Robotti poimimassa satoa? Kokeilut käynnistyneet kasvihuoneella Lepaalla - Hämeen ammattikorkeakoulu
Robotti poimimassa satoa? Kokeilut käynnistyneet kasvihuoneella Lepaalla
nainen ohjaa poimintarobottia kasvihuoneella

Robotti poimimassa satoa? Kokeilut käynnistyneet kasvihuoneella Lepaalla

05.10.2021 08:07

Hämeen ammattikorkeakoulun robotiikkaryhmä tutkii elokuussa 2021 alkaneessa SatoBotti-hankkeessaan robottien hyödyntämistä eri viljely-ympäristöissä. Tavoitteena on tarjota marja- ja maatiloille sekä kasvihuoneille robotisoituja ratkaisuja ensisijaisesti poimimistehtäviin.

Array

Hämeen ammattikorkeakoulun HAMK Tech -tutkimusyksikön robotiikkaryhmä tutkii elokuussa 2021 alkaneessa hankkeessaan robottien hyödyntämistä eri viljely-ympäristöissä. SatoBotti-hankkeen tavoitteena on tarjota marja- ja maatiloille sekä kasvihuoneille robotisoituja ratkaisuja ensisijaisesti poimimistehtäviin.

Monet, erityisesti juuri sadonkorjuuseen liittyvät vaiheet sisältävät raskaita, toistuvia ja epäergonomisessa asennossa toteutettavia tehtäviä, joita voitaisiin siirtää roboteille.

HAMK Techin robotiikan tutkimusryhmä vei MIR200- ja Unitree A1 -robotit HAMKin Lepaan kampukselle tutkimaan tomaattien kasvatukseen keskittyvää kasvihuonetta syyskuussa. Robottien annettiin liikkua kasvihuoneessa vapaasti, jotta niiden kartoitus- ja liikkumisominaisuuksia voitaisiin testata käytännössä. Dataa kerättiin ympäristön 2D-kartan luomiseksi, ja myöhemmin sitä voidaan kasvihuoneen rakennuspiirustusten kanssa hyödyntää täysin virtuaalisen kartan kehittämisessä.

Kasvihuoneen henkilökunta osallistui prosessiin, jotta saataisiin luotua realistinen lista vaatimuksista ja tavoitteista, joihin he haluaisivat roboteilla ja niihin liittyvällä tekniikalla vastata. Henkilökunta pääsi kokeilemaan A1-koirarobotin käyttöä ja tarjosi käytännön näkemystä ja ideoita siitä, missä robotti voisi olla hyödyksi.

Kaksivuotisen SatoBotti-hankkeen kautta on mahdollista toteuttaa alan ensimmäiset tomaattien ja marjojen korjuukokeisiin perustuvat pilotoinnit Kanta-Hämeessä. Lisäksi hankkeessa halutaan kehittää maatilojen strategista osaamista robotiikan käyttöönotossa ja hyödyntämisessä. Hankkeen katsotaan edistävän myös hiilineutraaliustavoitteita, sillä robotit toimivat sähköllä eikä niiden tarvitse matkustaa paikasta toiseen kun ne kerran on tiloihin asennettu.

Hankkeen rahoittajana toimii EAKR.

Lisätietoja

Francois Christophe
tutkijayliopettaja
HAMK Tech -tutkimusyksikkö
Hämeen ammattikorkeakoulu
0504396874
francois.christophe@hamk.fi

Milan Gautam
kehitysinsinööri
HAMK Tech -tutkimusyksikkö
Hämeen ammattikorkeakoulu
0504723492

HÄMEEN AMMATTIKORKEAKOULU