetty Hämeenlinnaan ja muista kampuskirjastoistamme toimitettavat lainat kiertävät Hämeenlinnan kautta. Tämä tuo toimitusaikaan 1-7 lisäpäivää.

Huomioittehan, että kurssikirjoja tai harjoituskirjoja emme kaukolainaa. Kurssikirjoja ovat lainakokoelmassa ne teokset, joista on useita niteitä.

Kaukolainapyynnössä tulee ilmoittaa tilaajakirjaston:
1) Varastokirjaston asiakasnumero sekä
2) laskutusosoite ja -ohjeet.

Kirjasto voi uusia kaukolainansa HAMK Finnassa. Tarvittavat tiedot ovat:

Kirjastokortin numero: Varastokirjaston asiakasnumero.
PIN-koodi: oletuskoodi 1234 (vaihdettavissa asiakastiedoissa)

PIN unohtunut? Tilaa uusi PIN-koodi.

Pääset päivittämään yhteystietosi ja henkilökohtaisen varaustunnisteesi kirjautumalla omiin tietoihisi HAMK Finnassa.

Voit myös päivittää tietojasi tällä lomakkeella.

Jos nimesi on muuttunut, tule uudella nimellä varustetun kuvallisen henkilöllisyystodistuksen kanssa kirjaston asiakaspalveluun tekemään nimenmuutos.

Myöhästymismaksua peritään 20 senttiä/arkipäivä/kirja. Myöhästymismaksua kertyy kolmen viikon ajan eräpäivästä, enintään 3 euroa/kirja/eräpäivä. Eräpäivän jälkeinen päivä on maksuton, mutta vain jos palautat tai uusit lainasi kyseisen päivän aikana.

Kun aineisto on kolme viikkoa myöhässä, järjestelmä tulkitsee sen kadonneeksi ja lisää kirjan korvaussumman automaattisesti maksutietoihisi. Kirjan korvaussumma poistuu tiedoistasi, kun palautat aineiston. Jos et palauta aineistoa, lähetämme sinulle siitä laskun kuukauden kuluttua lainan eräpäivästä. Laskutettuja kirjoja ei laskutuksen jälkeen hyvitetä ja lasku on maksettava kokonaisuudessaan.

Joudut lainauskieltoon, kun maksusi ovat 10 euroa tai enemmän, tai jos järjestelmä on merkinnyt sinulla lainassa olevia kirjoja kadonneeksi. Jos olet lainakiellossa, et voi lainata, varata tai uusia lainojasi. Lainauskielto poistuu, kun olet maksanut maksut.

Maksa maksusi aina ensisijaisesti HAMK Finnan kautta verkossa.

Palveluhinnasto

Lainaus

 • Myöhästymiskorvaus: (maksut kertyvät erikseen jokaista lainaus- ja uusintakertaa kohden). Asiakas joutuu lainakieltoon, kun hänen maksunsa ovat 10 € tai yli. 20 snt/nide jokaiselta arkipäivältä, max 3 € lainaus- ja uusintakertaa kohti.
 • Uusi kirjastokortti: (ensimmäinen maksuton) 1 €
 • Korvaus turmeltuneesta tai kadonneesta julkaisusta: Julkaisun hankintakustannus tai uusi julkaisu tilalle. Hankintakustannus on julkaisun hankintahinta, kuitenkin vähintään 25 €. Laskutettaessa käsittelykulut ovat 30 €/lasku.

Kaukolainaus

 • HAMKin ja HAMIn henkilökunnalle työssä tarvittava aineisto: maksutta.
 • HAMKin ja HAMIn opiskelijoille opinnoissa tarvittava materiaali (muu materiaali ulkopuolisten asiakkaiden hinnoilla): maksutta (tarvittaessa neuvotellaan ohjaavan opettajan kanssa).
 • Noutamatta jääneen kaukolainan rikemaksu: 10 €
 • Ulkopuolisille asiakkaille: 10 €/tilaus kotimaasta 20 €/tilaus ulkomailta
 • Myöhästymiskorvaus lähettäjäkirjaston hinnaston mukaan.
 • Korvaus kadonneesta kaukolainasta lähettäjäkirjaston perimät kulut + käsittelykulut 30 €

HAMKista lähtevä kaukolaina

 • Lainat 10 €
 • Korvaus kadonneesta julkaisusta + käsittelykulut: Julkaisun hankintakustannus (vähintään 25 €) ja käsittelykulut 30 €/lasku.
 • Jäljenteet ensimmäiset 20 sivua 10 € lisäsivut jokaiselta alkavalta 10 sivulta 5 € Pikatoimitusmaksu 10 €

