Tietoa ja tuottoa pienteurastamoihin- hanke pyrki parantamaan suomalaisten pienteurastamoyritysten ja niiden yhteydessä toimivien myymälöiden kilpailukykyä ja liiketoimintamahdollisuuksia tiedottamalla ajankohtaisista ja keskeisistä asioista alalla.
Tietoa ja tuottoa pienteurastamoihin- hanke pyrkii parantamaan suomalaisten pienteurastamoyritysten ja niiden yhteydessä toimivien myymälöiden kilpailukykyä ja liiketoimintamahdollisuuksia tiedottamalla ajankohtaisista ja keskeisistä asioista alalla.
Hanke on päättynyt vuonna 2018.
Perustiedot
Tietoa ja tuottoa pienteurastamoihin- hanke pyrkii parantamaan suomalaisten pienteurastamoyritysten ja niiden yhteydessä toimivien myymälöiden kilpailukykyä ja liiketoimintamahdollisuuksia tiedottamalla ajankohtaisista ja keskeisistä asioista alalla.
Hankkeen lähtökohtana on tukea pieniä teurastamoyrityksiä ja niiden yhteydessä toimivia myymälöitä osaamisen kehittämisessä erityisesti yritystoiminnan alkuvaiheessa. Päätavoitteena on parantaa pienten, valtakunnallisesti hajallaan olevien teurastamojen ja niiden myyntipisteiden kilpailukykyä tarjoamalla ajantasaista ammatillista tietoa. Hankkeessa järjestetään kohderyhmälle tietoiskupäiviä sekä laajempia työpajoja erilaisista teemoista pienteurastamojen tarpeiden pohjalta.
Hankkeen tavoitteet
pienteurastamojen laadullisen osaamisen, tehokkuuden ja elinvoimaisuuden parantaminen
alan yrittäjien elintarvike- ja pakkauslainsäädäntöön liittyvän osaamisen lisääminen ja Oiva-järjestelmän sisäistäminen
alan yrittäjien lopetusasetukseen liittyvien velvoitteiden täyttyminen ja sitä kautta eläinten hyvinvoinnin lisääminen
yrittäjien ja valvontaviranomaisten yhteistyön lisääntyminen
pienyritysten kasvun edellytysten paraneminen erityisesti tehostuneen talousosaamisen, verkkokaupan ja siihen liittyvien logististen mahdollisuuksien kautta
tiedon lisääminen ulkomaisen työvoiman käyttöön liittyvissä kysymyksissä
Koulutuspäivä vaaditaan kaupalliseen toimintaan liittyvissä eläinkuljetuksissa sekä kuljettajalta että eläimiä kuljetuksen aikana hoitavilta. Päivään osallistuneet ovat oikeutettuja osallistumaan eläinkuljetusasetuksen mukaiseen pätevyyskokeeseen.
Tietoiskupäivän sisältö:
Eläinten kuljetukseen liittyvän lainsäädännön sisältö ja mistä sitä etsiä Eläinten kuljetus: kuljetuskuntoisuus, kuljetuksenaikana huolehdittavat fysiologiset tarpeet, stressi, ensiapu ja lopetus, kuljetuksen matka‐ajat ja lepo tai juotto ja ruokintatauot, kuormaus ja purku Kuljetuksissa erityisesti huomioitavaa eläinkohtaisia esimerkkejä
Tietoiskut 7. – 8.9.2017, Porvoo Some-viestinnän työpaja, Eveliina Toivonen, HAMK Ajankohtaista vastustettavista eläintaudeista, Miia Kauremaa, Evira Ajankohtaista zoonooseista. Maija Nuppunen-Puputti, Evira Tuotantoeläinten kuljetukset ja pätevyydet (ei koulutus, tietoa tulevan koulutustietoiskun pohjaksi – kenelle ja miksi), Sari Salminen, Evira
Tietoisku 10.5.2017, Forssa Ruhon puhdistaminen ja tarjontamuotopuhdistuksen taso, Markku Niemistö, Foodwest Oy
Tietoisku 18.4.2017, Hämeenlinna Oman yrityksen liiketoiminnan kehittäminen, Vesa Tuomela, HAMK Työlainsäädäntö; työsuojelu ja ulkomaisia työntekijöitä koskeva lainsäädäntö, Jyri Saarikoski
Liha-alan toiminnan harjoittaminen elitarvikehuoneistossa ja liha-alan laitoksen perustaminen, koulutuspäivä Juvalla
Koulutuspäivä on osa valtakunnallista kiertuetta ”Ajankohtaista ruoka-alalla”, mutta päivä toteutetaan tämän sisältöisenä vainJuvalla. Päivän aikana käydään läpi hyvin konkreettisesti millaista liha-alan toimintaa voi harjoittaa elintarvikehuoneistossa ja milloin toimintaan tarvitaan liha-alan laitos ja kuinka se perustetaan. https://www.facebook.com/events/158849638112009/
Päivän järjestää Unelmakauppa – elintarvikkeesta euroja- hanke.
Seuraava Osta tilalta- päivä ja elintarvikelainsäädännön tietoiskuja tallenteina
Siellä on ko. asioista erikseen myös ppt-esitykset. Voi käyttää omien tietojen päivittämiseen, esittää eri tilaisuuksissa tai suoraan vinkata niistä yrittäjille tai yrittäjyyttä aloitteleville.
Evira on avannut pk-neuvontahankkeen englanninkieliset sivut. Sivuilta löytyy tällä hetkellä yleistä tietoa yrityksen perustamisesta (täältä) sekä opas ravintolan perustamisesta (täältä). Sivujen lyhytosoite on www.evira.fi/en/operatorguidance.
Ravintolan perustamisopas on parhaillaan käännettävänä kiinan ja turkin kielille. Käännökset valmistunevat vielä tämän vuoden aikana.
Lihalaitosten perustamisoppaasta julkaistaan ensi viikon aikana kielikäännökset ruotsiksi ja englanniksi.
Pk-neuvontahankkeen järjestämiä neuvonta- ja koulutustilaisuuksia päivitetään jatkuvasti tarpeen mukaan hankkeen nettisivuille (Tapahtumat). Sivuilla on lisäksi alettu julkaista materiaalia pidetyistä esityksistä (Esitykset).Muita ajankohtaisia asioita
Hyönteiset elintarvikkeenaSuomi on muuttanut Euroopan unionin uuselintarvikeasetuksen tulkintaa kokonaisten hyönteisten osalta. Evira valmistelee hyönteiselintarvikkeisiin ja niiden tuotantoon liittyvää ohjeistusta, jota päivitetään ja lisätään Eviran nettisivuille sitä mukaan, kun sitä saadaan valmiiksi. Sivuilta löytyy jo mm. usein kysyttyjä kysymyksiä hyönteisistä vastauksineen: https://www.ruokavirasto.fi/yritykset/elintarvikeala/elintarvikkeiden-alkutuotanto/elaimista-saatavat-elintarvikkeet/hyonteiset/. Hyönteisiin liittyviä kysymyksiä voi lähettää sähköpostiosoitteeseen [email protected].
THL:n julkaisema Toimenpideohje salmonellatartuntojen ehkäisemiseksi THL on julkaissut uuden Toimenpideohjeen salmonellatartuntojen ehkäisemiseksi. Ohje antaa tietoa mm. elintarvikealan työntekijöillä mahdollisesti tarvittavista terveydentilan selvityksistä sekä salmonellatartunnan toteamisen jälkeisistä toimenpiteistä. Ohje löytyy osoitteesta: http://www.julkari.fi/bitstream/handle/10024/135327/URN_ISBN_978-952-302-932-3.pdf?sequence=1.
Työpajan ja tietoiskujen materiaaleja 7. – 8.9.2017
Valtakunnallinen Osta tilalta! -tapahtuma la 16.9.2017 – nyt on aika tiedottaa tuottajille/yrittäjille ja muille myyjille sekä aktivoida heitä ilmoittautumaan!
Osta tilalta! -tapahtuman voi järjestää tuottaja omalla tilallaan. Voi myös kutsua naapurin myymään esim. ylijäämäomenasatoa tai porkkanoita omaan pihapiiriin.
Osta tilalta! -tapahtuma perustuu toimijan omaan aktiivisuuteen ja yhdessä tekemiseen. Osta tilalta! nimeä saa käyttää omassa viestinnässään, ja logo sekä muu materiaali on ladattavissa nettisivuilta omaan käyttöön.
Miten voin ilmoittautua mukaan?
Osta tilalta! -tapahtuman järjestäjän tulee rekisteröityä ja ilmoittaa tilansa tai myyntipaikkansa https://ostatilalta.fi/ -sivuilla. Rekisteröityminen voi tapahtua myös Facebook-tunnuksilla.
Ilmoitukseen tulee laittaa seuraavia asioita
tilan nimi
osoite
tietoa tuotteista (huomaa, että nettisivuilla on tuoteryhmittäinen jaottelu). Mainitse myös kuluttajalle, että ottaa kylmälaukkua tms. mukaan, jos tuotteesi ovat kylmää vaativia.
aukioloajat
tietoa mahdollisesta oheistoiminnasta esim. eläinten rapsuttelusta, ostettavissa / tarjolla pullaa ja kahvia tms.
tieto maksutavasta: käteinen, maksukortti
linkki omille nettisivuille tai Facebook-sivuille
Mitä Osta tilalta -tapahtumassa voi myydä? Voit myydä oman tilasi tuotteita ja puutarhasi satoa. Osta tilalta -tapahtuma on tarkoitettu lähinnä raaka-aineiden ja ruokatuotteiden myymiseen, ei ruoka-annosten myymiseen.
Ketkä ovat jo mukana?
Tällä hetkellä mukaan on jo ilmoittautunut 42 tilaa tai myyjää ja näet tiedot https://ostatilalta.fi/ sivuilta sekä kartalla että luettelomuodossa.
Lisätietoa ja vinkkejä?
