Hyppää sisältöön
Etusivu Strategiatyöllä kohti yhteistä RuokaHämettä

Strategiatyöllä kohti yhteistä RuokaHämettä

RuokaSyke – Verkostoista voimaa Hämeen ruokaidentiteetin vahvistamiseen -hankkeessa kokoamme yhteen Hämeen ruokasektorin toimijoita. Tavoitteenamme on vahvistaa Kanta- ja Päijät-Hämeen yhteisiä elintarvikealan verkostoja sekä päivittää Hämeen ruokastrategia. Hankkeessa tehtävä strategia- ja verkostotyö on jatkoa työlle, jota toteutettiin RuokaKoordinaatti- ja Kehys-hankkeissa. 

Ruokastrategian päivittämisellä tavoitellaan yhteistä suuntaa Hämeen ruoka-alan kehitykselle. Strategia tarvitaan, jotta alueen toimijat saadaan puhumaan samaa kieltä ja kohdistamaan resursseja tehokkaasti kohti yhteistä kehitystä. Strategiatyössä on tärkeää huomioida koko ruokaketju. Ruokaketjun toimijat eivät ole toisistaan irrallisia palasia, vaan nivoutuvat yhdeksi ruokajärjestelmäksi. Onnistuessaan päivitetty strategia läpileikkaa koko ruoka-alan arvoketjun tunnistaen niin alkutuottajien kuin elintarviketeollisuuden merkityksen.  

Strategian päivitystyön yhtenä päätavoitteista on luoda mittaristo, jolla Hämeen ruokasektorin kehittymistä voidaan arvioida. Mittaristo on tärkeä onnistuneen strategian jalkauttamistyön mahdollistaja. Mitattavien tavoitteiden avulla voimme luoda konkreettisia askelia kohti ruokastrategialle asetettua päämäärää. Lisäksi on oleellista varmistaa, että strategia on linjassa kansallisten ja kansainvälisten tavoitteiden kanssa. 

Tuomalla esiin alueen vahvuuksia ja tiivistämällä toimijoiden yhteistyötä teemme tärkeää työtä vahvistaaksemme Hämeen ruokaidentiteettiä. Elintarvikeala Hämeessä on elinvoimaista: Alueella on vahva koulutustarjonta sekä liiketoimintaa pienistä yrittäjistä aina Suomen merkittävimpiin elintarviketeollisuuden yrityksiin. Pohja kehittämiselle ja kasvulle on olemassa, ja vahvuuksien esiin tuominen on tärkeä osa alueen kehittämistä ja tietynlaisen Hämeen ruokaylpeyden löytämistä.  

Kahden korkeakoulun vetämässä projektissa tärkeässä roolissa ovat innovaatiot sekä koulutuksen ja tutkimuksen rooli elintarvikealan kehittämisessä. Ruokajärjestelmä on alati usean muutosvoiman riepoteltavana, siihen vaikuttavat niin ilmastonmuutoksen luomat haasteet kuin geopoliittinen tilanne ja huoltovarmuuspaineet. Innovaatioilla ja tutkimuksella on tärkeä rooli kehittämässä ruokasektoria vastaamaan modernin maailman vaatimuksia ja kestävyystavoitteita.  

Strategian päivitystyö on vasta alkanut ja seuraavaksi ryhdymme luomaan kattavaa nykykuvaa Hämeen ruokasektorista ja tunnistamaan alueellisia vahvuuksia. Yhteinen visio löydetään yhdessä tekemällä. HAMK ja LAB-ammattikorkeakoulu tekevätkin strategia- ja verkostotyötä tiiviissä yhteistyössä, huomioiden molempien maakuntien vahvuudet ja erityispiirteet. Työn edetessä ruoka-alan eri toimijoita osallistetaan strategiatyöhön. 

RuokaSyke-hanke on saanut Euroopan Unionin maaseuturahoitusta 210 000€ ELY-keskukselta. Hankkeen toteutusajankohta on 1.5.2025 – 30.4.2027.

Kirjoittajat:

Emma Taalikka
Susanna Peltonen
Ilkka Pajari

Tästä on kyse

Nimi: Verkostoista voimaa Hämeen ruokaidentiteetin vahvistamiseen (RuokaSyke)

Kesto: 1.5.2025-30.4.2027

Toteuttajat: Hämeen ammattikorkeakoulu (päätoteuttaja), LAB-​ammattikorkeakoulu

Rahoittajat: Euroopan Unioni (Euroopan maaseuturahasto 2023–2027)

Budjetti: 210 000 €, HAMKin osuus 125 790 €

Lisätietoja:

HAMK, Hämeen ammattikorkeakoulun kirjoitettu mustalla tekstillä. Vieressä HAMKin symboli.