Tietopalvelu

 • Tiedonhankinnan opastus HAMKin ja HAMIn henkilökunnalle ja opiskelijoille: maksuton
 • Tiedonhaut HAMKin ja HAMIn henkilökunnalle ja opiskelijoille sopimuksen mukaan omakustannushintaan
 • Tiedonhaut ulkopuolisille 50 €/tunti + ALV 24 %

Postiennakkomaksu

 • Postiennakon toimitusmaksu (lainat ja kaukolainat) 15 €

Jos painetun tekstin lukeminen on sinulle vamman, sairauden tai muun vastaavan syyn vuoksi hankalaa, voit liittyä Celian äänikirjapalvelun käyttäjäksi. Katso lista mahdollisista lukemisesteistä Celian sivulta. Testaa mahdollinen lukihäiriösi lukivaikeus-pikatestillä.

Asiakkaaksi rekisteröityminen

Celian asiakkaaksi voit päästä HAMKin kirjaston kautta. Tunnukset tehdään käymällä asiakaskeskustelu, jossa sinulle tehdään tunnukset Celianetiin sekä opastetaan Celian palveluiden käytössä. Asiakaskeskustelu onnistuu etänä tai paikan päällä, ja siihen kannattaa varata aikaa noin puoli tuntia. Ehdota sinulle sopivaa aikaa kirjaston asiakaspalvelun sähköpostiin: hamk.kirjasto@hamk.fi

Kurssikirjojen tilaaminen

Lisätietoja: Celian palvelut korkeakouluopiskelijoille

Jos tarvitsemaasi kurssikirjaa tai opinnäytetyöhösi tarvittavaa kirjaa ei löydy Celianetistä, ota yhteyttä kirjastoon, niin voimme etsiä kirjaa muualta. Jos kirjaa ei löydy saavutettavassa muodossa, kirjasto tekee tarvitsemastasi kirjasta tuotantopyynnön Celiaan. Kirjan tuottaminen kestää noin kolme kuukautta.

Kirjasto- ja tietopalveluiden käyttösäännöt

Hämeen ammattikorkeakoulun kirjasto- ja tietopalvelut on kokonaisuus, joka koostuu paikallis- ja verkkopalveluista.

KÄYTTÖOIKEUS

Hämeen ammattikorkeakoulun (myöhemmin: HAMK) kirjasto on kaikille avoin. Osa palveluista voidaan rajata koskemaan vain HAMKin ja HAMIn opiskelijoita tai henkilöstöä. Asiakas voi menettää käyttöoikeuden, jos hän ei noudata käyttösääntöjä tai jos asiakkaalle kertyneet maksut ylittävät hinnaston mukaisen rajan.

KIRJASTOKORTTI

Lainauksessa tulee esittää HAMKin kirjaston kirjastokortti, jonka saa rekisteröitymällä asiakkaaksi. Rekisteröityessään asiakkaan on todistettava henkilöllisyytensä. Kortti on henkilökohtainen ja asiakas on vastuussa kortillaan lainatusta aineistosta. Kortin katoamisesta sekä nimen- tai yhteystietojen muutoksesta on ilmoitettava kirjastoon.

LAINAUS, VARAUS JA MYÖHÄSTYMISILMOITUKSET

Lainattaessa käytetään HAMKin kirjastokorttia. Yhdellä asiakkaalla samanaikaisesti lainassa olevien aineistojen määrää on rajoitettu. Toisen asiakkaan lainaaman kirjan voi varata. Myöhästyneestä aineistosta kirjasto lähettää asiakkaalle kolme myöhästymisilmoitusta, joista ensimmäisen ilmoituksen 7 päivää eräpäivästä ja seuraavat kaksi ilmoitusta viikon välein. Kirjasto ei voi taata lähettämiensä sähköposti-ilmoitusten perillemenoa asiakkaan sähköpostiosoitteeseen.

LAINA-AJAT

Laina-aika vaihtelee aineistoryhmittäin. Lainattu aineisto on palautettava tai uusittava viimeistään eräpäivänä. Uusintakertojen määrä on rajoitettu. Kaikkea aineistoa ei lainata. Kirjastoissa on palautuslaatikko, johon aineiston voi palauttaa myös silloin, kun kirjasto on suljettu. Aineiston palauttaminen palautuslaatikkoon on aina asiakkaan omalla vastuulla. Se tarkoittaa, että asiakas on vastuussa, jos aineisto turmeltuu tai häviää.

MAKSUT

Maksujen perimisessä noudatetaan kirjaston hinnastoa. Myöhässä olevista lainoista peritään myöhästymismaksu eräpäivän jälkeen, vaikka asiakas ei olisi saanut myöhästymisilmoituksia. Kun laina on 21 vrk myöhässä, asiakas menee lainakieltoon ja aineiston korvaussumma lisätään automaattisesti hänen maksutietoihinsa. Palauttamalla tai korvaamalla lainan sekä maksamalla myöhästymismaksut asiakas saa lainaoikeutensa takaisin. Kun laina on 28 vrk myöhässä, kirjasto aloittaa laskutuksen. Tämän jälkeen kirjasto ei ota vastaan myöhässä olevaa aineistoa. Laskuun lisätään hinnaston mukainen käsittelymaksu. Hämeen ammattikorkeakoulu OY:n perintäkäytännön mukaisesti maksamattomat laskut siirtyvät perintätoimistoon.

TIETOPALVELU

Kirjasto tarjoaa asiakkaiden käyttöön tietokantoja ja muita tiedonlähteitä sekä opastaa ja opettaa niiden käyttöön.
Tietopalveluista peritään hinnaston mukaiset maksut.

KAUKOPALVELU

Asiakkaalle voidaan tilata kaukopalveluna sellaista aineistoa, jota ei ole HAMKin kirjastoissa eikä paikkakunnan muissa kirjastoissa. Kaukopalveluista peritään hinnaston mukaiset maksut. Kaukolainojen välittämisessä noudatetaan valtakunnallisia kaukopalvelusääntöjä.

VERKKOAINEISTO

Verkkoaineiston käytössä tulee noudattaa annettuja ohjeita.

TILAT JA LAITTEET

Kirjaston tilojen ja laitteiden käytössä tulee noudattaa annettuja ohjeita.

TIETOSUOJA

Kirjaston asiakasrekisteriä käytetään vain lainaustoiminnan valvontaan, eikä sen tietoja luovuteta ulkopuolisille. Asiakkaalla on oikeus tarkistaa itseään koskevat tiedot asiakasrekisteristä. Kirjastolla on oikeus käyttää henkilötunnusta asiakasrekisterissään (Henkilötietolaki 523/99 13 §)

ASIAKKAAN VAIKUTUSMAHDOLLISUUDET

Asiakas voi jättää kirjastoa koskevia toivomuksia verkossa palautelomakkeella tai lähimpään kirjastoon.

Hyväksytty 22.10.2018

Muut asiakkaat

HAMKin kirjasto palvelee myös sinua, vaikka et opiskele tai työskentele HAMKissa tai HAMIssa. Palvelu on keskitetty Hämeenlinnan korkeakoulukeskuksen kirjastoon.
Saat kirjastokortin täyttämällä kirjastokorttihakemuksen. Sinulla voi olla yhtä aikaa lainassa 20 kirjaa.

E-aineistoja voit käyttää paikan päällä kirjastossa joitain poikkeuksia lukuunottamatta. Voit tehdä varauksia minkä tahansa kampuksen painettuun aineistoon sähköpostitse hamk.kirjasto@hamk.fi.
Lainojen uusiminen ja myöhästymismaksujen maksaminen onnistuu HAMK Finnassa. Kirjaudu sisään kirjastokortin numerolla ja PIN-koodilla.

Omatoimikirjasto

HAMKin ja HAMIn opiskelijat ja henkilökunta voivat käyttää HAMKin kampuskirjastojen tiloja ja aineistoja myös omatoimisesti kirjaston palveluaikojen ulkopuolella. Omatoimikäyttö onnistuu kaikissa HAMKin kampuskirjastoissa.

Kirjaston ovet aukeavat kampuksen kulkutunnisteella, joka voi olla aktivoituna opiskelijakorttiin tai erillinen kulkulätkä. Kun sinulla on kulkuoikeus kampukselle, pääset myös kirjastoon. Kulkuoikeus on voimassa niinä aikoina, jolloin kulku rakennukseen on sallittua. Tiloista on poistuttava hyvissä ajoin ennen hälytysten päälle menoa.

Kulkutunniste on henkilökohtainen. Kulkutunnistetta ei saa tilapäisestikään lainata muille, eikä sillä saa päästää muita henkilöitä sisälle kirjastoon. Jos olet kirjastossa sen sulkemisaikaan, sinun täytyy käydä leimaamassa itsesi sisään kirjaston ovella. Näin voit jatkaa työskentelyä kirjastossa omatoimisesti.

