Hyppää sisältöön
henkilö katsoo papereitaan ja tablettia pöydällä.

Ohjeita kirjaston käyttöön

HAMKin kirjasto on kaikille avoin kirjasto. Tältä sivulta löydät lisätietoja kirjaston käytänteistä.

Tervetuloa kirjastoon!

HAMKin kirjasto on kaikille avoin kirjasto. Palvelemme HAMKin opiskelijoita ja henkilökuntaa kaikilla seitsemällä kampuksella ja muita asiakkaita pääsääntöisesti Hämeenlinnassa korkeakoulukeskuksen kirjastossa. Evon, Forssan, Lepaan, Mustialan, Riihimäen ja Valkeakosken kampuskirjastoissa palvelemme Libgo-videolaitteiden välityksellä ja olemme paikalla vaihtelevasti kunkin kampuksen tarpeiden mukaan.

Kaikki HAMKin kirjaston aineistot löytyvät HAMK Finnasta. Kokoelmaamme kuuluu sekä painettua että sähköistä aineistoa: sähköisen aineiston määrä on lisääntynyt selkeästi viimeisen 5 vuoden aikana. Kokoelman keskeinen tavoite on täyttää HAMKin opiskelijoiden, opettajien ja tutkijoiden tiedontarpeita. Siksi kokoelmamme keskittyy HAMKissa opetettaviin ja tutkittaviin aloihin. Kaukopalvelun kautta kokoelmamme on käytettävissä myös HAMKin ulkopuolella.

Kirjasto tarjoaa myös tiedonhankinnan ja informaatiolukutaidon opetusta opiskelijoille. Lisäksi koordinoimme HAMKin yhteistä tutkimus- ja kehittämistoiminnan ryhmää.

Toimi näin

HAMKin kirjaston asiakkaaksi pääset hankkimalla HAMKin kirjastokortin.

HAMKin opiskelijana voit hakea kirjastokorttia suoraan Tuudon kautta.

Muu asiakas – pääset täyttämään kirjastokorttihakemuksen verkossa. Tämän jälkeen nouda kirjastokorttisi poikkeamalla kirjaston palvelupisteessä esittämässä henkilöllisyystodistuksesi. Kirjastokortti on henkilökohtainen, ja olet vastuussa kaikesta kortilla lainatusta aineistosta. Sama kortti kelpaa kaikissa HAMKin kampuskirjastoissa.

Pidäthän kirjastokortin mukanasi aina, kun asioit kirjastossa. Henkilöllisyystodistus ei käy kirjastokortista.

Lainaa kirjat ensisijaisesti lainausautomaatilla. Jos lainauksessa on ongelmia, saat apua kirjaston asiakaspalvelusta. Voit lainata kirjoja kaikista HAMKin kampuskirjastoista.

Laina-ajat

 • Laina-aika on pääsääntöisesti 28 vuorokautta. Lehtiä ei lainata.
 • Olet itse vastuussa laina-aikojen noudattamisesta ja lainojen uusimisesta.
 • Kirjasto lähettää sinulle sähköpostilla ennakkomuistutuksen lainojen erääntymisestä viimeistään päivää ennen eräpäivää. Kun uusit tai palautat lainasi ajoissa, vältyt myöhästymismaksuilta.

Lainojen määrä

 • HAMKin ja HAMIn opiskelijat saavat lainata korkeintaan 40 kirjaa kerrallaan.
 • HAMKin ulkopuoliset asiakkaat saavat lainata korkeintaan 20 kirjaa kerrallaan.

Kaukopalvelu henkilöasiakkaille:

Jos haluamaasi aineistoa ei löydy mistään HAMKin kirjaston toimipisteestä, se voidaan kaukolainata sinulle toisesta kirjastosta. HAMKin opiskelijat ja henkilökunta saavat kaukolainat maksutta, HAMKin ulkopuolisille asiakkaille kaukolainan hinta on 10 euroa/kaukolaina. Kaukolainapyynnön voit lähettää siihen tarkoitetulla lomakkeella.

