TIEDOKAS, Tiedolla ja osaamisella kasvuun - elintarvikealan yhteistyöhanke - Hämeen ammattikorkeakoulu
TIEDOKAS, Tiedolla ja osaamisella kasvuun – elintarvikealan yhteistyöhanke
Hämeen ammattikorkeakoulu
Maaseutu 2020 -logo
Eurooppa investoi maaseutualueisiin -logo
-

TIEDOKAS, Tiedolla ja osaamisella kasvuun – elintarvikealan yhteistyöhanke

Kuva: Tapio Aulu

Hankkeen tiedot

Tämä hanke oli osa Kestävää ruokaa ja kasvua Hämeessä teemaohjelmaa. Kasvua Hämeessä ohjelman tavoitteena on kilpailukykyinen ja vastuullinen ruokaketju, jossa hämäläiset maa- ja elintarviketalouden yritykset toimivat yhdessä.

Kasvua Hämeessä -ohjelman hankkeiden ajankohtaiset toimenpiteet sekä tapahtumat löydät www.KasvuaHameessa.fi -sivustolta.

Tiedolla ja osaamisella kasvuun – elintarvikealan yhteistyöhanke toteutti Manner-Suomen maaseudun kehittämisohjelmaa 2014-2020 ja sitä rahoitti Varsinais-Suomen ELY-keskus.​

YHTEYSTIEDOT

TIEDOLLA JA OSAAMISELLA KASVUUN - ELINTARVIKEALAN YHTEISHANKE (TIEDOKAS)

Tiedolla ja osaamisella kasvuun – elintarvikealan yhteistyöhanke auttoi elintarvikealan pk-yrityksiä kehittymään, kasvamaan sekä kannusti alan toimijoita yhteistyöhön.

Hankkeen toimintaan osallistui 77 hämäläistä yritystä ja kaikkiaan 375 yritystä koko hankealueen maakunnista.

Hanke toteutui tavoitteiden mukaisesti. Yrittäjät tavoitettiin hyvin. Alueelliset toimijat olivat tuttuja ja kehittämistoimenpiteet vastasivat yrittäjien tarpeita. Uudet toimintamuodot, kuten erilaiset alueellisiin tarpeisiin perustuvat pilotit onnistuivat, ja niitä pystyttiin suunnittelemaan ja toteuttamaan joustavasti hankkeen kuluessa. Ammattimatkat olivat erityisen suosittuja uusien ideoiden, uusien liiketoimintamallien sekä uusien yhteistyökumppanien saamisessa. Kaikki tilaisuudet ja toimenpiteet edesauttoivat uusien kumppaneiden ja yhteistyötahojen löytämistä. Yrittäjät saivat uusia myyntikanavia, näkyvyyttä, vientikanavia, yhteistyökumppaneita, tietoa ja verkostoja hankkeen kautta.

Ylimaakunnallinen toimintamuoto toi uusia yhteistyön muotoja, lisäsi tehokkuutta ja vähensi kehittämistyön kustannuksia. Yhteistyötä tehtiin laajalla rintamalla, alueellisista lähtökohdista ja toinen toisiltaan oppien. Hanketoimijoiden yhteistyö oli aitoa ja siitä hyötyivät kaikki osapuolet. Ylimaakunnallinen toteutus omine alueellisine vastuutoteuttajineen toimi tässä hanketyypissä ja mahdollisti yksityisrahoituksen kerryttämisen yrittäjiltä.

Tiedokas -hankkeen toimintaa ja tuloksia 2016-2019 (pdf)

TAVOITTEET JA TOIMENPITEET
Tiedolla ja osaamisella kasvuun oli Kanta- ja Päijät-Hämeen, Pirkanmaan, Satakunnan sekä  Varsinais-Suomen alueen yhteinen elintarvikealan yhteistyöhanke. Hankkeen tavoitteena oli elintarvikealan yrittäjien osaamisen kasvattaminen, yhteistyöhön kannustaminen ja koko toimialan kasvun mahdollistaminen. Tavoitteeseen päästiin räätälöidyillä eri teemoihin keskittyvillä infopäivillä, käytännön osaamisen lisäämiseen tähtäävillä ’hands-on’-koulutuksilla, yrittäjien tarpeesta nousevilla selvityksillä ja pilotoinneilla sekä koti- että ulkomaille suuntautuvilla ammattimatkoilla.

