Hyppää sisältöön
Home HAMKin kevään ensimmäinen yhteishaku päättyi – englanninkielinen hoitajakoulutus suosituin 

HAMKin kevään ensimmäinen yhteishaku päättyi – englanninkielinen hoitajakoulutus suosituin 

Pääosin ulkomaisille hakijoille tai Suomessa asuville vieraskielisille suunnattu kevään ensimmäinen yhteishaku kiinnosti yli 7700 hakijaa. Täysin uusi englanninkielinen sairaanhoitajakoulutus oli HAMKin tarjonnasta vetovoimaisin. 

Tammikuun yhteishaku päättyi keskiviikkona 17.1.2024. HAMKissa haettavana olivat englanninkieliset koulutukset eli 13 AMK (Bachelor) -tutkintoon johtavaa koulutusta sekä yksi YAMK (Master) -tutkintoon johtava koulutus. Koulutuksiin haki yhteensä 7751 hakijaa ympäri maailmaa. Hakijoiden määrä laski hiukan viime vuodesta (8160), ja tämän arvioidaan johtuvan tänä vuonna yhteishaussa käyttöön otetusta kielitodistusvaatimuksesta.  

Neljä haettavana olleista koulutuksista oli täysin uusia: Nursing Hämeenlinnassa, Professional Horticulture Lepaalla sekä Sustainable Urban Design ja robotiikkaan painottuva Information and Communication Technology –koulutukset Riihimäellä. Kaikista hakukohteista suosituin koulutus oli Nursing, joka keräsi yhteensä yli 2200 hakemusta. Toiseksi suosituin koulutus, Computer Applications, vastaanotti lähes 1500 hakemusta. Kolmanneksi suosituin koulutus oli International Business (päivätoteutus) yhteensä liki tuhannella hakemuksella. 

”On ilahduttavaa, että suomalaista sairaanhoitajakoulutusta arvostetaan. Tarvitsemme Suomeen ja Kanta-Hämeeseen alan ammattilaisia kipeästi lisää. Sairaanhoitajan työ on merkityksellistä ja yksi universaaleimmista ammateista ja tämä näkyy myös hakijamäärässä”, sosiaali- ja terveysalan yksikön johtaja Merja Salminen sanoo. 

Myös muut uudet koulutukset saivat hakemuksia: Information and Communication Technology, Robotics 512 kpl, Professional Horticulture 231 kpl ja Sustainable Urban Design 177 kpl.  

Tänä vuonna HAMKiin tuli hakemuksia yli 110 eri maasta. Lähes kaikki hakijat olivat muualta kuin Suomesta.   

Kansainvälisten osaajien houkutteleminen Suomeen on kansallinen tavoite, jonka toteutuminen on näkynyt myös korkeakoulujen opiskelijahauissa hakijamäärien kasvavana trendinä jo useamman vuoden ajan. Myös HAMKissa kansainvälisen korkeakouluyhteisön kasvattaminen on strateginen tavoite, ja tarkoitus on lisätä kansainvälisten opiskelijoiden määrää vuoteen 2030 mennessä merkittävästi. Englanninkielisten koulutusten tarjontaa onkin viime vuosina lisätty HAMKissa. 

”Haun tulokseen voi olla tyytyväinen. Uudet kielitaitovaatimukset varmasti vähensivät hakijoiden määrää, mutta riittävä kielitaito on ensiarvoisen tärkeä tekijä opintojen mahdollistajana. Uusien koulutusten hakijamäärät ovat tyypillisesti alussa pienempiä, mutta etenkin sairaanhoitajakoulutuksen suosiosta voi olla iloinen. Toivomme, että voimme näin osaltamme vastata hoitajapulaan”, vararehtori Heidi Ahokallio-Leppälä sanoo.  

Kevään toinen yhteishaku, jossa haettavana ovat syksyllä 2024 alkavat suomenkieliset koulutukset, järjestetään maaliskuussa.   

Valintaprosessin eteneminen 

HAMK:n englanninkieliset bachelor-tason tutkinnot käyttävät hakumenetelmänään verkossa toteutettavaa International UAS exam -koetta, paitsi Smart and Sustainable Design -ohjelma käyttää hakumenetelmänään omaa verkossa toteutettavaa koettaan. Master-tason Management in Sustainable Business -tutkinto-ohjelmassa opiskelijavalinta tehdään opinnäytesuunnitelman perusteella.

International UAS exam toteutetaan kokonaan verkossa, ja se järjestetään 21. maaliskuuta 2024 klo 12:00 alkaen Suomen aikaa. Smart and Sustainable Design -ohjelman oma online-koe järjestetään 6.–7. maaliskuuta 2024. Kaikki hakijat saavat tiedon tuloksistaan viimeistään 31. toukokuuta 2024 mennessä.

Lisätietoja: