TIEDOKAS, Tiedolla ja osaamisella kasvuun - elintarvikealan yhteistyöhanke - Hämeen ammattikorkeakoulu
TIEDOKAS, Tiedolla ja osaamisella kasvuun – elintarvikealan yhteistyöhanke
Hämeen ammattikorkeakoulu
Maaseutu 2020 -logo
Eurooppa investoi maaseutualueisiin -logo
-

TIEDOKAS, Tiedolla ja osaamisella kasvuun – elintarvikealan yhteistyöhanke

Kuva: Tapio Aulu

Hankkeen tiedot

Tämä hanke oli osa Kestävää ruokaa ja kasvua Hämeessä teemaohjelmaa. Kasvua Hämeessä ohjelman tavoitteena on kilpailukykyinen ja vastuullinen ruokaketju, jossa hämäläiset maa- ja elintarviketalouden yritykset toimivat yhdessä.

Kasvua Hämeessä -ohjelman hankkeiden ajankohtaiset toimenpiteet sekä tapahtumat löydät www.KasvuaHameessa.fi -sivustolta.

Tiedolla ja osaamisella kasvuun – elintarvikealan yhteistyöhanke toteutti Manner-Suomen maaseudun kehittämisohjelmaa 2014-2020 ja sitä rahoitti Varsinais-Suomen ELY-keskus.​

YHTEYSTIEDOT

TIEDOLLA JA OSAAMISELLA KASVUUN - ELINTARVIKEALAN YHTEISHANKE (TIEDOKAS)

Tiedolla ja osaamisella kasvuun – elintarvikealan yhteistyöhanke auttoi elintarvikealan pk-yrityksiä kehittymään, kasvamaan sekä kannusti alan toimijoita yhteistyöhön.

Hankkeen toimintaan osallistui 77 hämäläistä yritystä ja kaikkiaan 375 yritystä koko hankealueen maakunnista.

Hanke toteutui tavoitteiden mukaisesti. Yrittäjät tavoitettiin hyvin. Alueelliset toimijat olivat tuttuja ja kehittämistoimenpiteet vastasivat yrittäjien tarpeita. Uudet toimintamuodot, kuten erilaiset alueellisiin tarpeisiin perustuvat pilotit onnistuivat, ja niitä pystyttiin suunnittelemaan ja toteuttamaan joustavasti hankkeen kuluessa. Ammattimatkat olivat erityisen suosittuja uusien ideoiden, uusien liiketoimintamallien sekä uusien yhteistyökumppanien saamisessa. Kaikki tilaisuudet ja toimenpiteet edesauttoivat uusien kumppaneiden ja yhteistyötahojen löytämistä. Yrittäjät saivat uusia myyntikanavia, näkyvyyttä, vientikanavia, yhteistyökumppaneita, tietoa ja verkostoja hankkeen kautta.

Ylimaakunnallinen toimintamuoto toi uusia yhteistyön muotoja, lisäsi tehokkuutta ja vähensi kehittämistyön kustannuksia. Yhteistyötä tehtiin laajalla rintamalla, alueellisista lähtökohdista ja toinen toisiltaan oppien. Hanketoimijoiden yhteistyö oli aitoa ja siitä hyötyivät kaikki osapuolet. Ylimaakunnallinen toteutus omine alueellisine vastuutoteuttajineen toimi tässä hanketyypissä ja mahdollisti yksityisrahoituksen kerryttämisen yrittäjiltä.

Tiedokas -hankkeen toimintaa ja tuloksia 2016-2019 (pdf)

Tiedokas_loppuraportti_pdf

TAVOITTEET JA TOIMENPITEET
Tiedolla ja osaamisella kasvuun oli Kanta- ja Päijät-Hämeen, Pirkanmaan, Satakunnan sekä  Varsinais-Suomen alueen yhteinen elintarvikealan yhteistyöhanke. Hankkeen tavoitteena oli elintarvikealan yrittäjien osaamisen kasvattaminen, yhteistyöhön kannustaminen ja koko toimialan kasvun mahdollistaminen. Tavoitteeseen päästiin räätälöidyillä eri teemoihin keskittyvillä infopäivillä, käytännön osaamisen lisäämiseen tähtäävillä ’hands-on’-koulutuksilla, yrittäjien tarpeesta nousevilla selvityksillä ja pilotoinneilla sekä koti- että ulkomaille suuntautuvilla ammattimatkoilla.

