TIEDOKAS, Tiedolla ja osaamisella kasvuun - elintarvikealan yhteistyöhanke - Hämeen ammattikorkeakoulu
TIEDOKAS, Tiedolla ja osaamisella kasvuun – elintarvikealan yhteistyöhanke
Hämeen ammattikorkeakoulu
Maaseutu 2020 -logo
Eurooppa investoi maaseutualueisiin -logo
-

TIEDOKAS, Tiedolla ja osaamisella kasvuun – elintarvikealan yhteistyöhanke

Kuva: Tapio Aulu

Hankkeen tiedot

Tämä hanke oli osa Kestävää ruokaa ja kasvua Hämeessä teemaohjelmaa. Kasvua Hämeessä ohjelman tavoitteena on kilpailukykyinen ja vastuullinen ruokaketju, jossa hämäläiset maa- ja elintarviketalouden yritykset toimivat yhdessä.

Kasvua Hämeessä -ohjelman hankkeiden ajankohtaiset toimenpiteet sekä tapahtumat löydät www.KasvuaHameessa.fi -sivustolta.

Tiedolla ja osaamisella kasvuun – elintarvikealan yhteistyöhanke toteutti Manner-Suomen maaseudun kehittämisohjelmaa 2014-2020 ja sitä rahoitti Varsinais-Suomen ELY-keskus.​

YHTEYSTIEDOT

TIEDOLLA JA OSAAMISELLA KASVUUN - ELINTARVIKEALAN YHTEISHANKE (TIEDOKAS)

Tiedolla ja osaamisella kasvuun – elintarvikealan yhteistyöhanke auttoi elintarvikealan pk-yrityksiä kehittymään, kasvamaan sekä kannusti alan toimijoita yhteistyöhön.

Hankkeen toimintaan osallistui 77 hämäläistä yritystä ja kaikkiaan 375 yritystä koko hankealueen maakunnista.

Hanke toteutui tavoitteiden mukaisesti. Yrittäjät tavoitettiin hyvin. Alueelliset toimijat olivat tuttuja ja kehittämistoimenpiteet vastasivat yrittäjien tarpeita. Uudet toimintamuodot, kuten erilaiset alueellisiin tarpeisiin perustuvat pilotit onnistuivat, ja niitä pystyttiin suunnittelemaan ja toteuttamaan joustavasti hankkeen kuluessa. Ammattimatkat olivat erityisen suosittuja uusien ideoiden, uusien liiketoimintamallien sekä uusien yhteistyökumppanien saamisessa. Kaikki tilaisuudet ja toimenpiteet edesauttoivat uusien kumppaneiden ja yhteistyötahojen löytämistä. Yrittäjät saivat uusia myyntikanavia, näkyvyyttä, vientikanavia, yhteistyökumppaneita, tietoa ja verkostoja hankkeen kautta.

Ylimaakunnallinen toimintamuoto toi uusia yhteistyön muotoja, lisäsi tehokkuutta ja vähensi kehittämistyön kustannuksia. Yhteistyötä tehtiin laajalla rintamalla, alueellisista lähtökohdista ja toinen toisiltaan oppien. Hanketoimijoiden yhteistyö oli aitoa ja siitä hyötyivät kaikki osapuolet. Ylimaakunnallinen toteutus omine alueellisine vastuutoteuttajineen toimi tässä hanketyypissä ja mahdollisti yksityisrahoituksen kerryttämisen yrittäjiltä.

Tiedokas -hankkeen toimintaa ja tuloksia 2016-2019 (pdf)

Tiedokas_loppuraportti_pdf

TAVOITTEET JA TOIMENPITEET
Tiedolla ja osaamisella kasvuun oli Kanta- ja Päijät-Hämeen, Pirkanmaan, Satakunnan sekä  Varsinais-Suomen alueen yhteinen elintarvikealan yhteistyöhanke. Hankkeen tavoitteena oli elintarvikealan yrittäjien osaamisen kasvattaminen, yhteistyöhön kannustaminen ja koko toimialan kasvun mahdollistaminen. Tavoitteeseen päästiin räätälöidyillä eri teemoihin keskittyvillä infopäivillä, käytännön osaamisen lisäämiseen tähtäävillä ’hands-on’-koulutuksilla, yrittäjien tarpeesta nousevilla selvityksillä ja pilotoinneilla sekä koti- että ulkomaille suuntautuvilla ammattimatkoilla.

TOIMINTA-ALUE JA KOHDERYHMÄ
Hankkeen toiminta-alueena oli Kanta-Häme, Pirkanmaa, Päijät-Häme, Satakunta ja Varsinais-​​Suomi. Kohderyhmänä olivat elintarvikealan pk-yritykset ja alan yrittäjiksi ryhtymistä suunnittelevat.