Huom. Kaukolainapyyntö täytetään vain sellaisesta aineistosta, jota ei löydy HAMKin kirjastosta lainkaan. Lainat HAMKin muista kampuskirjastoista tilataan HAMK Finnan kautta.

Tilaa kaukolaina

Kaukopalvelu kirjastoille:

Kirjastot voivat lähettää kaukolainapyyntönsä sähköpostitse osoitteeseen
kirjasto.kaukopalvelu@hamk.fi.

Kaukopalvelumme on keskitetty Hämeenlinnaan ja muista kampuskirjastoistamme toimitettavat lainat kiertävät Hämeenlinnan kautta. Tämä tuo toimitusaikaan 1-7 lisäpäivää.

Huomioittehan, että kurssikirjoja tai harjoituskirjoja emme kaukolainaa. Kurssikirjoja ovat lainakokoelmassa ne teokset, joista on useita niteitä.

Kaukolainapyynnössä tulee ilmoittaa tilaajakirjaston:
1) Varastokirjaston asiakasnumero sekä
2) laskutusosoite ja -ohjeet.

Kirjasto voi uusia kaukolainansa HAMK Finnassa. Tarvittavat tiedot ovat:

Kirjastokortin numero: Varastokirjaston asiakasnumero.
PIN-koodi: oletuskoodi 1234 (vaihdettavissa asiakastiedoissa)

PIN unohtunut? Tilaa uusi PIN-koodi.

Jos haluamasi aineisto on lainassa tai sijaitsee jossakin toisessa kampuskirjastossa, voit varata sen HAMK Finnassa tai kirjaston palvelupisteessä. Voit valita varauksen noutopaikaksi minkä tahansa HAMKin kampuskirjaston. Myös hyllyssä olevan aineiston voi varata. Varaaminen on maksutonta.

HAMKin opiskelijat ja henkilökunta kirjautuvat HAMK Finnaan omilla HAMK-tunnuksilla. Ensimmäisellä kirjautumiskerralla kirjastokortti tulee liittää oman tiliin. Liittämiseen tarvitset kirjastokortin numeron sekä PIN-koodin. PIN-koodin olet valinnut itse tehdessäsi korttia Tuudossa tai hakiessasi kirjastokortin palvelupisteeltä. Unohtuneen PIN-koodin voit vaihtaa HAMK Finnassa. Laita PIN-koodin palautuksen sähköpostiksi se osoite, jonka olet ilmoittanut kirjastoon kortin tekemisen yhteydessä.

HAMKin ulkopuoliset asiakkaat ja HAMIn opiskelijat kirjautuvat HAMK Finnaan kirjastokortin numerolla ja PIN-koodilla.

HAMKin ulkopuoliset asiakkaat voivat tehdä varauksia sähköpostitse hamk.kirjasto@hamk.fi.

Mikäli et muista PIN-koodiasi, pääset vaihtamaan sen HAMK Finnassa.

Saapumisilmoitus

Saapuneesta varauksesta saat ilmoituksen sähköpostiisi. Ilmoitukseen on merkitty viimeinen noutopäivä, joka on noin viikon kuluttua varauksen saapumisesta. Muista perua varaus ottamalla yhteyttä kirjaston asiakaspalveluun, jos et enää tarvitse varaamaasi aineistoa.

Varausten nouto

Löydät varaamasi kirjat varaushyllystä, joka sijaitsee kampuskirjastoissa lainausautomaatin vieressä. Kirjat on järjestetty aakkosjärjestykseen sukunimesi tai valitsemasi varaustunnisteen mukaan.

Omatoimiaikana varaamasi kirja saattaa olla myös automaatin vieressä olevassa palautushyllyssä. Tarkista noutoilmoituksesta, että niteen viivakoodissa on sama numero kuin noutoilmoituksessa.

Lainaa varaamasi kirja lainausautomaatilla.

