TIEDOKAS, Tiedolla ja osaamisella kasvuun - elintarvikealan yhteistyöhanke - Hämeen ammattikorkeakoulu
TIEDOKAS, Tiedolla ja osaamisella kasvuun – elintarvikealan yhteistyöhanke
Hämeen ammattikorkeakoulu
Maaseutu 2020 -logo
Eurooppa investoi maaseutualueisiin -logo
-

TIEDOKAS, Tiedolla ja osaamisella kasvuun – elintarvikealan yhteistyöhanke

Kuva: Tapio Aulu

Hankkeen tiedot

Tämä hanke oli osa Kestävää ruokaa ja kasvua Hämeessä teemaohjelmaa. Kasvua Hämeessä ohjelman tavoitteena on kilpailukykyinen ja vastuullinen ruokaketju, jossa hämäläiset maa- ja elintarviketalouden yritykset toimivat yhdessä.

Kasvua Hämeessä -ohjelman hankkeiden ajankohtaiset toimenpiteet sekä tapahtumat löydät www.KasvuaHameessa.fi -sivustolta.

Tiedolla ja osaamisella kasvuun – elintarvikealan yhteistyöhanke toteutti Manner-Suomen maaseudun kehittämisohjelmaa 2014-2020 ja sitä rahoitti Varsinais-Suomen ELY-keskus.​

YHTEYSTIEDOT

TIEDOLLA JA OSAAMISELLA KASVUUN - ELINTARVIKEALAN YHTEISHANKE (TIEDOKAS)

Tiedolla ja osaamisella kasvuun – elintarvikealan yhteistyöhanke auttoi elintarvikealan pk-yrityksiä kehittymään, kasvamaan sekä kannusti alan toimijoita yhteistyöhön.

Hankkeen toimintaan osallistui 77 hämäläistä yritystä ja kaikkiaan 375 yritystä koko hankealueen maakunnista.

Hanke toteutui tavoitteiden mukaisesti. Yrittäjät tavoitettiin hyvin. Alueelliset toimijat olivat tuttuja ja kehittämistoimenpiteet vastasivat yrittäjien tarpeita. Uudet toimintamuodot, kuten erilaiset alueellisiin tarpeisiin perustuvat pilotit onnistuivat, ja niitä pystyttiin suunnittelemaan ja toteuttamaan joustavasti hankkeen kuluessa. Ammattimatkat olivat erityisen suosittuja uusien ideoiden, uusien liiketoimintamallien sekä uusien yhteistyökumppanien saamisessa. Kaikki tilaisuudet ja toimenpiteet edesauttoivat uusien kumppaneiden ja yhteistyötahojen löytämistä. Yrittäjät saivat uusia myyntikanavia, näkyvyyttä, vientikanavia, yhteistyökumppaneita, tietoa ja verkostoja hankkeen kautta.

Ylimaakunnallinen toimintamuoto toi uusia yhteistyön muotoja, lisäsi tehokkuutta ja vähensi kehittämistyön kustannuksia. Yhteistyötä tehtiin laajalla rintamalla, alueellisista lähtökohdista ja toinen toisiltaan oppien. Hanketoimijoiden yhteistyö oli aitoa ja siitä hyötyivät kaikki osapuolet. Ylimaakunnallinen toteutus omine alueellisine vastuutoteuttajineen toimi tässä hanketyypissä ja mahdollisti yksityisrahoituksen kerryttämisen yrittäjiltä.

Tiedokas -hankkeen toimintaa ja tuloksia 2016-2019 (pdf)

TAVOITTEET JA TOIMENPITEET
Tiedolla ja osaamisella kasvuun oli Kanta- ja Päijät-Hämeen, Pirkanmaan, Satakunnan sekä  Varsinais-Suomen alueen yhteinen elintarvikealan yhteistyöhanke. Hankkeen tavoitteena oli elintarvikealan yrittäjien osaamisen kasvattaminen, yhteistyöhön kannustaminen ja koko toimialan kasvun mahdollistaminen. Tavoitteeseen päästiin räätälöidyillä eri teemoihin keskittyvillä infopäivillä, käytännön osaamisen lisäämiseen tähtäävillä ’hands-on’-koulutuksilla, yrittäjien tarpeesta nousevilla selvityksillä ja pilotoinneilla sekä koti- että ulkomaille suuntautuvilla ammattimatkoilla.