TOTEUTUSAIKA JA TOTEUTTAJAT
Hanketta toteutettiin ajalla 1.1.2016 – 31.3.2019. Hanketta toteutttivat Hämeen ammattikorkeakoulu, Ahlmanin koulun Säätiö, Pyhäjärvi-instituuttisäätiö sekä Turun yliopiston Brahea-keskus, joka toimi myös yhteishankkeen hallinnoijana.

RAHOITUS
Hanketta rahoitti Manner-Suomen maaseudun kehittämisohjelma 2014-2020 (80%) ja osallistuvat yritykset (20%).

Twitter

Hämäläisillä ammattikeittiöillä on parantamisen varaa luomutuotteiden käyttäjinä, selviää HAMK Unlimitedin tuoreesta artikkelista. Artikkelista selviää myös luomun käytön esteitä. #hämeruoka #luomuhäme

https://unlimited.hamk.fi/biotalous-ja-luonnonvara-ala/ammattikeittioiden-rooli-luomun-kaytossa-on-merkittava/?fbclid=IwAR1gcC7XQocZ8PKuys7szTKDmGsRC5mNQkVipfwlIkHvIcv8oOJNk5oyuhg#.XtY510FS8uW

Hämäläinen ruuantuottaja, tule mukaan tekemään hämäläisen ruuan tarinaa! #hämeruoka #ruokaajollaontarina #kasvuahämeessä
https://kasvuahameessa.fi/hameruoka-ruokaa-jolla-on-tarina-kampanja/

Uusi blogi uunista ulos!
Aiheena pölyttäjät, kuinkas muuten 😍🐝
Kirjoittaja: Sakari Raiskio, tutkija, Luonnonvarakeskus
#kumppaninaluonto #pelastapörriäinen #kasvuahämeessä #luke
https://kasvuahameessa.fi/polyttajien-suojelua-ja-polytyspalvelun-tutkimusta/

Avoimet maatilat -tapahtuman siirtyessä ensi kesään, muuntui tapahtumasivustot pika-aikataululla Hämeen omiksi lähiruokasivuiksi – Taste of Häme! Lue lisää ja käyhän tutustumassa 😍https://kasvuahameessa.fi/taste-of-hame-makuja-hameesta/

Häme kirii luomualaansa. Ja paljon muuta.
Luomu Hämeessä 2019 -kooste on nyt julkaistu. https://kasvuahameessa.fi/luomu-hameessa-2019/

Hämeen oma lähiruokatapahtuma, Avoimet maatilat, siirtyy kesälle 2021. Uusi päivä 10.7.2021. Tapahtumasivut http://www.avoimetmaatilat.fi jäävät kuitenkin viestimään paikallisista lähiruokakohteista, suoramyyntitiloista ja tarinoista.

https://kasvuahameessa.fi/avoimet-maatilat-siirtyy-vuoteen-2021-tiedote/

Facebook

Comments Box SVG iconsUsed for the like, share, comment, and reaction icons

Natalia Salmela vierailulla lammastilalla 🐑🐑

Tiukkoja kyssäreitä ja paljon asiaa - kurkkaa! 👇😎
#syöhyvääsuomesta
... Lue lisääNäytä vähemmän

Video image

Comment on Facebook Videossa voit ...

2 weeks ago

Kasvua Hämeessä

Moi, me ollaan @hirvilammenluomu maatilan pitäjät Susanna ja Otto. Meillä on 31 emolehmää Hämeenlinnassa Vuorentaan aukealla. Syksyyn saakka emojen matkassa tallustaa niiden vasikat ja viikon päästä emojen sekaan lasketaan meidän sonnit Pyry ja Reino.

Hyppää mukaan @kasvuahameessa Instagram -tilille ja pääset seuraamaan, mitä kaikkea Susannan ja Oton viikkoon mahtuu 😎

#hämeruoka - Ruokaa, jolla on tarina.
... Lue lisääNäytä vähemmän

Moi, me ollaan @hirvilammenluomu maatilan pitäjät Susanna ja Otto. Meillä on 31 emolehmää Hämeenlinnassa Vuorentaan aukealla. Syksyyn saakka emojen matkassa tallustaa niiden vasikat ja viikon päästä emojen sekaan lasketaan meidän sonnit Pyry ja Reino. Hyppää mukaan @kasvuahameessa Instagram -tilille ja pääset seuraamaan, mitä kaikkea Susannan ja Oton viikkoon mahtuu 😎 #Hämeruoka - Ruokaa, jolla on tarina.Image attachmentImage attachment

HÄMEEN AMMATTIKORKEAKOULU