Kaukopalvelu

Jos hakemaasi kirjaa ei löydy HAMKin kirjastosta, voit tehdä siitä kaukopalvelupyynnön​ lomakkeella tai sähköpostitse kirjasto.kaukopalvelu@hamk.fi

Lainat voit uusia kätevimmin HAMK Finnassa.

HAMKin opiskelijat ja henkilökunta kirjautuvat HAMK Finnaan omilla HAMK-tunnuksillaan. Ensimmäisellä kirjautumiskerralla kirjastokortti tulee liittää oman tiliin. Liittämiseen tarvitset kirjastokortin numeron sekä PIN-koodin, jonka saat kirjastosta kortin luomisen yhteydessä.

HAMKin ulkopuoliset asiakkaat kirjautuvat HAMK Finnaan kirjastokortin numerolla ja PIN-koodilla.

Mikäli et muista PIN-koodiasi, pääset vaihtamaan sen HAMK Finnassa. Laita PIN-koodin palautukseen se sähköposti, jonka olet ilmoittanut kirjaston asiakaspalveluun kortin noudon yhteydessä.

Otathan huomioon, ettei lainaa voida uusia, jos siihen on varaus. Uusintakertojen määrä on 5 uusintaa/nide. Kun uusintakerrat ovat täynnä, kirja on palautettava. Jäljellä olevien uusintakertojen määrän näet HAMK Finnasta omista lainaustiedoistasi.

Voit palauttaa lainasi mihin tahansa HAMKin kampuskirjastoista.

Palauta lainat ensisijaisesti itsepalveluautomaatilla. Kirjaston ollessa suljettuna voit palauttaa lainasi kirjaston palautuslaatikkoon. Palautuslaatikot ovat oppilaitosten sisätiloissa, joten palautus onnistuu vain rakennusten aukioloaikoina tai kulkukortilla määriteltyinä kulkuaikoina. Otathan huomioon, että palautuslaatikkoon jätetyt lainat palautetaan vasta kampuksen seuraavana aukiolopäivänä, joten ne kerryttävät myöhästymismaksuja 0.20€ / kirja / arkipv, jos eräpäivä on jo mennyt umpeen. Jos laatikko on täynnä, ethän jätä kirjoja laatikon ulkopuolelle, vaan palauta ne myöhemmin.

Hämeenlinnan korkeakoulukeskuksessa (Visamäessä) palautus onnistuu myös rakennuksen ollessa suljettuna (musta palautuslaatikko sijaitsee D-talon pääoven vieressä Visakaarteen puolella).

Myöhästymismaksua peritään 20 senttiä/arkipäivä/kirja. Myöhästymismaksua kertyy kolmen viikon ajan eräpäivästä, enintään 3 euroa/kirja/eräpäivä. Eräpäivän jälkeinen päivä on maksuton, mutta vain jos palautat tai uusit lainasi kyseisen päivän aikana.

Kolme viikkoa myöhässä olevan aineiston järjestelmä tulkitsee kadonneeksi ja lisää kirjan korvaussumman automaattisesti maksutietoihisi. Kirjan korvaussumma poistuu tiedoistasi, kun palautat aineiston. Jos et palauta aineistoa, lähtee siitä lasku kuukauden kuluttua lainan eräpäivästä. Laskutettuja kirjoja ei laskutuksen jälkeen hyvitetä ja lasku on maksettava kokonaisuudessaan.

Lainakieltoon joudut, kun maksusi ovat 10 euroa tai enemmän, tai jos järjestelmä on merkinnyt sinulla lainassa olevia kirjoja kadonneeksi. Jos olet lainakiellossa, et voi lainata, varata tai uusia lainojasi. Lainakielto poistuu, kun maksut on maksettu.

Maksa maksusi aina ensisijaisesti HAMK Finnan kautta verkossa.

