Hyppää sisältöön
Home Tutkimus Hankkeet Matkalla kasvuun

Matkalla kasvuun

Matkalla kasvuun -yhteistyöhanke on maaseudulla toimivien matkailualan yritysten ja matkailusidonnaisten toimijoiden yhteistyöhanke, joka toteutetaan Kanta-Hämeessä.

Perustiedot

Hankkeen perustiedot

 • Toteutusaika: 1.9.2016 – 31.12.2018
 • Kokonaiskustannukset: 52 132 €
 • Rahoittaja: Hämeen ELY-keskus
 • Toimialue: Kanta-Häme

Matkalla kasvuun -yhteistyöhanke on maaseudulla toimivien matkailualan yritysten ja matkailusidonnaisten toimijoiden yhteistyöhanke, joka toteutetaan Kanta-Hämeessä. Verkostoitumisen ja yhteistyön avulla edistetään kohderyhmän toimijoiden yhteistyötä ja verkostoitumista oman alan ja toimialat ylittävien yritysten, oppilaitosten ja muiden toimijoiden kanssa. Hankkeessa edistetään sähköistä liiketoimintaa digitalisoinnin avulla, luodaan yhdessä uusia luonto-, ruoka-, kulttuuri- ja hyvinvointimatkailutuotteita ja -palveluita ja löydetään niille oikeat kotimaiset ja kansainväliset asiakkaat ja jakelukanavat. Tuotekehitystyössä huomioidaan kestävän kehityksen periaatteet. Hankkeessa edistetään markkinoinnin valmiuksia ja sitä kautta uusien, kilpailukykyisten tuotteiden ja palveluiden lanseeraamista kotimaisille ja kansainvälisille markkinoille markkinointiviestinnän keinoin, huomioiden VisitFinlandin valitsemat pääkohdemaat. Hankkeen hakijana on Koulutuskuntayhtymä Tavastia ja yhteistyökumppanina Hämeen ammattikorkeakoulu Oy sekä Hämeen liitto ja Kanta-Hämeen kunnat ja kaupungit.

Toimenpiteet

Alkukartoitus/loppukartoitus
Tasokkaat valmennukset ja työpajat

 • Yhteistyö Visit Finlandin kanssa; tuoteteemat, matkanjärjestäjä- ja mediavierailut, valmennukset
 • Laatutonni-valmennus, Haaga-Perho -yhteistyö

Tutustumiskäynnit hankkeessa mukana oleviin yrityksiin, 4-5 päivää
Opintomatkat

 • 2 (3) ulkomaan matkaa ja 2 kotimaan matkaa

Asiakashankintamatkat; messut, workshopit, vierailut
Tuotemanuaali uusista tuotteista ja kartta
Kestävän kehityksen kriteerit

Lue lisää: hankkeen_toimeenpiteet.pdf

Mukana olevat yritykset

​Hankkeessa on mukana noin kolmekymmentä kanta-hämäläistä matkailualan yritystä.

Forssan seutu,  4 yritystä
Hämeenlinnan seutu, 24 yritystä
Riihimäen seutu/Loppi,  5 yritystä
Yhteensä 33 yritystä ja toimijaa

Kysy lisää mukana olevista Anne Ojaselta (anne.ojanen@kktavastia.fi) tai pyydä päästä mukaan suljettuun Matkalla kasvuun -yhteistyöhankkeen facebook-ryhmään.

Ajankohtaista

Ajankohtaista

Ilmoittaudu mukaan Japanin JATA-matkailumessuille

Syksyn 2018 opintomatkan kohdemaaksi on valikoitunut Visit Finlandinkin pääkohderyhmä eli Japani.  Tavoitteena on huipentaa Matkalla kasvuun -yhteistyöhankkeen toimenpiteet lähtemällä yhdessä ainutlaatuiselle opinto- ja myyntimatkalle maailman suurimpaan myynti- ja messutapahtumaan JATAAN, Tokioon.

Matkan ajankohta on 18.-23.9.2018. Ilmoittaudu mukaan viimeistään maanantaina 4.6.2018 klo 14:00 Annelle, anne.ojanen@kktavastia.fi.  Ilmoittautumisen yhteydessä kerro lähtijöiden nimet samassa muodossa kuin ne on merkitty passiin ja mahdollinen toive yhden hengen huoneesta. Huomioithan, että ilmoittautuminen on sitova.

