LUO Next Step

eu euroopan aluekehitysrahasto -logo
Vipuvoimaa EU:lta
-

LUO Next Step

Materiaalit ja julkaisut

Hankkeen perustiedot

  • Toteutusaika: 1.8.2016 – 30.6.2019
  • Kohderyhmä: Yritykset, jotka haluavat kehittää uutta liiketoimintaa ja uusia toimintatapoja luonnonvarojen kestävästä käytöstä sekä LUO-verkoston koulutus- ja tutkimustoimijat
  • Toteuttaja: Hankkeen päätoteuttaja on HAMK ja osatoteuttajat ovat Helsingin yliopiston Lammin biologinen asema, Luonnonvarakeskus Luke ja Suomen ympäristöopisto Sykli
  • Toimialue: Kanta-Häme

Tapahtumat

Hankkeen yhtenä tavoitteena on luonnonvara-alan asiantuntijaverkoston yhteistyön lisääminen yritysten kanssa sekä alueen oppimis ja tutkimusympäristöjen kehittäminen. Yhteistyötä pyritään lisäämään verkostojen kehittämisellä ja luomalla mahdollisuuksia pohtia uusia avauksia bio- ja kiertotalouteen esimerkiksi seminaareissa ja työpajoissa. Tältä sivulta löydät esittelyjä hankkeen aikana toteutetuista tapahtumista sekä lisätietoa tulevista tapahtumista.

Tulevat tapahtumat:

 

Menneet tapahtumat:

Reseptejä biotalouteen-tapahtuma 29.11.2018 Hämeenlinnan korkeakoulukeskuksessa keräsi runsaslukuisen yleisen kuulemaan biotalouden projektien toimenpiteistä ja tuloksista tutkimuksen ja kehittämisen saralla.

Katso aamupäivän Tiedetreffit -osuuden striimi osoitteesta http://www.hamk.fi/resepteja-biotalouteen

Tapahtuman ohjelma:

Verkostoitumistapahtuma Hämeenlinnassa 11.4.2018

LUO Next Step-hanke ja Hämeen Yrittäjät järjestivät yhteistyössä yrittäjille suunnatan verkostoitumistapahtuman Hämeenlinnan korkeakoulukeskuksessa 11.4. Tapahtumassa inspiroivan yrittäjän puheenvuoron piti Timo Sollo Sollon Kodit ja Kiinteistöt Oy:stä, jonka jälkeen osallistujat jakaatuivat työpajoihin kuulemaan mm. tietosuojasta ja kiertotalouden mahdollisuuksista. Kiitos kaikille osallistujille! Alta löydät ohjelman ja kuvia tapahtumasta.

Verkostoitumistapahtuma, Hämeenlinnan korkeakoulukeskus_11.4.2018.pdf

verkostoitumistapahtuma ihmisia auditoriossa

Lähellä Maaseutu – Lähellä Kaupunki -seminaari

HAMKin Biotalouden tutkimusyksikkö ja LUO Next Step- hanke järjestivät aluekehittämisen huippuseminaarin, jossa ylitettiin kaupunki-maaseutu rajapinta ja etsittiin mahdollisuuksia kestävään yhteiskuntaan mm. älykkyydestä ja biotalouden arvonmuodostuksesta. Puhujina olivat muun muassa aluekehittämisestä vastaava johtaja Tapani Pöykkö HAMKista, kaupunki- ja aluekehityksen asiantuntija Timo Aro MDI Oy:stä sekä tutkimusprofessori Sirpa Kurppa Lukesta. Kiitos kaikille seminaariin osallistuneille. Alta löydät päivän ohjelman ja esitykset.

