Hyppää sisältöön
Home Turo Nylund: ”Joukosta erottuvat eivät välttämättä ole niitä suulaimpia”

Turo Nylund: ”Joukosta erottuvat eivät välttämättä ole niitä suulaimpia”

Entisenä opiskelijana Turo Nylund tuntee opiskelun arjen ja nykyisenä ohjelmistoalan yrittäjänä asiakkaiden tarpeet. Tästä lähtökohdasta on syntynyt yhteistyö, joka on syventänyt opiskelijoiden osaamista ja tuonut Turolle ja hänen asiakkailleen monta HAMKista ponnistanutta ammattilaista.

Teksti ja kuva: Jaana Siljamäki

”Yrittäjän näkökulmasta hedelmällinen tapa toimia opiskelijoiden kanssa on pidempi tie. Ei se ole se valmistumisen hetki, vaan on hyvä, jos pääsee näkemään, miten opiskelija käytännössä asioita ratkaisee ja käyttäytyy.

Se ei oikein hyvin toimi, että opiskelijoille heitetään jokin idea ja katsotaan parin kuukauden päästä, mitä tuli. Yhteistyön on oltava tiiviimpää, ja palautetta on hyvä saada puolin ja toisin. On kuitenkin hyvä muistaa, että työnantaja on kiinnostunut lopputuloksesta, ei siitä koulun prosessista opintopisteineen ja muine käytäntöineen.

Valmistumiseni jälkeen yhteys HAMKiin ei ole katkennut oikeastaan ollenkaan. Olin hetken palkkalistoilla projektiassistenttina, projektinvetäjänä ja ohjelmistokehityksen opettajana, ja olen jatkanut vierailevana luennoitsijana täysipäiväiseksi yrittäjäksi siirtymisen jälkeen.

Opiskelijat oppii tuntemaan siellä luennoilla ja työelämäprojekteissa. Saattaa mennä vuosikin, että yhteyttä ei ole, mutta sitten jostain yhteydestä tutuksi tulleet opiskelijat tarttuvat vaikka opinnäytetyöaiheeseen tai harjoittelumahdollisuuteen. Minua motivoi se, että pystyn tarjoamaan oppimisen paikkoja ja tarjoamaan opiskeluarjesta poikkeavaa työelämäyhteistyötä paitsi oman yritykseni, myös yritykseni asiakkaiden kanssa.

Ohjelmistoala on siitä vaativa, että uutta tietoa joutuu omaksumaan jatkuvasti. Sitä taitoa opiskelijoilta ja potentiaalisilta työntekijöiltä kaipaa. Koko homma on oikeastaan sitä, että etsitään useita ratkaisuvaihtoehtoja asiakkaiden ongelmiin.

Asiakkaat voivat olla miltä toimialalta hyvänsä. Yksi tyypillinen palvelu, mitä teemme, on työajanseuranta. Siinä pitää aidosti tuntea kohderyhmä, jotta siitä tulee toimiva. Toisena esimerkkinä voisin mainita koiranomistajille toteuttamamme palvelun, jossa kyllä oppi koiraihmisten ajattelusta jotain.

Asiakkaan kanssa kommunikointi on tärkeää, ja tekninen ratkaisu on lopulta aina melko pieni osa kokonaisuutta. Koodareilta toivon, että kuunnellaan asiakkaan tarve, eikä lähdetä ratkaisemaan asiaa vain joillain trendikkäillä jutuilla. Tähtäimessä on kuitenkin pitkäaikainen yhteistyö.

IT-alalle päätyvät ovat vähän omanlaisiaan persoonia. Työnantajan näkökulmasta joukosta erottuvat eivät välttämättä ole niitä suulaimpia. He vaan tekevät sen hommansa, ja monesti erityislaatuisuus tulee ilmi, kun pääsee kahden kesken juttelemaan. Mitään numeroita en katso, ne eivät vaikuta millään tapaa.

Mitään numeroita en katso, ne eivät vaikuta millään tapaa.

En itsekään ole ihminen, joka on mielellään esillä, ne tilanteet eivät kiinnosta ja voivat olla ahdistaviakin. En tiedä, miten opettajankin hommaan loppujen lopuksi päädyin, ja olivathan ne tilanteet aluksi outoja. Koen, että omalla alalla rauhallisuus on ihan hyväksi.

Tulevaisuudessa voisin tehdä enemmän jotain, mikä liittyy ohjelmistokehityksen osaamisen valmentamiseen. Sellainen mestari-kisälli -asetelma on pyörinyt mielessä, vaikka se on kyllä vaikeasti skaalattavissa. Meidän alalla on paljon pikakursseja ja pirstaleista tietoa internetissä. Parempi tapa voisi olla se, että kokeneempi kaveri rinnalla jakaa tietoa.

En ole tähdännyt yrittäjyyteen, mutta se on ihan hyvä tapa tehdä sitä, mitä teen. Yrittäjyys tuli oman tekemisen rinnalle, kun osallistuin kumppaneiden kanssa puhelinsovelluksen ideakilpailuun. Saatu rahoitus velvoitti Y-tunnuksen hankkimiseen. Nyt minulla on neljä työntekijää, joista kolme on HAMKista valmistuneita.

Minusta yrityksen ei ole pakko olla kasvuhakuinen.

Minusta yrityksen ei ole pakko olla kasvuhakuinen. Onhan se kivaa, jos liikevaihto kasvaa, mutta haluan ymmärtää, mistä ne rahat tulevat ja mihin ne menevät. Olen myös välttänyt isommat epäonnistumiset. Minusta on hienoa, että toiminta hiljalleen kasvaa, eikä ketään ole tarvinnut potkia pois, jos on ollut hiljaisempia aikoja.

Olen valinnut tämän alan vaan kiinnostuksen pohjalta. Olen syntynyt sellaiseen aikaan, jossa tekniikka on ollut arkea. Oli pelailua, joitain nettisivuja tein omiin harrastuksiin. En usko, että moni oikeasti tietää, millaiseen paikkaan hakee, kun hakee opiskelemaan. En tiennyt minäkään, vaan se mikä tuntui mielekkäältä, ajoi eteenpäin.”

Turo Nylund

  • Syntynyt 1988 Lopella.
  • Valmistunut tietojenkäsittelyn tradenomiksi HAMKista 2012.
  • Yrittäjä ohjelmistoalan yritys Sovelluskontti Oy:ssä Hämeenlinnassa.
  • Asuu Hämeenlinnassa.
  • Harrastaa liikuntaa ja ulkoilua.
  • Motto: Älä keskity tekemään asioita oikein vaan tekemään oikeita asioita.