Maaseutumatkailuseminari 21-22.3. Asikkalassa

Lähde mukaan luomaan verkostoja Valtakunnalliseen maaseutumatkailuyrittäjien ja -kehittäjien seminaariin Asikkalaan 21. – 22.3.2018! Seminaarin teemana on Uudet tuulet ja uudistuminen. Seminaarin lisäksi ohjelmaan kuuluu iltajuhla sekä tutustumisretki Päijät-Hämeen matkailukohteisiin. Retkivaihtoehtoja on neljä, joista jokainen osallistuja saa valita mihin haluaa osallistua.  Seminaariohjelma.pdfRetket.pdfIltajuhla.pdfIlmoittaudu mukaan viimeistään ensi keskiviikkona 21.2. klo 16 mennessä anne.ojanen@kktavastia.fi tai puh. 050 4400 448

Kevään 2018 toimenpiteet

ViikkoPäivämääräAihe / valmentaja / tapahtuma
318. – 21.1.Matka 2018 messut
530.1.Kv-valmennus, Marjo Ranta-Irwin
66.2.Kv-valmennus, Birgitta Palmqvist
9 Hämeen hiihtoloma
105. – 8.3.Opintomatka Berliiniin
11ke 14.3.Japanin uudet asiakasryhmät ja markkinointikanavat
Kari Halonen, Toolbox
1221. – 22.3.Valtakunnallinen maaseutumatkailuseminaari, Asikkala
15ke 11.4.Verkkokauppa
klo 9 – 11 TIetotalo, Jari Auranen
klo 12 – 14, Johku, Sami Hänninen
1620. – 22.4.Tampereen Supermessut
AvoinAvoinHäme-menu työn loppuun saattaminen
1725.4.Katsaus valmismatkalakiin ja tuotekehitystyön viimeistely
Soila Palviainen, Entra Oy
2015.5.TripAdvisor ja somen kertausta
Kirsi Mikkola, Sähköinen Liiketoiminta Suomi

Kunkin päivän tarkemmat sisällöt ja valmennuspaikat ilmoitetaan lähempänä ajankohtaa.

Kansainvälisyyteen liittyvät valmennukset tammi-helmikuussa

Visit Finland Akatemian kansainvälistymisvalmennusten tarkoituksena on tarjota käytännönläheinen tietopaketti matkailuyrityksen kansainvälistymiseen liittyviin kulmakiviin ja haasteisiin pk-yrityksille. Työpajat tarjoavat matkailuyrittäjälle konkreettisia vinkkejä ja tuoreita eväitä tuotetta, hinnoittelua ja jakeluteitä koskevissa valinnoissa sekä avaa sähköisten markkinointikeinojen viidakkoa.

1. päivä: ti 30.1.2018, Koulutuskuntayhtymä Tavastia, Hattelmalantie 25, I-rakennus, Punaportin 2. krs,  luokka 218, Birgitta Palmqvist, Birgitta Palmqvist Production. Kansainvälistymisvalmennuksen ensimmäisen päivän fokuksena tuote- ja markkinatuntemus käytännönläheisesti luentojen ja työpajojen muodossa. Aiheina mm. vientikelpoisuus, laadun portaat, tuotetyypit, tuotekehitysprosessi, kohderyhmät, tuotekortti sekä jakeluporrashinnoittelu. Työpajatyöskentely tapahtuu parityönä tai pieniryhmissä, riippuen ryhmän koosta. Päivän konkreettinen tulos: hissipuhe, tuotekortti. Visti Finlandin Kansainvälistymisopas toimii valmennuksen selkärankana.

2. päivä: ti 6.2.2018, Koulutuskuntayhtymä Tavastia, Hattelmalantie 25, I-rakennus, Punaportin 2. krs,  luokka 219, Marjo Ranta-Irwin, Blueberry Consulting. Kansainvälistymisvalmennuksen toisena päivänä valmennuksen teoriaosuuksien aihealueina ovat sähköiset myynti- ja markkinointikanavat, myyntitilaisuudet ja messut, kansainväliset media- ja matkanjärjestäjävierailut. Käytännön työpajat koskevat tuotekortteja ja matkailutuotteen kansainvälisen asiakkaan digitaalista palvelupolkua. Työpajoissa työskentely on joko pari- tai ryhmätyöskentelyä ryhmän koosta riippuen.

Resurssiviisauskartoitukset, “Kestävä kehitys tuo menestystä”

Syksyllä 2017 ”Matkalla kasvuun” – hankkeessa tehdään Resurssiviisaus -kartoituksia HAMK kestävän kehityksen koulutusohjelman toimesta Kanta-Hämeen alueen maaseutumatkailuyrityksille, tarkempi ajankohta on marras-joulukuun 2017 aikana.

Resurssiviisaus -kartoituksilla on tarkoitus antaa yrityksille mahdollisuuksia ohjata omaa toimintaan kestävämpään, taloudellisesti kannattavampaan ja vastuullisempaan suuntaan, sekä luoda yrityksille kestäviä markkinointi-ideoita, joilla markkinoida kestävää matkailua.