TOIMINTA-ALUE JA KOHDERYHMÄ
Hankkeen toiminta-alueena oli Kanta-Häme, Pirkanmaa, Päijät-Häme, Satakunta ja Varsinais-​​Suomi. Kohderyhmänä olivat elintarvikealan pk-yritykset ja alan yrittäjiksi ryhtymistä suunnittelevat.

TOTEUTUSAIKA JA TOTEUTTAJAT
Hanketta toteutettiin ajalla 1.1.2016 – 31.3.2019. Hanketta toteutttivat Hämeen ammattikorkeakoulu, Ahlmanin koulun Säätiö, Pyhäjärvi-instituuttisäätiö sekä Turun yliopiston Brahea-keskus, joka toimi myös yhteishankkeen hallinnoijana.

RAHOITUS
Hanketta rahoitti Manner-Suomen maaseudun kehittämisohjelma 2014-2020 (80%) ja osallistuvat yritykset (20%).

Twitter

Hausjärveläistä maitotilallista kyllästyttää ilmastonmuutoksesta syyllistäminen: "Usein unohtuu se, että kuluttaja on osa ruokaketjua" https://t.co/tTwgrbRMgm

Meillä on jo #sahti mitä uusia mahdollisuuksia voisi olla #nimisuoja rintamalla? Tule kuulemaan ja keskustelmaan lisää 9.10. Lahteen! #hämeruoka #KasvuaHämeessä

https://t.co/om2PmrT94b

Kuva: Aitojamakuja, Julia Kivelä

FRUSH 2019 - kasvuyritys- ja start up-tapahtuma #Forssa´n Kehräämöllä ke 18.- to 19.9. Tapahtuma etsii uusia liikeideoita FRUSHED -pitsauskilpailuun. Tsekaa https://t.co/WRP5Kv1Bck #kestäväkehitys #HAMK #biotalous

Facebook

Comments Box SVG iconsUsed for the like, share, comment, and reaction icons

1 day ago

Kasvua Hämeessä

Tärkeällä asialla! 23. seudullista Ympäristöviikkoa vietetään 16.-22.9.2019 Lahden seudulla teemalla Ravinto - Sinä olet osa ketjua 🥕🥔🥦

Myös Koulutuskeskus Salpaus on mukana tapahtumassa! Kampuksilla pääsee viikon aikana herkuttelemaan satokauden juureksilla ja tutustumaan hävikkiruokaan. Lisäksi Ravintola Kulinaari tarjosi tiistaina maistiaisia opiskelijoiden tekemistä villiyrttiruuista ja mahdollisuuden tehdä ilmastoystävällistä ostoksia Ruokaa läheltä -tapahtumassa. Hyvä Salpaus! 🙌

#tärkeälläasialla #kestävyysosaksikoulutusta #salpaus #lahdenseudunympäristöviikko
...

Tiesitkö että, vuonna 2018 meijerit ottivat vastaan 2 285 milj. litraa maitoa, josta luomumaidon osuus oli noin 69 milj. litraa, ja että luomumaidon tuotanto on yli kaksinkertaistunut tällä vuosikymmenellä? 🐮🌱🌿🥛

Valitsetko sinä kaupasta luomumaitoa? Ja mikä tekee maidosta ylipäätänsä luomua?

Tutustu aiheeseen ⬇️ ja lue lisää Luomu Suomessa 2018 -koosteesta ⬇️
proluomu.fi/wp-content/uploads/sites/11/2019/05/luomu_suomessa_2018.pdf

#luomuhäme #hämeruoka #kasvuahämeessä #proluomu
...

Tiesitkö että, vuonna 2018 meijerit ottivat vastaan 2 285 milj. litraa maitoa, josta luomumaidon osuus oli noin 69 milj. litraa, ja että luomumaidon  tuotanto on yli kaksinkertaistunut tällä vuosikymmenellä?   🐮🌱🌿🥛Valitsetko sinä kaupasta luomumaitoa? Ja mikä tekee maidosta ylipäätänsä luomua?Tutustu aiheeseen ⬇️ ja lue lisää Luomu Suomessa 2018 -koosteesta ⬇️
https://proluomu.fi/wp-content/uploads/sites/11/2019/05/luomu_suomessa_2018.pdf#luomuhäme #hämeruoka #kasvuahämeessä #proluomu

HÄMEEN AMMATTIKORKEAKOULU