TOIMINTA-ALUE JA KOHDERYHMÄ
Hankkeen toiminta-alueena oli Kanta-Häme, Pirkanmaa, Päijät-Häme, Satakunta ja Varsinais-​​Suomi. Kohderyhmänä olivat elintarvikealan pk-yritykset ja alan yrittäjiksi ryhtymistä suunnittelevat.

TOTEUTUSAIKA JA TOTEUTTAJAT
Hanketta toteutettiin ajalla 1.1.2016 – 31.3.2019. Hanketta toteutttivat Hämeen ammattikorkeakoulu, Ahlmanin koulun Säätiö, Pyhäjärvi-instituuttisäätiö sekä Turun yliopiston Brahea-keskus, joka toimi myös yhteishankkeen hallinnoijana.

RAHOITUS
Hanketta rahoitti Manner-Suomen maaseudun kehittämisohjelma 2014-2020 (80%) ja osallistuvat yritykset (20%).

Twitter

Kasvua Hämeessä uutiskirje 2/2020 olkaapas hyvät!

Aiheina tällä kertaa muun muassa:
1. Taste of Häme lähiruokakampanjan tuloksia kesältä 2020
2. Hämeen alueellinen ruokastrategiatyö on polkaistu käyntiin
3. Tulevat tapahtumat

https://kasvuahameessa.fi/kasvua-hameessa-uutiskirje-2-2020/

Lähiruoka ja ruokamatkailu kiinnostaa! Kesällä MTK Hämeen Ruokaviesti -hankkeen toimesta toteutettu "Ruokamatkalla Hämeessä" -lähiruokakampanja onnistui yli odotusten. Tästä on hyvä jatkaa 🙌🙌 #tasteofhäme #makujahämeestä #kasvuahämeessä #hämeruoka

https://kasvuahameessa.fi/ruokamatkalla-hameessa-lahiruoka-kampanja-onnistui-yli-odotusten/

Hei hämäläinen ruuantuottaja! Tule mukaan kertomaan tuotteistasi Kanta- ja Päijät-Hämeen keittiömestareille 29.9. Hämäläisen lähiruuan Speed -date -tapahtumaan. Ilmoittautumislinkit ovat nyt auki - olethan nopea! #hämeruoka https://kasvuahameessa.fi/hamalaisen-lahiruuan-speed-dating/

Mitä Hämeessä pitäisi tuottaa? Mikä muuttuu ja miten Päijät-Hämeessä? Päijät-Hämeen ruokasektorin tuleisuuseminaarin tallennelle: https://www.facebook.com/mtk.hame/videos/596382967707836/

Tapahtuman esitykset ja ohjelma: https://kasvuahameessa.fi/paijat-hameen-ruokasektorin-tulevaisuus-seminaari/

#hämeruoka #kasvuahämeessä #luomuhäme #tulevaisuudenruoka

Päijät-Hämeen ruokasektorin tulevaisuusseminaari alkamassa 👉Mitä ovat kestävän ruokajärjestelmän muutostarpeet? Pysymmekö perässä?
Tutkimusprofessori Jyrki Niemi, Luke #hämeruoka #kasvuahämeessä #tulevaisuudenruoka

Uusin Kasvua Hämeessä -blogikirjoitus uunista ulos!
Lue Kaija Hinkkasen ajatuksia hämäläisestä luomutuotannosta. Kaija toimii luomukasvintuotannon asiantuntijana ProAgria Etelä-Suomella.
#luomuhäme #hämeruoka #kasvuahämeessä #proagriaeteläsuomi

https://kasvuahameessa.fi/luomutuotanto-hameessa/

Facebook

Comments Box SVG iconsUsed for the like, share, comment, and reaction icons

This message is only visible to site admins

PPCA Error: Due to Facebook API changes on September 4, 2020, it will no longer be possible to display a feed from a Facebook Page you are not an admin of. The Facebook feed below is not using a valid Access Token for this Facebook page and so will stop updating after this date.

2 weeks ago

Kasvua Hämeessä

Tarjolla maksutonta voimavalmennusta koronan kourissa taisteleville yrityksille 👇

Kanta-Hämeen yrityksiä sparrataan tulevan talven aikana voimavalmennuksissa, joiden tavoitteena on auttaa yrityksiä selviämään koronan tuomista haasteista. Voimavalmennus on maksuton kehittämispolku yksinyrittäjille, pk-yritysten johdolle ja henkilöstölle. Valmennus sisältää henkilökohtaista sparrausta, tiimivalmennusta ja vertaistukea yrityksen tarpeiden mukaan. Haku voimavalmennuksiin on auki 30.9.2020 saakka.