Lisätietoja voi tarvittaessa kysyä mm. alueella toimivilta lähiruokaryhmän jäseniltä: https://aitojamakuja.fi/yhteystiedot/ Usealla alueella järjestetään päivään osallistuville myös informaatio- tai vinkkitilaisuuksia. Niistäkin ko. henkilöiltä tarkemmin tai www.aitojamakuja.fi Tapahtumakalenterista.
Virossa tänä vuonna oli mukana huikeat 280 kohdetta. Tavoitellaanko Suomessa samaa?
Hyvää kesää!
Pienteurastamohanke toivottaa oikein hyvää kesää kaikille! Elokuun tilaisuuksista on jo tietoa nettisivuilla ja elokuun alussa päivitetään paljon uutta tietoa syksystä. Sitä odotellessa nautitaan kesäajasta!
Pk-yritysten viennistä ja valtakunnallisesta lähiruokafoorumista
1. Ajankohtaista pk-yritysten viennistä
Elintarvikealan pk-vientihankkeet ovat mielellään alueellisen kehittämistoiminnan apuna ja tukena sekä käytettävissä esim. alueellisiin tilaisuuksiin. Ottakaa aktiivisesti yhteyttä ja miettikää tapauskohtaisesti erilaisia yhteistyömuotoja. Vientihankkeet löydät:
2. Kolmas valtakunnallinen lähiruokafoorumi 13.12.2017
Lähiruoan koordinaatiohankkeen ja Elintarviketoimialan 3. yhteinen vuosiseminaari pidetään 13.12.2017 Säätytalolla Helsingissä. Lisätietoja syksyllä www.aitojamakuja.fi sivuille.
Nettitietoisku katsottavissa /materiaalit 18.4.
Tämän hankkeen 18.4. tietoisku liiketoiminnan kehittämisestä ja työlainsäädännöstä ja ulkomaisista työntekijöistä on nyt katsottavissa täällä hankkeen sivuilla kohdassa Tietoiskut/pidetyt tietoiskut.
1. Vuoden 2017 maaseutututkijoiden ja -kehittäjien tapaaminen Leppävirralla 31.8. ja ruokateema on mukana
Tämän vuoden maaseutututkijoiden ja -kehittäjien tapaaminen järjestetään Leppävirralla 31.8. Maaseutuasioiden parissa jatketaan koko viikonloppu, sillä 1.-3.9. järjestetään Maaseutuparlamentti. Molempien tapahtumien yhtenä teemana on ruoka-alan ajankohtaiset kysymykset ja Maaseutu lähellä -päivän yhtenä järjestäjänä toimii lähiruoan koordinaatiohanke. Lue Maaseutu lähellä -maaseutututkijatapaamisesta www.mua.fi/maaseutututkijatapaaminen-2017/
Parhaillaan on käynnissä Abstrakti- ja posterihaku ma 12.6.2017 saakka!
2. Maaseutuparlamentti 1.-3.9.2017
Maaseutuparlamentissa kuullaan ja keskustellaan tärkeistä ja ajankohtaisista teemoista niin paneeleissa kuin työpajoissa. Ohjelma tarjoaa perjantaina lähes kaksikymmentä retkeä savolaisiin yrityksiin, luontomatkailukohteisiin ja kyliin: http://www.maaseutuparlamentti.fi/maaseutuparlamentti/ohjelma/perjantai_1.9./retket Esim. retkien R5, R8, R9, R10, R14 ja R15 kohteissa on ruokaan liittyviä kohteita useampiakin. Lauantaina ohjelmassa on lähes neljäkymmentä työpajaa http://www.maaseutuparlamentti.fi/maaseutuparlamentti/ohjelma/lauantai_2.9./tyopajat, joiden aiheina on muun muassa yrittäjyyden ja digitalisaation edistäminen sekä ruokaan profiloituvat erityisesti työpajat T14a: Lähiruokaa lautasella – rahat omalle alueelle ja T19a Mathantverk längs kusten – en god satsning för var och en. Viikonlopun aikana on myös mahdollista tutustua maaseudun kehittämistä tukeviin ja sitä toteuttaviin organisaatioihin ja toimijoihin Kumppanitorilla. Sadonkorjuutorilla saa tutustua ja ostaa tuliaisiksi kotiin ihania kotimaisia aarteita.
Maaseutuparlamentin ohjelma huipentuu lauantain ja sunnuntain korkean tason keskusteluihin. Viikonlopun politiikkaosion kohokohta on eduskuntapuolueiden puheenjohtajiston maaseututentti, jonka jälkeen julkistetaan ensimmäinen valtakunnallinen Maaseutupoliittinen julkilausuma. www.maaseutuparlamentti.fi
Tietoa ja tuottoa pienteurastamoihin- hanke piti tammikuussa työpajan verkkomarkkinoinnista. Paja järjestettiin Teurastamoyrittäjät ry:n vuosikokouksen yhteydessä Hämeenlinnassa. Työpaja oli jatkoa viime syyskuussa pidetylle tietoiskulle, jossa osallistujille annettiin perustietoa erilaisista verkkomarkkinoinnin tarjoamista mahdollisuuksista. Luento tallennettiin myös verkkototeutuksena hankkeen kotisivuille, jotta muutkin kuin tilaisuudessa olleet voisivat käydä hakemassa tietoa asiasta, ja halukkaat voisivat vielä kerrata asiaa.