Resurssiviisaus -kartoituksessa tarkastellaan erilaisia yrityksen resursseja, kuten energian käyttöä, jätteiden syntyä ja hyödyntämistä, tilaresursseja, yrittäjän ja työntekijöiden hyvinvointia jne. Yrittäjä saa itselleen kartoituksen tuloksen ja voi sen perusteella miettiä oman yrityksensä nykytilaa ja tehdä suunnitelmia tulevaisuuteen.

Jos yrityksesi on kiinnostunut osallistumaan resurssiviisaus kartoitukseen, ilmoittaudu rohkeasti mukaan, mutta viimeistään syyskuussa 2017!

Tässä linkki ILMOITTAUTUMISLOMAKKEESEEN.

Jos Teillä herää kysymyksiä resurssiviisaus -kartoitukseen liittyen, voitte olla yhteydessä Ulla-Maija Knuuttiin p. 046 8567699 (ulla-maija.knuutti@hamk.fi) tai Sanna Hakkaraiseen p. 050 574 5480 (sanna.hakkarainen@hamk.fi).

Tuotekehitysvalmennus

Matkalla kasvuun -yhteistyöhankkeen tuotekehitysvalmennukset käynnistyvät. Tervetuloa mukaan!

Aika                     ti 5.9.2017 klo 8:45 – n. 15:30

Valmentaja        Soila Palviainen, Entra Oy

Oma kannettava tietokone kannattaa ottaa mukaan! Ilmoittautumiset viimeistään to 31.8. klo 16 mennessä, anne.ojanen@kktavastia.fi.   Visit Finland -akatemian tuotekehityskokonaisuuteen kuuluu syksyn aikana viisi valmennuspäivää, Tarkastathan, että kalenterissasi on jo seuraavat päivät: 19.9., 26.9., 3.10. ja 25.10.

Blogi

Matkalla kasvuun -hankkeessa kirjoitetaan hankkeessa mukana olevista yrityksistä blogikirjoituksia. Sovi tapaaminen p. 050 5745 063 (HAMK, Kirsi Sippola). Blogin kirjoittaminen sisältyy hankkeeseen ja on mukana oleville yritykselle maksuton.

Syksyn 2017 ohjelma

matkalla kasvuun syksyn 2017 ohjelma

Laatutonni

Matkalla kasvuun -yhteistyöhanke tarjoaa hankkeessa mukana oleville mahdollisuuden osallistua Haaga-Perhon järjestämään 3 päivän Laatutonni-valmennukseen. ”LAATUTONNI – ainutlaatuinen tilaisuus nostaa osaamista kansainväliselle tasolle! Laatu ja erinomainen asiakaspalvelu takaavat yrityksen menestyksen tämän päivän haasteissa. Haaga-Perho ja Visit Finland haastavat suomalaiset matkailuyritykset ja -alueet Laatutonni-koulutukseen.” www.visitfinland.fi

Ilmoittaudu Leena Puumalaiselle viimeistään ma 12.6.2017 tai soittamalla puh. 050 3050 651.

Keväällä 2017 toteutetaan useita yritysvierailu- ja tutustumispäiviä Kanta-Hämeen matkailukohteisiin ja -yrityksiin. Tule mukaan! Kysy lisää Anne Ojaselta Tavastiasta.

Matkalla kasvuun hanke on päässyt mukavasti käyntiin. Mukaan on tullut kolmisenkymmentä matkailualan yritystä Kanta-Hämeestä.

Kevään aikana on menossa mm. sähköisen liiketoiminnan koulutuksia. Kysy lisää Anne Ojaselta.  (anne.ojanen@kktavastia.fi)

Tapahtuneita 2016 loppuvuodesta ja 2017 alkuvuodesta:

 • Alkukartoitukset
 • Nettisivujen kartoitus
 • Tiedottaminen
 • Yrityskohtaiset soitot
 • Infotilaisuudet
 • Digitaalinen markkinointi ja sähköinen liiketoiminta, kilpailutus, aikataulutus ja käynnistäminen
 • Verkostoitumismatka Viroon 9.-10.1.2017 valmistelu ja kilpailutukset
 • Valtakunnallisen Maaseutumatkailuseminaarin järjestettävän opintomatkan suunnittelu
 • Oppilaitos- ja yritysyhteistyön selvityksen käynnistäminen

Materiaalit

Materiaalit

Matkalla kasvuun hankkeen esitysdiat: hanke-esittely.pdf

Ohjausryhmä

Ohjausryhmä

Timo Kukkonen, Hämeen ELY-keskus
Raija Ruusunen, Karelia AMK, Rural Finland
Minna Takala, Hämeen liitto
Ismo Hannula, Hämeenlinnan kaupunki
Ilpo Pölönen, Hämeen ammattikorkeakoulu Oy
Tuovi Korkeakoski, Ammattiopisto Tavastia
Arto Ruhala, Koulutuskuntayhtymä Tavastia​

Yhteystiedot

Leena Puumalainen