Palveluhinnasto

Lainaus

 • Myöhästymiskorvaus: (maksut kertyvät erikseen jokaista lainaus- ja uusintakertaa kohden). Asiakas joutuu lainakieltoon, kun hänen maksunsa ovat 10 € tai yli. 20 snt/nide jokaiselta arkipäivältä, max 3 € lainaus- ja uusintakertaa kohti.
 • Lyhytlaina: (mm. yö- ja viikonloppulainat) Erääntymisajankohdan jälkeen jo ensimmäiseltä päivältä 5 € ja seuraavilta päiviltä 1 €/arkipäivä.
 • Uusi kirjastokortti: (ensimmäinen maksuton) 1 €
 • Korvaus turmeltuneesta tai kadonneesta julkaisusta: Julkaisun hankintakustannus tai uusi julkaisu tilalle. Hankintakustannus on julkaisun hankintahinta, kuitenkin vähintään 25 €. Laskutettaessa käsittelykulut ovat 30 €/lasku.
 • Noutamatta jääneen varauksen rikemaksu: (muutoin varaus on maksuton). 5 €

Kaukolainaus

 • HAMKin ja HAMIn henkilökunnalle työssä tarvittava aineisto: maksutta.
 • HAMKin ja HAMIn opiskelijoille opinnoissa tarvittava materiaali (muu materiaali ulkopuolisten asiakkaiden hinnoilla): maksutta (tarvittaessa neuvotellaan ohjaavan opettajan kanssa).
 • Noutamatta jääneen kaukolainan rikemaksu: 10 €
 • Ulkopuolisille asiakkaille: 10 €/tilaus kotimaasta 20 €/tilaus ulkomailta
 • Myöhästymiskorvaus lähettäjäkirjaston hinnaston mukaan.
 • Korvaus kadonneesta kaukolainasta lähettäjäkirjaston perimät kulut + käsittelykulut 30 €

HAMKista lähtevä kaukolaina

 • Lainat 10 €
 • Korvaus kadonneesta julkaisusta + käsittelykulut: Julkaisun hankintakustannus (vähintään 25 €) ja käsittelykulut 30 €/lasku.
 • Jäljenteet ensimmäiset 20 sivua 10 € lisäsivut jokaiselta alkavalta 10 sivulta 5 € Pikatoimitusmaksu 10 €

Tietopalvelu

 • Tiedonhankinnan opastus HAMKin ja HAMIn henkilökunnalle ja opiskelijoille: maksuton
 • Tiedonhaut HAMKin ja HAMIn henkilökunnalle ja opiskelijoille sopimuksen mukaan omakustannushintaan
 • Tiedonhaut ulkopuolisille 50 €/tunti + ALV 24 %

Postiennakkomaksu

 • Postiennakon toimitusmaksu (lainat ja kaukolainat) 15 €

Pääset päivittämään yhteystietosi ja henkilökohtaisen varaustunnisteesi kirjautumalla omiin tietoihisi HAMK Finnassa.

Voit myös päivittää tietojasi tällä lomakkeella.

Jos nimesi on muuttunut, tule uudella nimellä varustetun kuvallisen henkilöllisyystodistuksen kanssa kirjaston asiakaspalveluun tekemään nimenmuutos.

Omatoimikirjasto

HAMKin ja HAMIn opiskelijat ja henkilökunta voivat käyttää HAMKin kampuskirjastojen tiloja ja aineistoja myös omatoimisesti kirjaston palveluaikojen ulkopuolella. Omatoimikäyttö on toiminnassa kaikilla HAMKin kampuksilla.

Kirjaston ovet aukeavat oppilaitoksen kulkutunnisteella, joka voi olla aktivoituna opiskelijakorttiin tai erillinen kulkulätkä. Kulkuoikeus on voimassa niinä aikoina, jolloin kulku rakennukseen on sallittua. Tiloista on poistuttava hyvissä ajoin ennen hälytysten päälle menoa.

Kulkuoikeus on automaattisesti voimassa aktivoidussa kulkutunnisteessasi, jos olet HAMKin tai HAMIn opiskelija tai henkilökunnan jäsen.

