HAMK edisti elintarvikealan yritysten data- ja kiertotalousosaamista – tuotoksena mm. kurkkuolutinnovaatio - Hämeen ammattikorkeakoulu
HAMK edisti elintarvikealan yritysten data- ja kiertotalousosaamista – tuotoksena mm. kurkkuolutinnovaatio
Opiskelijoita esittelemässä ideaa ja yleisöä kuuntelemassa

HAMK edisti elintarvikealan yritysten data- ja kiertotalousosaamista – tuotoksena mm. kurkkuolutinnovaatio

13.09.2023 16:36

Hämeen ammattikorkeakoulu (HAMK) ja Lounais-Hämeen Koulutuskuntayhtymä edistivät mikro- ja pk-yritysten osaamista datan, tiedolla johtamisen sekä sivuvirtojen hyödyntämisessä. Tuotoksena syntyi mm. idea kurkkuoluesta ja muita konkreettisia sivuvirtainnovaatioita kantahämäläisiin elintarvikealan yrityksiin.

Array

Lounais-Hämeen Koulutuskuntayhtymä ja HAMK toteuttivat yhdessä Data ja innovaatiot vihreän siirtymän tukena elintarvikealalla (DIVA) -hankkeen. Tavoitteena oli tukea Kanta-Hämeen elintarvikealan mikro- ja pk-yritysten polkua kohti vihreää siirtymää sekä yrittäjien muutoskyvykkyyttä. Yhdessä yhteistyöyritysten kanssa edistettiin yritysten osaamista datan hyödyntämisen parissa, tunnistettiin sivuvirtoja ja innovoitiin niistä uusia tuotteita.

DIVA-hanke alkoi kesken koronapandemian ja yksi hankkeen erityistavoitteista oli juuri tarjota Covid-19 pandemian vaikutuksista kärsiville elintarvikealan mikro- ja pk-yrityksille mahdollisuuden kehittyä eteenpäin dataa ja tiedolla johtamista sekä sivuvirtojen potentiaalia hyödyntäen vihreän siirtymän polulla.

Esimerkiksi forssalaisen OlutMylly Oy:n kurkkuolut sai ideansa HAMKin opiskelijoiden hackathonista. Kurkkuoluen pääraaka-aine on peräisin somerolaisen Talvisillan Tähkä ja Trekoolin sivuvirrasta eli kakkoslaatua olevista kurkuista. Samassa hackathonissa opiskelijatiimimme ideoivat myös muille elintarvikealan yrityksille aihioita sivuvirtojen jatkojalostamiseen. Tuloksena syntyi ideoita paitsi yksittäisille yrityksille, myös kahden yrityksen välisiä yhteisiä ideoita, joilla sivuvirrat käännetään uusien tuotteiden raaka-aineiksi. Tutustu Hackathonin tuotoiksiin ja kurkkuolueeseen  hankkeen verkkosivuilla.

Punaisena lankana hankkeessa toimi juuri kiertotalousajattelu eli se, että kaikki tuotteiden ja palveluiden tuottamiseen käytettävät materiaalikierrot hyödynnetään ja että tuotteet sekä palvelut suunniteltaisiin alusta alkaen kestävällä tavalla.

Hankkeen päätösseminaari pidettiin 15.8.2023. DIVA-hanketta rahoitettiin osana Euroopan Unionin Covid-19 pandemian johdosta toteuttamia toimia.

Lisätietoja

Anne-Mari Järvenpää
Tutkijayliopettaja, tenure track
HAMK Smart
Puh. +358400534131
anne-mari.jarvenpaa@hamk.fi

DIVA-hankkeen verkkosivut