Teurastamoyrittäjille verkkomarkkinointi eri muodoissaan avaa paljon mahdollisuuksia, koska yritykset ovat hajallaan ympäri Suomea, ja asiakkaat etsivät usein tietoa netin kautta.
Työpaja veti koulutustilan täyteen, mutta keskustelu soljui välittömästi ja hyvinkin yksityiskohtaisia kysymyksiä sateli Hämeen ammattikorkeakoulussa työskentelevälle Eveliina Toivoselle. Tällä kerralla päätettiin keskittyä Facebookin markkinoinnissa hyödyntämisen mahdollisuuksiin. Vapaaehtoisten teurastamoyritysten Facebook-sivuja käytiin katsomassa tarkasti. Osallistujat miettivät yhdessä kouluttajan kanssa mikä niissä on erityisen hyvää ja missä on vielä kehitettävää. Tilaisuuden aikana yrittäjät innostuivat perustamaan oman suljetun Facebook-ryhmänsä, jossa he voivat jatkossa vaihtaa kokemuksia ja ajatuksia.
Seuraava hankkeen tietoisku järjestetään lopetusasetuksesta 15.3. Hämeenlinnassa. Lisätietoja tästä ja muista tilaisuuksista löytyy nettisivuilta kohdasta tietoiskut.
Tiedolla ja osaamisella kasvuun -yhteistyöhanke on julkaissut tiiviin opastusvideon ravintoarvosisällön laskemisesta. Elintarviketietoasetuksen ravitsemusmerkintöjen siirtymäaikahan päättyi 13.12.2016. Videota kannattaa hyödyntää laajasti ja se on vapaasti käytettävissä.
3. Maaseudun kasvupolku
Maaseudun Kasvupolulle haku päättyy 16.1.2017. Vielä ehtii infota hausta yrityksille.
4. Lähiruokakoordinaation kisa
Viestintään liittyen vinkkaamme verkostopalvelujen Tee oma kuvasi -kisasta: https://maaseutu.mypose.fi ja jaa se somessa tunnisteella #maaseutu2020. Voi voittaa AarniWoodin puisen rannekellon!
Rauhallista joulua ja onnea vuodelle 2017!
Tietoa ja tuottoa pienteurastamoihin- hanke toivottaa kaikille rauhallista joulun aikaa ja hyvää alkavaa vuotta!
Alla kootusti tietoa ruokaan liittyvästä viestintämateriaalista, jotka ovat vapaasti käytettävissänne. Materiaali soveltuu osin myös kansainvälisiin yhteyksiin:
– Ruokamatkailustrategiaan liittyvät VisitFinlandin yhteistyössä Haaga-Helian kanssa tuottamat videot ”Hungry for Finland Proof Taste” suomalaisen ruoan tarinasta ovat valmiit ja kieliversiot (fi, en, de, it) löytyvät täältä:https://www.youtube.com/playlist?list=PLYjNcJ1jQZyZ3t-UlBzDgrgTBKSTpvrDI
– Arktiset Aromit on julkaissut 14 uutta englannin ja japaninkielistä videota marjojen käytöstä ruoanvalmistuksessa, luontomatkailusta ja marjojen terveysvaikutustutkimuksista:
1. Webinaari lähiruoan markkinoinnista ja Suppilogin tarjoamista mahdollisuuksista 1.11.2016 klo 14-15
Lähiruoan koordinaatiohanke järjestää webinaarin 1.11.2016 klo 14-15 aiheena lähiruoan markkinointi ja kuinka pelata omilla vahvuuksilla ja moderneilla työkaluilla.Lähiruoan markkinoinnista ja Suppilogin tarjoamista mahdollisuuksista kertoo markkinointipäällikkö Marko Jäppinen, Suppilog Oy:stä www.suppilog.fi. Ilmoittaudu webinaariin 31.10. klo 12 mennessä.
2. Suoramyyntiwebinaarit jatkuvat marraskuussa (kunkin kesto noin puoli tuntia)
Ke 2.11. klo 14.30 Suoramyynti osa 2: Alkutuotannon suoramyynti kuluttajille, kauppoihin ja ammattikeittiöihin onnistuu pienillä lainsäädännöllisillä toimenpiteillä, ilmoittaudu
Pe 11.11. klo 9.00 Suoramyynti osa 3: Vähittäismyyntitoiminta voi tapahtua myymälästä, verkkokaupasta, tilapuodista, kauppa-autosta tai tienvarsikojusta, ilmoittatudu
Ti 29.11. klo 14.30 Suoramyynti osa 4: Elintarvikkeiden valmistus ja myynti, kuten lihan leikkuu ja leipomotoiminta, on mahdollista elintarvikemyymälässä, ilmoittaudu
Ensimmäisen suoramyyntiwebinaarin (osa 1: Pienimuotoinen ja vähäriskinen toiminta) materiaali ja tallenne on katsottavissa: http://www.aitojamakuja.fi/blogi/?p=1845
Evirassa on aloitettu maa- ja metsätalousministeriön rahoittama hanke, jonka tavoitteena on
• uudistaa elintarvikealan pk-yritysten neuvontaa ja
• edistää pk-yritysten vientiosaamista.
