Hyppää sisältöön
Home HAMK sijoittui jälleen hyvin kansainvälisessä korkeakoulujen kestävyysvertailussa

HAMK sijoittui jälleen hyvin kansainvälisessä korkeakoulujen kestävyysvertailussa

Hämeen ammattikorkeakoulu sijoittui yli tuhannen osanottajan joukossa sijalle 19 kansainvälisessä GreenMetric –rankingissa, joka mittaa korkeakoulujen toiminnan ja toimintaympäristön kestävyyttä. HAMK on osallistunut vertailuun jo viidesti, mikä on tuottanut HAMKille oleellista tietoa kestävyystoimenpiteiden vaikuttavuudesta.

GreenMetric World University Rankings keräsi jälleen laajasti osallistujia ympäri maailmaa, ja niiden määrä kasvoi lähes sadalla viime vuoteen verrattuna. Mukana oli nyt 1183 korkeakoulua.

HAMK osallistui mittaukseen nyt viidettä kertaa. Kokonaispistemääräämme parani sadalla viime vuoteen verrattuna, vaikkakin sijoitus laski kaksi pykälää. Tulos parani erityisesti energiankäyttöön ja ilmastonmuutokseen vastaamisen osiossa. Vuonna 2022 toteutetut energiansäästötoimenpiteet vaikuttivat sekä lämpöenergian että sähkön käytön vähentymiseen. Täydet pisteet saatiin sekä jätteiden että veden käsittelyn osa-alueilta.

Vertailussa selvitettiin vuoden 2022 kestävää kehitystä edistäviä toimenpiteitä kuudella osa-alueella: kampusinfrastruktuuri, energiankäyttö ja ilmastonmuutokseen vastaaminen, jätehuolto, veden käyttö, liikenne sekä koulutus ja tutkimus. Muutamat mittariston uudet kysymykset liittyivät erityisesti jätehuollon kehittämiseen, opiskelijoiden toimintaan sekä korkeakoulun kansainväliseen vaikuttavuuteen.

Rankingiin osallistumisen avulla HAMKille on kertynyt pitkän ajan kuluessa vertailtavaa tietoa, joka helpottaa kestävyyteen liittyvien tavoitteiden seurantaa.

”Green Metric –seuranta antaa meille oleellista tietoa kestävyystoimenpiteidemme vaikuttavuudesta. Tämä on hyvä pohja myös ensi vuonna kehitettävälle vastuullisuusraportoinnille, joka tulee entisestään laajentamaan ja tekemään näkyväksi pitkäjänteistä työtämme”, kestävän kehityksen koordinaattori Leena Mäkinen sanoo.

Pientä laskua tuloksissa oli koulutuksen ja tutkimuksen osa-alueella. Siinäkin kestävyysnäkökulma on vahvistunut ja laajentunut monien kysymysten kohdalla. Parannettavaa löytyy joidenkin kysymysten osalta rakingiin kerättävän tiedon hankkimisessa.

Rankingiin osallistumisen lisäksi HAMKissa toimii säännöllisesti kokoontuva kestävän kehityksen työryhmä. Se yhdistää asiantuntijoita eri puolilta organisaatiota keskustelemaan ja kehittämään kestävän kehityksen toimenpiteitä sekä viemään niitä käytäntöön HAMKin kestävän kehityksen ohjelman pohjalta.

Kärkisijoilla tänä vuonna ovat Wageningen yliopisto Alankomaista, Nottingham Trent Iso-Britanniasta sekä Umwelt – campus Birkenfeld Saksasta. HAMKin lisäksi Suomesta vertailuun osallistui Itä-Suomen yliopisto, joka oli sijalla 39. Vuonna 2020 HAMK oli sijalla 14., vuonna 2019 sijalla 35 ja vuoden 2018 mittauksessa sijalla 87.

GreenMetric –vertailua on järjestetty vuodesta 2010 ja sen taustalla on Indonesian yliopiston vetämä UI GreenMetric University Rankings Network –verkosto.

Lisätiedot: