Hyppää sisältöön

PU­NUR­MIO

Automaattinen menetelmä nurmibiomassan määrän arviointiin, seurantaan ja ennustamiseen

Rahoittajan logo
ELY-keskuksen logo

Hank­keen tie­dot

HankeAu­to­maat­ti­nen me­ne­tel­mä nur­mi­bio­mas­san mää­rän ar­vioin­tiin, seu­ran­taan ja en­nus­ta­mi­seen – PU­NUR­MIO
Kesto1.5.2024- 30.12.2026
To­teut­ta­jatHä­meen am­mat­ti­kor­kea­kou­lu, Bal­tic Sea Ac­tion Group, Il­ma­tie­teen lai­tos,
Go­fo­re Oyj
Ra­hoit­ta­jatEu­roo­pan maa­seu­tu­ra­has­to 2023-2027
Eu­roop­pa­lai­nen in­no­vaa­tio­kump­pa­nuus EIP-​hanke
Ra­hoi­tuk­sen myön­tä­jä: Hä­meen ELY-​keskus
Bud­jet­tiELY-​keskuksen myön­tä­mä tuki: 347 166,40 €

Josta EU-​osuus: 149 281,55 €

Kehitämme valtakunnallisessa EIP-hankkeessamme menetelmää, jolla viljelijät voivat puhelimen kameran ja paikallisen datan avulla automaattisesti arvioida ja ennustaa nurmibiomassan kasvua. Tavoitteena on parantaa nurmen satomääriä, vähentää maataloustuotteiden hiilijalanjälkeä ja tukea ilmastoviisasta maidon ja lihan tuotantoa.

Maatalouden päästövähennystavoitteet koskettavat viljelijöitä sekä ruokateollisuuden asettamien vähennysten että julkisen sektorin ilmastotavoitteiden ja tukipolitiikan osalta. Samalla nopeasti kasvaneet tilakoot ja tuotannon tehostamispaineet ajavat tuottajia parantamaan tuotantonsa tasoa ympäristön kannalta kestävällä tavalla. Nurmen suurilla satomäärillä on pääsääntöisesti positiivinen vaikutus hiilen sitoutumiseen maaperään, ja sitä kautta lopullisten tuotteiden hiilijalanjälki pienenee. Tämä tekijä on avainasemassa ilmastoviisaassa maidon ja lihan tuotannossa, joissa nurmen satomäärien optimoinnilla on tärkeä merkitys.

PUNURMIO-hankkeen tavoitteena on kehittää menetelmä nurmibiomassojen kasvun automaattiseen ja peltolohkokohtaiseen arvioimiseen, seurantaan ja ennustamiseen. Menetelmä perustuu puhelinkameralla otetuista kuvista ja muusta datasta paikallisesti kerättyyn informaatioon sekä mm. paikallisiin sääennusteisiin ja maaperädataan. Kerätyn tiedon perusteella määritetään koneoppimisen avulla nurmibiomassan kasvuparametreja.

Hankkeessa rakennetaan mobiilikäyttöliittymä, jonka kautta viljelijöiden ottamat kuvat ja muu data toimitetaan laskenta-algoritmille, ja tuloksena saatavat määritykset ja ennusteet tuodaan takaisin viljelijän käyttöliittymään. Hankkeessa kehitettyä menetelmää testataan pilottitiloilla ja kumppaniverkoston kautta valituilla koepelloilla, ja sen antamia tuloksia verrataan myös satelliittikuviin perustuvan mallinnuksen avulla tehtyihin biomassaestimaatteihin.

Koh­de­ryh­mä

Hankkeen välitön kohderyhmä ovat viljelijät ja maatalouden alkutuotannossa toimivat yritykset, kuten esimerkiksi rehun tuotannon alueella toimivat urakoitsijat.

Toiminta-​alue

Hanke on valtakunnallinen, ja sen toteutusalue kattaa koko Suomen. Hankkeessa on mukana toimijoita laajasti maan eri osista.

Hank­keen ta­voit­teet

  1. Kehittää automaattinen, kuvaan ja muuhun maataloudesta kerättävään dataan perustuva menetelmä nurmibiomassan määrän arviointiin.
  2. Selvittää mahdollisuuksia nurmibiomassan ravinnepitoisuuden (D-arvon) arvioimiseen kuvaan perustuvien menetelmien avulla.
  3. Rakentaa kehitetyn menetelmän käyttämistä varten viljelijälle sopiva mobiilityökalun prototyypin (sovellus tai verkkokäyttöliittymä), joka on helppokäyttöinen ja mahdollistaa sujuvan ja käyttäjäystävällisen toimimisen kenttäolosuhteissa.
  4. Kokeilla ja validoida kehitettyä menetelmää hankkeeseen valituilla pilottitiloilla ja mahdollisilla muilla testaukseen sopivilla pelloilla.
  5. Levittää tietoa hankkeen aktiviteeteista, toimenpiteistä ja tuloksista sen kohderyhmille, tutkija- ja kehittäjäyhteisölle sekä suurelle yleisölle.

In­no­vaa­tio­ryh­mä

EIP-innovaatioryhmään on kutsuttu mukaan hankkeen kannalta oleellisia, ilmastoystävällisen ruoantuotannon parissa toimivia organisaatioita ja alkutuottajia.

Seu­raa meitä so­mes­sa!

Tutustu tutkimuksemme somekanaviin:

Yh­teys­tie­dot

Hankkeen projektipäällikkö: Joni Kukkamäki

HAMK, Hämeen ammattikorkeakoulun kirjoitettu mustalla tekstillä. Vieressä HAMKin symboli
BSAG logo: Baltic Sea Action Group