Hankkeessa tehdään esimerkiksi tukimateriaalia elintarvikealan yrityksen perustamiseen ja toimintaan sekä selvitetään toimivia neuvontatapoja. Tukimateriaalin laatimisessa huomioidaan erityisesti esimerkiksi aloittelevat elintarvikeyrittäjät ja maahanmuuttajataustaiset henkilöt. Lisäksi hankkeessa tarjotaan neuvontaa ja käytännön ohjausta elintarvikealan pk-yritysten vientiosaamisen ja vientivalmiuksien edistämiseksi. Haluamme huomioida yrittäjien tietotarpeet mahdollisimman hyvin ja tarjota tukea viennin haasteisiin mahdollisimman tehokkaasti. Lisäksi haluamme tietää, miten elintarvikealan yritysten neuvonta pitäisi järjestää Suomessa eri tahojen mielestä. Alla oleviin kyselyihin vastaamalla voit vaikuttaa siihen, minkälaista neuvontaa ja ohjausta elintarvikealan pk-yrityksille tarjotaan tulevaisuudessa. Toivomme kaikkien hankkeesta kiinnostuneiden vastaavan kyselyihin.
• Yrittäjien tietotarpeet ja neuvonnan järjestäminen (Huomaathan, että näiden kyselyiden viimeinen vastauspäivä on 17.10.):
o Kysely pk-yrittäjille, etujärjestöille ja muille neuvontatahoille (ei viranomaisille)
Haluatko seurata hanketta? Myös yksittäiset yritykset ja muut yhteistyötahot voivat ilmoittautua tälle sähköpostilistalle. Ilmoittautumisen voi tehdä osoitteessa
• pk-neuvonta(at)evira.fi tai
• pk-vienti(at)evira.fi.
Toiminnasta ja esim. em. kyselyistä on hyvä viestiä sekä yrityksille että muille asiasta kiinnostuneille henkilöille tai tahoille.
1. Finnish Food Innovations (FFI) -hanke on käynnistynyt
Valtakunnallinen FFI-ohjelma auttaa laajentamaan tuotetarjontaa ja nappaamaan uusilla tuotteilla suuremman jalansijan kansainvälisiltä markkinoilta. Suomalaisilla elintarvikkeilla on paljon vientipotentiaalia.
FFI-ohjelma tarjoaa:
tietoa ulkomaisista markkinamahdollisuuksista,
mahdollisuuden innovoida uusia tuotteita parhaiden suomalaisten tuotekonseptoijien ja elintarvikealan tutkijoiden kanssa,
ammattilaisten tuen tuotekehityksessä ja markkinoille pääsyssä
Innovointi tapahtuu työpajoissa, joita järjestään eri puolilla Suomea. Ensimmäiset työpajat pidetään Ruotsin Fact finding- matkan 16. – 18.11.2016 yhteydessä 7.11., 24.11. ja 8.12. Helsingissä. Työpajoissa kehitetään tuotteita Ruotsin markkinalle – mutta myös muille kohdemarkkinoille. Katso matkan ja työpajojen mainos. Voit osallistua työpajoihin myös Internet-webinaarin kautta. Työpajoihin ja webinaariin osallistuminen on maksutonta. Matkalle osallistumisesta veloitetaan matkakulujen ja majoituksen hinta.
Finnish Food Innovations -ohjelmaan kutsutaan mukaan elintarvikealan mikro-, pieniä ja keskisuuria yrityksiä. Kysyä voi lisää [email protected], 040 833 7727. FFI-ohjelmaa voi seurata esim. verkkosivuilta: www.fennopromo.fi/#finnish-food-innovations, josta löydät linkit myös Facebook, YouTube ja Twitter
2. ERIHYVÄ-hankkeelle omat kotisivut
Toiseen valtakunnalliseen hankkeeseen liittyvää tiedoksi että ERIHYVÄ-hankkeelle on nyt avattu omat kotisivut osoitteessa www.erihyva.fi, josta tiedot hankkeen sisällöstä ja tapahtumista on entistä helpompi löytää. Kaikkien tilaisuuksien esitysten materiaalit löytyvät kunkin tapahtuman alta. Tulevat tapahtumat tullaan myös videoimaan, jolloin esitykset ovat katsottavissa jälkikäteen kotisivujen linkin kautta.
Käy tutustumassa!
