TIEDOKAS, Tiedolla ja osaamisella kasvuun - elintarvikealan yhteistyöhanke - Hämeen ammattikorkeakoulu
TIEDOKAS, Tiedolla ja osaamisella kasvuun – elintarvikealan yhteistyöhanke
Hämeen ammattikorkeakoulu
Maaseutu 2020 -logo
eu maatalousrahasto logo
-

TIEDOKAS, Tiedolla ja osaamisella kasvuun – elintarvikealan yhteistyöhanke

Kuva: Tapio Aulu

Hankkeen tiedot

Tämä hanke oli osa Kestävää ruokaa ja kasvua Hämeessä teemaohjelmaa. Kasvua Hämeessä ohjelman tavoitteena on kilpailukykyinen ja vastuullinen ruokaketju, jossa hämäläiset maa- ja elintarviketalouden yritykset toimivat yhdessä.

Kasvua Hämeessä -ohjelman hankkeiden ajankohtaiset toimenpiteet sekä tapahtumat löydät www.KasvuaHameessa.fi -sivustolta.

Tiedolla ja osaamisella kasvuun – elintarvikealan yhteistyöhanke toteutti Manner-Suomen maaseudun kehittämisohjelmaa 2014-2020 ja sitä rahoitti Varsinais-Suomen ELY-keskus.​

YHTEYSTIEDOT

TIEDOLLA JA OSAAMISELLA KASVUUN - ELINTARVIKEALAN YHTEISHANKE (TIEDOKAS)

Tiedolla ja osaamisella kasvuun – elintarvikealan yhteistyöhanke auttoi elintarvikealan pk-yrityksiä kehittymään, kasvamaan sekä kannusti alan toimijoita yhteistyöhön.

Hankkeen toimintaan osallistui 77 hämäläistä yritystä ja kaikkiaan 375 yritystä koko hankealueen maakunnista.

Hanke toteutui tavoitteiden mukaisesti. Yrittäjät tavoitettiin hyvin. Alueelliset toimijat olivat tuttuja ja kehittämistoimenpiteet vastasivat yrittäjien tarpeita. Uudet toimintamuodot, kuten erilaiset alueellisiin tarpeisiin perustuvat pilotit onnistuivat, ja niitä pystyttiin suunnittelemaan ja toteuttamaan joustavasti hankkeen kuluessa. Ammattimatkat olivat erityisen suosittuja uusien ideoiden, uusien liiketoimintamallien sekä uusien yhteistyökumppanien saamisessa. Kaikki tilaisuudet ja toimenpiteet edesauttoivat uusien kumppaneiden ja yhteistyötahojen löytämistä. Yrittäjät saivat uusia myyntikanavia, näkyvyyttä, vientikanavia, yhteistyökumppaneita, tietoa ja verkostoja hankkeen kautta.

Ylimaakunnallinen toimintamuoto toi uusia yhteistyön muotoja, lisäsi tehokkuutta ja vähensi kehittämistyön kustannuksia. Yhteistyötä tehtiin laajalla rintamalla, alueellisista lähtökohdista ja toinen toisiltaan oppien. Hanketoimijoiden yhteistyö oli aitoa ja siitä hyötyivät kaikki osapuolet. Ylimaakunnallinen toteutus omine alueellisine vastuutoteuttajineen toimi tässä hanketyypissä ja mahdollisti yksityisrahoituksen kerryttämisen yrittäjiltä.

Tiedokas -hankkeen toimintaa ja tuloksia 2016-2019 (pdf)

TAVOITTEET JA TOIMENPITEET
Tiedolla ja osaamisella kasvuun oli Kanta- ja Päijät-Hämeen, Pirkanmaan, Satakunnan sekä  Varsinais-Suomen alueen yhteinen elintarvikealan yhteistyöhanke. Hankkeen tavoitteena oli elintarvikealan yrittäjien osaamisen kasvattaminen, yhteistyöhön kannustaminen ja koko toimialan kasvun mahdollistaminen. Tavoitteeseen päästiin räätälöidyillä eri teemoihin keskittyvillä infopäivillä, käytännön osaamisen lisäämiseen tähtäävillä ’hands-on’-koulutuksilla, yrittäjien tarpeesta nousevilla selvityksillä ja pilotoinneilla sekä koti- että ulkomaille suuntautuvilla ammattimatkoilla. 

