Hyppää sisältöön
Home HAMKille ja Arctic Kultasuklaalle liikekumppanuustukea kaakaobisneksen kehittämiseen

HAMKille ja Arctic Kultasuklaalle liikekumppanuustukea kaakaobisneksen kehittämiseen

Hämeen ammattikorkeakoulu on saanut 38 000 euron suuruisen Finnpartnership-liikekumppanuustuen kestävän kaakaobisneksen kehittämiseen Ghanassa yhdessä Arctic Kultasuklaan kanssa.

Ghana on yksi merkittävimmistä kaakaon tuottajamaista. Kaakaon viljelyyn liittyy kuitenkin runsaasti tuottavuus-, ympäristö- ja ihmisoikeusongelmia. Suurin osa kaakaon jatkojalostuksesta tapahtuu muualla kuin Ghanassa.

Kultasuklaa kehittää raaka-aineiden vastuullista tuotantoa yhdessä HAMKin ja ghanalaisen partneriyliopiston University of Cape Coastin kanssa. Pitkän aikavälin tavoitteena on luoda toimintamalli, joka tarjoaa paremman toimeentulon arvoketjussa myös viljelijöille, raaka-aineet on viljelty ympäristöystävällisillä viljelymenetelmillä ja kaakaohedelmän arvojakeet on hyödynnetty kokonaisvaltaisesti.

Kaakaontuotannon kestävyyden kehittämisessä yhteistyö paikallisten toimijoiden kanssa on keskiössä, ja kehityksestä hyötyvät niin viljelijät, jalostajat kuin yrittäjät toimitusketjun eri vaiheissa.

”Meille on tärkeää, että mietimme mallia eettisempään suklaan tuotantoon yhdessä paikallisten osaajien kanssa. Päätöksenteon tueksi tarvitsemme ajantasaista tutkimustietoa. Olemme iloisia, että HAMK ja UCC tukevat meitä”, toteaa Kultasuklaan suklaayrittäjä Juri Kaskela.

HAMK tutkii kaakaohedelmän sivuvirtojen hyödyntämisen mahdollisuuksia, selvittää tuotannon alkuvaiheen prosessien ja logistiikkaan liittyviä kysymyksiä, testaa teknologiaa ja ratkaisuja sekä selvittää ympäristö- ja yhteiskuntavaikutuksia. Myös opiskelijat ovat olleet vahvasti mukana selvitystyössä. Tulosten perusteella Kultasuklaa tekee päätöksen yhteistyöyrityksen perustamisesta ja investoinnista Ghanassa.

Osana kehitystyötä lokakuussa 2021 järjestettiin Arctic Chocolate Conference, jossa tutkijat, yrittäjät ja kaakao-organisaatioiden edustajat Suomesta ja Ghanasta kokoontuivat keskustelemaan tutkimuksen merkityksestä kaakaontuotannon kehityksestä. Katso lyhyt videokooste konferenssista.

Lisätiedot