3. Muistutuksena suoramyynti -webinaarit
Lähiruoan koordinaatiohankkeen järjestää suoramyynti -webinaarien sarjan syksyllä 2016. Kaiken kaikkiaan toteutetaan neljä suoramyyntiaiheista webinaaria ja ne on tarkoitettu alan kehittäjille ja asiantuntijoille, jotta voimme parhaalla mahdollisella tavalla ohjata yrittäjiä ja toisaalta esim. johdannoksi/tueksi aluehankkeissa mahdollisesti järjestettävälle vastaavalle yrittäjille suunnatulle koulutukselle/informoinnille.
Ensimmäinen webinaari 5.10.2016 klo 14.30-15.00
Suoramyynti osa 1: Pienimuotoinen ja vähäriskinen toiminta, josta ei tarvitse tehdä elintarvikehuoneistoilmoitusta
Reseptikilpailu: lampaasta ja vuohesta herkkuja arkeen ja juhlaan
Lampaasta ja vuohesta herkkuja arkeen ja juhlaan -reseptikilpailu
Kotimaisen lampaan sekä vuohen lihan ja maitotuotteiden tunnettuuden ja kysynnän lisäämiseksi ProAgria Etelä-Pohjanmaa sekä Etelä-Pohjanmaan maa- ja kotitalousnaiset järjestävät reseptikilpailun. Toivomme tavoittavamme innokkaita kotikokkaajia sekä ammatikseen ruokaa valmistavia henkilöitä mukaan. Tarvitaan runsaasti uusia ja vanhoja tuunattuja ohjeita innostamaan kaikkia ruoanvalmistajia käyttämään myös lammas- ja vuohiraaka-aineita kotikeittiöissä.
Odotamme ohjeita pääruoista sekä jälkiruoista. Raaka-aineiden liha- ja maitotuotteiden tulee olla kotimaisia, mielellään lähituotteita. Ohjeiden toivotaan olevan helposti toteutettavissa ja raaka-aineiden heppoja löytää.
Sarjat: 1) pääruoka 2) jälkiruoka
reseptien palautusaika 1.7.-31.8.
Asiantuntijoista koostuva esiraati valitsee viisi reseptiä molemmista sarjoista, jotka valmistetaan sidosryhmistä koostuvan tuomariston arviointitilaisuuteen. Raati valitsee kolme parasta molemmista sarjoista. Palkintoina tuotteita ja lahjakortteja arvo (1.sija 100e, 2.sija 50e, 3.sija 30e).
Reseptit ja tulokset julkaistaan 17.9. Ilmajoella Lammas, Luomu ja Maisema tapahtumassa
Osallistuneet reseptit julkaistaan netissä kilpailun jälkeen.
Reseptit lähetetään sähköpostilla [email protected] tai Etelä-Pohjanmaa/ ProAgria Etelä-Pohjanmaa, Maa- ja kotitalousnaiset, Huhtalantie 2, 60220 Seinäjoki. Ilmoita nimi, yhteystiedot, kumpaan sarjaan osallistut max. 3 reseptiä/osallistuja.
Tietoa lihanjalostajan ammattitutkinnosta
Lihanjalostajan ammattitutkinto on tarkoitettu pienimuotoista lihanjalostusta harjoittaville yrittäjille tai yrityksen henkilöstölle. Pohjatiedoiksi suositellaan alan työkokemusta tai elintarvikealan perustutkintoa.Opiskelu tapahtuu työn ohessa eli koulutukseen osallistumisen edellytyksenä on liha-alan työpaikka. Lihanjalostajan ammattitutkinto antaa valmiuksia omavalvontasuunnitelman tekoon tai päivittämiseen, kehittämään jo käytössä olevia työtapoja ja pohtimaan uusia ideoita valmistettaviksi tuotteiksi.
1. Valtakunnallinen Osta tilalta! -päivä 10.9.2016
Päivän voi järjestää tuottaja omalla tilallaan tai voi myydä esimerkiksi oman puutarhan ylijäämäomenasatoa tai porkkanoita omassa pihapiirissä.
Osta tilalta! -päivä perustuu meidän jokaisen omaan aktiivisuuteen ja yhdessä tekemiseen. Osta tilalta! nimeä saa käyttää omassa viestinnässä, ja logo sekä muu materiaali on ladattavissa nettisivuilta omaan käyttöön.
Miten voi ilmoittautua mukaan?
Osta tilalta! -päivän järjestäjän tulee rekisteröityä ja ilmoittaa tilansa / myyntipaikkansa https://ostatilalta.fi -sivuilla. Rekisteröityminen voi tapahtua myös Facebook-tunnuksilla.
Ilmoitukseen tulee laittaa seuraavia asioita
tilan nimi
osoite
tietoa tuotteista
aukioloajat
tietoa mahdollisesta oheistoiminnasta esim. eläinten rapsuttelusta, ostettavissa / tarjolla pullaa ja kahvia tms.
tieto maksutavasta: käteinen, maksukortti
linkki omille nettisivuille tai Facebook-sivuille
Mitä Osta tilalta! -päivänä voi myydä?
