Hyppää sisältöön
Home Eurooppa-yliopiston ja alueiden yhteistyö syvenee 

Eurooppa-yliopiston ja alueiden yhteistyö syvenee 

RUN-Eurooppa-yliopiston korkeakoulut ja niiden alueiden hallinnoissa toimivat kumppanit allekirjoittivat yhteisen tuenosoituksen aluekehittämisen edistämisen puolesta Portugalin EU-puheenjohtajakauden konferenssin ”European Universities: pioneering transformation in education, research and innovation” päätteeksi. Suomesta tuenosoituksen allekirjoittivat maakuntajohtaja Anna-Mari Ahonen Hämeen liitosta ja Hämeen ammattikorkeakoulun rehtori-toimitusjohtaja Pertti Puusaari.

RUN-Eurooppa-yliopiston toiminta-alueilla on samankaltaisia haasteita. Eurooppa-yliopiston korkeakoulut ja niiden toiminta-alueiden hallinnolliset kumppanit tunnistavat, että toimimalla yhdessä he voivat vahvistaa alueidensa elinvoimaisuutta, vetovoimaisuutta ja kilpailukykyä. Toimijat sitoutuvat edistämään yhteistä eurooppalaista aluekehittämistä alueiden tulevaisuuden osaamistarpeisiin vastaavan koulutuksen ja tutkimuksen kautta.

Lisäksi alueilla perustetaan neuvoa-antava ryhmä, joka tuo aluekehittämisen kantoja ja syötteitä Eurooppa-yliopiston toiminnalle. Kahdeksan RUN -Eurooppa-yliopiston muodostaman korkeakoulun ja niiden toiminta-alueiden aluehallinnon edustajien yhteinen tuenosoitus (Memorandum of Understanding, MOU) on viisivuotinen. 

Konferenssi järjestettiin 14.4.2021. Ilmoittautuneita oli lähes tuhat ympäri Eurooppaa. Ennen allekirjoitusta tapahtumassa kuultiin puheenvuoroja mm. Portugalin tieteestä ja korkeakoulutuksesta vastaavalta ministeriltä Manuel Heitorilta ja Euroopan komission koulutusosaston (EAC) pääjohtajalta Themis Christophidoulta. Molemmat korostivat Eurooppa-yliopistojen roolia pioneerina ja muutosvoimana eurooppalaisen korkeakoulutuksen uudistuksessa. 

Hämeestä puheenvuorot kuultiin Hämeen yrittäjien toimitusjohtajalta Juha Haukalta ja maakuntajohtaja Anna-Mari Ahoselta. Haukka totesi, että uutta liiketoimintaa rakennetaan erityisesti vihreiden, digitaalisten ja inklusiivisten arvojen ympärille. Hän myös lisäsi, että Eurooppa-yliopistot ovat muutoksentekijöitä, jotka vastaavat näihin tulevaisuuden osaamistarpeisiin.  

Myös Ahonen korosti, kuinka RUN-Eurooppa-yliopiston tuki ja toimet nivoutuvat tiiviisti Hämeen kestävään ja vihreään strategiseen aluekehittämiseen. Lisäksi hän korosti aluekehityksen keskeisenä tekijänä kansainvälistä yhteistyötä, joka fasilitoi innovaatioita ja kestävää kasvua alueella. 

RUN -Eurooppa-yliopiston muodostavat kahdeksan alueellista korkeakoulua kuudesta eri maasta: Irlannista, Alankomaista, Itävallasta, Unkarista, Portugalista ja Suomesta. 

Lisätietoja