Valmistuminen - Hämeen ammattikorkeakoulu
Valmistuminen

Valmistuminen

23.03.2023 10:34

Tutkintotodistuksen hakeminen (AMK ja ylempi AMK -todistukset)

(Ammatillisen opettajakorkeakoulun valmistumisen ohjeet ja aikataulut löytyvät opettajakorkeakoulun Valmistuminensivulta)

Voit käynnistää valmistumisprosessin, kun olet suorittanut vähintään 80% AMK-tutkinnosta tai 50% YAMK-tutkinnosta. Huomioi, että hakemusprosessin eri vaiheisiin on varattava käsittelyaikaa. Suosittelemme, että aloitat hakemusprosessin VALO-palvelussa, kun tavoittelemaasi valmistumispäivään on noin kuusi viikkoa aikaa (katso valmistumisen aikatauluista suositeltu ajankohta).

Valmistumisprosessin päävaiheet

 • Kirjaudu Pakkiin ja valitse VALO – valmistumispalvelu
 • Vastaa Ammattikorkeakoulujen valmistumisvaiheen opiskelijapalautekyselyyn (AVOP).
  • jos olet jo vastannut AVOP-kyselyyn tai et muusta syystä voi vastata, ota yhteys opinto-ohjaajaasi.
  • huomioi, että kyselylinkki vie sinut järjestelmän ulkopuolelle – odota uudelleenohjausta takaisin valmistumisjärjestelmään, kun olet vastannut kyselyyn.
 • Odota opinto-ohjaajan yhteydenottoa: sopikaa valmistumiskeskustelun ajankohta. Opinto-ohjaaja ottaa sinuun yhteyttä noin viikon kuluessa.
  • Huomioi, että VALOon merkitystä valmistumiskeskustelun ajankohdasta ei tule erillistä sähköpostia. Näet keskusteluajan kirjautumalla Valoon.
 • Seuraa valmistumishakemuksen muistilistaa, ja merkitse vaiheita tehdyksi.
 • Käy valmistumiskeskustelu opinto-ohjaajan kanssa.
 • Odota opinto-ohjaajan tarkastuskuittausta: sitten viimeistele ja lähetä tutkintotodistushakemus.
 • Odota opiskelijapalveluiden hyväksymiskuittausta ja valmistumispäivän vahvistusta.

Valmistumispalveluun kirjautuminen ja järjestelmän käyttäminen

 • Valmistumispalveluun kirjaudutaan opiskelijan PAKKI-työpöydällä. Klikkaa VALO-kuvakkeesta. Järjestelmä ohjaa sinua eteenpäin.
 • Huomioi, että AVOP-kyselyyn pitää vastata yhdellä kertaa loppuun asti – järjestelmä ohjaa sinut takaisin Valo-valmistumispalveluun kyselyyn vastaamisen jälkeen ja opinto-ohjaajallesi lähtee automaattinen viesti hakemuksestasi. 
 • Voit merkitä asioita tehdyksi omaan tarkistuslistaasi jo ennen valmistumiskeskustelua – muista tallentaa merkinnät.
  • Varmista, että kaikki merkinnät ovat oikein ennen kuin etenet seuraavaan vaiheeseen. Vastauksia ei voi enää tämän jälkeen muokata tai poistaa.
 • Kun valmistumiskeskustelu on käyty, opinto-ohjaaja aktivoi sinulle luvan lähettää hakemuksen hyväksyttäväksi. Hyväksymisen jälkeen saat tiedon valmistumispäivästäsi.

Valmistumispalvelun käyttämiseen liittyvien ongelmatilanteiden ratkaiseminen

 • Valo-valmistumispalvelu toimii parhaiten seuraavilla selaimilla: Chrome, Safari, Mozilla Firefox tai Edge. 
 • Valo toimii sillä kielellä, jolla käytät Pakkia. Voit vaihtaa kielivalintaa vaihtamalla Pakin käyttämän kielen.
 • Jos järjestelmä ei toimi, kokeile ensin kirjautua ulos, sulkea selain ja kirjautua takaisin. Kokeile toista selainta. Jos tämä ei auta – lähetä viesti osoitteeseen koulutuksentukipalvelut@hamk.fi
 • Jos sinulla on useita opiskeluoikeuksia, tarkista, että käytät Pakkia oikealla opiskeluoikeudella.
  • Mikäli opinto-oikeutesi ei johda tutkintoon, et voi luoda valmistumishakemusta. 