Voimavalmennuksessa yritykselle laaditaan asiantuntijan kanssa oma kehittämissuunnitelma, joka sisältää yritykselle tarpeellisia toimenpiteitä, jotta koronan aiheuttamasta ahdingosta päästään eteenpäin. Yrityskehittämisen teema vaihtelee yrityksen oman tarpeen mukaan ja se voi liittyä esimerkiksi digitaalisuuteen, vastuullisuuteen, myyntiin, markkinointiin, tuotteistamiseen tai henkilöstön kehittämiseen. Kehittämispolku on jokaisessa yrityksessä erilainen ja se voi sisältää kolme koko päivän toteutusta tai sitten kuusi puolipäiväistä sparrauskertaa.

Voimavalmennuksiin voi hakeutua täyttämällä netissä olevan hakulomakkeen syyskuun aikana osoitteessa link.webropolsurveys.com/S/055960856E8AFD84

Lokakuussa tehdään yrityshaastattelut ja kartoitukset ja sen jälkeen kääritään hihat ja aloitetaan voimavalmennus. Maksimissaan yrityksen voimavalmennus kestää noin puoli vuotta. Yrityksiä sparraavat Hämeen ammattikorkeakoulun ja Hämeen ammatti-instituutin asiantuntijat.

Yrityksen oman sparrauksen lisäksi Muutoksen kesyttäjä -hankkeessa järjestetään tietoiskuja ja webinaareja sellaisista teemoista, jotka kiinnostavat useampia yrityksiä. Talven aikana järjestetään yhteisöllisiä verkostoitumistilaisuuksia, jossa yrittäjät tapaavat toisiaan. Myöhemmin keväällä aloitetaan vahvuustarinankerrontaan liittyvät tapaamiset ja videoinnit. Lisätietoja www.hamk.fi/muke

Toteuttajana voimavalmennuksissa, webinaareissa, vahvuustarinankerronnassa ja verkostoitumistilaisuuksissa on Muutoksen kesyttäjä -hanke, jonka rahoitus tulee Euroopan Sosiaalirahastolta ja Hämeen ELY-keskukselta sekä HAMKilta ja HAMIlta. Yritykset pääsevät mukaan hankkeeseen maksutta, mutta heidän täytyy sitoutua kehittämään omaa toimintaansa. Haku on auki kaikille Kanta-Hämeen yksinyrittäjille ja pk-yrityksille.
... Lue lisääNäytä vähemmän

Tarjolla maksutonta voimavalmennusta koronan kourissa taisteleville yrityksille 👇 Kanta-Hämeen yrityksiä sparrataan tulevan talven aikana voimavalmennuksissa, joiden tavoitteena on auttaa yrityksiä selviämään koronan tuomista haasteista. Voimavalmennus on maksuton kehittämispolku yksinyrittäjille, pk-yritysten johdolle ja henkilöstölle. Valmennus sisältää henkilökohtaista sparrausta, tiimivalmennusta ja vertaistukea yrityksen tarpeiden mukaan. Haku voimavalmennuksiin on auki 30.9.2020 saakka. Voimavalmennuksessa yritykselle laaditaan asiantuntijan kanssa oma kehittämissuunnitelma, joka sisältää yritykselle tarpeellisia toimenpiteitä, jotta koronan aiheuttamasta ahdingosta päästään eteenpäin. Yrityskehittämisen teema vaihtelee yrityksen oman tarpeen mukaan ja se voi liittyä esimerkiksi digitaalisuuteen, vastuullisuuteen, myyntiin, markkinointiin, tuotteistamiseen tai henkilöstön kehittämiseen. Kehittämispolku on jokaisessa yrityksessä erilainen ja se voi sisältää kolme koko päivän toteutusta tai sitten kuusi puolipäiväistä sparrauskertaa. Voimavalmennuksiin voi hakeutua täyttämällä netissä olevan hakulomakkeen syyskuun aikana osoitteessa https://link.webropolsurveys.com/S/055960856E8AFD84 Lokakuussa tehdään yrityshaastattelut ja kartoitukset ja sen jälkeen kääritään hihat ja aloitetaan voimavalmennus. Maksimissaan yrityksen voimavalmennus kestää noin puoli vuotta. Yrityksiä sparraavat Hämeen ammattikorkeakoulun ja Hämeen ammatti-instituutin asiantuntijat. Yrityksen oman sparrauksen lisäksi Muutoksen kesyttäjä -hankkeessa järjestetään tietoiskuja ja webinaareja sellaisista teemoista, jotka kiinnostavat useampia yrityksiä. Talven aikana järjestetään yhteisöllisiä verkostoitumistilaisuuksia, jossa yrittäjät tapaavat toisiaan. Myöhemmin keväällä aloitetaan vahvuustarinankerrontaan liittyvät tapaamiset ja videoinnit. Lisätietoja www.hamk.fi/muke Toteuttajana voimavalmennuksissa, webinaareissa, vahvuustarinankerronnassa ja verkostoitumistilaisuuksissa on Muutoksen kesyttäjä -hanke, jonka rahoitus tulee Euroopan Sosiaalirahastolta ja Hämeen ELY-keskukselta sekä HAMKilta ja HAMIlta. Yritykset pääsevät mukaan hankkeeseen maksutta, mutta heidän täytyy sitoutua kehittämään omaa toimintaansa. Haku on auki kaikille Kanta-Hämeen yksinyrittäjille ja pk-yrityksille.