Voi myydä oman tilan tuotteita ja puutarhan satoa. Osta tilalta! -päivä on tarkoitettu lähinnä raaka-aineiden ja ruokatuotteiden myymiseen, ei ruoka-annosten myymiseen.
Lähde mukaan juhlistamaan tuottajia ja kotimaista ruoantuotantoa! Tutustu täältä.
Osta tilalta! -päivän järjestelyissä ovat mukana Manner-Suomen maaseudun kehittämisohjelma 2014-2020 ja Maaseutuverkostopalvelut, Turun yliopiston Brahea-keskuksen Lähiruoan koordinaatiohanke, Aitojamakuja.fi, Maa- ja metsätaloustuottajain Keskusliitto MTK ja Svenska Lantbruksproducenternas Centralförbund SLC. Maakunnalliset yhteyshenkilöt löydät täältä
Webinaari postin uusista kylmäkuljetuspalveluista ja Herkkujen Suomi- tapahtuma
1.Tervetuloa osallistumaan webinaariin 9.6. klo 13-14, aiheena Postin uudet kylmäkuljetuspalvelut
Lähiruoan valtakunnallinen koordinaatiohanke järjestää Postin uusista kylmäkuljetuspalveluista webinaarin, jossa johtaja Sami Finne ja ruokakassi-palvelun vastaava tuotepäällikkö Teemu Linko
esittelevät kesällä viidellä pilottialueella käynnistyvää toimintaa.
Webinaari toteutetaan Skype for Business (LYNC) yhteydellä ja se myös tallennetaan. Ilmoittautuneille lähetetään erillinen linkki.
Ilmoittaudu viimeistään 8.6.2016 klo 12 mennessä.
Yrittäjille viestittävää:Lähde myymään ja markkinoimaan tuotteitasi Suomen suosituimpaan kotimaisen lähiruuan tapahtumaan, Herkkujen Suomeen 18 – 20.8.2016
Lähde myymään ja markkinoimaan tuotteitasi Suomen suosituimpaan kotimaisen lähiruuan tapahtumaan, Herkkujen Suomeen 18 – 20.8.2016
Suuren suosion saavuttanut lähiruokatapahtuma Herkkujen Suomi järjestetään jo kuudetta kertaa torstaista lauantaihin 18.-20.8.2016 Helsingin Rautatientorilla yhdessä kotimaisia oluita juhlistavan Syystober-tapahtuman kanssa. Viime vuonna tapahtumissa vieraili 50 000 hyvän ruoan ystävää. Olemme uudistaneet tapahtumaa – tänä vuonna voit halutessasi tulla ruoka-annosten myyjäksi myös laajennetulle Syystoberin anniskelualueelle, jonka teemana on suomalainen streetfood. Tapahtumaan on kuluttajilla vapaa pääsy.
Tuo elintarvikkeesi tai ruoka-annoksesi Helsingin sydämeen, oikeaan seuraan ja ympäristöön
Herkkujen Suomi 2016 tarjoaa pienille ja keskisuurille elintarvikealan yrityksille mahdollisuuden tuotteiden ja ruoka-annosten myyntiin ja markkinointiin. Mukaan ovat tervetulleita laadukkaiden kotimaisten raaka-aineiden parissa työtä tekevät yritykset ja yhteisöt. Tapahtumaan voi tulla myymään, maistattamaan ja esittelemään vaikkapa lähellä tuotettuja suomalaisia herkkuja, kiinnostavia uutuuksia, trendikästä luomua tai suomalaisia perinneruokia. Lisäksi ohjelmalavalla on luvassa runsaasti ruoka-aiheista ohjelmaa.
Tapahtuman kävijäkyselyn mukaan kolme neljästä tapahtuman osallistujasta on suunnitellut jo etukäteen tulevansa paikalle varta vasten ostoksia tekemään. Viime vuoden yrittäjäkyselyyn vastanneista 74 prosenttia koki tapahtuman joko erittäin hyväksi tai hyväksi verrattaessa muihin ruokatapahtumiin. Vastanneista 68 prosenttia ilmoitti saaneensa tapahtumaan osallistuneilta sisäänostajilta joko huomattavaa tai alustavaa mielenkiintoa. Yrittäjät saivat tapahtuman kautta tuotteistaan myös suoraa palautetta kuluttajilta.
Elintarvikkeita myyvät yritykset sijoittuvat alueelle maakunnittain, joten kannattaa kysyä myös muiden lähialueesi yrittäjien mielenkiintoa osallistua tapahtumaan mm. tavarankuljetus ja muun yhteistyön mahdollistamiseksi. Tarkempaa tietoa paikkavarauksen tueksi saat tapahtuman tuottajalta Kimmo Härköseltä: puh. 040 5244 363, [email protected]Nopea toiminta kannattaa!
