Mustialan kampuksen luomutila nimettiin esimerkilliseksi ”Lighthouse” -tilaksi – yksi viidestä Euroopassa - Hämeen ammattikorkeakoulu
Mustialan kampuksen luomutila nimettiin esimerkilliseksi ”Lighthouse” -tilaksi – yksi viidestä Euroopassa
Ilmakuva Mustialasta

Mustialan kampuksen luomutila nimettiin esimerkilliseksi ”Lighthouse” -tilaksi – yksi viidestä Euroopassa

02.11.2022 07:44

Euroopan komission tunnustama luomuverkosto TP Organics on nimennyt Hämeen ammattikorkeakoulun Mustialan kampuksen tilan ”lighthouse”-maatilaksi neljän muun eurooppalaisen maatilan kanssa. Lighthouse-maatilat vievät eri tavoin eteenpäin luomusektoria ja laajempaa maatalouselintarvikejärjestelmän muutosta.

Array

Lighthouse (suom. majakka) -maatilalla tarkoitetaan tilaa, jossa luomukäytänteet tuodaan esille koulutuksessa ja jonka avulla innovatiivisten ratkaisujen käyttöönottoa voidaan lisätä muilla tiloilla. Lighthouse-tiloilla tehdään usein myös tutkimusta ja yritysyhteistyötä, jotka edistävät luomutoimintaa erilaisin kokeiluin.

TP Organics nimeää Lighthouse-tilat -raportissaan, joka julkaistiin Belgiassa lokakuussa Organic Innovation Days 2022 –tapahtumassa. Tilojen lisäksi raportissa nimetään seitsemän luomualan “living lab” -verkostoa. Raportin mukaan valitut tilat ja verkostot ovat innovatiivisia luonnonmukaisten käytäntöjen parantamisessa ja innostavat laajempaan maatalouselintarvikejärjestelmän muutokseen. Ne esittelevät teknologisten parannusten lisäksi myös sosiaalisia, taloudellisia ja organisatorisia innovaatioita.

Maatilojen edustajille tehtiin syventävät haastattelut, joissa käytiin läpi maatilan toiminnan erityispiirteet, tiloilla tehty kehitys ja innovaatiot sekä niistä tiedottaminen. Hämeen ammattikorkeakoulua edusti haastattelussa HAMK Bio -tutkimusyksikön johtaja Annukka Pakarinen.

”Oli ilo huomata, että toimintamme ja Mustialan luomutila on noteerattu Euroopassa ja meidät kutsuttiin mukaan raporttiin”, Pakarinen sanoo.

Muut Lighthouse-tilat sijaitsevat Belgiassa, Tšekissä, Itävallassa ja Espanjassa.

Lisätietoja:

Annukka Pakarinen
HAMK Bio -tutkimusyksikön johtaja
Hämeen ammattikorkeakoulu
Puh. +358503001827
annukka.pakarinen@hamk.fi

Emma Nylund
Koulutuspäällikkö, Maaseutuelinkeinojen koulutus
Hämeen ammattikorkeakoulu
Puh. +358504780812
emma.nylund@hamk.fi

TP Organicsin tiedote ja tutkimusraportti.