Lähellä Maaseutu_Lähellä Kaupunki_seminaariohjelma.pdf
Onko kaupungistuminen maaseudun pelastusrengas 31.1.2018 HAMK.pdf
älykkäät pitäjät final.pdf
Biotalous_arvoa maalla ja kaupungissa_Hämeenlinna30.1.2018.pdf

lahella maaseutu -seminaari puhuja puhuu auditoriossa

lahella maaseutu -seminaari esiintyja puhuu auditoriossa

Lähellä Maaseutu – Lähellä Kaupunki -seminaarissa puhujina olivat mm. alukehityksestä vastaava johtaja Tapani Pöykkö. HAMK ja kaupunki- ja aluekehityksen asiantuntija Timo Aro MDI Oy:stä

Biotalouden uudet trendit Hämeessä- seminaari

LUO Next Step-hanke kokosi Hämeen alueen toimijoita Biotalouden uudet trendit Hämeessä-seminaariin Visamäen korkeakoulukeskukseen. Seminaarissa Pirkko Hämäläinen kertoi yrityksensä Vuohelan herkun menestystarinan ja Valion Essi Hanhinen esitteli Riihimäen uuden välipalatehtaan toimintaa. Samalla juhlistettiin 20-vuotiasta bio- ja elintarviketekniikan koulutusta ja esiteltiin käynnissä olevia tutkimushankkeita.

Kiitos kaikille seminaariin osallistuneille! Alta löydät päivän ohjelman.

Biotalouden uudet trendit Hämeessä_ohjelma.pdf

KIERTOTALOUS käytäntöön – Syklin työpajassa 

Puuttuuko yrityksesi sivuvirroilta hyödyntäjä?
Olisiko sinulle hyötyä toisen yrityksen ylimääräisistä materiaaleista?
Haluatko olla mukana edistämässä kiertotaloutta Riihimäen seudulla?

Syklin työpajassa pääset esittelemään oman yrityksesi toimintaa ja tutustumaan muiden lähialueen yritysten ylijäämämateriaaleihin. Tarkoituksena on löytää lähialueen hyödyntämättömät sivuvirrat.

Varaa aika kalenteristasi!

Aika: Tammikuu 31, 2017 Klo 12.30 – 16
Paikka: Suomen ympäristöopisto Sykli, Riihimäki

Työpaja tarjoaa:

  • uutta tietoa ja uusia toimintatapoja
  • säästöä kustannuksissa
  • uusia yhteistyökumppaneita ja uutta liiketoimintaa

Verkostoidu ja löydä sopivat kumppanit! Tilaisuus on maksuton.

Lisätietoja ja ilmoittautuminen viimeistään 17.1.2017:
Päivi Kivistö, 050 564 4979, etunimi.sukunimi@sykli.fi

Kiitos kaikille tapahtumaan osallistuneille. Alta löydät päivän esitysmateriaalin.

Esitysmateriaalit_31012017.pdf

Arkisto

Opinnäytetyöt

Emilia Leppänen, Lähiruuan lisäämisen haasteet Kanta-Hämeen julkisissa suurkeittiöissä, 2018.

Paul Ruth, Evaluation of the properties of Finnish hops, 2018. (Toimeksiantaja Luke)

Menneitä tapahtumia

KUTSU – Uusia tuotteita ammattikeittiöihin jatkuu

Marraskuussa järjestetyssä innovaatioiltapäivässä päästiin hyvään vauhtiin uusien lähiruokatuotteiden ideoinnissa. Nyt on tarkoitus jatkaa tätä työtä, niin että syksyllä voisimme viettää seudullista lähiruokapäivää.

Aika: maanantai 3.4.2017 kello 12.00-15.00

Paikka: Hämeenlinnan korkeakoulukeskukseen, Visamäki, A-rakennus, Synteesi -kokoustila

Toivottavasti pääsette mukaan jatkamaan keskusteluja. Kaikki uudet toimijat ovat myös tervetulleita.

Oheisesta linkistä pääset ilmoittautumaan tapahtumaan. Teethän sen viimeistään 29.3.

https://link.webropolsurveys.com/S/AB02998E40E954E1

Lisätietoja: projektipäällikkö Laura Vainio 050 574 4555

TERVETULOA!

KUTSU – Uusia tuotteita ammattikeittiöihin

Onko sinulla:

  • hyviä ruokatuotteita tai -raaka-aineita, joille etsit myyntikanavia?
  • laitteistoja tuotteiden jatkojalostukseen?
  • ideoita uusista tuotteista tai toimintatavoista?

Olisiko tässä sinulle paikka uuteen liikeideaan? Tule mukaan ideoimaan ja synnyttämään yhteistyötä innovaatioiltapäivään.