Kulkutunniste on henkilökohtainen. Kulkutunnistetta ei saa tilapäisestikään lainata muille, eikä sillä saa päästää muita henkilöitä sisälle kirjastoon. Jos olet kirjastossa sen sulkemisaikaan, sinun täytyy käydä leimaamassa itsesi sisään kirjaston ovella. Näin voit jatkaa työskentelyä kirjastossa omatoimisesti.

Kulkutunnisteen saaminen

Kulkutunnisteen saaminen on erilaista joka kampuksella.

Evo

Kulkutunnistetta voi pyytää palvelukoordinaattorilta:

Forssa

Kulkutunnisteen voi aktivoida opiskelijakorttiin C-rapun ala-aulassa tietokoneella. Kulkutunnisteen ja apua voi pyytää vahtimestarilta.

Hämeenlinna

Kulkutunnisteasiat hoitaa HAMKO

Lepaa

Kulkutunnistetta voi pyytää toimistosihteeriltä:

Mustiala

Kulkutunnistetta voi pyytää kansliasta.

Riihimäki

Kulkutunnisteen voi aktivoida opiskelijakorttiin infon viereisellä tietokoneella. Kulkutunnisteen ja apua voi pyytää infosta.

Valkeakoski

Kulkutunnisteen voi aktivoida opiskelijakorttiin B-talon aulassa olevalla läppärillä. Kulkutunnisteen ja apua voi pyytää vahtimestarilta:

Voit lainata ja palauttaa aineistoa automaateilla sekä käyttää asiakkaille tarkoitettuja tiloja omatoimisesti. Jos lainausautomaatti on jostain syystä epäkunnossa, sinun täytyy jättää aineisto kirjastoon tai tutustua siihen paikan päällä. Kirjastosta voi viedä ulos ainoastaan itselle lainattua aineistoa.

Käytä kulkemiseen kirjaston pääovea. Hätäuloskäynnit ovat vain hätätilanteita varten.

Tiloissa on kameravalvonta. Valvontakameranauhoja käytetään väärinkäytösten ehkäisyyn ja selvittämiseen.

Näin toimit, kun kirjastossa ei ole henkilökuntaa

Omatoimikäytön aikana kirjastossa voit:

 • Lainata automaatilla
 • Palauttaa automaatilla
 • Noutaa ja lainata omia saapuneita varauksia
 • Noutaa saapuneita kaukolainoja
 • Käyttää käsikirjastoa ja kirjaston kokoelmia
 • Käyttää tietokoneita, tulostinta, skanneria ja muita työskentelyä varten hankittuja laitteita
 • Käyttää kirjaston asiakkaille tarkoitettuja tiloja opiskeluun ja työskentelyyn.
 • Tehdä kirjastokortin Tuudossa, jos olet HAMKin opiskelija
 • Lukea lehtiä kirjastossa
 • Pyytää apua kirjaston asiakaspalvelusta asiakaspalveluaikoina.

Kunnioitathan muidenkin työrauhaa ja pidät ympäristön siistinä!

Sääntöjen rikkominen johtaa kulkuoikeuden menetykseen.

Kampuskirjaston käyttöoikeus kirjaston ollessa suljettu HAMKin ja HAMIn opiskelijoilla on kampuskirjastojen itsenäiskäyttöoikeus. Itsenäiskäytöllä tarkoitetaan kirjaston henkilökunnan poissa ollessa tapahtuvaa kirjaston käyttöä. Siten kirjaston käyttö on omatoimista ja tiloihin kulku edellyttää henkilökohtaisen Esmikko-tunnisteen (kulkukortin) käyttöä. Kirjaston itsenäiskäyttö on mahdollista niinä aikoina, jolloin kulku rakennukseen on sallittua.

