Hyppää sisältöön
Home Miten hoidetaan pihaa hiiliviisaasti? Ohjekortisto julki 26.8.2023

Miten hoidetaan pihaa hiiliviisaasti? Ohjekortisto julki 26.8.2023

Asukkaiden arkiset pihakasvien ja niiden hoitotapojen valinnat vaikuttavat siihen, miten hyvin ne sitovat ja varastoivat hiiltä. Hiiliviisaan pihanhoidon kulmakivet ja niiden helposti toteutettavat ratkaisut julkaistaan nyt Kotipihan hiilikortiston muodossa. Tavoitteena on lisätä asukkaiden innostusta hiilipuutarhurointiin.

Hiilipuutarhurointi tarkoittaa kaikkia niitä toimia, joilla pientalon pihalla voidaan parantaa kasvillisuuden hiilensidontaa ja varastointia. Yksittäinen piha ei yksistään muuta suuria, mutta pientaloalueet ovat kokonaisuutena merkittävä osa kaupunkien pinta-alasta. Jokainen piha ja jokaisen pihanhoitotavat ovat osa pientaloalueen hiilitasetta. 

Monialaisessa CO-CARBON-tutkimushankkeessa olemme määritelleet kuusi pientalopihan tekijää, joiden hoitoa muuttamalla voidaan parantaa pihakasvillisuuden hiilensidontaa ja varastointia.  

Kotipihan hiiliviisaus kiteytyy kuuteen kulmakiveen: 

  1. Läpäisevät pinnat
  2. Monikerroksinen kasvillisuus
  3. Elävä maa
  4. Avoin mullospinta piiloon
  5. Risut, lehdet ja ruohosilppu
  6. Monihyötyinen kasvillisuus

Nyt julkaistava Kotipihojen hiilikortisto jatkaa keväällä julkaistuja kaupunkiviheralueiden politiikkasuosituksia ja siten kokonaisuus käsittää nyt sekä yksityisen että julkisen kaupunkivihreän.  

Kotipihan hiilikortisto julkaistaan Hiiliviisas kaupunkivihreä -festivaalissa lauantaina 26.8. osana tutkijoiden yhteistä Mitä on hiiliviisas kaupunkivihreä? -esitystä klo 10.15-11.15 Helsingin keskustakirjasto Oodissa (Maijansali). Julkistuksen jälkeen Hämeen ammattikorkeakoulun tutkijat tarjoavat hiiliviisaan pihan hoitoon neuvontaa klo 13 asti.

Tilaisuuden koko ohjelma: https://cocarbon.fi/etusivu/co-carbon-festivaali-2023/ 

CO-CARBON-hanketta rahoittaa Suomen Akatemian yhteydessä toimiva strategisen tutkimuksen neuvosto (STN). Hankkeessa mitataan ja mallinnetaan kaupunkivihreän hiilensidontakykyä sekä luodaan käytännön keinoja hiiliviisaan kaupunkivihreän suunnitteluun, toteutukseen ja kunnossapitoon. Hankkeeseen osallistuvat Helsingin yliopisto, Aalto-yliopisto, Ilmatieteen laitos, Hämeen ammattikorkeakoulu ja Kööpenhaminan yliopisto. Ratkaisuja kehitetään yhteistyössä kaupunkien, yritysten, asiantuntijajärjestöjen ja asukkaiden kanssa. 

Lisätiedot: 

Outi Tahvonen 
tutkijayliopettaja
Hämeen ammattikorkeakoulu 
0403519352 
[email protected] 

Leena Järvi 
Professori, hankkeen vastuullinen johtaja 
Helsingin yliopisto 
0503110371 
[email protected]