Hyppää sisältöön
Home Valmistunut YAMK-opiskelija Tiina Mesiniemi: “Aina voi aloittaa opiskelun ja itsensä kehittämisen”

Valmistunut YAMK-opiskelija Tiina Mesiniemi: “Aina voi aloittaa opiskelun ja itsensä kehittämisen”

Tiina Mesiniemi valmistui joulukuussa 2023 Sosiaali- ja terveysalan kehittäminen ja johtaminen (Sosionomi YAMK) -koulutuksesta. Jo pitkään erilaisissa sosiaalialan tehtävissä työskennelleelle Tiinalle tämä koulutus oli selkeä valinta. Opinnot toivat vahvuutta ja varmuutta työhön sekä avasivat uusia mahdollisuuksia.

Millainen tausta sinulla oli, kun lähdit opiskelemaan tutkintoa?

Olin suorittanut Sosionomi (AMK) -tutkinnon vuonna 2008. Olin ajatellut, että kymmenen vuoden sisällä opiskelen lisää, mutta lapsiperhearki ja muuttunut työnkuva aiheuttivat sen, että lopulta aloitin uudet opinnot 14 vuotta edellisestä tutkinnosta. Aloittaessani opinnot työskentelin varhaiskasvatuksen lähiesihenkilönä. 

Miksi päätit hakea juuri tähän koulutukseen?

Työn kehittäminen on aina ollut minulle tosi tärkeää ja etsin opintoja juuri tämä ajatus edellä. Törmäsin HAMKin tarjontaan, joka on todella monipuolinen ja olen todella tyytyväinen, että pääsin HAMKiin opiskelemaan. Olen työskennellyt vuodesta 1998 asti erilaisissa tehtävissä sosiaalialalla, joten sosiaali- ja terveysalan kehittäminen ja johtaminen oli selkeä valinta minulle.

Miten kehityit opintojen aikana?

Opinnot alkoivat ajankohtana, jolloin samaan aikaan työssäni oli suuri kriisi varhaiskasvatuksen henkilöstön saatavuushaasteista johtuen. Opinnot olivat tervettä vaihtelua ja toivon kannattelua paremmasta tulevaisuudesta.

Opinnot alkoivat Työelämän murros -opinnoilla, joiden avulla kuva tämän päivän työelämän haasteista kirkastui monella tapaa. Haasteita on koko Suomessa ja työelämää täytyy kehittää edelleenkin, sillä uusi sukupolvi työelämässä on oman aikansa kasvatti, jonka odotukset ja toiveet työstä ja sen tekemisestä ovat jotain, mihin työelämän on hyvä vastata tai ainakin ymmärtää. Tähän voidaan myös liittää teknologia ja digitaaliset innovaatiot.

Koen, että sain vahvuutta ja varmuutta omaan nykyiseen työhöni sekä uutta osaamista, jota toivottavasti pääsen käyttämään tulevaisuudessa. Maailma on parempi, yksi valmistunut HAMKilainen kerrallaan.

Koen, että sain vahvuutta ja varmuutta omaan nykyiseen työhöni sekä uutta osaamista, jota toivottavasti pääsen käyttämään tulevaisuudessa.

Mikä opiskelussa oli parasta?

Parasta oli se, että sai itse etsiä tietoa, jota hyödyntää sekä yksilö- että ryhmätehtävissä. Lisäksi kaikki tehtävät pistivät miettimään asioita oman alan tai jopa tehtävän työn kautta. Ryhmätyöt aivan eri alan opiskelijoiden kanssa olivat todella antoisia! Myös lähiopetuksessa kaikki caset opettajien tai toisten opiskelijoiden kertomana olivat inspiroivia, samoin vierailevat luennoitsijat työelämästä. 

Oliko opinnot helppo yhteensovittaa muun elämän kanssa?

Tottakai opinnot vaativat ajanhallintaa ja itsensä johtamista. Otin tavoitteeksi, että valmistun kahdessa vuodessa, mutta loppujen lopuksi opinnot tuli suoritettua 1 vuodessa 4 kuukaudessa.

Olin joitakin pätkiä omasta työstäni opintovapaalla, jotta sain tehtyä opinnäytetyötä moduulitehtävien ohessa. Moduulien aikataulutus oli tosi selkeä ja realistinen, joten loppu on täysin itsestä kiinni. Kun aloittaa tehtävät ja suunnittelee, milloin niitä tekee, ja tekee myös, niin aikaa jää muuhunkin elämään. Ehkä ei kannata ottaa mitään muita isoja juttuja samaan aikaan, sillä tämä on kuitenkin loppujen lopuksi lyhyt aika opiskella ja palkintona on uusi osaaminen ja hieno tutkinto!

Millainen mielikuva HAMKista jäi opiskelupaikkana?

Motivoituneet, osaavat opettajat, joilla rautainen työkokemus ja uusin tieto työelämästä ja tutkimuksista. Tehtävät olivat sopivan haastavia, käytännönläheisiä ja niitä tekemällä oppi itsestään ja samalla kehittyi ja laajensi osaamistaan. Voin todella suositella HAMKia opiskeluun. Korkea laatu on ehkä sanapari, joka ensimmäisenä tulee mieleen.

Tehtävät olivat sopivan haastavia, käytännönläheisiä ja niitä tekemällä oppi itsestään ja samalla kehittyi ja laajensi osaamistaan.

Mitä haluaisit sanoa YAMK-opintoja suunnittelevalle?

Jos yhtään mielessä on itsensä kehittäminen ja jatko-opiskelu, niin hae. Välttämättä ei ensimmäisellä hakukerralla edes pääse opiskelemaan, mutta hakea kannattaa. Tämä avaa uusia mahdollisuuksia työelämässä ja opiskelu kannattaa aina. Ikärajaa ei ole – aina voi aloittaa opiskelun ja itsensä kehittämisen. Suosittelen näitä opintoja kaikille, jotka haluavat uutta osaamista työelämän johtamisesta ja kehittämisestä. Voit oivaltaa jotain, mitä et osaa arvatakaan. 

Olen todella ylpeä sekä uudesta koulutuksestani että osaamisestani.

Millä tavalla YAMK-opinnot ovat vaikuttaneet urapolkuusi?

Tällä hetkellä haaveilen uusista työhaasteista ja on jotenkin super-upeaa, että voin oikeasti katsoa ja myös hakea tehtäviin, jossa vaaditaan ylempi korkeakoulututkinto. Olen todella ylpeä sekä uudesta koulutuksestani että osaamisestani. Olen luottavainen, että pääsen vielä jatkossa työskentelemään uusien kehittämistä ja asiantuntijuutta vaativien tehtävien parissa.