Hämäläisen luomun kehitysnäkymät - päätöswebinaari 9.12.  - Hämeen ammattikorkeakoulu
Hämäläisen luomun kehitysnäkymät – päätöswebinaari 9.12. 
kuvakollaasissa viljapeltoa, lehmiä, perunoita

Hämäläisen luomun kehitysnäkymät – päätöswebinaari 9.12. 

08.12.2021 10:01

Kolmevuotinen Luomussa vara parempi –hanke on tuottanut runsaasti tietoa ja käytännön tuloksia luomun käytön edistämisestä. Päätöswebinaarissa 9.12. kerrotaan hankkeen tuloksista ja pohditaan hämäläisen luomun kehitysnäkymiä ruokajärjestelmässä.   

Array

Hankkeen tavoitteena oli edistää luomutuotantoa, luomutuotteiden jalostusta, saatavuutta ja käyttöä Hämeessä. Keinoja luomuosaamisen lisäämiseen etsittiin koko ruokajärjestelmän näkökulmasta, tuottajalta ruokapöytään.  

Hankkeen kokemukset osoittavat, että luomun koetoimintaa tulisi jatkaa. Tietoa tarvitaan muun muassa eri lajikkeiden menestymisestä luomuviljelyssä.  

Päätöswebinaarissa kuullaan useita asiantuntijapuheenvuoroja, tarkempi ohjelma. Tapahtumaan voi osallistua Zoomin kautta

Tiekartta, navetan luomusiirtymä, luomureseptejä, yhteistyömalli… 

Hankkeessa syntyi useita konkreettisia tuotoksia. Hämäläisen luomun tiekartta laadittiin vuoteen 2030 ja eJulkaisuna tuotettua kirjaa on ladattu lukuisia kertoja. Tiekartta perustui tuotantotietoihin sekä jatkojalostajille ja ammattikeittiöille tehtyyn kyselyyn. EU:n tavoitteena on, että maatalousmaasta on 25 % luonnonmukaisessa viljelyssä vuoteen 2030 mennessä. Tähän tavoitteeseen Hämeessä on vielä paljon matkaa, vaikkakin alueella maidon, lihan ja viljan tuottajia ja jalostajia löytyykin.  Erityisesti tuotantoa kaivataan luomukasviksista ja -marjoista.  

HAMKin Mustialan kampuksen opetus- ja tutkimusmaatila siirtyi luomuun hankkeen aikana. Nettisivuille www.mustialanluomutila.fi on kerätty vuosittaiset lohkokohtaiset viljely- ja satotiedot. Kasvukauden etenemistä on dokumentoitu valokuvin ja videoin. Mustialan navetan muuttamisesta luomunavetaksi tehtiin video, jota on katsottu yli 1200 kertaa.  Hankevuosina  2019-2021 Mustialan pelloilla on ollut lukuisia viljojen ja nurmien koeruutuja ja -kaistoja. Käytännön kokeiluja on tehty mm. laiduntamiseen, siemenseoksiin, lannoitukseen ja rikkakasveihin liittyen. Opetukseen ja neuvontaan soveltuvia videoita tuotettiin mm. luomuviljelyn taloudesta, maan rakenteen aistinvaraisesta arvioinnista, luomutilan varastokirjanpidosta, lajikekokeista ja digitaalisuuden avusta viljelyksessä. 

Hankkeen aikana kehitettiin luomutuotteiden toimitusketjuja ja jalostusprosessia. Ammattikeittiöille laadittiin 20 luomureseptiä ja ruokalistoja. Reseptit löytyvät esimerkiksi jauheliha-härkäpapupihvistä ja luomuhärkäpapupikkuleivästä.  

Hankkeessa rakennettiin toimiva koulutuksen, neuvonnan ja tutkimuksen yhteistyömalli.  Yhteistyössä tuotetut tutkimustulokset ja uudet toimintamallit siirtyvät kaikkien osapuolten osaamiseksi ja on helposti siirrettävissä neuvonnan kautta viljelijöille ja opettajien ja opetusmaatilan kautta opiskelijoille. Hankkeen kautta opiskelijat pääsivätkin mukaan käytännön koetomintaan. Maatilan koetoiminta vahvisti merkittävästi Mustialan opetus- ja tutkimusmaatilan ja alan yritysten yhteistyötä. Hankkeessa järjestettiin vuosittain kaikille avoin pellonpiennarpäivä. Päivässä esiteltiin koekenttiä, tutkimustuloksia ja havaintoja.  

Hankkeen aikana toteutettiin yhteensä 14 webinaaria, joissa esiteltiin kasvukauden ja koekenttätoiminnan tuloksia sekä kirjoitettiin runsaasti artikkeleita. Teemoina oli muun muassa  maatilan johtaminen, maan kasvukunto, lietelannan ja kierrätyslannoitteiden yhteiskäyttö, digitalisuus, lajike- ja lannoitekokeilut, maatiaisviljat ja  luomusiementuotanto.   

Luomussa vara parempi –hanke on EU:n Maaseuturahaston rahoittama yhteistyöhanke.  

Lisätietoja: 

Annika Michelson 
projektipäällikkö. Luomussa vara parempi –hanke 
Hämeen ammattikorkeakoulu  
annika.michelson@hamk.fi  
0505745385,  

Luomussa vara parempi –hanke http://bit.ly/luomuhame