Aika: maanantai 21.11.2016 kello 12.00-15.30
Paikka: Hämeenlinnan korkeakoulukeskus, Visamäki, C-rakennus, Auditorio:  Vankanlähde 9, Hämeenlinna

Paikalle toivotaan yrittäjiä ruokaketjun eri vaiheista, muita toimijoita tai muuten vaan asiasta kiinnostuneita.

Tilaisuuteen on vapaa pääsy, mutta vaatii ilmoittautumisen kahvitarjoilun järjestämistä varten.

Ilmoittautuminen alla olevan linkin kautta tai projektipäällkkö Laura Vainio 050 574 4555.

https://www.webropolsurveys.com/S/A195B8E901670765.par

TERVETULOA!

LUO Next Step yhteistyössä ArvoBio ja Optifel –hankkeiden sekä Hämeenlinna seudun ruokapalveluiden tarjoajan Tekme Oy:n kanssa.

Kiitos kaikille osallistujille. Alta löydät päivän esitysmateriaalin.

LUO Next Step_esitys.pdf
ArvoBio_esitys.pdf
Optifel_esitys.pdf

LUO Next Step -hankkeen ohjausryhmä

  • Luonnonvarakeskus Luke, Jutta Kauppi
  • Helsingin yliopisto, Lammin biologinen asema, Janne Sundell
  • Suomen ympäristöopisto Sykli, Eeva Hämeenoja (ohjausryhmän pj.)
  • Hämeen liitto, Minna Takala
  • Linnan kehitys Oy, Hanna Willner
  • Riihimäen tilan ja kehitys Oy, Mika Herpiö
  • Forssan yrityskehitys Oy, Hannu-Heikki Saarinen
  • Tekme Oy, Petri Mölsä (8.2.17 alkaen tilalla Karri Mikkonen)
  • Fortum Oy, Reetta Anderson
  • Orastava Aurinko Oy, Irmeli Vinnikainen
  • HAMK, Mona-Anitta Riihimäki
  • HAMK, Martti Majuri
  • HAMK, Marjatta Kariniemi
  • HAMK, Laura Vainio

Hankkeen työpaketit

Työpaketti 1

Uuden liiketoiminnan kehittäminen: case elintarvikealan yritykset

Työpaketissa luodaan toimintamallia koulutus-tutkimus-yritysyhteistyölle seuraavien toimenpiteiden kautta:

  • opetus- ja tutkimusalustojen toimintojen kehittäminen yhdessä eri toimijoiden kanssa
  • virtuaalisten alustojen kehittäminen toimintamallin ja toimintaympäristöjen tueksi
  • uuden biotalouden tutkimusympäristön ja sen toimintojen suunnittelu
  • käytännön kokeilujen toteuttaminen ja toimintamallin testaaminen yhdessä elintarvikealan yritysten kanssa

Mitä työpaketissa on tehty? Esimerkkejä työpaketin toimista: 

Bio- ja elintarviketekniikan opiskelijat prosessoivat mäskiä Luonnonvarakeskuksen koehallissa Jokioisissa osana tuotekehitysmoduulia ja LUO Next Step- hankkeen yhteistyötä Ideal Grain Oy:n kanssa. Idealgrain Oy tutkii panimoiden mäskin optimaalisia hyötykäyttömahdollisuuksia elintarvikkeiden raaka-aineena.

Opiskelijoita olivat ohjaamassa Ideal Grain Oy:n Juha Teerimäki sekä luonnonvarakeskuksesta Maarit Mäki, Tuija Peltomäki ja Paula Laaksonen.

Lue juttu aiheesta Aitoja Makuja- verkkolehdestä

Helsingin yliopiston Lammin biologinen asema on hankkeen aikana kehittänyt yhteistyössä HAMKin ja yritysten kanssa mittalaitetta peltojen valumavesien ravinteiden määrittämiseen. Lue lisää.