TOIMINTA-ALUE JA KOHDERYHMÄ
Hankkeen toiminta-alueena oli Kanta-Häme, Pirkanmaa, Päijät-Häme, Satakunta ja Varsinais-​​Suomi. Kohderyhmänä olivat elintarvikealan pk-yritykset ja alan yrittäjiksi ryhtymistä suunnittelevat.

TOTEUTUSAIKA JA TOTEUTTAJAT
Hanketta toteutettiin ajalla 1.1.2016 – 31.3.2019. Hanketta toteutttivat Hämeen ammattikorkeakoulu, Ahlmanin koulun Säätiö, Pyhäjärvi-instituuttisäätiö sekä Turun yliopiston Brahea-keskus, joka toimi myös yhteishankkeen hallinnoijana.

RAHOITUS
Hanketta rahoitti Manner-Suomen maaseudun kehittämisohjelma 2014-2020 (80%) ja osallistuvat yritykset (20%).

Twitter

Kotimaisen kasvivalkuaisen käyttö ammattikeittiöissä. Lue Koulutuskeskus Salpauksen kokemuksista Kasvua Hämeessä -blogista ⬇️

#kasvuahämeessä #hämeruoka #luomuhäme #tulevaisuudenruoka

https://kasvuahameessa.fi/kotimaisen-kasvivalkuaisen-kaytto-ammattikeittioissa/

Mitä kaikkea mahtuikaan meidän vuoteen 2019 🤩✨
Lue lisää Ruokaviesti -hankkeen kuulumisista Kasvua Hämeessä blogista! ⬇️ #kasvuahämeessä #hämeruoka #ruokaviesti

https://kasvuahameessa.fi/ruokaviesti-hankekuulumiset-2019/

Nykypäivän torikaupat sovitaan etukäteen somessa. Maatilojen #suoramyynti kiinnostaa, koska #aitokohtaaminen, #tuoreus ja #rahasuoraantuottajalle. @KasvuaHameessa #luomu #lähiruoka https://yle.fi/uutiset/3-11111095

Mitä tarkoittaa #hiiliviljely @Snikkare'n ja @SiriTaalas'en tiloilla? Viljelyä tulisilla hiilillä? No ei aivan, vaikka välillä kuulemma tuntuu, että persuksen alla roihuaa vähintään juhannuskokko. #carbonaction @KasvuaHameessa
https://kasvuahameessa.fi/hameessakin-hiiliviljellaan/

Kesän 2020 Avoimet maatilat Hämeessä -tapahtuman suunnittelu polkaistiin vauhdilla käyntiin Hämeen ruokamatkailun teemailtapäivissä. Tästä on hyvä jatkaa, kiitos! #kasvuahämeessä #hämeruoka #avoimetmaatilat

https://kasvuahameessa.fi/avoimet-maatilat-hameessa-tapahtuma-tulee-taas-2/

Facebook

Comments Box SVG iconsUsed for the like, share, comment, and reaction icons

Oletteko muuten tutustuneet jo Palma -hankkeen työstämiin trendikortteihin?

Kortteihin on koottu tulevaisuuden trendejä, jotka vaikuttavat Suomen maaseutumatkailuun joko suoraan tai välillisesti. Mainittuna myös: paikallinen ruoka, puhtaus ja Itämeren ruokavalio 👏👏 Teemat, joihin meillä täällä Hämeessä on paljon annettavaa, ja joita pitää ehdottomasti jatkossa nostaa vahvemmin esille myös matkailumarkkinoinnissa.

#hämeruoka Ruokaa, jolla on tarina.
#luomuhäme
#ruokamatkallahämeessä
... Lue lisääNäytä vähemmän

Oletteko muuten tutustuneet jo Palma -hankkeen työstämiin trendikortteihin? Kortteihin on koottu tulevaisuuden trendejä, jotka vaikuttavat Suomen maaseutumatkailuun joko suoraan tai välillisesti. Mainittuna myös: paikallinen ruoka, puhtaus ja Itämeren ruokavalio 👏👏 Teemat, joihin meillä täällä Hämeessä on paljon annettavaa, ja joita pitää ehdottomasti jatkossa nostaa vahvemmin esille myös matkailumarkkinoinnissa. #hämeruoka Ruokaa, jolla on tarina. #luomuhäme #ruokamatkallahämeessä

6 days ago

Kasvua Hämeessä

... Lue lisääNäytä vähemmän

HÄMEEN AMMATTIKORKEAKOULU