Pakkausmerkinnät-tietoisku 24.5.2016, materiaali ja vastauksia kysymyksiin
Ylitarkastaja Tuulikki Lehto, Evira:
Materiaalilinkki:
Tietoiskussa kysyttiin, 1) tunnistusmerkin muodosta, missä siitä säädetään, niin siitä säädetään Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksessa 853/2004, liite II, I jakso. Europa- palvelin on välillä väliaikaisesti ollut pois käytöstä…joten ei pääse aina antamaan suoraa linkkiä. (http://eur-lex.europa.eu/kautta haettavissa vuosiluvulla ja säädösnumerolla- uusin konsolidoitu versio) Pääsin nyt kirjautumaan http://eur-lex.europa.eu/legal-content/FI/TXT/PDF/?uri=CELEX:02004R0853-20160401&qid=1464603086266&from=FI 2) pakastuspäivämäärästä, mikä pakastuspäivämäärä merkitään. Tästä on nyt viimeksi viime viikolla keskusteltu EU:n asiantuntijatyöryhmässä. Pakastetun lihan, raakalihavalmisteen ja jalostamattoman kalastustuotteen pakastuspäivä tai ensimmäisen pakastuspäivän (elintarviketietoasetuksen liite III.6) ilmoittamisesta on keskusteltu useaan otteeseen. Kysymys liittyy siihen, tarkoitetaanko pakastuspäivällä ja erityisesti ensimmäisellä pakastuspäivällä raaka-aineen vai myytävän tuotteen pakastuspäivää. KOM lakipalvelun mukaan ensimmäinen pakastuspäivä liittyy raaka-aineen pakastuspäivämäärään. Kuulemma tähän vielä palataan syksyllä. Mutta on huomioitava, että joissakin tapauksessa raaka-aineen ja lopputuotteen pakastuspäivämäärä voi olla sama, jos tuote on vain kerran pakastettu valmistusprosessin aikana. 3) Lisäksi oli kysymys siitä, merkitäänkö alkuperä vai alkuperämaa…Lainsäädäntö määrittelee, milloin ja miten elintarvikkeen alkuperämaa ilmoitetaan. Esim. tuoreen, jäähdytetyn ja jäädytetyn naudanlihan, lampaan- ja vuohenlihan, siipikarjanlihan sekä sianlihan alkuperämaan ilmoittamisesta erityissäädetään, että jos eläin on syntynyt, kasvanut ja teurastettu samassa maassa. esim. Suomessa, voidaan käyttää muotoa Alkuperä: Suomi jne. …kts. luentomateriaali. Erityislainsäädännössä säädetään tarkasti, miten alkuperämaa tulee ilmaista. Jos erityislainsäädäntöä ei ole elintarvikkeen alkuperämaa-merkinnöistä, käytetään silloin yleensä muotoa Alkuperämaa:…esim. Ruisleipä; alkuperämaa Suomi.
Juuri julkaistu opas antaa ajankohtaista tietoa pienteurastamon sivutuotteiden hyödyntämisestä ja hävittämisestä. Se on toiminnan kehittämisen apuväline erityisesti alan pienyrityksille ja niiden yhteistyökumppaneille.
Opas selkeyttää pienteurastustoimintaan liittyvien sivutuotesäädösten soveltamista käytäntöön. Tavoitteena on sekä tukea alan pienyrityksiä toiminnan kehittämisessä että antaa pienteurastamojen kanssa yhteistyötä tekeville tahoille, kuten elintarvike- ja ympäristölainsäädännön viranomaisille ja muille asiantuntijoille, ajantasainen tieto pienteurastamojen toimintaan liittyvästä sivutuotelainsäädännöstä.
Opas on toteutettu yhteistyössä MMM:n, Eviran ja LUKE:n asiantuntijoiden kanssa. Oppaassa on huomioitu 1.7.2015 voimaan tullut sivutuotelaki, joka korvasi aiemmat MMM:n asetukset sekä 5.8.2015 voimaan tulleet muutokset TSE-riskimaterialin määrittelyyn.
Opas on julkaistu osana valtakunnallista lähiruoan koordinaatiohanketta – yhdessä tehden parempiin tuloksiin. Se ilmestyy verkkojulkaisuna www.aitojamakuja.fi – materiaalit – oppaat.
www.aitojamakuja.fi -sivuilla on runsaasti ruokayritysten toimintaa palvelevia oppaita ja ohjeita sekä tietoa paikallisesta ruoan tuotannosta. – Yrityksiä sivuston hakupalvelussa on 2094 kpl Niitä voi hakea alueittain, toimialoittain tai vapaan sanahaun avulla. Lisäksi voi hakea erikseen luomuyrityksiä ja nimisuojatuotteita valmistavat yritykset. – Yritysten sijaintia voi tarkastella kartalla – Ostopaikkoja sivustolta löytyy 1939 kpl eli mm. yritysten omia myymälöitä ja verkkokauppoja
Sivutuotteisiin liittyviä kysymyksiä voi Eviraan lähettää osoitteella [email protected]
Eviran Elintarvikehygieniayksikkö pyytää lausuntoja 22.4.2016 mennessä ohjeluonnoksesta ”Nautojen puhtauden valvonta teurastamossa”. Lausuntopyyntö ja ohjeluonnos ovat luettavissa evira.fi –sivustolla.