Työpaketti 2 

Uuden liiketoiminnan kehittäminen: case ympäristöliiketoiminta

Työpaketin ensimmäisessä osassa vahvistetaan pk-sektorin kiertotalous- yrittäjyyttä seuraavien toimenpiteiden kautta:

  • alueen kiertotalouden kokonaiskuvan luominen ja kehityshaasteiden tunnistaminen
  • uusien verkostojen ja toimintatapojen rakentaminen kiertotalouden alalle
  • materiaalivirtakartoitukset alueen yrityksissä sekä tähän liittyvät kehittämisehdotukset ja työpajatyöskentely
  • palvelutoimintojen ja tuotantokonseptien kehittäminen alan yrityksissä

Mitä työpaketissa on tehty? Esimerkkejä työpaketin toimista:

Sykli järjesti ensimmäisen FISS (Finnish Industrial Symbiosis System) -toimintamallilla toteutetun Kiertotalous käytäntöön -työpajan Riihimäellä. Koolla oli innostunut joukko Kanta-Hämeen merkittävimpiä kiertotaloustoimijoita ja asiantuntijoita sekä teollisista symbiooseista kiinnostuneita alueen yrityksiä.

YHTEYSTIEDOT

LUO-VERKOSTO TWITTERISSÄ

Kinkkutemppu on askel kohti maailmaa, jossa ei ole kaatopaikkoja #kinkkutemppu #kiertotalous - https://t.co/5d1BKG7Hb8

#kiertotaloushaku aukeaa tänään #kokeilunpaikka https://t.co/iIlWeQyE9g

Ilmastonmuutoksen torjumiseksi: Kestävät elämäntavat - Sitoumus2050 https://t.co/3seovmDNnc

Seuraa Reseptejä Biotalouteen tapahtuman Tiedetreffejä osoitteessa https://t.co/gcEdTQ7RGN #digitalisaatiollaluonnonvaratbiotalouteen @HamkBiotalous

Koko päivä biotaloutta ensi viikon torstaina Hämeenlinnan korkeakoulukeskuksessa! Ilmoittautuminen https://t.co/iN5gJbu80W. #biotalous #hamk #projektit

Miten monipuolinen ohjelma Reseptejä biotalouteen -tapahtumassa 29.11! #biotalous #hamk @HamkBiotalous

Reseptejä biotalouteen -tapahtuman ohjelma ja ilmoittautuminen tapahtuman sivuilla. Ilmoittaudu heti mukaan! #hamk #biotalous @resepteja @HamkBiotalous https://t.co/vlXIAzP8Ks

Ruokajärjestelmästä pudonneille porkkanoille käyttöä jatkojalostuksella! #jatkojalostus #porkkana #luke #luonextstep https://t.co/woMHgXY950

Biokaasusta uusia ansaintamahdollisuuksia. #biokaasu https://t.co/dQGQ83gNsx

Reseptejä biotalouteen -tapahtuma Hämeenlinnan korkeakoulukeskuksessa 29.11. Tarjolla monipuolinen kattaus biotalouden tutkimus- ja kehittämishankkeita. Ilmoittaudu heti mukaan: https://t.co/o2UmBjLuCt #biotalous #tapahtuma

Kuntien ilmastotavoitteet ja -toimenpiteet Sitran julkaisussa. #ilmastotavoitteet #kunnat https://t.co/YCEPPtd1Fi

Suomen kiertotalouden tiekarttaa päivitetään. #kiertotalous https://t.co/uU7hjfiH0X

Ympäristöministeriö > IPCC: Ilmasto lämpenee hälyttävällä vauhdilla https://t.co/LGIgbJysfE

Mennään metsään -viikko alkoi, Ylen kanavilla hurja määrä metsäaiheisia ohjelmia! https://t.co/ByyjQRdsdu

Syksyn 2018 #loydakiertotalous tapahtumat: https://t.co/l3Uf87ZlsC

Mitä voimme tehdä oman kulutuksemme vähentämiseksi: #kiertotalous @nollahukka

Otso Sillanaukeen 5K:n malli: #nollahukka #kiertotalous

Otso Sillanaukeen #nollahukka puheenvuoro aloittaa #frush2018 toisen päivän! @nollahukka

#Frush2018 käynnissä Forssan Kehräämöllä. Tervetuloa ständille! #forssa #luonextstep #hamkbiotalous

Nollahukka tekee #kiertotaloudesta arkea - LUO Next Step on mukana mahdollistamassa Otso Sillanaukeen #nollahukka esitystä @FRUSH2018

FRUSH@FRUSH2018

Torstaina puhujana muun muassa Otso Sillanaukee, joka tulee kertomaan, kuinka @nollahukka tekee kiertotaloudesta arkea. https://t.co/L5bQtC785I

HÄMEEN AMMATTIKORKEAKOULU