Hyppää sisältöön
Home Hämeen ilmastovahti kokoaa kuntien ilmastoteot yhteiseen verkkopalveluun

Hämeen ilmastovahti kokoaa kuntien ilmastoteot yhteiseen verkkopalveluun

Hämeen ammattikorkeakoulu (HAMK) toteuttaa ensimmäisen maakunnallisen ilmastovahtipalvelun ja ilmastoyhteyshenkilöiden verkoston yhteistyössä Hämeen liiton kanssa. Ilmastovahtiin kootaan kaikkien Kanta-Hämeen kuntien ja muiden toimijoiden ilmastotoimenpiteet, jolloin kuntalaiset ja muut sidosryhmät voivat helposti seurata niiden edistymistä.

Ilmastovahti auttaa hiilineutraaliustavoitteiden seurannassa

Suomi tavoittelee hiilineutraaliutta vuoteen 2035 mennessä. Moni Kanta-Hämeen kunta on asettanut itselleen ilmastotavoitteita, jotta saavuttaisi tämän tavoitteen.

Hämeen ilmastovahti kokoaa maakunnan ilmastotoimet samaan palveluun, jolloin tietoa on helppo hyödyntää. Ilmastovahdin perustana käytetään syksyllä julkaistavaa maakunnallista kiertotalouden tiekarttaa, Hiilineutraali Hämeenlinna -ohjelmaa sekä Forssan ja Riihimäen resurssiviisaustiekarttoja.

Ilmastovahdista kuntalaiset ja muut sidosryhmät voivat seurata kuntien ja muiden toimijoiden ilmastotavoitteita. Niitä ovat esimerkiksi kiinteistöjen energiatehokkuuden parantaminen ja uusiutuvien polttoaineiden käytön lisääminen. Ilmastotoimia voi tarkastella kunnan, sektorin ja ilmastovaikutuksen merkittävyyden mukaan. Ilmastovahtipalvelu on jo käytössä Helsingissä, Lahdessa, Tampereella ja Lappeenrannassa.

Verkosto tehostaa kuntien ilmastojohtamista ja -työtä

Hämeen ilmastovahdin ympärille muodostetaan maakunnan laajuinen ilmastoyhteyshenkilöiden verkosto, joka mahdollistaa maakuntatasoisen ilmastotyön suunnittelun. Verkostoon kuuluvat palvelussa mukana olevien kuntien ja muiden toimijoiden ilmastojohtamista ja -työtä tekevät henkilöt. Ilmastovahti tukee julkishallinnon digitalisaatiota ja ilmastotyön tiedolla johtamista. Ilmastovahdin avulla ilmastotyön roolit ja vastuunjako selkiytyvät.

Palvelussa olevat isommat kunnat ja toimijat voivat ilmastoteoillaan ja päästövähennyksillään näyttää esimerkkiä alueen muille toimijoille sekä kuntalaisille. Seuraamalla ilmastovahtiin kirjattuja toimenpiteitä kunnat ja muut toimijat voivat ottaa mallia toisistaan, kun he ideoivat uusia päästövähennyskohteita. Palvelu auttaa myös ilmastotekojen tunnistamisessa ja niiden vaikuttavuuden arvioinnissa.

Ilmastovahti tukee ilmastotyötä pienissä kunnissa, joissa ei ole yksin resurssia ilmastotoimien johtamiseen, koordinoimiseen ja seurantaan. Palvelun avulla he saavat myös omia ilmastotekojaan näkyväksi, vaikkei heillä olisi omaa ilmasto-ohjelmaa.

Ilmastoseminaari käynnistää hankkeen syyskuussa

Syyskuussa HAMKin Hämeenlinnan kampuksella järjestetään maakunnallinen ilmastoseminaari, jossa esitellään hanketta ja ilmastovahtipalvelua. Seminaarin tarkoituksena on kannustaa kaikki kunnat sekä muita toimijoita mukaan Hämeen ilmastovahtiin, joka otetaan käyttöön vuoden 2022 aikana. Palveluun voivat tulla mukaan kunnat, yritykset ja muut maakunnan toimijat. Hanke on saanut rahoitusta Ympäristöministeriön Kuntien ilmastoratkaisut -ohjelmasta.

Lisätietoja

Noora Arola
projektipäällikkö
Puh. +358 50 473 2480
noora.arola@hamk.fi