Itsenäiskäytön edellytykset

Kirjaston itsenäiskäyttöoikeus edellyttää, että HAMKin tai HAMIn opiskelijalla on HAMKin kirjastokortti, jonka lainausoikeus on voimassa. Tämän lisäksi opiskelijalla on oltava HAMKin henkilökohtainen Esmikko-tunniste (kulkukortti). (Esmikko-tunnisteiden käytöstä ja voimassaolosta on erilliset käyttöehdot.) Kirjaston itsenäiskäyttö on mahdollista niinä aikoina, jolloin kulku rakennukseen on sallittua. HAMKin kampuskirjastoissa on käytössä tuote- ja kameravalvonta. Kirjasto selvittää epäselvissä tapauksissa Esmikon käyttörekisteristä ja valvontakameroiden tallenteista tapahtumaan osallistuneet henkilöt ja tapahtumien kulun. Vakavat tapaukset siirretään viranomaisten selvitettäväksi.

Itsenäiskäytön säännöt

Jokainen tulee kirjaston tiloihin omalla henkilökohtaisella Esmikko-tunnisteellaan. Esmikko-tunnistetta ei saa tilapäisestikään luovuttaa kenenkään toisen käyttöön eikä tunnisteella saa päästää muita henkilöitä kirjaston tiloihin. Kirjaston tiloista voi viedä pois vain itselleen lainattua aineistoa. Mikäli lainaus ei lainausautomaatilla jostakin syystä onnistu, aineistoa ei saa viedä pois kirjaston tiloista. Kirjaston asiakkaille tarkoitetut tilat ja laitteet ovat vapaasti käytettävissä itsenäiskäytön aikana. Kirjaston henkilökunnan tilat ja laitteet sekä suljetut kokoelmat eivät kuulu käyttöoikeuden piiriin. Tiloissa käyttäydytään asiallisesti hyvää järjestystä ja siisteyttä noudattaen. Tiloista poistutaan samasta ovesta kuin tiloihin tultiinkin. Hätäpoistumistiet ovat vain hätätilanteita varten. Niiden aiheettomasta käyttämisestä seuraa itsenäiskäyttöoikeuden evääminen. Kampuskirjaston tiloissa aukioloaikojen ulkopuolella opiskelija on pyydettäessä todistettava henkilöllisyytensä HAMKin/HAMIn henkilökunnalle tai vartijalle virallisella henkilöllisyystodistuksella. Opiskelija on vastaavasti oikeutettu tiedustelemaan kysyjän henkilöllisyyttä. Itsenäiskäytön aikana mahdollisesti esiintyneistä ongelmista tulee ilmoittaa kampuksen vahtimestarille tai kirjastolle mahdollisimman pian.

Käyttöoikeuden menettäminen

Esmikko-tunnisteen väärinkäyttö johtaa aina itsenäiskäyttöoikeuden perumiseen. Myös kirjaston käyttösääntöjen rikkominen, lainaoikeuden menettäminen palauttamattomien lainojen tai maksujen vuoksi ja muut mahdolliset väärinkäytökset johtavat itsenäiskäyttöoikeuden peruuttamiseen. Sitoutumalla noudattamaan kirjaston yleisiä käyttösääntöjä opiskelija sitoutuu noudattamaan myös itsenäiskäyttöä koskevia sääntöjä.

Kirjasto- ja tietopalveluiden käyttösäännöt

Hämeen ammattikorkeakoulun kirjasto- ja tietopalvelut on kokonaisuus, joka koostuu paikallis- ja verkkopalveluista.

KÄYTTÖOIKEUS

Hämeen ammattikorkeakoulun (myöhemmin: HAMK) kirjasto on kaikille avoin. Osa palveluista voidaan rajata koskemaan vain HAMKin ja HAMIn opiskelijoita tai henkilöstöä. Asiakas voi menettää käyttöoikeuden, jos hän ei noudata käyttösääntöjä tai jos asiakkaalle kertyneet maksut ylittävät hinnaston mukaisen rajan.

KIRJASTOKORTTI

Lainauksessa tulee esittää HAMKin kirjaston kirjastokortti, jonka saa rekisteröitymällä asiakkaaksi. Rekisteröityessään asiakkaan on todistettava henkilöllisyytensä. Kortti on henkilökohtainen ja asiakas on vastuussa kortillaan lainatusta aineistosta. Kortin katoamisesta sekä nimen- tai yhteystietojen muutoksesta on ilmoitettava kirjastoon.