TOIMINTA-ALUE JA KOHDERYHMÄ
Hankkeen toiminta-alueena oli Kanta-Häme, Pirkanmaa, Päijät-Häme, Satakunta ja Varsinais-​​Suomi. Kohderyhmänä olivat elintarvikealan pk-yritykset ja alan yrittäjiksi ryhtymistä suunnittelevat.

TOTEUTUSAIKA JA TOTEUTTAJAT
Hanketta toteutettiin ajalla 1.1.2016 – 31.3.2019. Hanketta toteutttivat Hämeen ammattikorkeakoulu, Ahlmanin koulun Säätiö, Pyhäjärvi-instituuttisäätiö sekä Turun yliopiston Brahea-keskus, joka toimi myös yhteishankkeen hallinnoijana.

RAHOITUS
Hanketta rahoitti Manner-Suomen maaseudun kehittämisohjelma 2014-2020 (80%) ja osallistuvat yritykset (20%).

Twitter

Tästä tulee mielenkiintoinen kesä. Mustialan opetusmaatilan siirtymistä luomuun pääsee seuraamaan nyt myös twitterissä. Kannattaa ottaa seurantaan #luomuhäme

Tästä tulee mielenkiintoinen kesä. Mustialan opetusmaatilan siirtymistä luomuun pääsee seuraamaan nyt myös twitterissä. Kannattaa ottaa seurantaan #luomuhäme
Tästä tulee mielenkiintoinen kesä. Mustialan opetusmaatilan siirtymistä luomuun pääsee seuraamaan nyt myös twitterissä. Kannattaa ottaa seurantaan #luomuhäme
Terhi Thuneberg@tethune

Jotenkin aivan kauniin näköistäkin tämä luomumaissin kylvö! #luomu #luomuhäme #Mustiala #HAMK #drone

Biotaloustapahtuman osallistujat pääsivät ensimmäisinä tutustumaan juuri Lepaalle saapuneeseen kerrosviljelykonttiin.

Jippii! Onnea #Ainoawinery! Pohjoismaiden ruokakilpailussa mainetta ja kunniaa Hämeeseen ja Hollolaan! @ESSonline @ylelahti

Jippii! Onnea #Ainoawinery! Pohjoismaiden ruokakilpailussa mainetta ja kunniaa Hämeeseen ja Hollolaan! @ESSonline @ylelahti
Johan Åberg@johanaberg_mtk

Voitto kotiin Food Artisan kategoriassa 💪💪 Ainoa Winery #EmblaFoodAwards

Kohti kestävämpää ruokaa #InnoRuoka -hankkeessa kehitetyillä opeilla.

https://t.co/xl87Qr6PcN

Facebook

Comments Box SVG iconsUsed for the like, share, comment, and reaction icons

Seuraathan jo Kasvua Hämeessä Instagram -tiliä? Jaamme siellä kesän aikana kuvia aidoista hämäläisistä ruokamatkailukohteista, -tapahtumista ja -elämyksistä. Jaa myös omat kokemuksesi: #RuokaMatkallaHämeessä ja laitetaan hyvät vinkit kesäisistä ruokamatkailukohteista kiertämään! 🍓🍰☀️🐝 ... Lue lisääNäytä vähemmän

Seuraathan jo Kasvua Hämeessä Instagram -tiliä? Jaamme siellä kesän aikana kuvia aidoista hämäläisistä ruokamatkailukohteista, -tapahtumista ja -elämyksistä. Jaa myös omat kokemuksesi: #RuokaMatkallaHämeessä ja laitetaan hyvät vinkit kesäisistä ruokamatkailukohteista kiertämään! 🍓🍰☀️🐝

Comment on Facebook

Miksi pitää koko ajan KASVAA? Miksi ei riitä sen vaaliminen ja hoitaminen, mitä NYT on? Kasvu tulisi sitten omalla painollaan jos on tullakseen, ei välttämättä?