AVOP-kyselyyn vastaamiseen liittyvät ongelmat:

 • AVOP-kyselyn linkki ei ole aktiivinen – tarkista onko sinulla tarpeeksi suorituksia (amk-tutkinnot, vähintään 80% ja yamk-tutkinnot, vähintään 50% opinnoista). Suoritusten pitää olla kirjattu vähintään edellisenä päivänä.
 • Olet jo vastannut kyselyyn: ota yhteys omaan opinto-ohjaajaasi
 • AVOP-kyselyyn vastaaminen on jäänyt kesken etkä pääse enää uudelleen vastaamaan – ota yhteys koulutuksentukipalvelut@hamk.fi (selitä tilanne, kerro nimesi ja koulutus, josta olet valmistumassa lähettämässäsi viestissä)
 • Et muusta syystä voi vastata – ota yhteys opinto-ohjaajaasi
 • Mikäli opinto-oikeutesi ei johda tutkintoon, et näe AVOP-kyselylinkkiä valmistumisjärjestelmässä, etkä voi luoda valmistumishakemusta. 

Valmistumisen aikataulut

Huomioithan valmistumisen ajoituksessa opintotuen säännökset, lisätietoa asiasta: kela.fi/opintotuki.

Valmis tutkintotodistushakemus pitää lähettää viimeistään kolme viikkoa ennen suunniteltua valmistumispäivää. Suosittelemme, että aloitat valmistumisprosessin viimeistään siinä vaiheessa, kun tavoittelemaasi valmistumispäivään on aikaa noin kuusi viikkoa.

Kevätlukukauden 2023 valmistumispäivät

Suositus hakemusprosessin aloittamisajankohdaksi Lähetä valmis todistushakemus viimeistään Valmistumispäivä
helmikuun puoliväli 10.03.2023 31.03.2023
maaliskuun alku 24.03.2023 14.04.2023
maaliskuun puoliväli 06.04.2023 28.04.2023
huhtikuun alku 24.04.2023 15.05.2023
huhtikuun puoliväli 10.05.2023 31.05.2023
toukokuun alku 25.05.2023 15.06.2023  Valmistumisjuhla
toukokuun puoliväli 09.06.2023 30.06.2023

Tutkintotodistus

Tutkintotodistus on lokakuusta 2021 alkaen sähköinen ja sen saa ladattua omasta Pakista (dokumentit) valmistumispäivästä alkaen 28 päivän ajan.

Sähköinen tutkintotodistus on virallinen todistus, joka ei vaadi erillistä oikeaksi todistamista. Todistuksen voi toimittaa liitetiedostona viranomaisille tai työnantajalle. Sähköisestä tutkintotodistuksesta voit tulostaa tulosteita, mutta virallinen tutkintotodistus on vain sähköisessä muodossa. Lähetämme toistaiseksi myös tulosteen todistuksesta postilla. Huom! Tallenna sähköinen tutkintotodistus huolella useampaan paikkaan itsellesi, myös varmuuskopio. Jos tarvitset uuden sähköisen tutkintotodistuksen tee tilaus Kopiopyynnöt lomakkeella (löytyy sivun alalaidasta) Sähköisen tutkintotodistuksen uudelleen lähetys maksaa 20e.

Suomenkielisestä koulutuksesta opiskelija saa suomenkielisen tutkintotodistuksen.

Englanninkielisestä koulutuksesta opiskelija saa sekä suomen- että englanninkielisen tutkintotodistuksen.

Lisäksi kaikille valmistuville annetaan Diploma Supplement, joka on kansainväliseen käyttöön tarkoitettu tutkintotodistuksen englanninkielinen liite. Diploma Supplementin tarkoitus on lisätä tutkintojen kansainvälistä vertailtavuutta ja helpottaa opiskelua ja työnhakua ulkomailla valmistumisen jälkeen.