LAINAUS, VARAUS JA MYÖHÄSTYMISILMOITUKSET

Lainattaessa käytetään HAMKin kirjastokorttia. Yhdellä asiakkaalla samanaikaisesti lainassa olevien aineistojen määrää on rajoitettu. Toisen asiakkaan lainaaman kirjan voi varata. Myöhästyneestä aineistosta kirjasto lähettää asiakkaalle kolme myöhästymisilmoitusta, joista ensimmäisen ilmoituksen 7 päivää eräpäivästä ja seuraavat kaksi ilmoitusta viikon välein. Kirjasto ei voi taata lähettämiensä sähköposti-ilmoitusten perillemenoa asiakkaan sähköpostiosoitteeseen.

LAINA-AJAT

Laina-aika vaihtelee aineistoryhmittäin. Lainattu aineisto on palautettava tai uusittava viimeistään eräpäivänä. Uusintakertojen määrä on rajoitettu. Kaikkea aineistoa ei lainata. Kirjastoissa on palautuslaatikko, johon aineiston voi palauttaa myös silloin, kun kirjasto on suljettu. Aineiston palauttaminen palautuslaatikkoon on aina asiakkaan omalla vastuulla. Se tarkoittaa, että asiakas on vastuussa, jos aineisto turmeltuu tai häviää.

MAKSUT

Maksujen perimisessä noudatetaan kirjaston hinnastoa. Myöhässä olevista lainoista peritään myöhästymismaksu eräpäivän jälkeen, vaikka asiakas ei olisi saanut myöhästymisilmoituksia. Kun laina on 21 vrk myöhässä, asiakas menee lainakieltoon ja aineiston korvaussumma lisätään automaattisesti hänen maksutietoihinsa. Palauttamalla tai korvaamalla lainan sekä maksamalla myöhästymismaksut asiakas saa lainaoikeutensa takaisin. Kun laina on 28 vrk myöhässä, kirjasto aloittaa laskutuksen. Tämän jälkeen kirjasto ei ota vastaan myöhässä olevaa aineistoa. Laskuun lisätään hinnaston mukainen käsittelymaksu. Hämeen ammattikorkeakoulu OY:n perintäkäytännön mukaisesti maksamattomat laskut siirtyvät perintätoimistoon.

TIETOPALVELU

Kirjasto tarjoaa asiakkaiden käyttöön tietokantoja ja muita tiedonlähteitä sekä opastaa ja opettaa niiden käyttöön.
Tietopalveluista peritään hinnaston mukaiset maksut.

KAUKOPALVELU

Asiakkaalle voidaan tilata kaukopalveluna sellaista aineistoa, jota ei ole HAMKin kirjastoissa eikä paikkakunnan muissa kirjastoissa. Kaukopalveluista peritään hinnaston mukaiset maksut. Kaukolainojen välittämisessä noudatetaan valtakunnallisia kaukopalvelusääntöjä.

VERKKOAINEISTO

Verkkoaineiston käytössä tulee noudattaa annettuja ohjeita.

TILAT JA LAITTEET

Kirjaston tilojen ja laitteiden käytössä tulee noudattaa annettuja ohjeita.

TIETOSUOJA

Kirjaston asiakasrekisteriä käytetään vain lainaustoiminnan valvontaan, eikä sen tietoja luovuteta ulkopuolisille. Asiakkaalla on oikeus tarkistaa itseään koskevat tiedot asiakasrekisteristä. Kirjastolla on oikeus käyttää henkilötunnusta asiakasrekisterissään (Henkilötietolaki 523/99 13 §)

ASIAKKAAN VAIKUTUSMAHDOLLISUUDET

Asiakas voi jättää kirjastoa koskevia toivomuksia verkossa palautelomakkeella tai lähimpään kirjastoon.

Hyväksytty 22.10.2018

Tutustu kirjastoihin virtuaalisesti