Kulkutunnisteen saaminen

Kulkutunnisteen saaminen on erilaista joka kampuksella.

Evo

Kulkutunnistetta voi pyytää palvelukoordinaattorilta:

Forssa

Kulkutunnisteen voi aktivoida opiskelijakorttiin C-rapun ala-aulassa tietokoneella. Kulkutunnisteen ja apua voi pyytää vahtimestarilta.

Hämeenlinna

Kulkutunnisteasiat hoitaa HAMKO

Lepaa

Kulkutunnistetta voi pyytää toimistosihteeriltä:

Mustiala

Kulkutunnistetta voi pyytää kansliasta.

Riihimäki

Kulkutunnisteen voi aktivoida opiskelijakorttiin infon viereisellä tietokoneella. Kulkutunnisteen ja apua voi pyytää infosta.

Valkeakoski

Kulkutunnisteen voi aktivoida opiskelijakorttiin B-talon aulassa olevalla läppärillä. Kulkutunnisteen ja apua voi pyytää vahtimestarilta:

Voit lainata ja palauttaa aineistoa automaateilla sekä käyttää asiakkaille tarkoitettuja tiloja omatoimisesti. Jos lainausautomaatti on jostain syystä epäkunnossa, sinun täytyy jättää aineisto kirjastoon tai tutustua siihen paikan päällä. Kirjastosta voi viedä ulos ainoastaan itselle lainattua aineistoa.

Käytä kulkemiseen kirjaston pääovea. Hätäuloskäynnit ovat vain hätätilanteita varten.

Tiloissa on kameravalvonta. Valvontakameranauhoja käytetään väärinkäytösten ehkäisyyn ja selvittämiseen.

Näin toimit, kun kirjastossa ei ole henkilökuntaa

Omatoimikäytön aikana kirjastossa voit:

 • Lainata automaatilla
 • Palauttaa automaatilla
 • Noutaa ja lainata omia saapuneita varauksia
 • Noutaa saapuneita kaukolainoja
 • Käyttää käsikirjastoa ja kirjaston kokoelmia
 • Käyttää tietokoneita, tulostinta, skanneria ja muita työskentelyä varten hankittuja laitteita
 • Käyttää kirjaston asiakkaille tarkoitettuja tiloja opiskeluun ja työskentelyyn.
 • Tehdä kirjastokortin Tuudossa, jos olet HAMKin opiskelija
 • Lukea lehtiä kirjastossa
 • Pyytää apua kirjaston asiakaspalvelusta asiakaspalveluaikoina.

Kunnioitathan muidenkin työrauhaa ja pidät ympäristön siistinä!

Sääntöjen rikkominen johtaa kulkuoikeuden menetykseen.

Omatoimikäytön edellytykset

Kirjaston ollessa suljettu, HAMKin ja HAMIn opiskelijoilla ja henkilökunnalla on kampuskirjastojen omatoimikäyttöoikeus. Omatoimikäytöllä tarkoitetaan kirjaston henkilökunnan poissa ollessa tapahtuvaa kirjaston käyttöä. Tiloihin kulku edellyttää henkilökohtaisen Esmikko-tunnisteen (kulkukortin) käyttöä. (Esmikko-tunnisteiden käytöstä ja voimassaolosta on erilliset käyttöehdot.) Kirjaston omatoimikäyttö on mahdollista niinä aikoina, jolloin kulku rakennukseen on sallittua. HAMKin kampuskirjastoissa on käytössä tuote- ja kameravalvonta. Kirjasto selvittää epäselvissä tapauksissa Esmikon käyttörekisteristä ja valvontakameroiden tallenteista tapahtumaan osallistuneet henkilöt ja tapahtumien kulun. Vakavat tapaukset siirretään viranomaisten selvitettäväksi.

