Hyppää sisältöön
Home Osteoporoosi vaanii IBD-potilaita – opinnäytetyönä syntyi potilasohje Luustoliitolle

Osteoporoosi vaanii IBD-potilaita – opinnäytetyönä syntyi potilasohje Luustoliitolle

Tulehduksellisten suolistosairauksien yhteydessä on erityisen tärkeää huolehtia luuston terveydestä, ilmenee hoitotyön koulutusohjelmaan tehdystä opinnäytetyöstä. 

Tulehdukselliset suolistosairaudet (Inflammatory Bowel Disease, IBD) haavainen paksusuolentulehdus ja Crohnin tauti ovat lisääntyneet Suomessa voimakkaasti viime vuosikymmeninä. Suomessa IBD-diagnoosin saaneita oli vuonna 2020 jo noin 54 000. Tulehduksellisiin suolistosairauksiin liittyy myös liitännäissairauksia, joista yksi yleisimmistä on osteoporoosi. Sitä esiintyy noin 30 %:lla IBD-potilaista.

Osteoporoosi on luuston tavanomaista runsaampaa haurastumista, joka voi hoitamattomana aiheuttaa murtumia ja kipua. Se heikentää myös toimintakykyä ja elämänlaatua ja voi vammauttaa sekä lyhentää elinikää. Osteoporoosin riskiä IBD-potilailla nostavat tavanomaisten riskitekijöiden lisäksi mm. krooninen tulehdus, pitkäkestoinen kortisonihoito ja puutteellinen ravintoaineiden imeytyminen. Koska tulehdukselliset suolistosairaudet puhkeavat usein jo nuorella iällä, on luustoterveydestä huolehtiminen erityisen tärkeää. Tämä käy ilmi Hämeen ammattikorkeakoulun hoitotyön koulutusohjelman opinnäytetyössä, jonka Johanna Martonen, Maritta Kitti ja Leena Mörsky tekivät osana sairaanhoitajan (AMK) tutkintoa.

Toiminnallisen opinnäytetyön tuotoksena syntyi potilasohje tulehduksellisia suolistosairauksia sairastaville. Työn tilannut Suomen Luustoliitto tekee työtä osteoporoosia sairastavien hyvän hoidon puolesta. Potilasohje täydentää Luustoliiton sekundaarisen osteoporoosin potilasohjeiden sarjaa. Uudessa potilasohjeessa kerrotaan, miksi tulehdukselliset suolistosairaudet lisäävät riskiä sairastua osteoporoosiin ja saada murtumia. Potilasohje antaa myös hyviä vinkkejä näiden riskien torjumiseen. Uutta potilasohjetta voi tilata Luustoliiton verkkosivuilta.

Opinnäytetyön tekijät ovat lisäksi kirjoittaneet artikkelin opinnäytetyön tuloksista ja uudesta potilasohjeesta Luustoliiton julkaiseman Luustotieto-lehden toukokuun numeroon. 

Lisätietoja

Maritta Kitti
Opiskelija, Hoitotyön koulutus
Hämeen ammattikorkeakoulu
p. 040 832 1170
maritta.kitti@student.hamk.fi

Johanna Martonen
Opiskelija, Hoitotyön koulutus
Hämeen ammattikorkeakoulu
p. 040 861 2643
martonen@hotmail.com

Leena Mörsky
Opiskelija, Hoitotyön koulutus
Hämeen ammattikorkeakoulu
p. 040 505 9938
leena.morsky@pp.inet.fi

Työn tilaaja:
Tiina Kuronen
järjestösuunnittelija
Suomen Luustoliitto ry
p. 050 442 3999
tiina.kuronen@luustoliitto.fi