2 weeks ago

Kasvua Hämeessä

... Lue lisääNäytä vähemmän

2 weeks ago

Kasvua Hämeessä

Tällä viikolla vietetään valtakunnallista Hävikkiviikkoa.

Hävikkiviikko haluaa nostaa ruoan arvostusta ja kertoa ruokahävikin vähentämisen tärkeydestä. Ruokahävikkiä syntyy ruokaketjun kaikissa vaiheissa, mutta kaikkein eniten kotitalouksissa.

"Suomessa kotitaloudet heittävät vuosittain roskiin 120–160 miljoonaa kiloa ruokaa. Henkilöä kohden heitämme ruokaa pois keskimäärin 20–25 kiloa vuodessa, noin sadan euron arvosta", kerrotaan www.havikkiviikko.fi -sivuilla.

Kuulostaa hurjalta, eikö?

Onkin tärkeää pysähtyä miettimään omia valintojaan, sillä ratkaisu ruokahävikin vähentämiseen löytyy pienistä arkipäiväisistä asioista: osta viisaammin, käytä vanhenemassa olevat elintarvikkeet ajoissa ja hyödynnä ylijäämäruoka. Voit vaikka kokeilla, pärjäätkö koko viikon ilman kaupassakäyntiä. Tee ruokaa vain niistä aineksista, jotka löytyvät valmiiksi keittiön kaapeista, jotta hyllyn perälle unohtuneet tarvikkeet tulee vihdoin käytettyä.

Syntyykö sinulla ruokahävikkiä ja miten pyrit ehkäisemään sitä?

Haastamme kaikki vähentämään ruokahävikkiä omassa arjessaan ja jakamaan vinkkejä ruokahävikin määrän pienentämiseen! 🥔🧀🥗🍗🍊🥨

Ota kuva omasta hävikkiteostasi, postaa se Instagramiin ja merkitse postauksesi tunnisteilla #arvostanruokaa ja #hävikkiviikko. Haasta myös ystäväsi mukaan!

Myös Taste of Häme lupaa osallistua haasteeseen, jakamalla oman hävikkikuvansa Kasvua Hämeessä -instagram tililtä tämän viikon aikana. Jes, tule mukaan!
... Lue lisääNäytä vähemmän

2 weeks ago

Kasvua Hämeessä

Tänään juhlitaan suomalaista yrittäjää! Sinnikäs, luova ja rohkea #sellainenonyrittäjä #yrittäjänpäivä ... Lue lisääNäytä vähemmän

Video image

Comment on Facebook Vuonna 2020 ...

2 weeks ago

Kasvua Hämeessä

Hyvää suomalaisen ruuan päivää ja kiitos kaikille suomalaisille ja erityisesti hämäläisille ruuantuottajille! 🇫🇮💙 ... Lue lisääNäytä vähemmän

2 weeks ago

Kasvua Hämeessä

Hämäläiset maaseudun hankeviestijät kokoontuivat tänään ensimmäistä kertaa Pekkolan tilalla Hauholla. Päivän agendalla muun muassa yhteistyön tiivistäminen ja toisten viestijöiden tekemisiin tutustuminen. Ilo oli jakaa hyviä käytänteitä ja miettiä yhdessä, miten voisimme jatkossa tehostaa hankkeiden viestintää ja vaikuttavuutta yhteistyöllä entisestään. Aamun kruunasi Pekkolan tilan toimintaan tutustuminen ja makoisat lähiruokaherkut 🤩☀️. Tästä on hyvä jatkaa! 👏👏 ... Lue lisääNäytä vähemmän

HÄMEEN AMMATTIKORKEAKOULU