Valmistumisjuhla 15.06.2023 Visamäen kampuksella klo 14.00 alkaen.

Juhlaan kutsutaan kaikki ajalla 30.12.2022-15.06.2023 valmistuneet/valmistuvat. 

 

 

 

Valviran laillistus/nimikesuojaus- ja ammattioikeushakemukset sosiaali- ja terveysalalta valmistuville

Vastuu ammatinharjoittamisoikeuden hakemisesta on siirtynyt valmistuneille.

 • Sairaanhoitaja ja terveydenhoitaja: Tee hakemus välittömästi valmistumispäivän jälkeen Valviran sähköisen asioinnin kautta (ohje).
 • Sosionomi: Tee ammattioikeushakemus välittömästi valmistumispäivän jälkeen Valviran sähköisen asioinnin kautta (ohje).
 • Ylempään (AMK) -tutkintoon valmistuvat eivät tee hakemusta Valviraan, ainoastaan sosionomi (ylempi AMK) -tutkinnon suorittaneet voivat halutessaan hakea maksullisen  rekisterimerkinnän.
 • Et tarvitse koululta kopioita todistuksesta hakemukseen.
 • Hakemusten käsittelyaika Valviralla on noin 30 päivää hakemuksen jättämisestä. Terveydenhuollon ammattilaiset saavat toimia tilapäisesti laillistetun ammattihenkilön tehtävissä 30 päivää valmistumisensa jälkeen toisen henkilön johdon ja valvonnan alla.

Kopiopyynnöt tai sähköisen tutkintotodistuksen uudelleen lähetyspyyntö HAMKin myöntämistä tutkintotodistuksista (AMK ja YAMK) ja erikoistumiskoulutusten todistuksista.

Kopioita HAMKia edeltävien oppilaitosten tutkintotodistuksista voi tiedustella ko. paikkakunnan kaupunginarkistosta tai maakunta-arkistosta.

Huom! Sosiaali- ja terveysalalta valmistuneet eivät tarvitse Valviralle rekisteröitymiseen oikeaksi todistettuja tutkintotodistuskopioita jos tekevät hakemuksen sähköisesti Valviran sivuilla.

Hinnat:
20 euroa / tutkintotodistus (AMK ja YAMK) (sisältää kaikki sivut)
20 euroa / sähköisen tutkintotodistuksen uudelleen lähetys (HAMK on myöntänyt sähköisiä tutkintotodistuksia 1.10.2021 alkaen)
10 euroa / ammatillisten erikoistumiskoulutuksen todistus (tutkinnon jälkeiset lisäopinnot)

(35 euroa / EMS-kuriiripalvelun maksu)

Voit tilata oikeaksi todistettuja kopioita tutkintotodistuksesta tai erikoistumiskoulutuksen todistuksesta: TILAA KOPIOITA

 1. Tunnistaudu (voit tunnistautua käyttämällä verkkopankkitunnuksia, mobiilivarmennetta tai varmennekorttia)
  • Jos Suomi.fi -tunnistautumisen kanssa on ongelmaa, suosittelemme tyhjentämään välimuistin tai käyttämään selaimen yksityistä tilaa (incognito). 
  • Vain poikkeustapauksessa, eli jos sinulla ei ole mitään Suomi.fi-palveluun sopivaa tunnistautumismenetelmää käytössäsi tai tunnistautuminen ei onnistu selaimen välimuistin tyhjentämisen jälkeen tai incognito-tilaa käyttämällä, voit ohittaa tunnistautumisen valitsemalla vaihtoehtoisen lomakkeen.
 2. Täytä tilauslomake
 3. Todistuskopiomaksu maksetaan lomakkeen täyttämisen yhteydessä

Toimitus pääsääntöisesti viikon sisällä tilauksesta.

Lisätietoja os.: koulutuksentukipalvelut@hamk.fi

Huom! Opintopolku.fi /Oma opintopolku -palvelussa voit myös tarkastella suorituksiasi ja jakaa opintotietojasi.

HÄMEEN AMMATTIKORKEAKOULU