... Lue lisääNäytä vähemmän

Juhannusvinkki - ensisadon kasvikset ja kesän paras salaatti! ☀️☀️☀️

Uusi kasvisvuosi pyörähtää Suomessa käyntiin tuttuun tapaan kesäkuun puolivälissä, kun ensimmäisiä varhaisvihannesten satoja aletaan saada. Varhaiskaalit, mansikat, uuden sadon perunat, vihreät parsat, sipuli-, retiisi-, porkkana- ja naurisniput, raparperi ja mehevän raikas jäävuorisalaatti aloittavat kasviskesän. Lähellä tuotettuihin, primööreiksi kutsuttuihin esikoisiin kannattaa suhtautua erityisinä herkkuina. Mehukkuus, rapea suutuntuma ja makuvivahteet ovat erilaiset kuin vastaavissa, kauempaa tuoduissa ja varastoiduissa kasviksissa. Varhaisvihannesten ja -perunoiden teemaviikkoa vietetään viikolla 25 (17.–23.6.2019).

Kesän paras salaatti -ohje:
Puolita varhaiskaali tai useampikin ja leikkaa terävällä veitsellä leikkuulautaa vasten ohuiksi suikaleiksi. Siirrä suikaleet kulhoon, ripauta joukkoon hieman suolaa ja purista sitruunanmehua. Yhdistä kastikkeeksi paksua jogurttia ja noin neljännes laadukasta majoneesia. Mausta sitruunanmehulla, sinapilla ja haluamallasi tuoreyrtillä. Sekoita kastike kahdella lusikalla nostellen kaalisuikaleisiin ja peitä kulho jääkaappiin.

Voit nauttia salaatin sellaisenaan tai lisää mukaan viipaloitua retiisiä, raastettua porkkanaa, paloiteltua ananasta tai omenaa. Vaihtele tuoreyrttiä mielesi mukaan. Maailman aromikkain tilli kasvaa Pohjolassa, ja se sopii kaalin kaveriksi hyvin. Voit nauttia varhaiskaalisalaattia grillimakkaran, lihan, kalan tai kasvisaterian osana, sämpylöiden tai pitaleipien välissä, hampurilaisessa tai tacojen täytteenä.

Herkullista Juhannusta!
... Lue lisääNäytä vähemmän

Juhannusvinkki - ensisadon kasvikset ja kesän paras salaatti! ☀️☀️☀️Uusi kasvisvuosi pyörähtää Suomessa käyntiin tuttuun tapaan kesäkuun puolivälissä, kun ensimmäisiä varhaisvihannesten satoja aletaan saada. Varhaiskaalit, mansikat, uuden sadon perunat, vihreät parsat, sipuli-, retiisi-, porkkana- ja naurisniput, raparperi ja mehevän raikas jäävuorisalaatti aloittavat kasviskesän. Lähellä tuotettuihin, primööreiksi kutsuttuihin esikoisiin kannattaa suhtautua erityisinä herkkuina. Mehukkuus, rapea suutuntuma ja makuvivahteet ovat erilaiset kuin vastaavissa, kauempaa tuoduissa ja varastoiduissa kasviksissa. Varhaisvihannesten ja -perunoiden teemaviikkoa vietetään viikolla 25 (17.–23.6.2019).Kesän paras salaatti -ohje:
Puolita varhaiskaali tai useampikin ja leikkaa terävällä veitsellä leikkuulautaa vasten ohuiksi suikaleiksi. Siirrä suikaleet kulhoon, ripauta joukkoon hieman suolaa ja purista sitruunanmehua. Yhdistä kastikkeeksi paksua jogurttia ja noin neljännes laadukasta majoneesia. Mausta sitruunanmehulla, sinapilla ja haluamallasi tuoreyrtillä. Sekoita kastike kahdella lusikalla nostellen kaalisuikaleisiin ja peitä kulho jääkaappiin.Voit nauttia salaatin sellaisenaan tai lisää mukaan viipaloitua retiisiä, raastettua porkkanaa, paloiteltua ananasta tai omenaa. Vaihtele tuoreyrttiä mielesi mukaan. Maailman aromikkain tilli kasvaa Pohjolassa, ja se sopii kaalin kaveriksi hyvin. Voit nauttia varhaiskaalisalaattia grillimakkaran, lihan, kalan tai kasvisaterian osana, sämpylöiden tai pitaleipien välissä, hampurilaisessa tai tacojen täytteenä.Herkullista Juhannusta!

HÄMEEN AMMATTIKORKEAKOULU