Itsenäiskäytön säännöt

Jokainen tulee kirjaston tiloihin omalla henkilökohtaisella Esmikko-tunnisteellaan. Esmikko-tunnistetta ei saa tilapäisestikään luovuttaa kenenkään toisen käyttöön eikä tunnisteella saa päästää muita henkilöitä kirjaston tiloihin. Kirjaston tiloista voi viedä pois vain itselle lainattua aineistoa. Jos lainaus ei lainausautomaatilla jostain syystä onnistu, aineistoa ei saa viedä pois kirjaston tiloista. Kirjaston asiakkaille tarkoitetut tilat ja laitteet ovat vapaasti käytettävissä omatoimikäytön aikana. Kirjaston henkilökunnan tilat ja laitteet sekä suljetut kokoelmat eivät kuulu käyttöoikeuden piiriin. Tiloissa käyttäydytään asiallisesti hyvää järjestystä ja siisteyttä noudattaen. Tiloista poistutaan samasta ovesta kuin tiloihin tultiinkin. Hätäpoistumistiet ovat vain hätätilanteita varten. Niiden aiheettomasta käyttämisestä seuraa itsenäiskäyttöoikeuden evääminen. Kampuskirjaston tiloissa aukioloaikojen ulkopuolella opiskelijan on pyydettäessä todistettava henkilöllisyytensä HAMKin/HAMIn henkilökunnalle tai vartijalle virallisella henkilöllisyystodistuksella. Opiskelija on vastaavasti oikeutettu tiedustelemaan kysyjän henkilöllisyyttä. Omatoimikäytön aikana mahdollisesti esiintyneistä ongelmista tulee ilmoittaa kampuksen vahtimestarille tai kirjastolle mahdollisimman pian.

Käyttöoikeuden menettäminen

Esmikko-tunnisteen väärinkäyttö johtaa aina omatoimikäyttöoikeuden perumiseen. Myös kirjaston käyttösääntöjen rikkominen johtaa omatoimikäyttöoikeuden peruuttamiseen. Sitoutumalla noudattamaan kirjaston yleisiä käyttösääntöjä, opiskelija sitoutuu noudattamaan myös omatoimikäyttöä koskevia sääntöjä.

Käytä kokoelmia

Kirjaston kokoelmat edustavat HAMKin koulutusaloja. Painetut kokoelmat on sijoitettu Hämeenlinnan korkeakoulukeskuksen kirjastoon ja kuuteen kampuskirjastoon. Voit tilata kirjoja maksutta kampukselta toiselle.

Suurin osa painetuista kirjoista on lainakokoelmassa, jossa laina-aika on 28 vrk. Myös kurssikirjoina ja opetuksen oheismateriaalina käytettävät painetut kirjat on sijoitettu lainakokoelmaan. Lisäksi tarjoamme käyttöön useita e-kirjakokoelmia. Kirjakokoelmien tiedot löydät HAMK Finnasta.

Kampuskirjastojen lehtikokoelmat painottuvat kampuksen profiilin mukaisesti koulutusten kotimaisiin ja ulkomaisiin ammatti- ja tiedelehtiin. Painettuja lehtiä voit käyttää kirjaston tiloissa. Kirjaston hankkimat e-lehtikokoelmat löydät HAMK Finnan kautta.

HAMKin opinnäytetyöt löytyvät Theseuksesta tai HAMKin sähköisestä arkistosta. Kirjastossa ei ole opinnäytetöiden lainakappaleita. Sähköiseen arkistoon tallennettujen opinnäytetöiden tiedot löytyvät HAMK Finnasta. Ulkopuoliset asiakkaat voivat käyttää HAMKin sähköistä arkistoa kirjaston tiloissa.

Kirjaudu e-aineistoihin aina HAMK Finnan kautta.  E-aineistojen käyttö edellyttää HAKA-kirjautumista HAMKin tunnuksilla. HAMK Finnasta löytyviä ilmaisaineistoja voit käyttää ilman kirjautumista.

Kirjaston e-aineistot, niiden käyttöehdot sekä käyttöoppaat ja -ohjeet löydät HAMK Finnasta.

Evon, Lepaan ja Mustialan museokokoelmat ovat osittain luetteloituja ja niiden tiedot näkyvät HAMK Finnassa. Museokokoelmien aineistot eivät ole avoimesti käytettävissä eikä niistä lähetetä kaukolainoja. Museokokoelmien aineiston käytöstä tutkimus- tai opiskelutarkoituksiin sovitaan aina erikseen tapauskohtaisesti.

Kirjasto valikoi aineistoa kunkin toimipisteen kokoelmiin yhteisten periaatteiden mukaisesti. Voit tehdä kirjastolle ehdotuksen hankittavasta aineistosta.

Aineisto useimmiten hankitaan, jos se tukee ammattikorkeakoulussa tapahtuvaa oppimista ja on julkaistu muutaman viime vuoden aikana. Vanhempi tai koulutusalojemme ulkopuolelta oleva aineisto voidaan tilata kaukolainaksi muualta.